او که از رجال سرشناس کوفه و از بزرگان قبیله کِنده به شمار میآمد، همراه شبث بن ربعی، حجار بن ابجر و عمر بن حجاج آخرین نامه به امام حسین (ع) را نوشته و آن وجود مقدس را به کوفه دعوت کرده بودند.
اما او از خاندانی پلید بود و پدرش اشعث بن قیس، به امیر مومنان علی علیهالسلام خیانتها کرده بود و باعث متوقف شدن جنگ صفین به نفع معاویه شده بود. همچنین خواهر او همسر امام حسن مجتبی علیه السلام بود و باعث مسموم شدن آن حضرت و شهادت ایشان شده بود. او و کوفیان دنیاپرست امام حسین علیه السلام را به سوی خود دعوت کرده بودند؛ اما جزو نخستین کسانی بودند که با آمدن عبیدالله بن زیاد به کوفه به سرعت مسلم بن عقیل را رها میکند و به یزیدیان می پیوندد.
قیس بن اشعث از فرماندهان اصلی لشکر عمر بن سعد لعنت الله علیه در واقعه کربلا بود و در روز عاشورا امام حسین (ع) او را به نام صدا زد و نامه نگاری های او را یادآور شد. اما او گستاخانه پاسخ داد که من نمی فهمم شما از چه سخن می گویی و توصیه می کنم به امر عبیدالله بن زیاد درآیید و او را اطاعت کنید تا در امان باشید. در این لحظه امام در پاسخ این مرد پلید جمله «هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة» را می گویند.
قیس بن اشعث بنا بر نقلی در قیام مختار در تعقیب نیروهای او به دام افتاد و به سزای اعمال خود در واقعه عاشورا رسید و به طور ننگینی به درک واصل شد. این خبیث کسی است که بعد از شهادت امام حسین (ع) قطیفه (جامعه پشمین) امام را ربود و به قیس قطیفه نیز مشهور شد.
انتهای پیام /