سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

تاملی بر گرانی،بحث برانگیزترین چالش اقتصادیِ کشور

بدون تردید یکی از مولفه های اساسی در میزان و ضریب موفقیت اقتصادی کشور از نظر بسیاری از کارشناسان و تقریبا تمامی افراد و گروه های عام جامعه معطوف به ثبات قیمت ها و میزان ضریب گرانی می شود،پدیده ای که در ذیل این گزارش بصورتی عمیق و دقیق تر به آن پرداخته خواهد شد.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،گرانی را می توان یکی از بحث برانگیز ترین پدیده های اقتصادی کشور عنوان کرد،به تعبیر دیگر هر آنچه سرعت و روند گرانی کالا شتاب  بیشتری بخود می گیرد به همان میزان،ذهنیت و تصور سوء مدیریت کشور از منظر اقتصادی در اذهان و افکار عمومی پر رنگ تر می شود.

بدون تردید،سیاست های اقتصادی در کاهش تورم و یا ثابت ماندن آن و همچنین افزایش درآمد عمومی جامعه،حمایت از دهک های ضعیف جامعه (با اتکای به تدابیر هوشمندانه مبتنی بر توامند سازی آنها )،نقش بسزایی را در بهبود معیشتی جامعه ایفاء می کند .

در این میان با وجود مشکلات و نارسایی های متعدد اقتصادی که در زمان های مختلف شدت و ضعف داشته است که  البته بسیاری از آنها نیز  ریشه در گذشته دارند، نمی توان این واقعیت را کتمان کرد که  در برخی موارد، رویکرد و نگاه اقتصادی  جامعه نسبت به یک کالا و یا محصولی خاص در افزایش قیمت آن بی تاثیر نبوده و نیست.

متاسفانه به کرات مشاهده شده ، وقتی کالایی در حال رشد قیمتی است،بخش قابل توجهی از مردم برای خرید آن هجوم می آورند و با خرید بیش از نیاز مصرفیِ خود و به زعم برخی آینده نگری !!! ،به انبار سازی آن نه با هدف احتکار بلکه خرید برای مصرف آینده شخصی و به نوعی دور زدن گرانی احتمالی آینده ، بصورت ناخواسته ، به بغرنج و پیچیده تر شدن شرایط مبادرت می ورزند و به نوعی روند رشد قیمتی آن را تسریع می کنند که این رویکرد و رویه،ناصحیح و نامبارک به نظر می رسد.

به واقع با پیچیده تر شدن شرایط اقتصادی و گرانی برخی اقلام و محصولات،عده ای از مردم با تحت تاثیر قرا گرفتن از شایعات مطروحه،توازن میان عرضه وتقاضا را برهم می زنند و این موضوع از محصولات معمولی همچون رب گوجه فرنگی تا داروهای خاص داروخانه ها نمود و ظهور بروز پیدا می کند و بسیاری از اقلام با ضریبی از تقاضا همراه می شود که بعضا پیدا کردن آن در بازار با سختی هایی روبرو می شود و به تبع همین امر به بالا رفتن هر چه بیشتر قیمت ها منتهی خواهد شد.

برخی معتقدند موضوع ذخیره سازی کالاها و محصولات از سوی مردم،ریشه در پیشینه و عقبه تاریخی اجتماعی و اقتصادی این مرز و بوم دارد و در ادوار نه چندان دور گذشته نیز به کرات مردم با خرید و انبار سازی برخی از محصولات در صدد آرام ساختن ذهن مُشَوَش و ناآرام اقتصادی خود بودند تا شاید در وضعیت و شرایط بحرانی،محصولات از پیش خریداری شده ، مورد استفاده واقع شود ، غافل از اینکه همین رویه و رویکرد به بحرانی تر شدن شرایط می انجامد.

به واقع در پس مشکلات اقتصادی ، این رفتار اجتماعی ، ریشه در فرهنگ غلط و ناصحیح جامعه دارد که نوعی هراس و روحیه مصرفی افراطی را در خود پنهان کرده است و هر از چند گاهی با نمود برخی مشکلات اقتصادی،ظهور  پیدا می کند.

علیرضا زمانی،کارشناس مسائل فرهنگی و اجتماعی،در گفت و گویی با رسانه ها در ارتباط با این موضوع بیان کرد:ذخیره سازی و انبار کردن محصولات ، تحت تاثیر مسائل سیاسی و اجتماعی ، می تواند به تدریج به یک فرهنگ تبدیل شود.

وی معتقد است با توجه به رخدادهای تاریخی دهه ها و قرن های گذشته،بخشی از مردم نگران آینده هستند و از ترس نبود ثبات اقتصادی به چنین روش ها و اقداماتی دست می زنند.

زمانی با اشاره به قحطی سال 1288 هجری شمسی(در زمان ناصرالدین شاه)می گوید:بارش کم و خشکسالی مزید بر علت شده بود تا محصولات کافی در بازار وجود نداشته باشد اما در آن مقطع تعدادی از افراد و گروه های جامعه که از حیث مالی مُتِمَوِل بودند،از انبار سازی محصولات در راستای کمک به مردم در زمان نیاز بهره بردند و افرادی همچون میرزا یوسف خان مستوفی الممالک یا میرزا حسین خان سپهسالار از مردم می خواهند که خاک زمین های این دو را  جا بجا کنند و ما به ازای آن ارزاق دریافت کنند که درواقع هدف این افراد از جابجایی این خاک ها ، این بود که مردم تنبل و تن پرور بار نیایند و به نوعی فرهنگ گداپروری در جامعه رایج و شایع نشود و البته در قبال آن نیاز مردم به ارزاق نیز تامین می شد.

زمانی می گوید:در زمان جنگ جهانی اول،در مقطع ورود متفقین به ایران،و حتی در مقاطعی از تاریخ جنگ ایران و عراق مردم شاهد کمبودها و کاستی هایی بوده اند و همین رخدادها باعث شکل گیری باورهایی در اذهان آنها شده که حتی تضمین دولت نیز برای آنها حجت نیست و به نوعی می توان گفت وعده های مسئولان نیز در مواقعی راهگشا و موثر واقع نمی شود.

برخی آلترناتیوهای گرانی،مردمی است

مهدی تقوی،عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز با اشاره به توان بالای اقتصادی برخی از مردم و ناتوانی بخشی دیگر از جامعه از حیث اقتصادی و قدرت خرید می گوید:می باید کالاها و محصولات موجود در بازار به دو بخش ضروری،غیر ضروری و لوکس تقسیم شود.

وی افزود:در ارتباط با کالاها و اقلام ضروری،مردم مجبور به خرید آن هستند همچون دارویی که متقاضی ناچار به مصرف آن است و برای خرید آن چاره ای جز حذف هزینه های دیگر زندگی و اختصاص آن به داروی مورد نیاز خویش ندارد اما در ارتباط با اقلام و کالاهای غیر ضروری و لوکس این قاعده جاری نیست و به نوعی این اجبار  وجود ندارد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی می گوید:راهکار مقابله با گرانی پیش از آنکه دولتی باشد،مردمی است و به تبع در شرایطی که مردم تقاضای فراتر از قاعده دارند،قیمت ها نیز بالا می رود و بالعکس با کاهش تقاضا،قیمت ها نیز روند نزولی به خود می گیرد.

مردم در قامت چشم هایِ دستگاه های نظارتی و تعزیراتی ایفای نقش کنند

چندی پیش،محمد سلیمانی،عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با رسانه ها در خصوص نقش مردم در مقابله و مبارزه با گرانی بیان کرد:در صورت شکل گیری این ذهنیت که هر فردی از جامعه می تواند به عنوان نیرویی موثر در مقابله و مبارزه با گرانی مبدل شود، توفیقات بسیاری در ثبات هر چه مطلوب تر بازار حاصل خواهد شد.

وی معتقد است:هر فردی از جامعه می تواند به مثابه چشمان دستگاه های بازرسی،نظارتی و تعزیراتی نقش آفرینی کند و با گزارش گران فروشی مراکز و واحدهای صنعتی و تجاری به مراجع ذی ربط، بستر و ضریب افزایش بی دلیل و بعضا سودجویانه اقلام،کالاها و محصولات موجود در بازار را به حداقل ممکن برساند.

سلیمانی می گوید:در حال حاضر دولت به شدت نیازمند همراهی مردم است و در صورت همیاری و همگامی مردم و دولت بصورت دوسویه با یکدیگر دستیابی به موفقیت های فزاینده اقتصادی دور از دسترس نخواهد بود.

نماینده مردم تهران،اسلامشهر،ری و شمیرانات در ادامه بیان کرد:واحدهای تنظیم کننده بازار نیز در ثبات بازار و پیشگیری از بروز التهابات در قیمت ها موثر هستند و با رصد و کنترل بازار و ضریب عرضه و تقاضا و تزریق به موقع و کافی محصولات مورد نیازِ بازار و همچنین مقابله با افراد و گروه هایی که در صدد ذخیره سازی،انبارسازی و سپس سودجویی از فضای ایجاد شده تلاش می کنند ، می توان تا حدود بسیاری نبض قیمت ها و کنترل طبیعی آن را در دست گرفت.

در پایان ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که طرح موضوعات فوق ( مبنی بر نقش مردم در گرانی و با ایجاد ثبات در بازار ) ، نافی مسئولیت دولت نیست و قطعا با اتکای به تولید داخلی و حمایت از کالای ایرانی،برنامه ریزی برای اشتغالزایی هر چه بیشتر،تلاش در جهت عدم افزایش نقدینگی در کشور و سیاست های بانکی،پولی و ارزی مناسب ، می توان با همدلی میان دولت و ملت به موفقیت های اقتصادی بزرگ و بسیاری نائل شد در غیر اینصورت و در صورت نقصان میان مناسبات و روابط میان دولت و ملت و فرار از مسئولیت از سوی هر کدام از طرف های قید شده(دولت-ملت)برون رفت از مشکلات و نارسایی های اقتصادی امکان پذیر نخواهد بود.

انتهای پیام/

برچسب ها: اقتصاد ایران ، تورم
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۳:۱۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
شاید جمعیت زیاده دوباره باید چهل میلیون شیم
پیمان اشراقی
۲۲:۳۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
سلام علیکم ،

آن وقت ها که به لطف تولد دانشگاه پیام نور و افزایش ظرفیت دانشگاه ها به دانشگاه
راه یافته بودم در کتاب اقتصاد خرد و یا کلان ، درست یادم نیست بحث ها درباره
طرح های اقتصادی آورده شده بود ،


یکی از ابزارهایی که در اختیار هر دولت برای اداره اقتصاد کشور وجود دارد ،
سیاست مالی و دیگری سیاست پولی است ، اولی تسلط دولت است بر همه نهادها
و یا سازمان هایی که پرداخت پول یعنی همان حقوق و کارمزد در اختیار آنها است
و دومی ، بازی با پول یا همان بازار سکه ، ارز و بورس کالا و اوراق بها دار برای
تعادل پول موجود در جامعه در بین همه اقشار و مانند روش اول برای جلوگیری از رکود
اقتصادی است ، مثل وقتی که تولید کم است پول را به بانک می دهیم ، یا وقتی می خواهیم
پول ها را از دست بانک ها بگیریم ، بورس را تقویت می کنیم ( می کنند ) ،


در دولت گذشته برای رونق اقتصادی سیاست مالی مثل معامله پایاپای و حذف دلار
و حمایت از انبوه سازان مسکن و یا کارگاه های کوچک انجام شد ، تولید و اشتغال
بالا رفت اما همان طور که دیده اید وقتی مغازه دار می فهمد شنا پولدار هستید جنس را
گران به شما می فروشد و نام آن را می گذارد کالای اصل ترکیه به طور طبیعی
این اتفاق افتاد


کاری که در دولت اکنون در حال انجام است ، سیاست پولی است مثل بالا رفتن
قیمت دلار و یا گران شدن سکه که این برای افراد ضعیف جامعه که احتیاج به
پشتوانه محکم و ضمانتی معتبر برای زندگی دارند مفید است
ناشناس
۲۲:۲۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
دولت از مردم مالیات می گیرد ولی زیرساخت تحویل نمی دهد
در بازار عرضه و تقاضا و قیمت گذاری دخالت اشتباه دارد
100درصد مردم مقصر هستند زیرا
1 فرهنگ مصرف گرایی پیشه کردند ولی تولید نکردند
2 بجای تولید رفتند سراغ دلالی.
3 دلشان چیزهایی زیادی خواست که همه ان باید وارد شود.
حسین
۲۰:۰۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
چون بسازتر از این مردم در هیچ جای دنیا وجود نداره
ناشناس
۱۹:۳۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
باید نگاه کاملا" به توان داخلی باشه.
ناشناس
۱۷:۵۷ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
بانك مركزي وشركت هاي دولتي عامل گراني و نقدينگي و گراني هستند ، باتوجه به تراز عملكرد اين موسسات و بنگاه هاي مالي بدون توجه به موجودي نقدي ، اغلب به جاي واريز وجه به حساب طرفهاي مقابل ، فقط منظور به حساب ميشه كه پشتوانه وجه نقد را ندارد و همين امربا واقعيات تراز همخواني ندارد كه بايد از اين امرجلو گيري شود
ناشناس
۱۷:۴۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
اینجانب شاهد بودم که برخی خانواده هاتمام کالا های فروشگاه ها را چگونه خالی کردند همه قند و روغن و حتی ماکارونی را ده تا دهتا به خانه بردند
ناشناس
۱۶:۰۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
عامل این همه گرونی و مشکلات اقتصادی چیه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
سمیع
۱۵:۱۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
بسم الله الرحمن الرحیم
ایا واقعا وقت ان نرسیده که در بلوغ چهل سالگی انقلاب فقط چنروز خریدمان را روزانه کنیم بلکه در جهت رفع مشکل گرانی خودمون یا علی مردمی بگیم وبا رعایت کردن منطقی این عامل سابقه دار رادر خودمان بکشیم و همه مون نظارت کنیم و مسئولین را هم پا کار حاضر کنیم...
والله والله والله بخش اعظم بلکه کل مطلب گرانی حل می شود.
ناشناس
۱۵:۰۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
مگه چند درصد مردم پول داشتن که طلا و سکه خریدن و گرون شد، اون خبر که یه یا دو شرکت کلی سکه خریده، از کجا پول اوردن؟ ، مردم ماشین نخرن، که گرون نشه...
ناشناس
۱۴:۵۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
مردم مقصر خریدن و انبار کردن نیستند
ناشناس
۱۴:۳۸ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
دیروز زیر نویس شبکه 6زده بود آرژانتین برای بالا بردن ارزش پول ملی اش نرخ سود بانکی رو به60درصد افزایش داده آیا بهتر نیست مسولیین ما هم برای بالا بردن ارزش پول ملی یه فکری بکنن اگه سود بانکی هم بالا نمیبرن یه فکر دیگه ای کنن با این وضعیت چند سال دیگه با حقوق یکماه دیگه نمیشه زندگی کرد.
مینا
۱۴:۳۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
این مردم بیچاره یک بار طعم ارزونی رو نچشیدن.کشور ما هر گران بشه دیگه از ارزونی خبری نیست.شما یک کالا رو معرفی کن که ارزون شده باشه بعدازگرونی.باز از مردم توقع دارین ترس نداشته باشن. از ترس گرانی مجدد بیشتر از نیاز میخرن.
ناشناس
۱۳:۴۸ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
یک خط خوندم فهمیدم تا اخرش چی می خواد بگه
ناشناس
۱۲:۴۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
گرانى كجاست عاليه
ناشناس
۱۳:۵۴ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
چاره کارفقط وفقط نخریدن
ناشناس
۱۲:۳۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
مقصر تمامی گرانی ها چیه ؟
ناشناس
۱۱:۴۸ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
کمک ما درایم می میریم....
ناشناس
۱۱:۲۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
تمام این حرفها ربشه در فرهنگ غرب داردانبار کردن جنس تویز مردم اگرباشد وسبب گرانی شود پس یکباره هجوم میارن میخرن بعد گرون میسه دیگه انبار کردن نمیخرن پس باید تو اون شرایط ارزون بشه پس چرا دوباره گرون میسه به خاطر اینکه ملت این وسز کاملا بی تقصیرندبه خاطر مدیریت غلطو پخش نشدن ثروت وانباشت ان در دست معدود افرادومنفعت طلبی انها این شرایط ایجاد میشه
ناشناس
۱۳:۵۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
همین غربی که شما میگید وقتی چیزی گران نامتعارف شود مردم نمیخرند تا ارزان شود پس انبار کردن مردم در موقع گرانی کاری به غرب ندارد
ناشناس
۱۰:۳۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
گرانی به اوج حداکثر خود رسیده؟!!
ناشناس
۱۰:۲۴ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
تاملی بر گرانی،بحث برانگیزترین چالش اقتصادیِ کشور؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ ؟؟؟؟؟؟؟؟ این دیگه جای سوال داره آخه؟؟؟؟؟؟؟؟؟ چرا ثرتمند ثرتمندتر و فقیر فقیرتر میشه؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۰:۱۸ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
علت گرانی چیه ؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۰:۰۴ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
عامل گرانی مدیریت ضعیف برخی از مسئولان هست
ناشناس
۱۰:۰۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
قیمت بعضی کالاها 6 برابر شده !!؟؟
دیگه این گرونی نیست که این مصیبت !!
ناشناس
۱۰:۰۰ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
مردم برای این مقصرند که در صف خرید همه کالاها حضور دارند
ناشناس
۰۹:۵۷ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
مقصر فقط و فقط رانتخواران هستن،مردم چه گناهی دارند؟ سیاستهای اشتباه مسبب وضع موجود شده؛خواهشا اینقدر از مردم تو هرچیزی مایه نزارید
ناشناس
۰۹:۵۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
با سلام . قویترین صنعت متالوژی در دست هفت کشور صنعتی است و تلاش می کنند که این صنعت را به کشورهای دیگر انتقال ندهند . چون با الیازهای مختلف می توانندانواع متنوع خودرو . ا .اجناس بسیار با کیفیت و غیره را تولید کنند . واگر به کشور دیگری اجازه مونتازدهند . تکنولوزی الیاژ را به انها نمی دهند . و این باعث می شود که صنایع ان کشورها مدام عمر وابسته به انها باشند . مانند ایران خودرو . پراید که مجبور هستند برای تولید قطعات آلیاژ فلزات را از انها بخرند . ایا زمان ان رسیده که مدیران دانشگاهها و وزارت صنایع به اهمیت صنعت متالوزی را در کشور پی برده و ان را رونق دهند . برای تغییر این تفکر باید تفکر واردات به صادرات تبدیل شود .
ناشناس
۰۹:۲۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
تامل لازم نیست عامل بدبختی یک ملت مترفین ان ملت است که اختیار امورات یک ملت را بدست گرفتند این سخنی از رسول تابناک در نهج الفصاحه است. معطل اینهمه ثروتمند و قدیمی ها نیستیم.
ناشناس
۰۹:۱۷ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
یعنی فقط مقصر مردم هستند! مردم مواد غذایی را برای ذخیره و ترس در خانه انبار میکنند! واقعا به نظر تحلیل گران شما این ها دلیل گرانی و تورم است! الهم عجل لولیک الفرج