در ابتدای برنامه مرتضی سلطانی تولید کننده اظهار کرد: ما ۱۴ درصد نسبت به دوره های گذشته افزایش صادرات داشتهایم که حدود ۲ تا ۳ هزار میلیارد محاسبه میشود و رشد انفجاری ارز انتظارها را بالا برد و تصور میشد که باید رشد صادرات بیش از این ارقام باشد.
در ادامه برنامه جمشید نفر دبیر کل کنفدراسیون صادرات ایران گفت: باید صادرات رشد بیشتری را تجربه میکرد اما از ابتدای انقلاب تلاش بر این بوده که قیمت ارز پایین بماند که این امر برای واردات مزیت محسوب میشود.
ابوالفضل روغنی گلپایگانی رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران در گفتگوی زنده تلفنی بیان کرد: افزایش قیمت ارز میتواند فرصت بالایی را برای صادرات فراهم کند اما نرخی که اکنون وجود دارد بیشتر حالت هیجانی داشته و نمیتواند مبنا قرار بگیرد.
سلطانی گفت: صادرات یک قصه دو و سه روزه نیست بلکه نیازمند مهندسی و برنامهریزی دقیقی است چرا که اگر ما بخواهیم در بازارهای دنیا سهمی داشته باشیم نباید به شانس تکیه کنیم بلکه باید مدیریت صحیح داشته باشیم.
وی افزود: انتظار داشتیم که با افزایش قیمت ارز صادرات افزایش پیدا کند اما این اتفاق نیفتاد چراکه صادرات موفق و ماندگار توسط شانس رقم نمیخورد.
این تولید کننده بیان کرد:در کشور ما هنوز ادبیات صادرات به درستی تعریف نشده و فرامرزی نیست و اکنون باید تلاش کنیم تا در برابر رقبای خود سهم گیری کنیم البته نمی توان انتظار داشت که این اتفاق یک شبه به وقوع بپیوندد و ما باید یکبار برای همیشه دقت کنیم که دنیا برای موفقیت در امر صادرات چه می کند.
سلطانی تصریح کرد: یک شرکت شکلات سازی در سال ۲۰۱۶ توانست در خاورمیانه ۱۶ میلیارد دلار سهم بگیرد در ایران نیز باید آیین نامهها وارد فضای درستی شود تا بتوانیم از ظرفیت و توان داخلی استفاده کنیم.
نفر دبیر کل کنفدراسیون صادرات ایران ادامه داد: باید برای صادرات استراتژی داشته باشیم و ببینیم که در تولید کدام کالا دارای مزیت هستیم نه اینکه تنها تولیدات مازاد خود را صادر کنیم، متاسفانه هنوز این باور ملی شکل نگرفته که صادرات می تواند اقتصاد را قوی کند چرا که مردم وقتی گران شدن یک کالای صادراتی را مشاهده میکنند ناراحت میشوند اما طبیعتاً گرانی چنین کالاهایی از بیکار ماندن فرزندانشان بهتر است.
گلپایگانی بیان کرد: در برنامه های4، 5 و 6 توسعه به گونهای طراحی شده که ایران قدرت اول اقتصادی منطقه باشد اما متاسفانه هنوز واردات محور هستیم و به بخش صادرات بها نمیدهیم.
وی افزود: معمولا قدرت اقتصادی یک کشور را با صادرات و لوگوی آن می سنجند و ما باید بدانیم که در برهه کنونی تنها راه نجات اقتصاد کشور صادرات است چراکه از این طریق می توانیم ارز را وارد کشور کنیم اما متاسفانه هنوز شاهد صدور بخشنامه هایی از سوی دولت هستیم که بر سر راه صادرات سنگ اندازی میکند.
سلطانی بیان کرد: کشورهای دیگر برای موفقیت در امر صادرات معجزه نمیکنند و به نظر میرسد که ما هنوز نتوانسته ایم تواناییهای خود را در این زمینه شناسایی کنیم در حالی که کریدورهای قوی در منطقه داریم.
وی افزود: ۴۰۰ میلیون نفر در اطراف ایران نیازمند محصولات تولیدی ما هستند به نظر میرسد که یکی از مشکلات اشتغال ما این است که در دو نقطه شغلی تجمع ایجاد کرده ایم در صورتی که اشتغال باید به صورت موردی باشد.
این تولید کننده گفت: فرصتهای بسیاری برای صنایع تبدیلی داریم اما از دانش آن استفاده نمیکنیم.
نفر دبیر کل کنفدراسیون صادرات ایران افزود: در سال ۱۹۹۱ در ترکیه صنعت چرم وجود نداشت و ایران جزء رتبه های اول تولید این محصول در جهان بود اما اکنون ترکیه، ایتالیا را پشت سر گذاشته و صنعت چرم خود را قوی کرده است.
سلطانی گفت: اردوغان در دولت خود مصوب کرده که رهبران تولید کارت امنیتی داشته باشند که گرفتار بروکراسی نشوند تا جایی که اگر نیاز به وزیر صنعت داشتند این وزیر در امور آنها ورود پیدا کند به عبارت دیگر ترکیه به لیدرهای صنایع تبدیلی خود بها می دهد مگر در ایران این ظرفیت وجود ندارد اما چرا بها داده نمی شود؟ شرکتهای برند ساز باید مورد اعتماد دولت قرار بگیرند لذا اگر این مسیر را طی کنیم طی ۵ سال به هدف خود خواهیم رسید.
نفر دبیر کل کنفدراسیون صادرات ایران در ادامه برنامه با اشاره به اینکه تصمیم گیرندگان اقتصادی هیچ وقت حاضر نیستند به طور کامل با بخش خصوصی مشورت کنند، گفت: صادرات ایران تاکنون چهار بار ذبح شده است لذا در سالهای 74، 79، 91 و 97 بلا سر صادرات وارد کردیم.
وی با اشاره به اینکه بخش خصوصی میتواند تنگناها را برای واردات ارز و مایحتاج باز کند، اظهار کرد: بزرگترین وظیفه دولت این است که خاطر صادر کنندگان را جمع کند و به آنها امنیت بدهد، ما می توانیم راه ده ساله را یک ساله به جلو پیش برویم.
نفر با اشاره به اینکه باید از کسانی که اهلیت آنها ثابت شده است استفاده کرد، افزود: این در حالی که هر کسی که در این مملکت شاگرد آخر بوده به آن جایزه داده شده و هر کسی که نفر اول شده مورد تنبیه قرار گرفته است .
روغنی گلپایگانی رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی در ادامه برنامه طی گفتگوی زنده تلفنی با اشاره به اینکه به دلیل وضع تعرفه های غیر هوشمندانه هر لحظه صدمات جبران ناپذیری را به صادرات وارد میکنیم لذا باید در خدمت نظام صادرات باشیم، خاطرنشان کرد: قوانین کل کشور بیشتر به نفع واردات است تا اینکه بخواهد به نفع صادرات باشد، در دولت های نهم و دهم تعرفه ترجيهي بین ایران و ترکیه بسته شد که به ضرر کل کشور تمام شد.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی با بیان اینکه متاسفانه نظام دقیق حمایتی از صادرکننده در کشور نداریم، تصریح کرد: دولت باید آرامش را به بازار ارز برگرداند و از سوی دیگر باید از فرصت به وجود آمده تحریم به نفع تولید داخل حمایت کرد.
روغنی گلپایگانی با اشاره به اینکه باید آتش به اختیار هوشمندانه در اختیار تولید کننده و صادر کننده قرار بگیرد،گفت: نباید اصراری برای سیاست های غلط داشته باشیم از جمله سیاست پیمان سپاری که تجربه شکستخورده ای محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۸۵ درصد اقتصاد کشور دولتی است، ادامه داد: باید با کشورهایی که در حوزه جغرافیایی ما زندگی میکنند توافقات تعرفه ای ببندیم به طوری که عراق بازار بزرگی برای ما محسوب میشود اما به دلیل غیر هوشمند عمل کردن صدمات جبران ناپذیری به صادرات وارد شد.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی با اشاره به اینکه مجوزها و تشویق های صادراتی باید پرداخت میشد اما چندین سال است که در صف دریافت هستند، افزود: ما نیاز به ورود ارز داریم و دولت باید راهکارها را برای صادرات گسترش دهد باید تلاش کنیم از لحاظ سیاسی از فرصت برجام استفاده کنیم.
مرتضی سلطانی تولید کننده با اشاره به اینکه باید توانمندی ها را در کنار هم قرار دهیم، عنوان کرد: با انرژی منفی و ناامیدی نمیتوان کاری انجام داد، تحریم برای ما بهترین فرصت است و باید تولید را محقق کنیم لذا ، صادرات به تبع تولید محقق می شود.
سلطانی با اشاره به اینکه بخش خصوصی وفاداری خود را به نظام و ملت اثبات کرده است و حافظ منافع و فرصتهای کشور است، ادامه داد: باید بخش خصوصی واقعی را به میدان بیاوریم، در ۵ ماه گذشته به اندازه ۵ سال بخشنامه صادر کرده ایم لذا باید برای صادرات مهندسی منطبق با رقبای خارجی داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه نباید شعار بدهیم، گفت: باید کسی صحبت کند که کارنامه و پشت سرش تفکر داشته باشد، مردم خسته از محکوم کردن افراد توسط یکدیگر هستند لذا اگر توانمندی ها را به درستی بشناسیم هر کسی از بیرون نمی تواند برای ما یک نسخه بپیچد، تحریم استثنایی ترین فرصت است و باید بدون تکلف توانمندی ها را در کنار هم قرار دهیم .
این تولید کننده ادامه داد: بنده باور دارم تحریم اگر ده برابر از این بدتر شود اگر توانمندی ها را شناسایی کنیم در هفت سال آینده سند چشم انداز را میتوانیم محقق کنیم.
سلطانی با اشاره به اینکه مسئولان دولتی باید بخش خصوصی را از جنس خود بدانند، اظهار کرد : بخش خصوصی توانسته است و وفاداری خود را ثابت کند لذا در شرایط تحریم بهترین فرصت است که بتوانیم توانمندی ها را عملیاتی کنیم و امید به آینده بسیار روشن با انرژی مثبت و امیدواری داشته باشیم.
انتهای پیام/