مقتدایی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، به گزارش با اشاره به اقدامات چین، روسیه و اتحادیه اروپا در حمایت از ایران و محکوم کردن تحریم های آمریکا گفت: آمریکا به دنبال آن بود تا با اعمال تحریم های فلج کننده علیه ایران، جمهوری اسلامی را زمین گیر کند؛ در حالی که اقدامتش باعث شد رقبای پیدا و پنهان اقتصادی و سیاسی واشنگتن این موضوع را به ورته ای برای کاهش نفوذ آن تبدیل کنند؛ به طور مشخص زمان به ضرر آمریکا و به نفع رقبای او در حال گذر است.
وی افزود: کشورهایی مانند روسیه، تلاش می کنند تا با متحد کردن کشورهایی مانند ایران، ترکیه و برخی کشورهای منطقه، از نفوذ ایالات متحده آمریکا در خاورمیانه، آسیا و جنوب غرب آسیا بکاهد.
مقتدایی ادامه داد: در هفته گذشته، اتحادیه اروپا تلاش کرد با تقویت جنبه ی مالی و نفوذ خود در منطقه آسیا از نفوذ واشنگتن کاسته و تا حد زیادی قدرت منطقه ای ایجاد کند؛ به ویژه که می داند افزایش قدرت آمریکا می تواند برای رشد اقتصادی اروپا دردسرهایی ایجاد کند، بنابراین ابتدا تلاش می کند از رشد کمی و کیفی ایالات متحده در منطقه ی خاورمیانه کاسته و سپس اگر بتواند موقعیت خود را در این منطقه افزایش دهد.
کارشناس سیاست خارجی افزود: از سوی دیگر چین در یک رویارویی اقتصادی با آمریکا قرار گرفته و کشورهای جنوب شرق آسیا هم تلاش می کنند از نفوذ آمریکا در منطقه تا حد ممکن جلوگیری کنند؛ اگرچه چه مبحث در ارتباط با دعوای میان تهران و واشنگتن است اما این زمینه را فراهم کرده تا عملا بسیاری از کشورها مخصوصا سه کشور قدرتمند اروپایی ( فرانسه-آلمان-بریتانیا) نیم نگاهی به رقابت نامرئی با آمریکا انداخته و به طبع آن هدف کاهش نفوذ سیاسی و اقتصادی آن کشور را در پیش بگیرند.
وی ادامه داد:به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران باید با فهم عمیق این موضوع زمینه ها برای مقابله با خوی استکبار آمریکا را ایجاد کند.
کارشناس سیاست خارجی، بیان کرد: به نظر می رسد مبادلات ارزی درون منطقه ای به غیر از دلار حاصل از فروش نفت، مبادله ی پایاپای و دریافت سرمایه گذاری های غیر مستقیم از زمینه ها و عرصه هایی هستند که ایران به عنوان نقطه ی قوت در مقابله با آمریکا پیش روی خود دارد.
مقتدايی با اشاره به حمايت مسئولان اروپایی از برجام، تاكيد كرد: دولت ایران و اروپا بايد با جديت بيشتری تلاش کنند تا كشورهای غير اروپايی قدرتمند را به اين نتيجه برساند كه اگر از برجام به نحوی شايسته حمايت نكنند، ممكن است تهران اقداماتی انجام دهد كه به ضرر آنها تمام شود.
اين كارشناس سياست خارجی، افزود: در هفته های آينده چانه زنی و ديپلماسی فعال ایران در عرصه های سیاسی و اقتصادی بسيار سرنوشت ساز است. وزارت امور خارجه و دولت ايران بايد به سرعت ساز و كاری نوين، برای دستيابی به موفقيت های اقتصادی را به رقم بزنند.
وي با اشاره به حمايت نکردن اروپا و گروه ١+٤ از تحريم های يك جانبه آمريكا عليه ايران، اظهار كرد: نشانه هایی از روند انزوای ايالات متحده قابل مشاهده بوده و می توان گفت که خورشيد نفوذ آمريكا در حال غروب كردن است، به عقیده من تاريخ نشان خواهد داد كه درگيريش با ايران باعث افولش شده است.
تحلیل گر مسائل سیاست خارجی افزود: دونالد ترامپ به افول ايالات متحده در منطقه خاورميانه كمك كرده و دست و پا زدن هايش نشان از تمايل به برگشت قدرت و نفوذش دارد و اگر ایران به طور جدی زمینه سازی انجام دهد، آينده قضاوت خواهد كرد كه تهران توانست نفوذ و قدرت آمريكا در منطقه را پس از انقلاب به طور روز افزون كاهش دهد.
مقتدايی در پايان با اشاره به اين كه بسياری از كشورهای جهان اقتصادشان به اقتصاد آمريكا وابسته است خاطرنشان كرد: آنها حاضر نيستند به صورت آشكار وارد رقابت های جدی و جدال با ايالات متحده شوند؛ اما اگر كشوری به عنوان سردمدار اين روند، در جهت منزوی كردن واشنگتن اقدام كند، بيشتر كشورهای طرف حساب با آمريكا هم از كشور سردمدار حمايت خواهند كرد و می توان دید امروز ایران اين نقش را ايفا می كند.
انتهای پیام/