همزمان بررسی ها نشان می دهد در اقصی نقاط جهان جبهه واحدی علیه اقدامات یکجانبه آمریکا و دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آن کشور در حال شکل گیری است.
در بحث برجام مساله خیلی گسترده تر مورد نظر قرار گرفته و هند نیز به عنوان یکی از خریداران نفت ایران از هم اکنون پیشنهادهایی برای بیمه نفتکش ها به تهران داده است.
کشورهای اروپایی و چین گفته اند به توافق پایبند هستند در همین حال ایجاد سامانه پولی مستقل برای معاملات با ایران از سوی اروپا، یک گام بسیار مهم برای انجام تعهدات کشورهای ذی ربط به برجام به حساب می آید.
قطر خیلی سریع پس از فشارهای اقتصادی آمریکا بر ترکیه از یک سرمایه گذاری 15 میلیارد دلاری در آن کشور خبر داد و سندی به توافق رساند که بر اساس آن سوآپ ارزی 3 میلیارد دلاری برای ترکیه در نظر می گیرد.
آلمان با دهن کجی به آمریکا اعلام کرد که بسته کمکی را برای ترکیه در نظر گرفته است و از پشتیبانی تجاری از آنکارا دریغ نمی کند.
در چین هم بانک ها اعلام کردند که میلیاردها دلار پول، سرمایه گذاری و وام را برای ترکیه در نظر گرفته اند و افزودند که فرصت خوبی به دلیل چالش آفرینی آمریکا در ترکیه برای پکن پیدا شده است تا در چارچوب برنامه راه ابریشم نوین مناسبات تجاری و اقتصادی را با آنکارا توسعه دهد.
در طرف دیگر تلاش های گسترده ای میان آلمان و روسیه مشاهده می شود که دو کشور موافقت کرده اند در زمینه انرژی با یکدیگر همکاری کنند.
شبکه خبری آسیا تایمز از شرق آسیا در گزارشی آورده است که آلمان می خواهد از طریق خط آهن 'نورث استریم' گاز طبیعی از روسیه خریداری کند که این روزها از سوی آمریکا با تحریم شدیدی روبروست.
بیشتربخوانید:زمان صدور رای دادگاه لاهه درباره شکایت ایران از آمریکا مشخص شد
در موضوع توافق هسته ای موسوم به برجام که در بالا اشاره شد هم اتحاد قوی در حال شکل گیری است به طوری که بتدریج کشورها می خواهند خود را از یوغ استعمارگرانه آمریکا رها کرده و با ایران همکاری مالی و بانکی برقرار کنند.
پیشتر پروفسور 'لی گوفو' (li guofu) تحلیلگر ارشد موسسه مطالعات بین المللی چین (china institute of international studies) در مورد حمایت های جهانی از ایران در بحث برجام به ایرنا گفته بود پکن توجهی به خروج آمریکا از برجام ندارد و معتقد است قوانین داخلی یک کشور مانند آمریکا نباید به جامعه بین المللی تعمیم داده شوند و به محل تصمیم گیری تبدیل گردند.
در اروپا اعلام شده است که باید سامانه مالی برای معاملات با ایران شکل گیرد در چین هم بانک ها به دنبال معاملات یوانی با تهران هستند، در روسیه هم تلاش برای تبادلات گسترده تر با ارزهای ملی در جریان است.
این نخستین بار در جهان است که دولت هایی که زمانی روابط نزدیکی با آمریکا داشته اند حتی کره جنوبی، ژاپن و کشورهای اروپایی می کوشند تا یک اتحاد علیه واشنگتن تشکیل دهند.
در واقع امروز جامعه بین المللی هدف اقدامات خصمانه تجاری و بانکی آمریکا قرار گرفته و نقش سازمان های بین المللی از جمله سازمان تجارت جهانی و سازمان ملل عملا کمرنگ شده است و واشنگتن به هیچ قاعده ای پایبندی نشان می دهد.
چنانچه کشورهای مذکور حجم تجاری و همکاری اقتصادی را بدون وابستگی به آمریکا افزایش دهند و همزمان سامانه های بانکی مستقل از نظام مالی آمریکا ایجاد کنند دیگر نیازی به ارتباط با دلار برای معاملات نیست و ارزهای بیشتری در عرصه بین المللی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
از سوی دیگر آلمان و روسیه در بخش دیگری از همکاری هایشان قول داده اند در بازسازی سوریه همکاری کرده و کمک های بیشتری در اختیار دمشق قرار دهند با این حساب در خاورمیانه هم وضعیت به نفع آمریکا نیست و یکجانبه گرایی، امروز با چالش بزرگ چند جانبه گرایی مواجه است و بسیاری بر این باورند که دیگر یک دست صدا ندارد و همصدایی می تواند آمریکا را سرجایش بنشاند.
'لیو خای' اقتصاددان و تحلیلگر موسسه مطالعات اقتصادی چین معتقد است جنگ تجاری آمریکا نه تنها چین، بلکه دیگر کشورهای جهان را نیز به دشمن این کشور تبدیل کرده و اقتصاد جهان را دچار خطر خواهد کرد.
او می گوید: جنگ تجاری آمریکا نگرانی گسترده جامعه جهانی را به دنبال داشته و برخی از جوامع اقتصادی جهان، نهادهای مهم بینالمللی و شرکتهای چند ملیتی عمده توجه بسیاری به آن نشان دادهاند.
این کارشناس اقتصادی می گوید: طبق پیشبینی سازمان همکاری اقتصادی، به دنبال افزایش تعرفه واردات کالا از برخی کشورها توسط آمریکا، سرعت رشد اقتصاد جهان 1.4 درصد کاهش یافته و نهادهای اقتصادی آمریکا نیز پیشبینی میکنند جنگ تجاری باعث بیکاری 600 هزار نفر شود و کارگران، کشاورزان و مصرفکنندگان آمریکایی نیز در این میان آسیب ببینند.
آنچه امروز دنیا به آن بیش از هر زمانی نیاز دارد اینکه کشورها چالش های آمریکا را برای ایران، کره شمالی، روسیه، کره جنوبی، چین، ژاپن و اتحادیه اروپا به فرصت همکاری تبدیل کرده و در واقع نوعی خوشبینی و فرصت طلبی سیاسی جای نگرش های راهبردی مبتنی بر منفعت طلبی یکجانبه را بگیرد.
امروز شمار زیادی از جمعیت دنیا و ملت های استقلال طلب و آزادیخواه به دولت هایشان چشم دوخته اند که از زیربار باج خواهی و قلدرمآبی آمریکا رها شوند و دیگر اجازه ندهند منافع میلیاردها انسان قربانی مطامع دولت زیاده خواه آمریکا شود.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/