سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مدیر نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه تاکید کرد:

سوءتغذيه و مشکلات گوارشی، پيامدهای استفاده از نان ناسالم 

مدير نظارت بر مواد غذايی، آرايشی و بهداشتی دانشگاه، برلزوم استفاده از نان سبوس دار به منظور پيشگيری از ابتلا به سوء‌تغذيه و مشكلات گوارشی تاكيد كرد.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، دكتر محمد كاظم زاده مدیر نظارت بر مواد غذايی، آرايشی و بهداشتی دانشگاه در خصوص اينكه نان سالم چه نوع نانی است گفت: گندم از غنی ترين غلاتی است كه درطبيعت يافت می شود و اغلب ويتامين ها و مواد معدنی در اين نعمت الهی وجود دارد  به همين دليل نان به عنوان اصلی ترين غذای مصرفی در سفره خانوارهای ايرانی است .
وی با اشاره به بروز بعضی ازبيماريهای ناشی از مصرف نان ناسالم اظهار كرد: اقشار کم درآمد حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد کالری مورد نيازشان را از نان تامين مي کنند. با توجه به مصرف زياد نان در کشور تهيه نان سالم و باکيفيت از اهميت زيادی برخوردار است.
مدیر نظارت بر مواد غذايی، آرايشی و بهداشتی دانشگاه سوءتغذيه و مشکلات گوارشی را از تبعات استفاده از نان ناسالم برشمرد و گفت: برای تهيه نان سالم در مرحله نخست بايد به کيفيت و نوع گندم مصرفی توجه کرد.
کاظم زاده با تاكيد بر اهميت ويژه سبوس در مرحله سبوس گيري گفت: حفظ ارزش غذايی نان مستلزم وجود سبوس و كاهش سبوس گيری است همچنين برای ورآمدن خمير به هيچ عنوان استفاده از جوش شيرين توصيه نمی شود.
وی  به تخمیر ناقص به هنگام استفاده از جوش شيرين اشاره کرد و افزود: اين امر يکی از عوامل مهم کاهش جذب ريزمغذی ها در نان از جمله کلسيم و  آهن  است ، بنابراين حتماً بايد از مخمر استفاده شود تا خمير به خوبي ورآيد و پروتئين ها آزاد شود و تخلل ايجاد کند و نان به خوبی پخته شود. 
مدير نظارت بر مواد غذايی، آرايشی و بهداشتی دانشگاه افزود:  نان سفيد در واقع نوعی کربوهيدرات ساده محسوب می شود که زودهضم است بنابراين مصرف آن قند خون را بالا می برد. به همين دليل به بيماران ديابتی يا افرادی که مستعد ابتلا به اين بيماری هستند، توصيه می شود که از نان سفيد استفاده نکنند و حتما نانشان سبوس دار باشد.
كاظم زاده در ادامه وي‍ژگی های نان سالم را در موارد زير خلاصه كرد :

-  نان‏های تیره تهیه شده با آرد کامل و سبوس‏دار ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارند و تيرگي نان دليلي بر كيفيت بهتر نان است . نان سالم با آرد سبوس‏دار تهیه شده و ظاهر آن تیره‏ تر از نان‏های دیگر است .

-  نان سبوس‏دار تیره بهترین نوع نان است. تیرگی نان بدلیل وجود سبوس آن می‏باشد .

-  فیبر موجود در نان سبوس‏دار، بهترین درمان تغذیه‏ای  در یبوست و بیماری‏های روده بزرگ است .

-  نان سبوس‏دار بخاطر ایجاد حس سیری در فرد نسبت به نان‏های سفید خطر کمتری در ایجاد چاقی دارد.( اما توجه به اين نكته لازم است  که مصرف بی‏ رویه نان‏های سبوس‏دار نیز توصیه نمی ‏شود .(

-  با مصرف نان سبوس‏دار، قند خون به آهستگی بالا می‏رود و برای بیماران دیابتی، انتخاب مناسب‏تری نسبت به نان‏های سفید است .

-  مصرف نان هاي سبوس‏دار، کلسترول خون و چربی خون را کاهش می‏دهد و از پیشرفت بیماری هاي قلبی- عروقی پیشگیری می‏کند .

-  مصرف سبوس و نان سبوس‏دار، احتمال پیدایش سرطان روده بزرگ (کولون و راست روده)  را کاهش می‏دهد .

-  مصرف زياد نان‏های سفید، خطر ابتلا به کم‏خونی، پوکی استخوان، ناراحتی گوارشی (سوء هاضمه و یبوست)، چاقی، بیماری قلبی- عروقی و دیابت را افزایش می‏دهد .

-  درصد مهمی از نیاز روزانه ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و فیبر توسط مصرف نان‏های سبوس‏دار، تأمین می‏ شود .

-  بهتر است از نان‏های سبوس‏داری که با خمیرترش تهیه شده‏اند بجای نان‏های سفید استفاده شود .

-  سبوس جزء مواد غذایی مطلوب باکتری‏های مفید روده است که علیه امراض میکروبی روده اقدام می‏کند و سیستم ایمنی بدن را فعال می‏کند .

-  مصرف نان سبوس‏دار بجای نان‏های سفید، خطر بروز سرطان، دیابت، ناتوانی در هضم غذا و بیماریهای قلبی را کاهش می‏دهد .

-  نان سبوس‏دار منبع خوبی از فیبر می‏باشد. فیبر، کمک به هضم مواد غذایی و اجابت مزاج می‏کند.

-  نان سبوس‏دار منبع خوبی از ویتامین‏های B2 و نیاسین  است.این ویتامین‏ها به عملکرد بهتر مغز کمک می كند   .

-  حذف نان حتی برای افراد دیابتی و افرادی که چاق هستند و رژیم کاهش وزن دارند نادرست است .

-  نان سنگک کمترین ضایعات را در بین نان‏های سنتی دارد .

-  از مصرف نان‏های سوخته بدلیل وجود ماده سمی بنام آکریلامید در آن جداً خودداری شود .
وی افزود: با توجه به موارد بالا توصيه می شود كه نان های تيره مصرف كنيد و ممنوعيت استفاده از جوش شيرين و مواد افزودنی غيرمجاز و حتی كنجد با كيفيت پايين كه مزه و طعم كپك و ماندگي می دهد را مد نظر قرار داده و از مصرف آن خودداری كنيد.
انتهای پیام/ص.ف


نان های بی کیفیت ارزش غذایی ندارند

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.