آیا سطح زبانتان با لایهای سفیدرنگ یا زردرنگ پوشیده شده است؟ آیا روی لثهها یا مخاط داخلی گونه و لبتان لکههای سفید یا قهوهایرنگ دیده میشود؟ آیا سابقه آفت زدنهای مکرر دارید؟! اگر پاسختان به یکی از این سؤالها مثبت است حتما این مقاله را بخوانید تا با علل، خطرات و راههای درمان این مشکلات آشنا شوید.
زخمی دردناک در دهان!
آفت دهان ضایعهای است که معمولا قسمت مرکزی آن حالتی زخمی و زردرنگ دارد و اطرافش توسط یک هاله قرمز رنگ پوشیده شده است. دکتر نصرتالله عشقیار، متخصص آسیبشناسی دهان، فک و صورت توضیح میدهد که یکی از مشخصههای بارز آفت، درد شدید آن است.
استاد دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه اضافه میکند: آفتها را میتوان به دو دسته؛ آفت کوچک و آفت بزرگ تقسیم کرد. دوره حضور آفت کوچک تقریبا دو هفته و دوره حضور آفت بزرگ گاهی اوقات به یک یا دو ماه هم میرسد این ضایعه بسیار شایع است و خیلی از افراد در طول زندگی خود به آن مبتلا میشوند اما علت بروز آن مشخص نیست. با این حال تعدادی فاکتور مستعدکننده برای آن مطرح شده است. برای مثال ضربه زدن به مخاط توسط مسواک یا زخم شدن مخاط، اعمال فشار، گازگرفتگی و عوامل میکروبی همگی میتوانند در ایجاد آفت نقش داشته باشند. نکته جالب این است که آفت فقط در مناطقی از دهان ایجاد میشود که مخاط متحرک دارد مثل مخاط گونه، پشت لب، زبان و... بنابراین در مخاط کام سخت و لثه آفت ایجاد نمیشود.
نشانه های سرطان روی زبان!آفت سرطانی نمیشود!
به گفته دکتر عشقیار، آفت خود به خود پس از طی دورهاش بهبود مییابد. البته ممکن است بعد از یک یا دو ماه دوباره در ناحیهای دیگر ایجاد شود. همچنین ممکن است بهصورت تکی یا چندتایی در نواحی مختلف دهان ظاهر شود. استاد دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه توضیح میدهد که برای درمان آفت روش قطعی وجود ندارد و درمانهای موجود بیشتر جهت کاهش علائم آفت و دوره حضور آن در دهان یا افزایش فاصله زمانی عود آن به کار میروند. در این رابطه معمولا از کورتیکواستروئیدها و پماد کورتون بهصورت موضعی روی ناحیه زخم استفاده میشود.
همچنین میتوان از دهانشویه تتراسایکلین استفاده کرد. برای این منظور باید دو عدد کپسول تتراسایکلین را در یک استکان آب حل کنید و آن را داخل دهان و بهخصوص نواحی آفت بگردانید. لازم به ذکر است که آفت دهان یک ضایعه کاملا خوشخیم و غیرمسری است؛ به عبارتی از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود و ضایعه پیشسرطانی بهشمار نمیآید.
باردار شدن زبان نشانه چیست؟
باردار بودن زبان (Coated Tongue) حالتی نسبتا شایع است و به گفته دکتر عشقیار نشانه بیماری خاصی نیست. در این وضعیت سطح مخاط زبان به جای اینکه به رنگ صورتی مایل به قرمز باشد توسط غشای سفید رنگی پوشیده میشود. برای رفع این غشای سفید درمان دارویی خاصی وجود ندارد اما مسواک زدن و تمیز کردن سطح زبان میتواند کمککننده باشد. با این حال نباید مسواک را با فشار زیاد روی زبان کشید چون باعث زخمی شدن آن میشود. گاهی اوقات هم عوامل قارچی یا کاندیدیاز میتوانند باعث سفید شدن سطح زبان شوند که در این صورت درمان ضدقارچ لازم خواهد بود.
دهانتان بدبو و بدمزه شده؟!
وقتی از دکتر عشقیار درمورد علت تغییر طعم و بوی دهان سؤال میکنیم وی اینگونه پاسخ میدهد که تغییر در طعم دهان معمولا به علت کمشدن میزان بزاق اتفاق میافتد. کاهش بزاق نه تنها باعث خشکی و بدبو شدن دهان میشود بلکه شرایط را برای ایجاد بعضی ضایعات در حفره دهان فراهم میکند. علاوه براین، کسانی که تنفس دهانی انجام میدهند نیز معمولا دچار خشکی و طعم و بوی بد دهان میشوند. خمیر و باقی ماندن مواد غذایی در دهان هم باعث بدبو شدن دهان میشود. احساس گس شدن هم معمولا بهدنبال خشکی دهان ایجاد میشود.
عاشق خوراکیهای ترش هستید؟
شاید این سؤال هم برای شما پیش آمده باشد که آیا مصرف خوراکیهای خیلی ترش مثل آبنباتهای چوبی میتوانند به زبان و مخاط دهان آسیبی برسانند یا خیر؟ دکتر عشقیار در این مورد توضیح میدهد که خوردن این مواد غذایی معمولا خطری برای مخاط دهان ندارد اما اگر بیش از حد مصرف شوند طبیعی است که شرایط را برای ایجاد بعضی ضایعات مستعد میکنند. علاوه براین مصرف زیاد لیموترش و گاز زدن آن میتواند به مینای دندان آسیب برساند.
این لکهها را جدی بگیرید!
دکتر عشقیار تاکید میکند درصورتی که داخل مخاط دهان لکههای سفید یا قرمزرنگ دیده شود حتما باید از آنها نمونهبرداری کرد. لکههای سفیدرنگ با نام «لوکوپلاکیا» و لکههای قرمزرنگ با نام «اریتروپلاکیا» شناخته میشوند. این دو ضایعه در مخاط دهان جزء ضایعات پیشسرطانی هستند بنابراین باید مورد درمان قرار بگیرند و برداشته شوند.
علاوه براین اگر زخمی به هر علتی در دهان ایجاد شود و بعد از دو هفته با حذف علت ایجاد کننده آن، بهبود پیدا نکند باید به بدخیم بودن آن شک کنیم. لکههای قهوهای، قهوهای مایل به آبی، قرمز تیرهرنگ، سیاه یا خاکستریرنگ نیز در دهان معمولا خالهای پیگمانته هستند و بهتر است برداشته شوند زیرا احتمال بدخیم شدن آنها وجود دارد.
رنگ زبانتان تیره شده است؟
دکتر سول سیلورمن، متخصص بیماریهای دهان و سخنگوی انجمن دندانپزشکی ایالاتمتحده معتقد است که رنگ زبان در حالت طبیعی باید صورتی گرم باشد. با این حال مصرف بعضی خوراکیها و نوشیدنیها مثل قهوه، بعضی داروها مثل آنتیبیوتیکها همچنین سیگار کشیدن و جویدن تنباکو میتواند بهطور موقت رنگ آن را به قهوهای تیره یا مشکی تغییر دهد. درواقع سطح زبان از برجستگیهای نخی شکل کوچکی بهنام پاپیلا پوشیده شده است و هرچه این پاپیلاها بلندتر باشند رنگ بیشتری را به خود جذب میکنند. اگرچه این لکهها موقت هستند و با چندبار مسواک زدن روی زبان برطرف میشوند اما باید بدانید که مصرف هرگونه تنباکو خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش میدهد.
به سرطان باید شک کرد اگر ...
پاپیلاهای سطح زبان به طور طبیعی ظاهری برجسته دارند اما دکتر جردن جوزفسون، متخصص گوش و حلق و بینی توضیح میدهد که گاهی اوقات بهخصوص هنگام سرماخوردگی و تب بعضی از آنها ملتهب، قرمز و دردناک میشوند. درصورتی که این التهاب پس از گذشت چند روز برطرف نشود، درد و سوزش بیشتر و ناحیه موردنظر قرمز تیره یا سفید شو، باید به سرطان دهان شک کرد.
رنگ زبانتان پریده است؟
به گفته ﺩﮐﺘﺮ ﺟوزفسون، خمیری شدن سطح زبان و تغییر رنگ آن به سفید یا زرد ممکن است نشانه وجود عفونت باکتریایی یا برفک و عفونت قارچی باشد که در این صورت با مصرف داروهای موضعی یا خوراکی ضدقارچ، رنگ زبان بهصورتی طبیعی برمیگردد. البته برگشت اسید معده به مری یا ریفلاکس نیز میتواند باعث زردی سطح زبان شود. دکتر سیلورمن همچنین معتقد است تغییر رنگ زبان میتواند نشانهای از کمبود بعضی مواد مغذی مثل ویتامین B۳، B۱۲، آهن و اسیدفولیک باشد. افرادی که مبتلا به کمخونی هستند هم معمولا زبان و پوستشان رنگپریده است. البته با درمان کمخونی رنگ زبان به حالت طبیعی برمیگردد. علاوه براینها، حساسیت به طعمهای خاص خمیردندان، دهانشویه یا آدامس (مثل دارچین) و خوراکیهای اسیدی (مثل آناناس) هم میتواند باعث التهاب و تغییر رنگ زبان شود.
شاید مزاجتان بههم ریخته!
بار زبان در طب سنتی طبقهبندیهای مختلفی دارد؛ طبقهبندی بر این اساس انجام میشود که بار کدام قسمت از زبان را گرفته باشد، چه رنگی باشد، میزانش چقدر باشد و همراه با آب دهان یا مواد لزج و چسبنده باشد یا خیر.
اگر سفید بود
بار سفیدرنگ زبان معمولا نشاندهنده سرد و تر شدن مزاج یا به اصطلاح بلغمی شدن بدن است بهخصوص اگر در اطراف زبان بوده و جای دندانها روی آن افتاده باشد. البته این حالت بیشتر در زبانهای پفآلود و گوشتی دیده میشود تا زبانهای لاغر.
اگر زرد بود
بار زردرنگ زبان نیز نشانه صفراوی شدن بدن است. این حالت به علت افزایش مایعات و مواد طیف زردرنگ بدن ایجاد میشود. حالت دیگری هم به نام کمودت یا تیرگی و سیاهی رنگ زبان وجود دارد که نشانه سوداییی بودن فرد است. معمولا کسانی دچار این حالت میشوند که زندگی پرتنش و مشکلات روحی و عاطفی فراوانی دارند.
اگر تشخیص ندادید
تشخیص علت و نوع بار زبان مهارت خاصی میخواهد زیرا مصرف بعضی مواد غذایی میتواند معاینهگر را به خطا بیندازد؛ برای مثال زردچوبه یا زعفران یا حتی چای میتوانند بار سفید زبان را زرد کنند بنابراین ظاهر زبان تنها یکی از کلیدهای تشخیصی است و برای معاینه کامل باید رنگ پوست، مو، چشم، حالت موها، میزان فعالیت بدن، قوام بدن (شلی و سفتی)، نبض فرد، چاقی، لاغری و ... را هم در نظر گرفت.
دهانتان طعم آهن میدهد؟
طعم دهان بهتر است هنگام صبح در حالت ناشتا ارزیابی شود زیرا طعمی که بعد از مصرف غذا در دهان ایجاد میشود میتواند ناشی از برگشت محتویات معده یا اسید معده (طعم ترش و تلخ) باشد. به طور کلی اگر طعم دهان در صبحگاه تلخ باشد، نشانه سودایی یا صفراوی بودن فرد است.
البته سودا و صفرا با یکدیگر تفاوت دارند. سوداییها معمولا دچار طعم تلخ و گس یا تلخ و ترش در دهان میشوند اما صفراویها فقط دچار طعم تلخی میشوند. طعم شیرین در دهان نیز میتواند نشانه دمویمزاج بودن باشد که یکی از بهترین مزاجهاست. بعضی داروها مثل مترونیدازول، قرص آهن و حتی داروهای گیاهی هم میتوانند طعمهای خاص مثل طعم فلز، آهن و ... در دهان ایجاد کنند.
تجمع سموم در بدن و خطر آفت!
طیف گستردهای از عوامل میتوانند در ایجاد آفت دهان تاثیرگذار باشند که از مهمترین آنها میتوان به تجمع مواد اضافی در بدن و مشکل در دفع آنها، یبوست، مشکل در تعریق، نداشتن فعالیت فیزیکی کافی و ... اشاره کرد. همچنین مصرف بعضی خوراکیها مثل پنیر، سیبزمینی، غذاهای مانده، نانهای خمیرشده و ... بهخصوص به صورت ناشتا و زیادهروی در مصرف خوراکیهای گرم مثل خرما، فلفل قرمز و ... میتواند احتمال ایجاد آفت، زخم دهان، خارش بدن و جوش صورت را بالا ببرد.
منبع: مجله سیب سبز