سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

المانیتور: «چشم انداز ۲۰۳۰» عربستان، سراب است

نشریه المانیتور در گزارشی نوشت «چشم انداز ۲۰۳۰» عربستان سعودی در آستانه فروپاشی است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، در پایگاه اینترنتی نشریه المانیتور آمده است: چشم انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی که زائیده ذهن محمد بن سلمان، ولیعهد پادشاه سعودی است و برای کاستن از وابستگی این کشور به عواید نفتی طراحی شده در حال فرو پاشیدن است.

بنابر این مطلب، پادشاه سعودی، ستون اصلی این پروژه را حذف کرده است. این کشور به کشوری مستبدتر و سرکوب گرتر تبدیل شده است. حرکت به سمت سرکوب بیشتر باعث خروج سرمایه شده است. محور اصلی این چشم انداز بلندپروازانه باز کردن شرکت ملی نفت آرامکو به روی سرمایه گذاران خارجی است. بنابر این طرح، پنج درصد از سهام این شرکت در ابتدا به فروش می‌رسد. ولیعهد پادشاه برآورد کرده که این شرکت ۲ هزار میلیارد دلار ارزش دارد، بنابراین پنج درصد از سهام اولیه این شرکت حدود ۱۰۰ میلیارد دلار خواهد شد. این در حالی است که ارزش این شرکت به میزان زیادی بالا برآورد و اعلام شد.

یافتن یک بازار بورس برای فروش سهام آن با دشواری‌هایی روبرو بود. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بر سعودی‌ها فشار آورد تا بازار بورس نیویورک را انتخاب کنند، اما این احتمال وجود داشت که قرار دادن سهام شرکت آرامکو در بازار بورس نیویورک آن را در معرض خطر توقیف قرار دهد، چرا که برخی شاکیان در آمریکا ادعا می‌کنند که عربستان سعودی در حملات یازده سپتامبر نقش داشته است. لندن هم به خاطر مسئله برکسیت کنار گذاشته شد، زیرا سؤالاتی در مورد آینده بخش بانکداری انگلیس مطرح است.

کمپین به اصطلاح ضد فساد ولیعهد پادشاه در ماه نوامبر سال گذشته – که طی آن صد‌ها سعودی برجسته از جمله اعضای خانواده سلطنتی بازداشت و مجبور شدند دارائی‌های خود را به دولت تحویل دهند – به دشواری‌ها افزود. این خانه تکانی نشان داد فرایند عادلانه و حکومت قانون در عربستان سعودی وجود ندارد و همین مسئله سرمایه گذاران خارجی را منصرف کرد. این سرکوب همچنین باعث خروج چشمگیر سرمایه از این کشور شد، چرا که ثروتمندان به دنبال حفظ دارائی‌های خود در خارج بودند. بر اساس یک برآورد، حدود ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه ظرف دو سال گذشته از عربستان سعودی خارج شده است.

بر اساس گزارش‌های موثق از ریاض، پادشاه سعودی در ماه ژوئن تصمیم گرفت طرح فرزندش را کنار بگذارد. ملک سلمان شنید عناصر متعددی از درون خانواده سلطنتی با این طرح مخالف هستند و در نتیجه تصمیم گرفت آن را کنار بگذارد و فرایند برنامه ریزی برای فروش سهام اولیه شرکت آرامکو را لغو کند.

در حالی که مؤلفه اقتصادی چشم انداز ۲۰۳۰ از بین رفته، فرایند اصلاحات اجتماعی در این کشور اهمیت بیشتری پیدا کرده است. اجازه رانندگی به زنان یکی از دستاورد‌های طرح اصلاحات اجتماعی بود، اما این طرح هم به خاطر دستگیری چندین مدافع زن اصلاحات جنسیتی تحت الشعاع قرار گرفت. این دستگیری‌ها نشان دهنده حساسیت شدید رژیم به هر نوع مخالفت سیاسی در داخل یا انتقاد از خارج است. بازداشت خودسرانه افراد در پاییز گذشته و دستگیری کنونی زنان بخشی از یک روند کلان‌تر حرکت عربستان سعودی به سمت استبدادگرایی و سرکوب است. عربستان سعودی همواره یک سلطنت مطلق بوده که مخالفان سیاسی را سرکوب کرده است. 

در ادامه این مطلب آمده است: در پشت پرده، جنگ یمن به فشار‌ها بر کاخ سلطنتی افزوده است. این جنگ یکی از شاخصه‌های سیاست خارجی ولیعهد پادشاه سعودی است و در حال تبدیل شدن به باتلاقی برای این کشور است و کسی پایانی برای آن متصور نیست. انتقاد از این جنگ در دنیای اسلام و غرب افزایش یافته است. این احتمال وجود دارد که انتقاد‌ها در خود عربستان سعودی نیز افزایش یابد.

از طرف دیگر، اجتماع اقلیت شیعه در این کشور اولین هدف سرکوب بوسیله حکومت است. سرکوب در استان الشرقیه این کشور شدید و خشونت آمیز است. یک زن شیعه سعودی ممکن است در پاییز امسال با حکم اعدام روبرو شود و این مسئله‌ای بی سابقه برای یک زن در عربستان سعودی است.

انتقاد‌ها از خارج نیز با واکنش خشم آمیز سعودی‌ها روبرو می‌شود. خروج دانشجویان سعودی از کانادا بهترین مثال در این زمینه است. اوتاوا خواستار آزادی برخی از منتقدان زن سعودی شد و ریاض چنان واکنشی به این انتقاد نشان داد که صرفاً اعتماد به تصمیم گیری‌های سعودی را کاهش می‌دهد. چندین کشور اروپایی فروش تسلیحات نظامی به عربستان سعودی را به حالت تعلیق درآورده اند تا جنگ یمن خاتمه پیدا کند. اسپانیا اخیراً به آلمان، نروژ و بلژیک ملحق شد و انتقال سلاح به عربستان سعودی را متوقف کرد. 

المانیتور در پایان نوشت: چشم انداز ۲۰۳۰ هنوز یکی از طرح‌های دولتی در عربستان سعودی است. اصلاحات اجتماعی این طرح، از جمله رانندگی زنان، باز کردن سینما‌ها و مراکز تفریحی، اصلاحات محبوبی هستند. اما این طرح به کاهش وابستگی اقتصادی عربستان سعودی به نفت منجر نمی‌شود. این چشم انداز صرفاً یک سراب است.

انتهای پیام/

برچسب ها: عربستان ، خاورمیانه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.