سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

استاد دانشگاه در اقلیم کردستان عراق :

«برهم صالح» می‌تواند بغداد و تهران به هم نزدیک‌تر کند/هر حکومتی در عراق باید به اهمیت روابط با ایران واقف باشد/ ایران نقش تعیین کننده‌ای در معادلات منطقه دارد

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛هلمت غریب استاد دانشگاه صلاح الدین اربیل و تحلیلگر مسائل عراق در خصوص انتخاب برهم صالح به عنوان رئیس جمهوری جدید عراق گفت: برهم صالح به عنوان یکی از چهره های سیاسی مطرح عراق نقش تعیین کننده ای در ثبات و آرامش سیاسی این کشور به ویژه در مرحله پسا داعش خواهد داشت، وی می تواند تداوم دهنده راه جلال طالبانی در منصب ریاست جمهوری عراق باشد و جایگاه واقعی این پست را بار دیگر به آن برگرداند.

وی در ادامه گفت: رئیس جمهوری جدید عراق می تواند مرجعی برای رفع مشکلات اربیل – بغداد و حتی مسائل داخلی این کشور باشد.

هلمت غریب با اشاره به مسائل پیش آمده در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری عراق به ویژه در میان دو حزب حاکم اقلیم کردستان گفت: حزب دموکرات کردستان بر این عقیده است که سازوکار انتخاب رئیس جمهوری جدید عراق، نقض توافق سیاسی در اقلیم کردستان به ویژه توافق راهبردی دو حزب حاکم اقلیم بوده است که سال 2005 به امضای هر یک از جلال طالبانی و مسعود بارزانی رسیده است.


بیشتر بخوانید:دهن‌کجی عراق به دشمن با یک نذر متفاوت برای زائران ایرانی


استاد دانشگاه صلاح الدین اربیل گفت: بخش اعظم جریان های سیاسی اقلیم کردستان و عراق نگاه امیدوارانه ای به انتخاب برهم صالح دارند و معتقدند که وی با توجه به توانایی و روابط حسنه ای که با عراقی ها دارد می تواند عاملی در راستای رفع مشکلات این کشور باشد، البته در این میان عده دیگری هم بر این باور هستند که چهار سال آتی نیز رخداد قابل توجهی را به ویژه در روابط اربیل – بغداد به دنبال نخواهد داشت.

وی با اشاره به مخالفت های حزب دموکرات کردستان عراق گفت: حزب دموکرات کردستان معتقد به لزوم هماهنگی و اتخاذ موضع مشترک جریان های کردی به ویژه دو حزب حاکم اقلیم در خصوص معرفی نامزد مشترک ریاست جمهوری به پارلمان عراق بوده است و تعیین تکلیف این پروسه در صحن پارلمان عراق نگرانی این حزب را در پی داشته است.

هلمت غریب گفت: مسعود بارزانی با معرفی فواد حسین رئیس نهاد ریاست اقلیم کردستان به عنوان نامزد ریاست جمهوری عراق بر این اعتقاد بود که حمایت شخص وی از رئیس جمهوری می تواند چاره یابی مشکلات اربیل – بغداد را تسریع کند. با توجه به مسائل پیش آمده سال گذشته و فاصله ای که میان اقلیم و دولت مرکزی عراق به وجود آمد حتی برخی از جریان های سیاسی عراق بازگشت مسعود بارزانی را به عرصه سیاسی به فال نیک گرفته بودند و پیروزی نامزد معرفی شده وی را عامل وحدت بیشتر در عراق می دانستند، اما در نهایت، اتحادیه میهنی کردستان توانست این پرونده را به نفع خود یکسره کند.

تحلیلگر مسائل سیاسی عراق تصریح کرد: برهم صالح در جایگاه ریاست جمهوری عراق بدون حمایت اقلیم کردستان به ویژه شخص مسعود بارزانی نمی تواند به اهداف تعیین شده خود و استفاده از ظرفیت های موجود برسد. با توجه به اعلام نگرانی بارزانی از سازوکار انتخاب رئیس جمهوری عراق تاکنون هیچ گشایشی در رفع این نگرانی حاصل نشده است و دو حزب حاکم اقلیم کردستان هم ابتکاری در زمینه رفع این نگرانی نداشته اند، از این رو ممکن است برهم صالح قربانی رقابت های کنونی دو حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی شده و حتی تلاش هایی علیه وی در اقلیم کردستان نیز دیده شود.

این استاد دانشگاه اقلیم کردستان در خصوص تاثیر انتخاب برهم صالح بر روابط خارجی عراق گفت: برهم صالح به سبب داشتن روابط حسنه با کشورهای منطقه و جهان می تواند نوعی از تعادل و توازن را در روابط عراق با کشورهای همسایه  محقق کند.

وی گفت: موضوع روابط عراق با جمهوری اسلامی ایران متفاوت است، این دو کشور دارای روابط عمیق مبتنی بر فاکتورهای خاصی هستند و هر نخست وزیر و رئیس جمهوری که در راس قدرت عراق قرار می گیرد باید به اهمیت این روابط و اعتبار آن واقف باشد. حکام عراق باید از دریچه اهمیت به عوامل تشکیل دهنده روابط بغداد – تهران بنگرند زیرا ایران به عنوان یک قدرت اصلی، نقش تعیین کننده ای در معادلات منطقه دارد، از طرفی مرزهای طولانی مشترک عراق با ایران وجود یک روابط مستحکم را میان دو کشور ایجاب می کند.

هلمت غریب گفت: اگرچه بر اساس قانون اساسی عراق شخص نخست وزیر طراح و مجری سیاست خارجی و نوع رابطه این کشور با کشورهای دیگر است اما برهم صالح با توان و تجربه و مقبولیتی که در عراق دارد می تواند عامل نزدیکی هر چه بیشتر بغداد و تهران باشد.

استاد دانشگاه صلاح الدین اربیل در خاتمه گفت: در صورتیکه برهم صالح نگرانی های به وجود آمده در اقلیم کردستان را برطرف کرده و مسعود بارزانی با وی به عنوان رئیس جمهوری عراق تعامل کند، می تواند از جایگاه قانونی خو به عنوان حافظ قانون اساسی عراق در جهت رفع مشکلات اقلیم کردستان و دولت مرکزی گام بردارد. اما همچنانکه اشاره کردم بدون رفع مشکلات پیش آمده میان حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی در خصوص انتخاب رئیس جمهوری جدید عراق نمی توان به افق روابط اربیل و بغداد با نقش آفرینی برهم صالح امیدوار بود زیرا حزب دموکرات کردستان جریان سیاسی اصلی اقلیم کردستان است و با کسب 45 کرسی در انتخابات پارلمانی محلی هم نشان داده است که هر گونه اقدام در راستای رفع مشکلات چندین ساله اقلیم و مرکز بدون بازگشت به رای این حزب مقدور نخواهد بود.

منبع:تسنیم

انتهای پیام/

برهم صالح، فرصت ها و موانع پیش رو

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.