سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

واشنگتن پست: ترامپ چگونه ولیعهد سعودی را به ارتکاب بی‌پروای اقدامات خشونت‌آمیز تشویق کرد؟

واشنگتن پست در گزارشی به بهانه ناپدید شدن خاشقجی، نوشت رویکرد ترامپ در قبال عربستان سعودی باعث شده بن سلمان به سرکوب گسترده مخالفان خود روی بیاورد.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، روزنامه آمریکایی واشنگتن پست با انتشار گزارشی به بهانه ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار عربستانی، در پایگاه اینترنتی خود نوشت رویکرد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، باعث شده است محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و حاکم اصلی این رژیم، بدون ترس از قطع روابط واشنگتن و ریاض، مخالفان خود را سرکوب کند.

در گزارش واشنگتن پست آمده است دو سال پیش تصور اینکه حاکمان عربستان سعودی، متحد نزدیک آمریکا، به ربودن یا قتل یک منتقد ساکن واشنگتن که به طور مرتب برای روزنامه واشنگتن پست مطلب می نوشت متهم شود، امکان پذیر نبود. حتی نمی شد تصور کرد که آنها (سعودی ها) جرأت کنند چنین عملیاتی را در خاک ترکیه، متحد دیگر واشنگتن و یکی از اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، انجام دهند. اینکه اکنون عربستان سعودی از سوی منابع دولت ترکیه به قتل جمال خاشقجی، یکی از روزنامه نگاران سرشناس سعودی، در کنسولگری عربستان در شهر استانبول متهم می شود، را (یا دست کم بخشی از آن را) باید  در بن سلمان جستجو کرد. ولیعهد 33 ساله عربستان سعودی و حاکم واقعی این پادشاهی به همان میزانی که جاه طلب است، به همان میزان نیز غیرمسئولانه عمل می کند. اما این موضوع همچنین می تواند بیانگر تأثیر رفتارهای دونالد ترامپ باشد که ولیعهد سعودی را «به اشتباه» به این نتیجه رسانده است که حتی غیرقانونی ترین اقداماتش حمایت آمریکا را به همراه خواهد داشت.

این گزارش می افزاید دولت باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا، به چند دلیل از عربستان سعودی فاصله گرفته بود: نخست آنکه ریاض مخالف امضای توافق هسته ای ایران و شش قدرت جهانی بود. دلیل دیگر، دخالت نظامی نامشروع عربستان در یمن بود که به مرگ هزاران غیرنظامی یمنی در بمباران های بی حساب و کتاب (ائتلاف متجاوز سعودی) منجر شده است. اما دونالد ترامپ، بی درنگ پس از راهیابی به کاخ سفید، به احیای روابط میان دو کشور اقدام کرد. او حتی به جای اتاوا و یا مکزیکو سیتی، ریاض را به عنوان نخستین مقصد سفرهای خارجی خودش در مقام ریاست جمهوری آمریکا برگزید. ترامپ در سفر به ریاض علاوه بر ارائه نمایش های غیرعادی از سرسپردگی (به سران رژیم سعودی) از انعقاد قراردادهای بزرگ تسلیحاتی میان آمریکا و عربستان سعودی خبر داد.

این گزارش می افزاید برخلاف رؤسای جمهور پیشین آمریکا، ترامپ در سفر به ریاض موضوع حقوق بشر در این پادشاهی را به میان نیاورد. این در حالی است که بن سلمان در آن زمان صدها نفر از فعالان حقوق بشر را، از جمله زنانی که خواستار حق رانندگی برای هم‌جنسان خود بودند، زندانی کرده بود. اواخر سال 2017 میلادی، زمانی که گروهی از بازرگانان و شاهزادگان سعودی به اتهام فساد مالی بازداشت (و پس از تحویل بخشی از دارایی های خود به رژیم سعودی آزاد) شدند، ترامپ با حمایت از این اقدام بن سلمان، در توئیتی نوشت: من به ملک سلمان و ولیعهد عربستان سعودی اعتماد دارم. آنها دقیقاً می دانند چه‌کار می کنند.

گزارش واشنگتن پست می افزاید زمانی که بن سلمان مارس سال گذشته میلادی به واشنگتن سفر کرد، ترامپ باز هم موضوع حقوق بشر در عربستان را پیش نکشید. به جای آن، رئیس جمهور آمریکا در ملاقت خود با ولیعهد سعودی، گفت: روابط (میان آمریکا و عربستان) احتمالاً از هر زمان دیگری قوی تر است. ما همدیگر را درک می کنیم. رئیس جمهور آمریکا در ادامه به رجزخوانی درباره قراردهای تسلیحاتی صدها میلیارد دلاری آمریکا با عربستان پرداخت و افزود عربستان سعودی که کشور بسیار ثروتمندی است وعده داده است بخشی از این ثروت را در اختیار آمریکا قرار دهد.

در ادامه این گزارش آمده است برخی از این قراردادها اجرایی نشده اند، اما دولت ترامپ کماکان به حمایت خود از بمباران یمن توسط عربستان سعودی ادامه می دهد. پس از حمله هوایی ائتلاف سعودی علیه یمن که به کشته شدند ده‌ها کودک منجر شد، کنگره آمریکا صدور مجوز اعطای کمک های تسلیحاتی به عربستان از سوی دولت آمریکا را منوط به این شرط کرد که این رژیم برای اجتناب از هدف قرار دادن غیرنظامیان گام هایی بردارد. این در حالی است که بدون آنکه چنین شرطی محقق شود، مجوز فروش تسلیحات به ریاض صادر شد.

در ادامه گزارش واشنگتن پست این پرسش مطرح شده است که «آیا این اقدامات (دولت ترامپ) ولیعهد سعودی را به این باور رسانده که می تواند بدون ترس از قطع روابط واشنگتن و ریاض، هر اقدام افراطی را برای ساکت کردن سرشناس‌ترین مخالفانش انجام دهد؟» اگر چنین باشد، واکنش دولت ترامپ (به ماجرای ناپدید شدن خاشقجی) تاکنون خلاف این نتیجه گیری بن سلمان را ثابت نکرده است. ترامپ و مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، تا ششمین روز مفقود شدن این روزنامه نگار، درباره آن هیچ اظهارنظری نکردند. حتی پس از شش روز، زمانی که برای نخستین بار به این موضوع اشاره کردند، از انتقاد از عربستان خودداری و تنها به اظهار نگرانی و درخواست برای تحقیقات برای روشن شدن ماجرا، بسنده کردند. این در حالی است که برخی از اعضای کنگره آمریکا، چه جمهوری خواه و چه دموکرات، با شفافیت بیشتری در این باره سخن گفتند و درباره پیامدهای این اقدام به ریاض هشدار دادند. برای مثال، کریس مورفی، سناتور دموکرات آمریکایی، در توئیتی نوشت اگر اتهامات ترکیه درباره قتل این خبرنگار صحت داشته باشد و ثابت شود که سعودی ها شهروندی آمریکایی را به کنسولگری خود کشانده و او را به قتل رسانده‌اند آنگاه باید بازنگری اساسی در روابط میان آمریکا با عربستان سعودی اتفاق بیفتد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.