مدیر کل سلامت جمعیت مدارس وزارت بهداشت بیان کرد: رفتارهای تغذیهای، ورزشی، اجتماعی و سلامت نوجوانان کاملا در زندگی او تأثیرگذار است؛ بحث دهان و دندان در دوران کودکی بسیار اهمیت دارد که ما در بحث سلامت این نوآموزان در 4 مقطع اقداماتی انجام میدهیم.
برکاتی ادامه داد: در سال های اخیر 90 درصد دانش آموزان با سلامت نسبی به مدرسه میروند و قبل از شروع مدارس سلامتی آنها بررسی میشود؛ این ارزیابیها در پایه 4، 7 و 10 ورود به مدرسه در حال انجام است و شامل بیماری، شنوایی، قلب و عروق و سلامت آن ها می شود.
وی افزود: سیستم سلامت قبل از اینکه دانش آموزان وارد مدرسه شوند آنها را مورد ارزیابی قرار میدهند؛ 1.5 درصد مشکلات ستون فقرات، 3 درصد اختلالات رفتاری، 9 درصد چاقی و 13 درصد اضافه وزن دارند که باید از بروز فشار خون و دیابت در همین سنها جلوگیری شود.
مدیر کل سلامت جمعیت مدارس وزارت بهداشت افزود: طبق بررسیهای انجام شده 42 درصد دانش آموزان صبحانه میخورند و 12.7 درصد آنها هیچ کدام از روزهای هفته را صبحانه نمیخورند؛ در بررسی های سلامت نوجوانان، 6 درصد عوامل خطری که دانش آموز را تهدید میکند، پدرانشان قلیان میکشند، 16 درصد فعالیت فیزیکی استاندارد ندارند، 11 درصد روزانه از چیپس و پفک استفاده میکنند، 60 درصد یک بار در هفته فقط میوه میخورند آن هم بیشتر به دلیل دسترسی نداشتن به این مواد است، 24 درصد در هفته سوسیس و کالباس مصرف میکنند.
برکاتی اظهار کرد: وزارت بهداشت دو بسته را برای سلامت مدارس طراحی کرده که 8 آیتم آن را با مشارکت اولیا و مربیان قابل انجام است، برخی از این آیتمها شامل تغذیه مناسب، بررسی و مداخله در سلامت دانش آموز و سلامت کارکنان مدارس است که آنها از طریق مراکز جامع سلامت خدمات را آموزش خواهند دید.
وی عنوان کرد: حدود 20 هزار مدارس سلامت داریم که نسبت به سالهای گذشته این تعداد افزایش یافته است؛ نزدیک به 14 درصد مدارس کشور 5 ستاره هستند و الباقی ستارههای کمتری دارند.
مدیر کل سلامت جمعیت مدارس وزارت بهداشت افزود: واکسیناسیون در مدارس بحث مهمی است که 98.8 درصد مدارس واکسیناسیون دریافت کردهاند؛ بحث مهم دیگر ارتباط فیزیکی در مناطق است که در 22 دانشگاه به صورت پایلوت این کار انجام شده است.
برکاتی بیان کرد: سلامت بلوغ دانش آموزان بحث مهم دیگری است که باید به آن پرداخت و ما در تلاش هستیم که آن به خوبی انجام شود بحث مهم دیگر تغذیه سلامت است و دستورالعملی طراحی شده که در مدارس مواد غذایی از جمله چیپس، پفک و سوسیس و کالباس از مدارس جمع آوری شود که این کار به کمک آموزش و پرورش انجام خواهد شد چرا که این موارد بسیار در بحث چاقی و اضافه وزن دانش آموزان مهم است.
وی ادامه داد: بحث مهم دیگر در مدارس سلامت روانی کودکان است و دستورالعملی برای پیشگیری از اختلالات دانش آموزان تدوین شده است.
در ادامه مراسم حمید صمدزاده مدیر کل بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت اظهار کرد: بحث دهان و دندان چند ویژگی خاص دارد که 90 درصد آن مربوط به مشکلات دهان است، تا کنون حدود 10 هزار میلیارد تومان در این باره هزینه شده است.
مدیر کل بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت بیان کرد: در حال حاضر مبحث پوشش بیمهای ضعیف در بحث دهان و دندان مطرح است، ضعقی که به دلیل پوشش بیمهای عمده خدمات در بخش خصوصی انجام می شود، یعنی حدود 90 درصد افراد به مراکز خصوصی مراجعه میکنند با توجه به اینکه بحث بهداشت دهان و دندان در اولویت است لذا گروههای سنی 6 تا 14 سال در اولویت پیشگیری از پوسیدگی و خرابی دندان هستند چرا که در این سن دندان دائمی رشد میکند و با مراقبت از آن میتوان از خرابی پیشگیری کرد.
صمدزاده افزود: تعداد دندان پوسیده و کشیده شده 2.9 درصد است که 83 درصد از آن مربوط به دندان پوسیده است این پوسیدگی بعد از 15 سالگی به 3.7 درصد افزایش پیدا خواهد کرد چرا که با رشد سنی پوسیدگی دندان بیشتر میشود و این یکی از معضلات بسیاری از افراد است، متأسفانه بیمه تنها کشیدن دندان را تحت پوشش قرار میدهد.
وی بیان کرد: از اواخر سال 93 کاری مشترک بین وزارت بهداشت و مدارس انجام شد که بر مبنای تفاهم نامهای که با آموزش و پرورش امضا شد قرار شد بیش از 95 درصد مدارس و حدود 7 میلیون دانش آموز تحت پوشش بیمهای قرار بگیرند.
مدیر کل بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت ادامه داد: در حوزه آموزش مراقبت سلامت، بهورز و نیروهای مختلفی را آموزش دادیم که این تعداد نزدیک به 45 هزار نفر بود و سالانه این آموزشها را قویتر کردیم. مطلبی که در حوزه پیشگیری مهم است توانستیم برای اولین بار غربالگیری دانش آموزان را داشته باشیم.
صمدزاده بیان کرد: با توجه به تأثیر فلوراید در جلوگیری از پوسیدگی دندان کارها راحت تر انجام شد؛ بحث درمان با توجه به نیازهای مدارس به صورت بستهای تعریف شد، بیش از 2 میلیون خدمات ترمیمی انجام دادهایم و لازم به ذکر است که بستههای خدماتی را در شهرهای زیر 20 هزار نفر رایگان انجام دهیم.
مدیر کل بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت افزود: در سال تحصیلی 97 با توجه به ضرورت بحث درمان برنامه ریزی کردیم که خدمات قبلی تداوم داشته باشد که از این میان یک میلیون و 200 دانش آموز در پایه ششم دندانهایی سالم داشته باشند.
صمدزاده اظهار کرد: افرادی که دوران ابتدایی را به پایان رساندند و وارد دوران راهنمایی خواهند شد باید توسط پزشک معاینه و اگر نیاز باشد باید درمان شوند لذا اگر خانوادهای نتواند کار درمان این دانش آموز را انجام دهد میتوانند به مراکز درمانی مراجعه کنند و از پوسیدگیهای بعدی جلوگیری به عمل آورند.
وی گفت: با کاهش روند پوسیدگی دندان در سنین 6 تا 14 سال و فرهنگ سازی در زمینه رعایت بهداشت دهان و دندان میتوان از پوسیدگی دندان در آینده جلوگیری کرد.
مدیر کل بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت بیان کرد: 7 میلیون نفر تحت پوشش حوزه دهان و دندان قرار میگیرند که تنها 20 درصد از مدارس در کل کشور خدمات دهان و دندان ندارند و این طرح به زودی در این مدارس اجرا خواهد شد. اگر از پوسیدگی دندان جلوگیری کنیم بسیاری از هزینهها در آینده کاهش پیدا خواهد کرد؛ 11 درصد دانش آموزان تجربه مصرف سیگار دارند که ما در تلاش هستیم این روند را کاهش دهیم.
صمدزاده بیان کرد: پیتزا، سوسیس و کالباس همچنین موادی مانند چیپس و پفک از عوامل چاقی هستند و فروش این مواد در مدارس ممنوع است.
وی افزود: هفته آینده بحث سالمندان مطرح است، اگر سالمندی سالم داشته باشیم این برای جامعه مفید است و اگر غیر سالم باشد میتواند خطرناک باشد. امید به زندگی در کشور بیش از 76 سال میل میکند.
مدیر کل بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت یادآوری کرد: با توجه به اوضاع شهرها، رسیدگی به سالمندان نیاز به توجهی زیاد دارد که در چند ماه آینده بالای 30 درصد از جمعیت سالمند خواهند بود لذا برای پیشگیری از این جمعیت بسته مراقبت سالمندی ویژهای طراحی شده است.
انتهای پیام/