سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هرآنچه باید درباره نشست مجمع عمومی سازمان ملل بدانیم

روزنامه نشنال در گزارشی جزئیاتی را به همراه برخی نکته‌های خواندنی درباره هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک منتشر کرد.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از نشنال، هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل از 18 سپتامبر در نیویورک آغاز شده و سران، دیپلمات‌ها و مشاوران سیاسی کشورهای سراسر جهان برای گفتگو درباره مسائل مختلف بین‌المللی در این نشست در مقر سازمان ملل در نیویورک حضور یافته‌اند. در زیر هر آنچه که لازم است درباره این نشست بدانید گردآوری شده است:

نشست مجمع عمومی سازمان ملل چیست؟
مجمع عمومی سازمان ملل یکی از مهم‌ترین ارکان مشورتی سازمان ملل و یکی از 6 ارگان اصلی این سازمان است که تصمیم‌گیری‌ها درباره مسائل مهم مربوط به صلح و امنیت جهان در آن انجام می‌شود.

مجمع عمومی سازمان ملل در سال 1945 تأسیس شد و کلیه اعضای سازمان ملل (193 کشور) در آن حضور دارند. مجمع عمومی همچنین از هیئت‌ها، کمیسیون‌ها، کمیته‌ها، شوراها و گروه‌های مختلف دیگر تشکیل شده است.

هر ساله نمایندگان کشورهای عضو –معمولا سران آن کشورها—در یک بازه زمانی 5 روزه در مجمع عمومی سخنرانی می‌کنند. نمایندگان هر کشور طبق عرف رایج 15 دقیقه وقت سخنرانی دارند؛ اما آنها معمولا بیشتر از وقت خود سخنرانی می‌کنند.

طولانی‌ترین سخنرانی در تاریخ مجمع عمومی سازمان ملل متعلق به «فیدل کاسترو» رهبر فقید کوبا است که در سال 1960 بیش از 4 ساعت سخنرانی کرد! در سال 2009 نیز معمر قذافی، دیکتاتور سابق لیبی، بیش از یک ساعت و نیم سخنرانی کرد که بیشتر آن به انتقاد از شورای امنیت گذشت.

نکته دیگری که از نشست‌های مجمع عمومی سازمان ملل در خاطره‌ها مانده، به سال 2006 و سخنرانی هوگو چاوز، رئیس‌جمهور فقید ونزوئلا، باز می‌گردد. او در این سخنرانی جورج دبلیو بوش، رئیس جمهور وقت آمریکا را «شیطان» خطاب کرد و در انتقاد از اظهارات جنگ‌طلبانه روز گذشته‌ی او گفت: "هنوز بوی گوگرد از تریبون سازمان ملل استشمام می‌شود."

نشست مجمع عمومی چه زمانی آغاز می‌شود؟
هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل از تاریخ 18 سپتامبر سال جاری میلادی آغاز شده است. اما نخستین روز از سخنرانی‌های 15 دقیقه‌ای سران کشورها از تاریخ 25 سپتامبر (امروز) آغاز خواهد شد و به مدت 9 روز (تا 5 اکتبر) ادامه خواهد یافت.

نشست مجمع عمومی سازمان ملل کجا برگزار می‌شود؟
نشست مجمع عمومی سازمان ملل از اکتبر 1952 تاکنون هر ساله در مقر دائمی سازمان ملل در نیویورک برگزار می‌شود.

چه کسانی در این نشست شرکت می‌کنند؟
سران یا نمایندگان 193 کشور عضو سازمان ملل در این نشست حضور می‌یابند. هر نماینده یک هیئت به همراه خود می‌آورد تا در تصمیم‌گیری‌های سیاسی به او کمک کند.

تصمیمات مجمع عمومی سازمان ملل چگونه اتخاذ می شوند؟
مجمع عمومی سازمان ملل تنها ارگانی از این سازمان است که همه کشورهای عضو از نقشی برابر یعنی 'یک کشور، یک رای' برخوردار هستند. رأی‌گیری‌هایی که درباره مسائل مهمی مثل بودجه یا امنیت است نیاز به کسب دو سوم آرا دارد. این درحالی است که برای تصمیم‌گیری درباره مسائل دیگر کسب اکثریت آرا کافی است. به تازگی مجمع عمومی سازمان ملل در تلاش است به جای تکیه بر آراء نمایندگان، به یک اتفاق نظر برسد. در نتیجه رئیس مجمع عمومی می‌تواند پس از مشورت با یک هیئت مناسب، بدون رأی‌گیری درباره یک مسئله تصمیم‌گیری کند.

چه مسائلی در حیطه قدرت مجمع عمومی سازمان ملل است؟
مجمع عمومی می‌تواند به کشورهای عضو درباره مسائل مختلف بین‌المللی توصیه‌هایی ارائه کند و آغازگر اقدامات مختلف بین‌المللی در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و بشردوستانه باشد. مجمع عمومی سازمان ملل همچنین این اقدامات را می‌تواند انجام دهد:

- بررسی و تصویب بودجه سازمان ملل
- انتخاب اعضای غیردائمی شورای امنیت سازمان ملل
- گفتگو و بحث درباره مسائل مربوط به امنیت و صلح جهانی و مسائل مربوط به منشور سازمان ملل؛ مگر اینکه شورای امنیت در حال حاضر مشغول بررسی آن باشد.
- آغاز مطالعه و پژوهش درباره مسائل مختلف بین‌المللی
- ارائه پیشنهاداتی برای ایجاد صلح در مسائل مختلف
- بررسی گزارش‌هایی که از نهادهای دیگر دریافت کرده است

ترتیب سخنرانان چگونه تعیین می‌شود؟
یکی از ابهام‌انگیزترین بخش‌های مجمع سالانه عمومی سازمان ملل، ترتیب سخنرانان است که قاعده حقوقی خاصی برای آن وجود ندارد و هر آنچه هست، به شکل عرف میان کشورها متداول شده است.

برزیل به طور سنتی اولین کشوری است که در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی می‌کند. در سال 1947 وزیر سابق خارجه برزیل ریاست اولین جلسه ویژه مجمع سازمان ملل و دومین جلسه مجمع عمومی را بر عهده گرفت. از آن به بعد برزیل اولین کشوری بوده است که در مجمع عمومی سازمان ملل به سخنرانی می‌پردازد.

به علاوه، در زمانی که نماینده دائم یک کشور برای سخنرانی مقامات خود در سازمان ملل به دبیرخانه این سازمان مراجعه می‌کند، از او خواسته می‌شود با مشورت با مقامات کشور خود هر چه زودتر سه اولویت شرایط سخنرانی خود را تعیین کنند:‌

اولا تمایل دارند صبح سخنرانی کنند یا بعد از ظهر. دوما در چه روزی از هفته می‌خواهند سخنرانی انجام شود. همچنین گزینه‌ها و اولویت‌ها باید به صورت شفاف بیان و مشخص شود چه کسی قرار است سخنرانی کند.

دیگر اولویت‌های ترتیب سخنرانان مجمع عمومی از این قرار هستند:

ابتدا کشورهای عضو و بعد از آن کشورهای ناظر مانند فلسطین سخنرانی می‌کنند. دیگر نهادها هم می‌توانند در آخر جلسه سخنرانی خود کنند.

سخنرانی‌ها بر اساس نوع درخواست مقامات در لیست سخنرانی قرار خواهند گرفت و گاهی اوقات هم به خاطر تعدد سخنران‌ها، قرعه‌کشی می‌شود.

در کل، قوانین مدونی درباره ترتیب سخنرانی‌های سران کشورهای مختلف در مجمع عمومی سازمان ملل وجود ندارد و بنا به شرایط مختلف و عرف، صورت می‌گیرد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.