سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سکوت کشورهای اسلامی در قبال تعطیلی دفتر سازمان آزادی‌بخش فلسطین؛

تعطیلی "ساف "تلاش واشنگتن برای پاک کردن صورت مسئله

کارشناسان بر این باورند که ترامپ از زمانی که ساف اعلام کرد اسرائیل را به عنوان یک "کشور" به رسمیت نمی‌شناسد، تصمیم خود را برای تعطیلی دفتر این سازمان در واشنگتن گرفت.

به گزارش خبرنگار  حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، هفته گذشته دولت ترامپ در اقدامی خبر تعطیلی دفتر سازمان آزادی‌بخش فلسطین در واشنگتن را اعلام کرد و مدعی شد که "هدف ما از فعالیت دفتر این سازمان تلاش برای رسیدن به صلحی جامع با اسرائیل بود، اما این سازمان، گامی در راستای آغاز مذاکرات مستقیم با اسرائیل برنداشت" و پس از آن بود که در عین شگفتی سازمان آزادی بخش فلسطین عامل تعطیلی دفتر خود در آمریکا معرفی شد! به طوری که وزارت خارجه ایالات متحده در ادامه بیانیه با انتقاد از ساف، ادعا کرد که "این سازمان اکنون طرح صلح آمریکا را ندیده، ولی آن را محکوم کرده و حاضر نشده است در این راستا با دولت آمریکا به مذاکره بپردازد." البته این قسمت از بیانیه بیشتر نوعی قهر و لج بازی ترامپ با این سازمان را می رساند که از  نپذیرفتن طرح  (به اصطلاح) صلح آمریکا توسط فلسطینیان نشات می گیرد!

ساف مخفف سازمان آزادی بخش فلسطین است که در سال ۱۹۶۴ به وسیله سران عرب در کنفرانس اتحادیۀ عرب تشکیل شد. این سازمان، متشکل از مجموعه‌ای از گروه‌ها و احزاب فلسطینی است و رییس آن، به نوعی نماینده مردم این کشور به شمار می‌رود و در سال ۱۹۸۸ در الجزایر اعلام کرد که فلسطین یک کشور مستقل است و استقلال آن را در اعلامیه‌ای به جهانیان اعلام کرد. ساختار این سازمان یک شبه حکومت محسوب می‌شود و از سه بخش سیاسی و یک بخش نظامی تشکیل شده که ساختار سیاسی آن شامل شورای ملی، شورای مرکزی و کمیته اجرایی بوده و بخش نظامی این سازمان هم بیشتر شامل ارتش آزادی بخش فلسطین می‌شود .

به رسمیت نشناختن "کشوری به نام اسرائیل"، عاملی برای تعطیلی دفتر ساف

برخی کارشناسان بر این باورند که ترامپ از زمانی که ساف اعلام کرد اسرائیل را به عنوان یک "کشور" به رسمیت نمی‌شناسد، تصمیم خود را برای تعطیلی دفتر این سازمان در واشنگتن گرفت. همچنان که دی ماه سال گذشته کمیته اجرایی این سازمان در بیانیه‌ای اعلام کرد که سازمان آزادی بخش فلسطین سیاست‌های دیکته‌وار دولت «دونالد ترامپ» با هماهنگی رژیم صهیونیستی برای تحمیل بر مردم فلسطین را رد می‌کند و اسرائیل را به عنوان "کشور یهودی" نمی‌پذیرد. ساف همچنین از تمام کشور‌هایی که اسرائیل را به رسمیت شناخته‌اند، خواست برای دولت فلسطین رسمیت قائل باشند و این در حالی بود که ساف در سال ۱۹۹۳ متعهد شده بود که حق موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسد.

همچنین مرور روند فعالیت این سازمان در خاک آمریکا در سال‌های گذشته نشان دهنده فراز و فرود‌های بسیاری از حضور آن‌ها در این کشور است، همانطور که بوش پسر هم در دسامبر ۲۰۰۲، به بهانه این که ساف به برخی از تعهدات خود عمل نکرده، سطح نمایندگی دفتر سازمان آزادی بخش فلسطین در آمریکا را کاهش داد و کنگره آمریکا در دسامبر ۲۰۱۵ با تصویب قانونی، شروطی را برای فعالیت دفتر آنها در واشنگتن تعیین کرد که بر اساس یکی از این شروط، اگر ساف به شکایت خود برای محاکمه سران جنایتکار رژیم اسرائیل در دیوان بین المللی کیفری ادامه دهد، دیگر نخواهد توانست دفتر خود را در واشنگتن حفظ کند! و در نهایت هم با همه این اتفاقات، نام ساف از فهرست سیاه تروریسم آمریکا حذف نشد.

ردپای عربستان سعودی در بسته شدن دفتر ساف

گفته می شود فشار‌های آمریکا بر سازمان آزادی بخش فلسطین در دولت اوباما کمی کاهش یافت، به طوری که اوباما، با برافراشته شدن پرچم فلسطین بر بام دفتر نمایندگی آنها در واشنگتن موافقت کرد و جان کری وزیر امور خارجه با رد درخواست کنگره مبنی بر تعطیلی دفتر ساف در واشنگتن با این بهانه که فعالیت این دفتر فایده‌ای برای آمریکا و روند صلح ندارد، این اقدام را به زیان تلاش‌های آمریکا برای برقراری سازش میان طرفین فلسطینی و اسرائیلی دانست.

همچون روال گذشته پس از هر فتنه و آتش افروزی در سطح منطقه و عرصه بین الملل نام سعودی‌ها هم در کنار آمریکا و صهیونیست‌ها به چشم می‌خورد و روزنامه بریتانیایی تایمز هم در این باره نوشته است که "آمریکا قصد دارد به دنبال تغییراتی که با هدایت عربستان در روابط میان کشور‌های عربی با اسرائیل ایجاد شده است، طرحی نهایی برای برقراری صلح دائمی میان فلسطینیان با اسرائیل را اجرا کند. به نوشته تایمز، واشنگتن امیدوار است تا این طرح که توسط «جرارد کوشنر» داماد رییس جمهوری آمریکا تهیه و تنظیم شده و پس از سفر چهار روزه وی به ریاض، در اختیار محمود عباس قرار گرفته است، با موفقیت اجرایی شود که این امر از مشارکت همیشگی ریاض در هر اقدامی ضد ملت فلسطین حکایت می کند.

آل سعود پای ثابت فشار بر فلسطین

حضور و نقش عربستان در این اتفاق را " نشأت اَقطش" استاد دانشگاه فلسطینی به صراحت بیان کرده و می‌گوید جنبه پنهان این مساله با اِعمال فشار سعودی ها بر فلسطینیان برای پذیرش مناسبات مربوط به «معامله قرن» مرتبط است و در تصمیم آمریکا برای تعطیلی دفتر ساف در واشنگتن، نشانه‌های آشکاری از نقش عربستان سعودی هم به چشم می‌خورد، چراکه چندی پیش ریاض با فراخواندن محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، از وی خواسته بود تا میان دو گزینه پذیرش معامله قرن و یا کناره گیری از این منصب، یکی را انتخاب کند.

 این اقدام ترامپ واکنش‌ فلسطینی ها را هم به دنبال داشت و در ابتدا ساف تعطیلی دفتر خود در واشنگتن را اقدامی خصمانه خواند و صائب عریقات، دبیر کل آن، سیاست آمریکا را تنش‌زا و خطرناک توصیف کرد و گفت که این تصمیم نشان می‌دهد، آمریکا قصد مجازات دسته جمعی فلسطینی‌ها را دارد و تهدید کرد که تمام روابط خود را با دولت آمریکا قطع می‌کند. علاوه براین احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب هم اقدام واشنگتن را در راستای سیاست‌های آمریکا برای حذف آرمان فلسطین دانست و تاکید کرد که دولت کنونی آمریکا بعد از به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی، جانبداری کامل خود از اسرائیل را نشان داد. حسام بدران عضو دفتر سیاسی جنبش حماس هم فرد دیگری بود که در این راستا، با اشاره به بسته شدن دفتر سازمان آزادی بخش فلسطین در واشنگتن توسط دولت آمریکا بر این باور بود که اقدام واشنگتن در قبال سافت ثابت کرد، روند سازش و مذاکره با اشغالگران به بن بست رسیده است.

کشور‌های دیگر هم به این اقدام ترامپ واکنش نشان داده و آن را محکوم کردند، به طوری که سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد که تصمیم آمریکا درباره تعطیلی ساف بار دیگر نشان داد که دولت آمریکا در مسئله فلسطین بی طرف نبوده و مواضع او  جانبدارانه‌ است.انتقادها به همین جا ختم نشد و سخنگوی وزارت خارجه آلمان هم با اعلام اینکه اقدام واشنگتن دستیابی به راه حلی برای تشکیل دو دولت میان فلسطین و رژیم صهیونیستی را دشوارتر خواهدکرد و علاوه براین باتوجه به نبود ارتباط میان اسرائیلی‌ها و فلسطینی ها، از اقدام یک‌جانبه جدید آمریکا که باعث ایجاد موانعی در زمینه از سرگیری مذاکرات تشکیل دو دولت شد،نگران هستیم.

 اخراج سفیر فلسطین از آمریکا

همانطور که پیش بینی می شد، نخست وزیر رژیم صهیونیستی از تصمیم واشنگتن در بستن مقر هیات دیپلماتیک فلسطین در آمریکا قدردانی کرد و این تصمیم را ستود، نتانیاهو در بیانیه‌ای گفته که "آمریکا تصمیم درستی درباره هیات سازمان آزادی بخش فلسطین در واشنگتن گرفته واسراییل از اقدامات واشنگتن حمایت می‌کند".

امروز اما دولت آمریکا پس از اتخاذ سلسله تدابیر ظالمانه در حق فلسطینی‌ها، این بار سفیر فلسطین را اخراج  و به دنبال آن مجوز اقامت خانواده سفیر این کشور را هم لغو کرد، این درحالی ست که مجوز اقامت خانواده این سفیر تا ۲۰۲۰ اعتبار داشت، ولی  از آن‌ها خواسته شده فورا خاک آمریکا را ترک کنند.تمامی این اقدامات غیر انسانی به خوبی نشان می دهد که دونالد ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید باوجود مخالفت‌های جهانی چطور گام هایش را در راه مقابله با فلسطینی‌ها محکم تر برمی دارد و واضح است که تمام اقدامات آنها به نوعی جانبداری از طرف اسرائیلی بوده است. تعهد ترامپ برای انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس و لغو کمک مالی ۲۲۱ میلیون دلاری به تشکیلات خودگردان فلسطین همگی نمونه‌هایی از این فشار ها هستند، اما به طور حتم اقدامات خصمانه ایالات متحده در تعطیلی دفتر سازمان آزادی بخش فلسطین اولین و آخرین اقدام آنها برای وارد آوردن فشار بر فلسطینی‌ها و  دادن امتیازات بیشتر به اسرائیل، نخواهد بود، در این میان برخی کشور‌های عربی منطقه هم به عنوان "جاده صاف کن" در کنار آمریکا و رژیم صهیونیستی حضور داشته و نه تنها اعتراضی به این سیاست ها ندارند بلکه خود درحد توان به پیش برد سیاست های حمایتی از رژیم صیونیستی کمک می کنند. در زمان انتشار خبر تعطیلی دفتر سافت، سکوت کشورهای اسلامی بیش از هر چیز دردناک بود و با نزدیک شدن نشست مجمع عمومی سازمان ملل لزوم توجه بیشتر به وضعیت فلسطینیان بیش از پیش احساس می شود.

گزارش از سید محسن حسینی

انتهای پیام/

برچسب ها: آمریکا ، ساف ، اسرائیل
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.