سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

چرا مناطق آزاد هیچ کمکی به اقتصاد کشور نمی‌کنند؟/ نماینده مجلس: مناطق آزاد فعالیت نکنند به نفع کشور است

در شرایط کنونی بازار که تامین مایحتاج مردم ضروری است،به نظر می‌آید مناطق آزاد از انجام وظایف خود در تعدیل بازار سر باز زدند.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، جذب سرمایه خارجی، ایجاد فرصت های شغلی و تسهیل ورود به بازارهای جهانی از جمله اهداف مناطق آزاد تجاری است. قرار بر این بود که مناطق آزاد تجاری با قرار گرفتن در بنادر و فرودگاهها  یا در پیرامون آنها و با ایجاد تسهیلات گمرکی و مالیاتی، محل مناسبی برای واردات و صادرات کالاها و تاسیس کارخانجات تولیدی و صنعتی باشند اما در تمام این سال‌ ها مناطق آزاد نتوانستند به کمک هایی که قرار بود به اقتصاد داخلی کشور کنند، دست یابند.

پس از تحولات اقتصادی چند ماه گذشته و نوسانات نرخ ارز،اخبار حاکی از آن است که بسیاری از فعالیت‌های تجاری در مناطق آزاد دچار رکود شده و برخی از فعالان اقتصادی در این مناطق،فعالیت‌های خود را تقلیل یا تعلیق کرده‌اند.حال این موضوع قابل توجه است که با توجه به اهداف تعیین شده برای تاسیس و ضرورت وجود مناطق آزاد، این مناطق باید در زمانی که اقتصاد کشور دچار مشکلاتی شد، به کمک می‌آمدند و در راه برطرف کردن مشکلات گام موثری بر‌می‌داشتند، نه اینکه خود این مناطق هم تحت تاثیر تکانه‌های اقتصادی کشور مادر شده و فعالیت‌های اقتصادی خود را کاهش دهند.

در این گزارش تحقیق کرده‌ایم تا دریابیم کاهش فعالیت‌های تجاری در مناطق آزاد چه تاثیری بر اقتصاد کل کشور گذاشته است.

تحولات مناطق آزاد،تاثیری بر اقتصاد داخلی کشور ندارد

فرهاد فزونی‌ کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار داشت: زمانی که مناطق آزاد تأثیری آن چنانی‌ بر اقتصاد کشور ندارند، کاهش تبادلات‌ تجاری و تولیدی در این مناطق به طور حتم تأثیر منفی بر اقتصاد داخلی نخواهد داشت.

وی افزود: مناطق آزاد به جای دنبال کردن هدف اصلی خود یعنی رشد صادرات بیشتر به دنبال واردات بوده‌اند و متأسفانه آمار تولید هم در این مناطق بسیار پایین است و میزان تولیدات این مناطق بر تولید کشور تأثیر چندانی ندارد.

فزونی با تأکید بر این موضوع که فعالان اقتصادی مناطق آزاد مقصر اصلی پایین بودن رشد صادراتی این مناطق نیستند، گفت: مناطق آزاد برای رشد صادرات در جاهایی مورد توجه قرار می‌گیرند که خواب سرمایه در آنجا هزینه زیادی نداشته باشد به عنوان مثال شرکت سونی‌ در منطقه آزاد جبل‌علی یک انبار بزرگ تأسیس می‌کند تا کشورهای همسایه در صورتی که درخواست کالای این شرکت را داشتند، سونی بتواند با سرعت این درخواست‌ها را تأمین کند.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: در کشوری که نرخ بهره بانکی 25 درصد است، چه کسی می‌تواند کالا تولید کرده و هزینه انبارداری‌ در کیش یا قشم را بپردازد؛به این امید که 6 ماه دیگر خریداری برای آن پیدا شود.

وی بیان کرد: امکان ندارد با ترکیب کنونی، از مناطق آزاد بتوان به عنوان سکوی صادراتی کشور بهره برد بنابراین فعالان تجاری این مناطق به دنبال واردات رفته و یا برخی از این مناطق همچون کیش به سمت توریستی‌ شدن پیش رفته‌‍اند.

فزونی تصریح کرد: تعلیق‌ فعالیت‌های تجاری در مناطق آزاد به معنای کمتر شدن واردات است و فعالیت‌های گردشگری در این مناطق را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. به طور مسلم بالا رفتن قیمت‌ها و هزینه‌ها باعث شده که بخش گردشگری در این مناطق ضرر ده شود اما تولید ضرر چندانی در مناطق آزاد ندیده  زیرا این مناطق فی‌ نفسه‌ فعالیت‌های قابل توجهی در زمینه تولید نداشته اند.

این کارشناس اقتصادی افزود: برخی از مناطق آزاد همچون مناطق آزاد شمال کشور به عنوان مناطق آزاد صنعت محور تعریف شده‌اند که امکان دارد در این مناطق تحولات بازار ارز، تأثیر منفی بر تولید گذاشته باشد اما مناطقی همچون کیش و قشم‌ تأثیر چندانی از تحولات اخیر اقتصادی کشور ندیده‌اند.

کاهش فعالیت‌های تجاری در مناطق آزاد از منظری به نفع کشور است

در ادامه تقی کبیری عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: هدف اصلی و فلسفه وجودی مناطق آزاد به طور عمده گسترش و توسعه صادرات و واردات فناوری جهت تسهیل‌ تولید و اشتغال در کشور بوده است.

وی افزود: گر چه حوزه تجارت و بازرگانی هم جزء فعالیت‌های تعریفی مناطق آزاد به حساب می‌آید اما تنها حوزه هدف فعالیت‌های مناطق آزاد نیست.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: موضوع کاهش کسب و کار فروشگاه‌ها و مراکز تجاری مناطق آزاد تأثیر چندانی بر اقتصاد کلان کشور ندارد و به طور کلی باید گفت که در حوزه‌های تولیدی و سرمایه‌گذاری نوسانات مناطق آزاد تأثیری بر اقتصاد داخلی کشور نمی‌گذارد.

کبیری اضافه کرد: از طرف دیگر از آنجایی که فعالیت مناطق آزاد ما بیشتر بر اساس واردات تعریف شده است در صورت افت فعالیت تجاری در این مناطق می‌توان گفت که میزان واردات به کشور از طریق این مناطق کاسته شده و در نتیجه از این منظر می‌توان این موضوع را به نفع کشور تلقی کرد.

وی در خاتمه افزود: کاهش فعالیت‌های وارداتی‌ مناطق آزاد در حوزه‌هایی همچون نساجی و پوشاک می‌تواند موجب رونق این حوزه‌ها و فعالیت‌های تولیدی در داخل کشور شود.

مناطق آزاد می‌توانند به اهداف مدنظر‌ خود بر اساس اقتصاد مقاومتی دست یابند

مرتضی بانک دبیر شورای عالی مناطق آزاد در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: مجموعه‌ اتفاقاتی که بعد از نوسانات بازار ارز در کشور رخ داد، موجب شد تا تمام فعالان اقتصادی تحت تأثیر قرار بگیرند و فعالان اقتصادی مناطق آزاد نیز از این موضوع مستثنی نبودند.

وی افزود: تمام آثار منفی که در کشور از بالا رفتن قیمت ارز به وجود آمد در مناطق آزاد نیز بروز کرد تا زمانی که برای موضوعاتی همچون نحوه واردات و صادرات کالا،میزان ارز اختصاصی برای کالاهای ضروری و مسائلی از این دست تصمیم‌گیری نهایی شود،می‌توان پیش بینی کرد که فعالیت‌های تجاری با رشد کاهشی مواجه خواهد بود.

بانک با تاکید بر تأثیر پذیر بودن واحدهای تولیدی مناطق آزاد از تحولات اخیر بازار ارز،گفت: تلاش ما این است که آثار منفی نوسانات نرخ ارز را بر فعالیت‌های تجاری مناطق آزاد کم کنیم و بر این اساس دبیرخانه مناطق آزاد،دستورالعمل‌های جدیدی را برای ثبت سفارش کالا، ورود و خروج کالا و واردات مناطق آزاد در چارچوب مقررات کلان کشور به اجرا در آورده است.

 دبیر شورای عالی مناطق آزاد افزود: مجموعه این دستورالعمل‌ها تلفیقی است تا بتواند هم دیدگاه دولت را در این مناطق تأمین کند و هم با مقررات مناطق آزاد تضادی نداشته باشد.

وی با تأکید بر ابلاغ دستورالعمل‌های جدید طبق 8 بند توسط معاون اول رئیس جمهور به مناطق آزاد، گفت: تصور می‌کردیم عملکرد مناطق آزاد در چارچوب اقتصاد مقاومتی بعد از نوسانات نرخ ارز و تکان‌های اقتصادی کشور، تغییرات زیادی داشته باشد اما بر اساس آمار اعلامی‌ جدید در حوزه صادرات، شرکت‌های دانش بنیان و مسائل دیگر تقریباً نزدیک به پیش بینی‌هایمان در رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی هستیم.

بانک تصریح کرد: با تفاهم و همکاری که فعالان اقتصادی انجام داده‌اند و ضوابط و مقرراتی که دولت در این راستا پیش بینی کرد توانستیم تا حدود زیادی به اهداف اقتصاد مقاومتی نزدیک شویم.

رئیس دبیر شورای عالی مناطق آزاد در خاتمه پیش بینی کرد: تا پایان امسال،مناطق آزاد می‌توانند به اهداف مدنظر‌ خود بر اساس اقتصاد مقاومتی دست یابند.

گزارش از سمیه عرب

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۸:۰۰ ۲۱ مهر ۱۳۹۷
مناطق آاد وقتی سود آوری داره که کالای ایرانی نیز خواهان داشته باشه و به فروش بره ولی در حال حاضر اینطور نیست و فقط واردات داریم و بس
ناشناس
۰۸:۰۰ ۲۱ مهر ۱۳۹۷
مناطق آاد وقتی سود آوری داره که کالای ایرانی نیز خواهان داشته باشه و به فروش بره ولی در حال حاضر اینطور نیست و فقط واردات داریم و بس
همسهری ابادانی
۰۲:۲۷ ۲۱ مهر ۱۳۹۷
در ابادان که زندگیمیکنم منطفه ازاد اروندجز گرانی ونکبت برای عموم مردم هیچ دست اوردی نداشته بتزار قاچاق قانونی سده ویقه سفیدها از تمام ایران اجناس را وارد میکنند و گرانی تمام اجناس در سهر بیداد میکند ومردم معمولی در خون خود غلطمی ذنند
همسهری ابادانی
۰۲:۲۷ ۲۱ مهر ۱۳۹۷
در ابادان که زندگیمیکنم منطفه ازاد اروندجز گرانی ونکبت برای عموم مردم هیچ دست اوردی نداشته بتزار قاچاق قانونی سده ویقه سفیدها از تمام ایران اجناس را وارد میکنند و گرانی تمام اجناس در سهر بیداد میکند ومردم معمولی در خون خود غلطمی ذنند
گل افشان
۰۱:۱۸ ۲۱ مهر ۱۳۹۷
با سلام علتش این است که آنجا بیشتر جنسهای خارجی را وارد می کنند و بیشتر آنها را می فروشند البته نه اینکه اصلا جنس ایرانی نمی فروشند جنسهای ایرانی هم فروش می رود ولی بسیار در برابر توانائی ایران و تولید کنندههای فراوانی که در ایران هست ناچیز است، در ضمن قیمت بعضی از اجناس ایرانی و مایحتاج برای مردم بومی آنجا متاسفانه به دلیل کمبود و مهمان پذیر بودن مناطق آزاد در حال گران شدن است و حضور تولیدیهای ایرانی در مناطق آزاد و پذیرش سفارش و فعال بودن بازرگانی اجناس تولیدیهای ایرانی جای کار جدی و مستمر دارد.
ناشناس
۲۰:۳۱ ۲۰ مهر ۱۳۹۷
مناطق آزاد گذرگاه وابستگی و واردات محصولات خارجی بدون گمرکی است که مشابه داخلی دارند.
در خصوص صادرات هم چیزی به چشم نمی آید.
ناشناس
۱۵:۵۶ ۲۰ مهر ۱۳۹۷
مناطق آزاد خيلي ها رو ميلياردر كرد؛ولي به عموم مردم محلي و اقتصاد كشور ضربه زد
ناشناس
۱۵:۲۵ ۲۰ مهر ۱۳۹۷
مناطق آزاد = خارج شدن کالا و سرمایه و مواد اولیه بدون عوارض و گمرک
سید رضا
۱۳:۱۴ ۲۰ مهر ۱۳۹۷
اینکه برخی دولتمردان ؛ مشتاق افزایش تعداد مناطق آزاد هستند ، جای تعجب دارد ! زیرا این مناطق ؛ تبدیل به دروازه های بی در و پیکر ورود واردات شده و نقش مثبتی در صادرات ندارند !!
ناشناس
۱۳:۰۵ ۲۰ مهر ۱۳۹۷
مناطق ازاد در همهجا فقط بازار کلاهای چینی و رواج قاچاق است و به در صدی از اهداف اولیه هم نرسیده است و بقول ان هم وطن گرامی هم اراضی اشغال شده هم محیط زیست تخریب
ناشناس
۱۲:۳۰ ۲۰ مهر ۱۳۹۷
منطقه آزاد پایگاهی است برای دشمن آیاسودی برای کشور تا کنون داشته
ناشناس
۱۱:۴۵ ۲۰ مهر ۱۳۹۷
همه چی ارومه، من خیلی خوشبختم! فقط اگه دلار هر چندوقت سه برابر نشه
پیمان اشراقی
۰۹:۲۵ ۲۰ مهر ۱۳۹۷
سلام ،

تزریق پول نقد به کشور اگر در شرایط نامناسب باشد ،
باعث تورم می شود ، اگر از سوی مناطق آزاد باشد ،
بدهی به کشورهای خارجی را هم افزایش می دهد ،
ناشناس
۰۹:۲۲ ۲۰ مهر ۱۳۹۷
تنها كاري كه مناطق آزاد كردند گرفتن اراضي از ارگانهاي حفاظت از طبيعت بوده و در نتيجه تخريب زيستگاه جانوران وحشي
گل افشان
۰۱:۲۱ ۲۱ مهر ۱۳۹۷
با سلام دولت کلی بدهی دارد فقط دادن بدهیهایش و سر ماه دادن حقوق قراردادیها و حق التدریسها و حمایت از تولید قشر ضعیف و پروژههای نیمه کار و نیاز به کار کافیست که حتم بدانید که دولت نه تنها نقدینگی ندارد بلکه کسری هم دارد باید بموقع و به اندازه به نیازها پرداخته شود.