شاخص توسعه انسانی بر اساس 4 معیار تعیین می شود: امید به زندگی در هنگام تولد، درآمد ناخالص ملی هر فرد، متوسط سال های تحصیلی و سال های قابل انتظار برای رفتن به مدرسه.
بر اساس گزارش دفتر توسعه سازمان ملل سال (2017) که روز گذشته [جمعه] منتشر شد، شاخص توسعه انسانی (HDI) ایران 798 هزارم درصد افزایش داشته است و این کشور را در رتبه 60ام از میان 189 کشور جهان قرار داده است.
جایگاه ایران در فهرست سال گذشته شاخص توسعه انسانی 69 بود که با 9 پله صعود همچنان در میان کشورهایی با توسعه انسانی بالا (HIGH HUMAN DEVELOPMENT) قرار دارد. امید به زندگی، متوسط سال های تحصیل، و درآمد ناخالص ملی برای هر ایرانی در یکسال گذشته افزایش داشته است.
بر اساس این آمارها، شاخص امید به زندگی در بدو تولد در ایران برابر با 76.2 سال، متوسط سال های تحصیلی برای مردم ایران برابر با 9.8 سال، سال های قابل انتظار برای رفتن به مدرسه 14.9 سال و درآمد ناخالص ملی برای هر فرد در این کشور برابر با 19 هزار و 130 دلار است.
کشورهای ترکیه [رتبه 64]، مکزیک [رتبه 74]، ونزوئلا [رتبه 78]، برزیل [رتبه 79]، آذربایجان و لبنان [به طور مشترک در رتبه 80]، تایلند [رتبه 83]، و چین [رتبه 86] در جایگاههایی پایینتر از ایران قرار دارند.
شاخص توسعه انسانی برای نخستین بار در سال 1990 با هدف سنجش سه معیار زندگی طولانی و سالم، دسترسی به دانش و معرفت و سطح زندگی مناسب معرفی شد.
جایگاه نخست تا دهم این فهرست که کشورهایی با توسعه انسانی خیلی بالا (VERY HIGH HUMAN DEVELOPMENT) را شامل می شوند، نیز به ترتیب در اختیار کشورهای نروژ، سوئیس،استرالیا، ایرلند، آلمان، ایسلند، هنگ کنگ، سوئد، سنگاپور، و هلند قرار دارد.
کشور نیجر نیز در پایین ترین جایگاه این فهرست قرار دارد.
انتهای پیام/