به گزارشگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوانازقم؛ آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی در نخستین جلسه درس تفسیر در سال تحصیلی جدید که در مسجد اعظم قم برگزار شد، به تفسیر آیات ابتدایی سوره مبارکه طلاق پرداخت و گفت: اساس خانواده در اسلام آن قدر محترم است که در روایات ما هست اگر ـ معاذالله ـ خانه و خانوادهای در اثر طلاق ویران شد، این مانند بافت فرسودهای است که به آسانی ساخته نمیشود؛ لذا از طلاق به عنوان «أبْغَضُ الْحَلال» یاد شده است.
وی ادامه داد: ما معنای عدل را میفهمیم؛ یعنی خدا به ما عقلی داد که ما معنای عدل، شیرینی عدل و حقانیت عدل را به خوبی میفهمیم اما قلمرو عدل را هرگز نمیفهمیم، عدل یعنی هر چیزی سر جای خودش باشد؛ «وَضعُ کُلَّ شیءٍ فِی مُوضِعِه»، اما جای اشیاء کجاست؟ جای اشخاص کجاست؟ استکبار که داعیه ربوبیت دارد و یک ﴿أَنَا رَبُّکُمُ الْأَعْلی﴾ در ضمیر او نهفته است میگوید جای اشیاء و اشخاص را ما خودمان معین میکنیم! اما دین میگوید جای اشیاء را اشیاءآفرین میداند، جای اشخاص را اشخاصآفرین میداند، لذا میفرماید به اینکه اگر شما کار خلافی کردید در حقیقت به خودتان ستم کردید، چون ما طرزی عالم را آفریدیم که حتی یک نقطه ناهماهنگ، در صدر و ساقه عالم نیست.
وی اضافه کرد: وقتی آدم زبان و قلبش به محبت و مِهرعادت نکرده باشد، در نتیجه شاهد طلاق در جامعه خواهیم بود. حوزه و دانشگاه که به لطف الهی هزارها کارهای علمی و خدماتی انجام دادند و انجام میدهند، مسئول هستند که مِهر و محبت را در جامعه ترویج کنند، آن وقت جامعه میشود جامعه مِهر.
این استاد سطوح عالی حوزه یادآورشد: این مکتب به گونهای قواعد علمی را بیان میکند که با قوانین عملی کاملا هماهنگ است. اگر امام فرمود خانهای که با طلاق ویران شده به این آسانی ساخته نمیشود، برای آن است که عدل الهی اقتضا میکند خانه براساس مِهر بماند، گرچه مسکن را باید مرد تهیه میکند اما زن موظف است که سکینت و آرامش منزل را به عهده بگیرد؛ ﴿خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیها﴾، از این طرف حرمت مرد و حرمت زن را هم متقابلاً بیان کرده است.
آیت الله جوادی آملی با اشاره به حدیثی از امام صادق علیه السلام بیان داشت: این بیان امام، بیان بسیار لطیفی است! امام میفرماید که «تَزَاوَرُوا»، یکدیگر را ترک نکنید، قهر نکنید، اختلاف نداشته باشید. شما شیعیان ما هستید، وقتی شما شیعیان ما به سراغ یکدیگر میروید و دور هم جمع می شوید حرفهای ما را میزنید چراکه حرفهای ما «وَ أَحَادِیثُنَا تُعَطِّفُ بَعْضَکُمْ عَلَی بَعْض»؛ عاطفه و محبت ایجاد میکند. خاصیت سخنان ائمه علیهم السلام ایجاد محبت است.
انتها ی پیام/ح