به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نشست تعاملی خبرگزاری های آسیا و اقیانوسیه، صبح امروز با حضور سید ضیاء هاشمی مدیر عامل ایرنا، اصلان اصلانوف رئیس هیئت مدیره آذر تاج و سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در این مراسم سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه امروز رسانهها از وضعیت جزیرهای و منفصل خارج شدهاند و ائتلافها و رویکردهای هم افزا میان آنان رواج یافته است، گفت: شاید تا چندی پیش که رسانهها از گستره و دایره شمول محدودی برخوردار بودند هر رسانه سعی میکرد با دنبال کردن رویههای خاص و محدود خود در عرصه خبری حضور یابد، اما اکنون این ائتلافها و جریان سازیهای خبری هستند که میتوانند در برایر استعمار خبری بایستند.
وی افزود: سازمان خبرگزاریهای آسبا و اقیانوسیه که در سال ۱۹۶۱ به ابتکار یونسکو برای ایجاد تعادل در برابر جزیان یک سویه اطلاعات در منطقه آسیا و اقیانوسیه به وجود آمد، تلاشی در جهت ایجاد تعادل و جلوگیری از رویههای یک سویه در عرصه رسانهای و خبری بود. با این حال به نظر میرسد تبدیل آن به سازمانی کارآمد، نیازمند تعیین دستور کار جدید و مبتنی بر روندها و رویکردهای نوین رسانهای است. این سازمان به عنوان سازمانی هدفمند و مستقل نه تنها به عنوان ائتلافی با دستور کارهای محدود بلکه به عنوان سازمانی تحول گرا میتواند به عنوان روزنهای تعیین کننده در عرصه ارتباطات و عصر اطلاعات باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه در عصری به سر میبریم که رسانهها برای عقب نماندن از کاروان علم و فناوری نیازمند باز تعریف و ارزیابی مجدد هستند، اظهار کرد: بر این اساس باز تنظیم ساز و کارها براساس وضعیت جدید فضای ارتباطی و شبکههای اجتماعی بایستهای گریز ناپذیر است. دیپلماسی عمومی و بخشی از آن با عنوان دیپلماسی فرهنگی، جایگاه ویژهای در جهان امروز دارد. با دیپلماسی فرهنگی قابلیتها و موفقیتهای کشورها به عنوان امتیازی در عرصه سیاسی و بین المللی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد. دیپلماسی فرهنگی فرایند موثری است که در آن فرهنگ ملتها به جهان بیرون عرضه میشود و ویژگیهای متمایز فرهنگی ملتها در سطوح مختلف ترویج مییابند.
صالحی با اشاره به اینکه بی تردید فرهنگ به عنوان یک ابزار تاثیرگذار و قدرتمند خود به یک دیپلماسی موثر تبدیل شده است، بیان کرد: در واقع قابلیتها و موفقیتهای فرهنگی کشورها به عنوان امتیازی در عرصه سیاسی و بین المللی بهره برداری میشود. در این میان دیپلماسی رسانهای از اثرگذاری برجستهای برخوردار است. ائتلاف خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه نیز به عنوان سازمانی بززگ با گستره جمعیتی بالا میتواند به ابزار کارآمدی برای دیپلماسی فرهنگی و رسانهای تبدیل شود. او انا به عنوان سازمانی با اهداف والا و مستقل میتواند یکی از اصلیترین زمینههای تقویت هم افزایی و همبستگی میان ملتها و دولتها باشد. با این رویکرد این سازمان میتواند در ساحتی بزرگتر و با دامنه گستردهتر به افزایش همگرایی در همکاریهای منطقهای و جهانی تبدیل شود و حریان سازیهای یک طرفه و جانب دارانه را به چالش بکشد یا دست کم از میزان اثرگذاری آنها بکاهد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان میزبان نشست هیات اجرایی «او انا» مصمم است از تجربهها و ظرفیتهای خود در راستای تقویت این سازمان استفاده کند تا عرصه خبررسانه درست و مبتنی بر واقعیات جای جریان سازیهای یک جانبه و سوگیرانه را بگیرد.
وی در پایان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران ۳۸۰۰ رسانه مکتوب اعم از روزنامه، هفته نامه، ماهنامه یا فصل نامه و همچنین ۳۱ خبرگزاری و ۱۳۰۰ پایگاه اطلاع رسانی فعال دارد. از مجموع ۳۸۰۰ نشریه مکتوب فعال، ۳۵۰ نشریه ورزشی، ۷۵ نشریه کودک و نوجوان، ۱۰ نشریه معلولان، ۱۰۰ سایت هنری، سینمایی ادبی ۹۰ نشریه خانواده و سرگرمی، ۱۲ نشریه اقلیتهای مذهبی همراه با یک روزنامه خاص اقلیت مذهبی در کشوز فعال هستند. از مجموع ۳ هزار و ۸۰۰ رسانه مکتوب فعال، ۱۴۰۰ نشریه با مدیر مسئولی خانمها اداره میشود که نشانگر حضور گسترده بانوان ایران اسلامی در عرصه رسانه است.
همچنین، سید ضیاء هاشمی مدیر عامل ایرنا، با اشاره به اینکه بیش از ۱۸۰ سال از آغاز فعالیت نخستین رسانههای مدرن در جهان میگذرد و ایرنا به عنوان یکی از باسابقهترین سازمانهای خبری ایران و اقیانوسیه اخیراً هشتاد و چهارمین سالگرد آغاز فعالیت خود را جشن گرفت، گفت: خبرگزاریها برای سالهای طولانی پیشتاز تولید و انتشار اخبار در سطوح ملی، منطقهای و بین المللی بودند و تحولات متعددی را در مسیر حرفهای خود پشت سر گذاشته اند. با این حال کشورهای منطقه برای سالهای طولانی از نوعی عدم توازن و عدم تعادل در عرصه اطلاع رسانی رنج بردند و تحت تاثیر جریان یک سویه اطلاعات از شمال به جنوب بودند. یکی از تحولات مهم در زمینه فعالیت خبرگزاریها که در قرن بیستم و با هدف مقابله با این عدم تعادل و توازن اطلاعاتی در عرصه منطقهای و بین المللی روی داد، تشکیل ائتلاف خبری در مناطق مختلف جهان از جمله آسیا و اقیانوسیه بود.
وی افزود: سازمان خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه یکی از مهمترین این ائتلافها بود که ۵۷ سال قبل توسط پیشینیان ما تشکیل شد و با وجود فراز و نشیبهای فراوان خوشبختانه تا به امروز با حضور ۴۴ خبرگزاری از ۳۵ کشور به حیات خود ادامه داده است. ما امروز به عنوان بخشی از این ائتلاف قارهای در تهران گرد هم آمده ایم تا نقش خود را برای تقویت و افزایش تاثیر گذاری آن ایفا کنیم.
مدیر عامل ایرنا با اشاره به اینکه کشورهای عضو با در اختیار داشتن اکثریت جمعیت جهان بیش از نیمی از گردش اطلاعات جهانی و همچنین تجارت بین المللی را به خود اختصاص داده اند، اظهار داشت: باید اعتراف کنیم که به رغم این ظرفیتهای عظیم و با وجود گذشت نزدیک به شش دهه از تشکیل خبرگزاریهای آسیا و اقیانوسیه، این سازمان هنوز نتوانسته است تاثیر گذاری شایسته خود را در عرصه ارتباطات بین المللی داشته باشد. عدم توفیق مناسب در این عرصه به همه ما باز میگردد.
هاشمی با اشاره به اینکه اگر پیشینیان ما چند دهه قبل به دلیل فاصله عظیمی که از نظر تکنولوژیک، سرمایههای مادی و انسانی و توانایی و تخصصهای حرفهای میان خبرگزاریهای بزرگ و خبرگزاریهای منطقه ما به وجود آمده بود، امید چندانی به ایجاد توازن و پر کردن این شکاف نداشتند بیان کرد: بدون تردید ما امروز به برکت پیشرفتهای فناورانه، گسترش آموزشهای تخصصی و حرفهای و افزایش آگاهیهای عمومی در کشورهای جنوب چشم انداز روشنی را پیش روی خود داریم. رسانههای جمعی به عنوان رکن چهارم دموکراسی در کنار ارکان دیگر شامل قانون اساسی نظام پارلمانی و انتخابات آزاد در سالهای اخیر نقش مهمی را در گسترش دموکراسی مقابله با ظلم و بی عدالتی، بیان حقایق و تامین حقوق شهروندان در سطوح ملی و منطقهای ایفا کرده اند که نمونههای آن را در تحولات دهه اخیر در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا شاهد بودیم.
وی ادامه داد: در دهههای اخیر تسلط بر رسانهها و خبرگزاریها قدرت عظیم و فوق العادهای را در اختیار قدرتهای بزرگ قرار داده است. به گونهای که با به کارگیری اهرمهای خبری و اطلاعاتی توانسته اند به تغییر باورها و نگرشهای جمعی یا شکل دهی به افکار عمومی داخلی یا خارجی اقدام کنند. سوء استفادههای این قدرتها از ظرفیتهای بالای رسانهای منجر به بروز پدیدهای در سطوح بین المللی شده است که میتوان ان را استبداد اطلاعاتی نامید. بدین ترتیب میتوان ادعا کرد تلاشهای آزادی خواهان جهان و مبارزان ضد استبدادی و ضد استعماری هنوز به پایان نرسیده و راه طولانی تا محو استبداد اطلاعاتی باقی است.
انتهای پیام/