سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

عاشورا روز تجلی میثاق مردم با امام حسین(ع)/آئین های عاشورایی در آذربایجان غربی

هم‌زمان و عاشورای حسینی آیین‌های مختلفی در شهر‌ها و روستا‌های آذربایجان غربی برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از ارومیه؛ عاشورا روزی است که فرزند پیامبر اباعبدالله الحسین(ع) به دست ناسپاسان و طمع کاران به مال و منال دنیا به شهادت می‌رسد.
از گذشته‌های دور تاریخ گواهی می‌دهد که روز عاشورا را به عنوان روز عزاداری برای اهل بیت حضرت امام حسین (ع) و یاران فداکار او تلقی کرده اند.
روز عاشورا تجلی قیام و نهضت امام حسین (ع) است که مردم با تشکیل دسته‌های عزاداری و مراسم مربوطه، به حقانیت قیام آن حضرت لبیک می‌گویند.
لحظه‌های وداع امام با فرزندانش رسیده و اکنون راهی پیوستن به معبود خویش است. فرزندان دور او را احاطه کرده اند. امام ایشان را در آغوش می‌کشد و بوسه بر پیشانی شان می‌زند، بچه‌ها دامنش را می‌گیرند و نمی‌گذارند که از آن‌ها دور شوند.
گویا بر آنان آگاه شده است که پدر می‌رود و بر نمی‌گردد.امام به زینب سفارش می‌کند بچه‌ها را آرام کن و خود جدا می‌شود.
فرزندان گریه سر می‌دهند و زینب قادر نیست که آن‌ها را آرام کند.
حضرت زینب (س)امام را صدا می‌زند. سخنی با تو دارم؛ آنگاه می‌گوید: زهرا (س) مرا وصیت کرد روزی فرا خواهد رسید که واقعه کربلا پیش خواهد آمد. در آن موقع از عوض من بر گلوی حسین بوسه‌ای بزن، سپس پیراهن کهنه‌ای به من داد که بعد از شهادت تو آن را بر تن تو بپوشانم.
در این موقع پیراهن را به امام می‌دهد تا بپوشد و بعد می‌گوید: مادرم وصیت کرده که می‌دانم برنمی گردد و....
امام راه افتاد و پس از چند قدمی دوباره بازگشت و دست بر قلب زینب گذاشت و دست دیگر بر سر وی و گفت:خداوند بر تو صبر دهد...

مردم آذربایجان غربی در ماه محرم آداب و رسوم خاص و ویژه‌ای دارند که با شروع ماه محرم الحرام با این آیین‌ها به استقبال محرم می‌روند و به عزاداری سید سالار شهیدان و شهدای دشت نینوا می‌پردازند.

اما مردم این استان آیین‌های ویژه‌ای در روز تاسوعا و عاشورای حسینی دارند که با اجرای این آیین‌ها یاد ابا عبدالله حسین (ع) و ۷۲ شهید دشت کربلا را زنده نگه می‌دارند.

مراسم روز عاشورا در بین مردم شهری و روستایی از اهمیت و کرامت زیادی برخوردار بوده، فلذا از اولین ساعات صبح این روز عزاداران خود را برای برپایی مراسم عزاداری آماده می‌کنند.

تمام مغازه‌های بازار و شهر تعطیل می‌شود و کسبه و تجار از فعالیت‌های روزانه‌ی خود دست می‌کشند ٬چرا که اغلب ایشان پرداختن به کار و فعالیت در این روز را بدیمن می‌دانند.

یکی از آئین های روز عاشورا زنجیر زنی است و عموما زنجیر در میان عزاداران به شیوه یک دست بر شانه‌ها نواخته می‌شود زنجیرزنان هنگام استفاده از زنجیر در دو صف قرار گرفته و حرکت پا‌ها نیز مشابه حرکت دسته جات است به این ترتیب که دو قدم به جلو که در هر قدم یک ضرب نواخته شده و عزاداران پشت سر هم قرار می‌گیرند، ولی در ضربه سوم عزاداران هر دو صف مقابل و رو به روی هم قرار می‌گیرند.
 
دسته‌های زنجیر زنی شهر ارومیه نیز به عنوان یکی از کانون‌های بزرگ عزاداری در دهه اول ماه محرم از همان روز‌های اول و دوم به راه می‌افتند. این دسته‌ها مجموعه‌ای از مردان، جوانان و کودکانی هستند که معمولا در دو ردیف یا دسته عزاداری سازمان می‌یابند که برای نشانه عزادار بودن پیراهن سیاه معمولی یا کمی بلند پوشیده و برخی نیز دستمال سیاهی به نام (باش قره سی) بر سر می‌بندند.
 
روزعاشورا روز تجلی میثاق مردم با امام حسین(ع) و قیام خونین وی بوده و مردم عادی به طرق مختلف از جمله نذر و قربانی، احسان چایی، شربت و آش های محلی، ساری شیله (شله زرد که در سال های اخیر معمول شده) در خدمت عزاداران حسینی هستند.
 
پخش نذورات از جمله نان فتیر، شربت، شیر داغ و حلوا در امامزاده ها مرسوم است و حتی در برخی از امامزاده ها مردم گوسفند قربانی کرده و گوشت آن را در بین دسته ها پخش می کنند.
 
سنت علم گردانی در برخی از روستا‌های آذربایجان غربی و امروزه طرفداران زیادی را دارد و در جای جای این استان به چشم می‌خورد.
علم گردانی ارومیه قدمتی بیش از ۱۰۰ سال دارد و این آیین در سال ۱۳۹۴ هجری شمسی به شماره ۱۱۳۳ در فهرست آثار ناملموس معنوی کشور به ثبت رسیده است.
کانون اصلی علم گردانی روستای 'عرب لوی دره ارومیه' است و در این روستا علم‌هایی با قدمت طولانی وجود دارد، اما این آئین در روستا‌های ' دیزج تکیه' و 'کولق' نیز با شکوه خاصی برگزار می‌شود.
علم چوب بلندی است که بر بالای آن نماد ' آل عبا' گذاشته شده است و مردم پارچه‌های سبز رنگ نذری را به نیت بر آورده شدن حاجاتشان به آن می‌بندند.
 
انتهای پیام/م
 

برگزاری آئین های روز عاشورا در ارومیه

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.