به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در دهه اخیر موضوع استرس و آثار آن در سازمان یکی از مباحث اصلی مدیریت رفتار سازمانی را به خود اختصاص داده است؛ زیرا فشار عصبی در سازمان همچون آفتی فعالیت ها را تحلیل داده و از بین می برد.
توجه به محیط های شغلی و شرایط کار کارکنان امری است که موجب بالا بردن کیفیت کار، حفظ سلامت و بهداشت کارکنان و بهره جویی بیشتر و بهتر از طول مدت سنوات کاری آنها می شود.
حدود ۲۵ درصد احاد جامعه، گرفتار یک نوع از اختلالات روانپزشکی هستند که شایع ترین نوع اختلالات، استرس و افسردگی است.
مهم ترین نکته آن است که شایع ترین نگرانی ها در میان مردان به ترتیب «نگرانی از آینده مالی و اقتصادی»، «نگرانی از بیکاری» و «نگرانی از مسائل عاطفی» است و وضعیت نگرانی ها در میان افراد بی سواد، تحصیلکرده، افراد متاهل و مجرد، مطلقه و افراد در تقسیم بندی طبقاتی متفاوت بوده و تغییرات رفتاری آنها از پیامدهای نگرانی ها است.
اما شایع ترین نگرانی ها در میان زنان به ترتیب «نگرانی در مورد سلامت یکی از اعضای خانواده» ، «نگرانی از آینده فردی و خانوادگی»، «نگرانی از بیماری، مصدومیت و معلولیت» و «نگرانی از آینده مالی و اقتصادی» است.
براساس بررسی های انجام شده، کاهش میزان خواب، کم شدن روابط اجتماعی، ورزش، کم اشتهایی، کاهش تعاملات خانوادگی، مطالعه، تمرکز و تفکر مفید، کارکرد روزانه مانند تمیز کردن محیط زندگی و کار، رابطه با همکاران یا همکلاسی ها، پرخاشگری، قرمز شدن صورت و... از پیامدهای نگرانی ها هستند.
بیشتر بخوانید: هشدار! استرس والدین به فرزندان منتقل میشود
ترفندهایی که استرس کاری شما را کم میکنید
نسیم نجفی روان شناس در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اظهار کرد: ما زمانی که احساس کنیم موقعیتها از کنترلمان خارج هستند، استرس را تجربه میکنیم.
وی با بیان اینکه این احساس باعث فعال شدن هورمون استرس خواهد شد که اگر مزمن باشد، باعث اُفت اعتمادبهنفس، تمرکز و سلامتی میشود، افزود: برای کاهش استرس کاری باید جنبههایی از وضعیت را که قادر به کنترل آن هستید و همچنین جنبههای غیرقابل کنترل را شناسایی کنید. به طور مثال عموما شما کنترل اقدامات و واکنشهای خود را در دست دارید، اما کنترل نیروهای محیط اطرافتان یا لحن کلام یک فرد دیگر در دست شما نخواهد بود. سعی کنید در سهم ۵۰ درصدی خود بیعیب و نقص باشید و دغدغه بقیه را رها کنید.
نجفی عنوان کرد: اغلب ما در طول روز زیر بار حجم بالایی از کار هستیم. ایمیلها، تماسهای تلفنی، پیغامهای لحظهای و ناگهانی، ضربالعجلهای اضطراری همه دست به دست هم میدهند تا روز یک کارمند را بیش از پیش آشفته کنند و شما را دچار استرس کنند.
وی افزود: اگر چه شاید شما کنترلی بر حواسپرتیها نداشته باشید اما میتوانید واکنش خود را کنترل کنید. حواسپرتی را قبول کنید، آن را کنار بگذارید، یا اهمیتش را تشخیص دهید و برای آن برنامه ریزی کنید. شما باید برای واکنشی که میخواهید نشان دهید، معیارها را از پیش تعیین کنید. پس میتوانید با پاسخ دادن به پیغامها در زمانی مشخص، تعیین ساعتهای اداری برای صحبت شخصی یا بستن در اتاقتان در زمانی که نیاز به تمرکز دارید، اطرافیانتان را نیز آموزش دهید.
نجفی گفت: اگر استرس کاری دارید یا کار برایتان ناراحتی ایجاد می کند، باید برنامه کاری روزانه خود را مرتب کنید. اولین نکته این است که سعی کنید که چند دقیقه زودتر به محل کار خود وارد شوید تا بتوانید یک برنامه ریزی مرتب و صحیح برای کار روزمره خود داشته باشید. این امر به شما کمک می کند تا به یک آرامش روحی برسید.
وی با بیان اینکه چاره استرس کاری، تنوع است، ادامه داد: تنوع را به نوعی نمک زندگی معرفی کرده اند و این مسئله بیش تر از هر زمان دیگر در روزهای کاری خود را نشان می دهد.
نجفی اظهار کرد: مسلما تکرار یک یا چند نوع کار به صورت روزمره به فرد فشار آورده و باعث ناراحتی و افسردگی و استرس فرد خواهد شد. در این شرایط سعی کنید تا در صورت امکان کارهای روزمره را به شکلی متفاوت انجام دهید.
وی با بیان اینکه در صورت امکان نحوه رفت آمد به محل کار خود را تغییر دهید یا در زمان استراحت و ناهار سعی کنید تا کاری متفاوت انجام دهید، تشریح کرد: تحقیقات نشان داده است که کارمندانی که در زمینه طراحی و دکوراسیون محل کار خود نظر می دهند و آن را به دلخواه تغییر می دهند، ۴۰ درصد از سایرین شادتر هستند.
انتهای پیام/