سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سنگ‌نگاره ۳۵۰۰ ساله که به عنوان دفتر یادگاری استفاده می شود!

سنگ‌نگاره کوه "ارنان" مهریز را در گوشه‌ای از مدرسه "ضیائیه" یزد به حال خود گذاشته‌اند، تا اصلا هر کس دوست دارد از این سنگ به عنوان دفتر یادگاری استفاده کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛  مدرسه ضیائیه یا همان زندانِ معروف اسکندر در محله فهادان یزد است که این روزها برخی کارگاه‌های صنایع دستی در آن برگزار می‌شود. یک مهمان که نه، همخانه‌ای همیشگی در خود دارد که زیرِ پنجره‌ی یکی از کلاس‌های این مدرسه به حال خود رها کرده‌اند و بود و نبودش برای هیچ‌کس اهمیت ندارد.

به اعتقاد کارشناسان و پژوهشگران این سنگ‌نگاره یادگاری از هنر انسان‌های بدوی و چوپانان در دوره‌های مختلف تاریخی است که قدمت کهن‌ترین اثر کشف شده از آن‌ها در کوه ارنان مهریز یزد، به ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد و جدیدترین آن‌ها به ۷۱۳ هجری قمری برمی‌گردد.

اما امروز این اثر تاریخی را در گوشه‌ای از بنای مدرسه و بدون هیچ حفاظی، در حیاط مدرسه رها کرده‌اند. از سوی دیگر یادگارنویسی روی این سنگ‌نگاره، خود پدیده‌ای است که با توجه به شرایط نگهداری آن، دور از دسترس نبوده است.

مدرسه «ضیائیه» در یزد در سال ۶۳۱ هجری قمری توسط عارف معروف ضیاءالدین حسین رضی بنا شد و در سال ۷۰۵ قمری توسط پسرانش مجدالدین حسن و شرف‌الدین علی تکمیل شد. از بخش‌های زندان اسکندر به وجود چاهی با قطری حدود دو متر در وسط حیاط این مدرسه ضیائیه می‌توان اشاره کرد که به سردابی به عمق حدود ۵ متر منتهی می‌شود، ارتفاع گنبد این بقعه به ۱۸ متر می‌رسد و دارای گچبری‌های و تزئینات زیبائی با آبرنگ طلائی و لاجوردی بوده که بخش اعظم آن از بین رفته‌است

سال آغاز ساخت این بنای تاریخی در یزد به قرن هشتم هجری برمی‌گردد، ساختمان تاریخی با یک حیاط  و سه ایوان در اطراف آن، که در گوشه‌ی حیاط‌اش، گنبد خانه‌ای قدیمی و تاریخی با ارتفاع زیاد قرار گرفته است.

براساس یک روایت وقتی گروهی از تبعیدیان اسکندر به یزد آمدند، عواملی مانند ویژگی‌های جغرافیایی، دوردستی و سختی راه یافتن به یزد و دوری آن از مراکز بزرگ و پر رفت و آمد در گذشته های دور، باعث ساخت زندانی در این مکان  شده است.

گفته می‌شود در زمان حمله‌ی اسکندر این بنا به عنوان یک زندان ساخته شد و مدت‌ها به همین عنوان از آن استفاده می‌شد، اما بعدها این زندان به مدرسه تبدیل شد.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

سنگ‌نگاره ۳۵۰۰ ساله را در مدرسه رها کرده‌اند

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
بویراحمدی سردیار
۰۲:۲۴ ۰۹ شهريور ۱۳۹۷
چرا مسئولین سازمان میراث فرهنگی همه جا ساکت مینشینند تا تاریخ ما یا به یغما برده شود یا اگر وجود دارد در اثر بی توجهی وتخریب به کلی نابود شود چرا هیچکاری برای ممانعت از تخریب آن صورت نمیگیرد
ناشناس
۱۸:۴۱ ۰۸ شهريور ۱۳۹۷
واقعا زیباست
ناشناس
۱۵:۵۳ ۰۸ شهريور ۱۳۹۷
خیلی جالب بود
جعفری
۱۴:۴۳ ۰۸ شهريور ۱۳۹۷
متاسفم...متاسفم...متاسفم و عصبانیم...ما عادت داریم به فرهنگمون به تاریخمون به همه ی افتخاراتمون بی توجه باشیم و درعوض خارجیها برای ارزشهای ما له له بزنن.متاسفم واقعا برای مسئولینی که اینو به حال خودش رها کردن.کی مسئولیت پذیربشیم کی قدرشناس بشیم خدامیدونه.
ناشناس
۱۲:۴۱ ۰۸ شهريور ۱۳۹۷
خوب شداطلاع رسانی شد
ناشناس
۱۲:۲۷ ۰۸ شهريور ۱۳۹۷
این گزارش بیشتر به معرفی مدرسه پرداخت تا ارزش سنگ نوشته
ناشناس
۱۱:۲۲ ۰۸ شهريور ۱۳۹۷
سنگ قبر امامزاده سیرچ کرمان هم قبلا که من رفته بودم به حال خود رها شده بود.
ناشناس
۱۱:۲۲ ۰۸ شهريور ۱۳۹۷
سنگ قبر امامزاده سیرچ کرمان هم قبلا که من رفته بودم به حال خود رها شده بود.