سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

به مناسبت روز دامپزشک؛

دامپزشکی ضامن سلامت انسان و حیوان /دام سالم، غذای سالم، انسان سالم

بی شک یکی از مهمترین مشاغلی که هم از جنبه تأمین غذا و هم از جهت سیاست های استراتژیک ملی و بین المللی در پیشرفت و ترقی کشور اهمیت فراوانی دارد دامپزشکی است.

به گزارش خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد ، دامپزشکی حرفه ای است که به صورت غیر مستقیم با سلامت انسان  سروکار دارد و شاید بتوان ادعا کرد نقش سازمان دامپزشکی  به دلیل اهمیت مبارزه با بیماری های مشترک بین انسان و دام و نیز پیشگیری از بیماری های ناشی از مصرف فرآورده های دامی به اندازه  وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سلامت انسان نقش دارد.

بی شک یکی از مهمترین مشاغلی  که هم از جنبه تأمین غذا و هم از جهت سیاست های استراتژیک ملی و بین المللی در پیشرفت و ترقی کشور اهمیت فراوانی دارد دامپزشکی است.

گستردگی نظارت سازمان دامپزشکی از صید تا طبخ

شهرام کرباسی مسئول واحد نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غدایی دامپزشکی مشهد  در شرح وظایف سازمان دامپزشکی می گوید:حیطه  وظایف سازمان دامپزشکی بسیار گسترده  است .این گستره از صید و پرورش حیوانات تا سیستم عرضه مواد خوراکی سر سفره های غذایی مردم را در بر می گیرد.

وی ادامه می دهد: صید وپرورش کلیه دام ها، آبزیان ،پرندگان و خلاصه تمامی حیواناتی که به نوعی مورد مصرف خوراکی مردم قرار می گیرد تحت نظارت مستقیم سازمان دامپزشکی قرار دارد و کلیه سیستم های پرورش ، نگهداری و عرضه حیوانات تحت نظارت سازمان دامپزشکی است.

مسئول واحد نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی مشهد  ادامه می دهد :صید آبزیان در تمام صید گاه ها ، کلیه مزارع پرورش دام ، طیور و آبزیان ،تمام گاو داری ها و مرغداری ها باید پروانه بهداشتی خود را از سازمان دامپزشکی دریافت کنند.انتقال محصولات از قبیل مرغ ، گوشت سفید و قرمز  ، تخم مرغ  ولبنیات وغیره تماما به وسیله ماشین های تحت نظارت این سازمان صورت می گیرد .

کرباسی  تاکید می کند :دام ها قبل از کشتار در کشتارگاه ها توسط کارشناسان دامپزشکی  مورد بررسی قرار می گیرند وسلامت آنها تایید می شود همچنین در حین کشتار و بعد از کشتار توسط نیروهای ما مورد تایید قرار می گیرند .بعد از احراز سلامت دام مهر دامپزشکی بر روی آنها ثبت شده وتاریخ انقضا وشرایط نگهداری بر روی آنها زده می شود .

وی می گوید:بعد ازکشتار گوشت دام  توسط خودروهای ویژه دامپزشکی به مراکز عرضه انتقال داده می شوند .اصولا هر نوع نقل وانتقال در شبکه پروتئینی کشور فقط با صدور مجوز دامپزشکی کشور میسر است .

مسئول واحد نظارت بر بهداشت عمومی و مواد  غذایی دامپزشکی مشهد  می افزاید: تمام مراکز عرضه گوشت سفید و قرمز و ماهی ها ،تخم مرغ ،عسل ،شیر ،بازار های پروتئینی ،عمده فروشی های گوشت و مرغ و هم چنین سردخانه های نگهداری گوشت باید پروانه بهداشتی از دامپزشکی دریافت کنند.

کرباسی گفت: کلیه رستوران ها، هتل ها، طباخی ها، آشپزخانه ها و شیرینی پزی ها و هر جایی که فراورده خام مورد استفاده قرار می گیرد تحت نطارت سازمان دامپزشکی است .

وی می گوید :ما وظیفه داریم آگاهی های لازم در مورد خرید محصول با کیفیت  را به مردم بدهیم مردم باید هنگام خرید دقت لازم را داشته باشند تا بتوانند محصول سالمی را خریداری کنند .

 

دامپزشکان حامیان سلامت جامعه

احمد شریعتی، مدیر کل دامپزشکی استان خراسان رضوی در رابطه با نوآوری های اخیر حوزه دامپزشکی می گوید:خوشبختانه در حوزه تشخیص بیماری ها اتفاقات بسیار خوبی افتاده است .خیلی از آزمایشها و جداسازی ویروس ها و میکروب ها از قبیل تب برفکی، آنفولانزا وسایر بیماری هایی که تا قبل از این مجبور به ارجاع آنها به آزمایشگاه های خارج از کشور بودیم الان در داخل کشور می توانیم آنها را انجام دهیم .

وی می افزاید: در گذشته به ناچار این آزمایش ها را به کشورهایی از قبیل انگلیس یا ترکیه می فرستادیم که این اتفاق وقت و هزینه زیادی را از ما می گرفت، در حوزه تولید واکسن  و دارو پیشرفت بسیار خوبی داشته ایم و الان حدود 80تا 90 درصد دارو های این حوزه در کارخانجات داخلی تولید می شود،البته با توجه به اینکه ما هنوز در حوزه مواد اولیه دارو به شدت وابسته هستیم .

 مدیر کل دامپزشکی استان خراسان رضوی در رابطه با شناسایی گوشت انواع حیوانات می افزاید: در حال حاضر پیشرفت های بسیار خوبی اتفاق افتاده وما اکنون به راحتی می توانیم با بررسی DNAحیوانات نوع حیوان وحتی ناخالصی های گوشت را تشخیص می دهیم .

شریعتی در رابطه با راهکار های سازمان دامپزشکی در مواجهه با خشکسالی می گوید:متاسفانه ما در سال های خشکسالی ضربه شدیدی در حوزه دامپزشکی هم از لحاظ کمیت و کیفیت خورده ایم .این مشکلات هم باعث کاهش تولیدات دامی و سایر حیوانات شده وهم چنین باعث  بروز انواع بیماری ها در حیوانات خواهد شد .

وی  می گوید:از جمله اقداماتی که در مقابله با خشکسالی انجام شده است ،مبارزه با انگل های داخلی و خارجی با حمام دادن دام ،سم پاشی و تزریق دارو و ویتامین های لازم می باشد .این اقدامات باعث کاهش ابتلا حیوانات به بیماری می شود.هم چنین سال گذشته مقدار زیادی علوفه و ذرت وجو نیز وارد کرده ایم تا در صورت لزوم از آنها استفاده کنیم .

وی در رابطه با علت وارد کردن خوراک طیور از خارج کشور می گوید:متاسفانه ما در کشورمان شرایط کشت ذرت و سویا را نداریم و اگر هم این شرایط وجود داشته یاشد هزینه و آب کافی برای کشت این محصول را نداریم و در حال حاضر وارد کردن این محصول مقرون به صرفه تر است.

عدم وجود  رشته تخصص داروسازی دامپزشکی از علل وابستگی به واردات دارو

 داریوش بابا زاده مدیریکی از بیمارستان تخصصی دامپزشکی در توضیح انواع حیواناتی که  امروزه انسانها نگهداری می کنند، می گوید :نگهداری حیوانات به  چند منظور انجام می شود ، یک دسته از حیوانات مثل سگ های گارد نگهبان هستند که به منظور نگهبانی از آنها نگهداری می شود .این حیوانات با انجام پیشگیری های لازم از قبیل واکسن ضد هاری و قرص های ضد انگل کمترین خطر ممکن را برای سلامت صاحبان شان حتی حیوانات دیگر دارند .

بابازاده می افزاید :دسته دوم حیوانات که جنبه نگهبانی ندارند و بیشتر به صورت زینتی نگهداری می شوند . حیوانات علاوه بر مفید بودن می توانند مخاطره آمیز هم باشند ،که البته با کنترل ترشحات وفضولات آنها می توان ریسک خطر را کاهش داد .

وی در مورد انواع کلینیک های دامپزشکی می گوید:در حال حاضر کلینیک های دامپزشکی موجود کاربری های متفاوتی دارند . بعضی از این کلینیک ها عمومی یا general می باشند که می توانند به همه حیوانات کمک رسانی می کنند .کلینیک های اختصاصی نیز وجود دارد که همانطور که از نام آن پیداست ، هرکدام ویژه گروه خاصی از حیوانات است .به عنوان مثال کلینیک اختصاصی دام کوچک که به  حیوانات خانگی کوچک مثل گربه وسگ و برخی حیوانات باغ وحشی اختصاص دارد .همینطور کلینیک اختصاصی دام های بزرگ مثل گاو ، گوسفند و اسب ، کلینیک اختصاصی طیور و کلینیک اختصاصی ماهیان از جمله دیگرکلینیک های اختصاصی می باشد .

مدیر بیمارستان دامپزشکی می گوید :بیمارستان های دامپزشکی مجموعه گسترده تری هستند .در  این بیمارستان ها کلیه امکانات برای معاینه عمومی و تخصصی حیوانات موجود است .بیمارستان ها دارای بخش های مختلف اعم از اتاق عمل ، بخش بستری، داروخانه موجود است .در  بیمارستان دامپزشکی متخصصان مختلف دام مشغول به کار می باشد.

وی در ادامه می گوید:عملیات جراحی ،عملیات دندانپزشکی ،ویزیت حیوانات و آزمایش های مختلف در آزمایشگاه مخصوص دام از جمله اقداماتی است که در بیمارستان دامپزشکی انجام می شود.

بابا زاده در مورد داروهای حوزه دامپزشکی می گوید :بحث داروهای رشته دامپزشکی به دو قسمت تقسیم می شود،اولین  دسته داروهای است که به طور مشترک با پزشکی هستند و ما در این حوزه پیشرفت بسیار خوبی داشته ایم و توانسته ایم به خودکفایی برسیم اما در دسته دوم که که دارو های تخصصی دامپزشکی را شامل می شود که  متاسفانه تولید دارویی بسیار پایین است ووابستگی  زیادی به داروهای خارجی داریم.

وی می افزاید:کمبودهای در این قسمت وجود دارد که مشکلات متعددی را ایجاد کرده است .به طور مثال ما هنوز در دانشگاه ها رشته داروسازی دامپزشکی را نداریم واین باعث وابستگی شدید ما به داروهای وارداتی شده است البته ناگفته نماند که در چند سال اخیر ما توانسته ایم یک سری دارو و واکسن هایی در  حوزه دامپزشکی اکتشاف و تولید کنیم که بسیار خوشحال کننده است.

استقبال غیر مسلمانان به استفاده از گوشت حلال

محمد حسن شورورزی مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی در رابطه با تاکید قرآن کریم بر خوردن طعام حلال و دوری از طعام حرام می گوید:خداوند در قران کریم بارها سفارش کردند  که از هر آنچه از خوراک که روی زمین است استفاده کنید تنها به شروط حلال وطیب بودن .در قرآن بیش از ۳۰۰ آیه در مورد اینکه از چه چیزهایی به عنوان طعام استفاده کنیم وجود دارد.

شورورزی ضمن تاکید بر سفارش امام رضا (ع) می گوید:در روایتی از امام (ع) آمده است که خداوند هیچ چیز را حلال نکرده است مگر آنکه در آن قوتی است و هیچ چیز را حرام نکرده مگر آنکه در آن مفسده وضرری باشد.

 وی در ادامه بیان می کند :تمام چیزهایی که خداوند خوردن آن را بر انسان حلال کرده است ،فلسفه ای دارد ،بعضی از این موارد به صورت علمی هم مشخص شده است .

گوشت های حلال به لحاظ اینکه دارای کیفیت مناسب تری هستند و هم چنین ذبح آن ها اصول و شرایط مناسبی را دارد برای جسم بسیار مفید هستند.امروزه ماشاهد استقبال فراوان حتی غیر مسلمانان از این مواد غذایی هستیم.در حال حاضر یک ونیم میلیارد نفر مسلمان در سراسر جهان وجود دارد اما طبق آمار تعداد دو میلیارد نفر از گوشت های حلال استفاده میکنند .

انتهای پیام/ م.ص

گزارشگر :مرجان صدیقی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.