سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

معاون اقتصادی رئیس جمهور در حاشیه جلسه هیات دولت:

قسمت عمده مبادلات تجاری در بازار ثانویه صورت می‌گیرد

نهاوندیان ابتکار تاسیس سازوکار ویژه برای تسهیل پرداخت‌های مربوط به صادرات و واردات ایران از سوی اروپا را قدمی رو به جلو دانست.

به گزارش حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان, محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رئیس جمهور در حاشیه جلسه هیات دولت و در جمع خبرنگاران درباره ابتکار تاسیس سازوکار ویژه اتحادیه اروپا برای تسهیل پرداخت‌های مربوط به صادرات (شامل نفت) و واردات ایران، گفت: تصمیمی که دو شب گذشته توسط موگرینی در توافق برجام اعلام شد تصمیم پنج کشوری است که الان طرف ایران هستند و این تصمیم قدم مهم و رو به جلو است.

وی اضافه کرد: این ایده از مدتی قبل به عنوان یکی از راهکار‌های عملیاتی برای رفع مشکلات تهدید آمریکا برای شرکت‌ها و بانک‌ها مطرح شد و اکنون تصمیم اتخاذ شده و اعلام شد.

معاون اقتصادی رئیس جمهور اضافه کرد: به این ترتیب نهاد ویژه مالی عهده دار این کار می‌شود و وجوه حاصل از صادرات نفتی وغیر نفتی ایران با این نهاد منتقل شود و واردات و تخصیص‌ها هم از طریق این نهاد عمل می‌کند.

نهاوندیان تصریح کرد: با توجه به حمایت جدی دولت‌های پنج گانه و اتحادیه اروپا از این نهاد مالی، تهدید‌های آمریکا روی آن اثر نخواهد داشت.
وی افزود: با توجه به اینکه اروپایی‌ها اعلام کردند که کماکان در برجام می‌مانند و تصریحی که در اطلاعیه اخیر درباره عادی سازی تجارت و مبادلات اقتصادی با ایران داشتند، تعبیه نهاد مالی برای این کار قدمی رو به جلو تلقی می‌شود.

معاون اقتصادی رئیس جمهور در پاسخ به سوال دیگری درباره وضعیت ارز اظهار داشت: وقتی درباره بازار ارز صحبت می‌کنیم، باید در این که در مورد چه بخشی از بازار صحبت می‌کنیم دقیق باشیم؛ قسمت قابل توجهی از مبادلات تجاری و ارزی که در رابطه با کالای اساسی است با نرخ رسمی انجام می‌شود.

وی اضافه کرد: قسمت عمده مبادلات تجاری هم در بازار ثانویه صورت می‌گیرد که بانک مرکزی با میانگین وزنی مبادلاتی که توسط صرافی‌ها و بانک‌ها صورت می‌گیرد آن را اعلام می‌کند.

نهاوندیان خاطرنشان کرد: در بازار سوم شاید کمتر از پنج درصد مبادلات انجام می‌شود و این بازار هم باید درحد خود مورد توجه قرار گیرد. نرخی که کمتر از پنج درصد مبادلات ارزی کشور صورت می‌گیرد، قابلیت آن را ندارد که نرخ مرجع تلقی شود، اما به هر حال انتظارات آتی و همچنین التهاباتی که ممکن است از عواملی اثر بپذیرد، اثر می‌گذارد.

وی اضافه کرد: بدنه اصلی مبادلات تجاری کشور؛ چه واردات و چه تولیدات ماشین آلات و مواد اولیه و کالای واسطه‌ای که نیاز به ارز وارداتی دارند، به هیچ وجه اتکا به بازار سوم ندارد و رسانه‌ها در تبیین این مطلب می‌توانند موثر باشند.

معاون اقتصادی رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درباره منفی شدن تراز ارز نیمایی هم گفت: ارز نیمایی بازار دوم است؛ طبعا مدیریت این بازار که سیاست ارزی کشور سیاست بازار آزاد مدیریت شده است، در توازنی بین عرضه و تقاضا صورت بگیرد. در این مورد در جلسات مربوطه بحث شده و همان بازار کاملا با امکانات کشور قابل مدیریت هست.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره وجود تحلیل‌هایی مبنی بر اینکه واقعی کردن قیمت‌ها به نفع اقتصاد ایران است، اظهار داشت: سیاست ارزی و تجاری کشور بر اساس قانون و سیاست‌های کلی مبتنی بر افزایش رقابت و تسهیل کسب و کار و تجارت است و طبعا علامتی که از بازار به معنای واقعی خارج شود به توازن کمک می‌کند.

نهاوندیان با بیان اینکه باید به شرایط بازار هم توجه کنیم، افزود: التهاباتی که ناشی از عوامل غیر واقعی در اقتصاد است و انتظارات تورمی را نسبت به آینده بالا می‌برد، این‌ها می‌تواند در طرف تقاضا به طور واقعی اثر کند به همین جهت بنیاد‌ها و واقعیت‌های اقتصاد ما در تولید و عوامل تولید و ذخایر انبار‌های ما باید مد نظر قرار گیرد.

معاون اقتصادی رئیس جمهور خاطرنشان کرد: پنج سال قبل کل ظرفیت گندم ما کمتر از یک ماه و در بعضی استان‌ها کمتر از یک هفته بود الان برای یک سال موجودی انبار داریم و اتکا به داخل هم داریم و صادر کننده بعضی از کالا‌ها هستیم و این موضوع در دیگر کالا‌های اساسی ما هم به مقدار قابل توجهی البته کم و بیش مصداق دارد. ضمن اینکه اخیرا در شورا عالی هماهنگی تصمیم جدی گرفته شد ذخایر استراتژیک را تقویت کنیم.

وی اظهار کرد: واقعیات اقتصادی ما اقتضای این التهاب‌ها و انتظارات تورمی را ندارد، ولی وقتی انتظارات تورمی شکل گرفت خود این به عامل واقعی تبدیل می‌شود و اینجاست همکاری وهم اندیشی اقتصاددانان و رسانه‌ها می‌تواند آرامشی که لازمه مقاومت اقتصادی ما هست را فراهم بکند

نهاوندیان یادآورشد: خیلی‌ها که دوستدار سامان یافتن و زندگی خوب ایرانیان نیستند، مرتب بر تنور التهاب می‌دمند و در شرایط کنونی وظیفه این است هر کسی اگر به قدرت خرید خودش و قدرت خرید جامعه می‌اندیشد، نباید به ایجاد التهاب کمک کند.

معاون اقتصادی رئیس جمهور اضافه کرد: این غیر واقعی اندیشیدن نیست، توقع واقعی اندیشیدن است یعنی واقعیات اقتصاد را کنار هم بگذاریم و در آن صورت ببینیم چگونه می‌توانیم از این فضا عبور کنیم، که البته حتما عبور خواهیم کرد و رشد ما ادامه خواهد داشت.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره بسته ارزی نیز گفت: مدیریت ارزی کشور به عهده بانک مرکزی است و براساس سیاست ارزی اتخاذ شده ادامه خواهد داشت اگر مشکلاتی هم در مسیر باشد حتما با هماهنگی که انجام شده برطرف خواهد شد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.