سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ضرورت ارتقای ایمنی زیستی در مزارع پرورش میگو

چرخه پرورش و تکثیر میگو درسایت گمیشان واقع درشمال غرب گلستان با حدود سه دهه فعالیت و صدها میلیارد تومان سرمایه گذاری درحال تکمیل است، اما برخی بی احتیاطی ها سبب شده تا کارشناسان خواستار توجه بیشتر به مقوله سلامت و پیشگیری از شیوع بیماری در این واحد تولیدی و مزرعه های پرورشی باشند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازگرگان؛ به نقل از روابط عمومی شیلات گلستان ،دسترسی آسان و کم هزینه به دریای خزر، شرایط ویژه آب و هوایی، نداشتن معارض خصوصی و از همه مهمتر هزاران هکتار مراتع موات و اراضی شور لم یزرع سبب شده تا در سال ۹۰ مدیران گلستان، راه اندازی سایت پرورشی میگو را در شمال غربی استان عملیاتی کنند.

ایجاد اشتغال در مناطق مرزی و محروم با هدف کاهش مهاجرت و تثبیت جمعیت، افزایش ضریب امینتی (پدافند غیرعامل) و توسعه اقتصادی و فرهنگی، افزایش صادرات غیرنفتی و کاهش فشار بر صید ذخایر و منابع آبزی از اهداف پیش بینی شده برای راه اندازی و توسعه سایت میگوی گمیشان بود.

ظرفیت این منطقه سبب شد تا سازمان شیلات کشور حتی چالش‌های حقوقی و قانونی توسعه این طرح کلان و ملی را بپذیرد و از یک سو توسعه و تجهیز سایت پرورشی را در دستور کار قرار داده و از دیگر سو با حضور در محاکم قضایی در برابر شکایت اداراتی همچون محیط زیست و جهاد کشاورزی پاسخگو باشد.

لازمه هر گونه سرمایه گذاری در صنعت و واحد‌های اقتصادی مستلزم شناخت تهدیدات و فرصت‌های پیش رو بوده و پرورش میگو نیز از این قاعده مستثنی نیست، این صنعت با داشتن مزایای بسیار، اما یک پاشنه آَشیل به نام بیماری این گونه دارد.

با تمام پیشرفت‌های تکنولوژی هنوز بخش زیادی از بیماری‌های میگو روش درمان موثری ندارد و صرفا می‌بایست با اعمال روش‌های بهینه سازی مدیریت تولید و رعایت کامل اصول بهداشتی و پیشگیری برای تولید موفق قدم نهاد.

چرخه صنعت میگو در گلستان روز به روز کامل‌تر شده و از ابتدای سال جاری علاوه بر بحث پرورش، برداشت و صادرات آن، یک واحد تکثیر بچه میگو نیز در سایت گمیشان راه اندازی و وابستگی به سایر استان‌ها دراین خصوص رفع شد.

اما احتمال سهل انگاری در رعایت بهداشت و پیشگیری از بیماری این گونه سبب شده که برخی مدیران دامپزشکی در مواردی خواستار توجه بیشتر به مقوله بهداشت در این مرکز نوپا شوند.

در این پیوند دپو پساب این مرکز در منطقه پیرامونی و در مسیر باد موافق و امکان انتقال بیماری به مزارع میگو از طریق ناقلین (حشرات – پرندگان وحشی) دغدغه متولیان این بخش است.

یک مسئول در دامپزشکی گلستان که از ذکر نام خودداری کرد، اظهار داشت: شرایط پساب خروجی واحد تکثیر گمیشان فرم مطلوبی ندارد و ضرورت دارد با هدف جلوگیری از شیوع بیماری، اصلاح شود.

به گفته وی، دپو و انباشت پساب خروجی در محوطه پیرامونی این واحد ریسک (خطر) شیوع و انتقال بیماری را افزایش داده است.

معاون سلامت دامپزشکی گلستان در این خصوص گفت: اخطار قانونی به این مرکز اعلام و آن‌ها متعهد شده اند ظرف چند ماه آینده این محل سرپوشیده و دغدغه‌های موجود برطرف شود.

دکتر محمدحسین مسلمی تاکید کرد که این موضوع از مواردی است که دامپزشکی تا حصول نتیجه مطلوب پیگیر آن خواهد بود.

علی ایوانی کارشناس ارشد آبزی پروری گفت: مهمترین اصل در حوزه پرورش میگو مدیریت بهداشتی و پیشگیری از بیماری‌ها بوده و مراکز تکثیر و مولدسازی حساس‌ترین بخش حلقه زنجیره تولید مثل این گونه محسوب می‌شود.

به گفته وی، در مزارع و محیط‌های آبی عوامل بیماری زا حضور همیشگی دارد، لذا یکی از مدیریت‌های مهم در امر پرورش میگو بهداشت پیشگیری، کنترل و درمان بیماری‌ها است.

وی ادامه داد: اتخاذ تدابیر لازم جهت رعایت اصول بهداشت و پیشگیری از وقوع هر گونه بیماری واگیر که باعث مرگ و میر و یا کاهش کیفیت میگو شود، ضرورت دارد.

این کارشناس آبزی پروری اضافه کرد: روباز بودن محل انباشت پساب مراکز تکثیر خطر انتقال بیماری را با توجه به رفت و آمد نیروی کار، پرندگان و حشرات به مزارع پرورشی بیشتر می‌کند.

وی گفت: علاوه بر ضرورت مسقف بودن محل انباشت پساب باید برنامه جامعی برای دفع پرندگان و کنترل حشرات در این گونه محیط‌ها اجرا شود.

این کارشناس ادامه داد: همچنین با نصب دستگاه‌های 'UF و UV' در ورودی سالن تکثیر نسبت به ضد عفونی پساب اقدام و مباحث ایمنی و بهداشت باید جدی گرفته شود.

به گفته وی، هزینه‌های ناشی از رعایت اصول بهداشت و پیشگیری از بروز بیماری‌ها از ضرر ناشی از مرگ و میر و یا کاهش تولید مزرعه بسیار کمتر خواهد بود.

سایت پرورشی گمیشان واقع در شمال غرب گلستان تنها مجتمع تولید میگو در شمال کشور است.

به گفته کارشناسان شیلات گلستان، میگوی تکثیری در این مجتمع از نوع وانامی است، این گونه به علت شوری کم آب و اقلیم وخاک مناسب طی ۱۲۰ روز در این منطقه پرورش یافته و به وزن ۱۵ گرم می‌رسد و حدود سه تن درهکتار محصول می‌دهد.

این مجتمع از سال ۹۰ پس از مدت‌ها مطالعات در سطح ۷۰ هکتار از اراضی این منطقه عملیاتی شد و در اولین مرحله ۱۴۰ تن میگو برداشت شد که ۱۰۲ تن به کشور‌های اروپایی و عربی صادر و مابقی به مصرف داخلی رسید.

بنا بر اظهارات مدیران شیلات استان امسال در بیش از ۸۰۰ هکتار از مزارع پرورش میگو گمیشان حدود ۲۰۰ میلیون بچه میگو ذخیره سازی شده که طبق برنامه ریزی‌ها از این محل افزون بر ۲ هزار و ۵۰۰ تن میگو با کیفیت برداشت خواهد شد.

میزان اشتغال در این بخش نیز از رقم ۷۶۰ نفر به یکهزار و ۱۴۰ نفر خواهد رسید.

برهمین اساس پارسال حدود ۱۲۲ میلیون قطعه بچه میگو گونه وانامی در ۳۲ مزرعه با سطح مفید ۵۱۴ هکتار ذخیره سازی شد که حاصل آن تولید یکهزار و ۶۹۰ تن میگو در گلستان بود.

مطابق پیش بینی شیلات گلستان برای طرح پرورش میگو در افق چشم انداز ۱۴۰۴ مزارع زیرکشت به ده هزار هکتار و تولید ۱۷ هزار و ۲۵۰ تن میگو، ارز آوری ۱۰۰ میلیون دلاری و اشتغالزایی ۸ هزار و ۵۰۰ نفری مد نظر است.

براساس آمار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان سال گذشته بالاترین نرخ بیکاری استان با ۱۹.۶ درصد به شهرستان گمیشان اختصاص داشت که اجرای طرح‌های آبزی پروری در کاهش این آمار‌ها تاثیرگذار خواهد بود.

طبق اطلاعات مرکز آمار ایران میانگین نرخ بیکاری استان گلستان در پایان بهار امسال ۸.۸ درصد بوده است.

شهرستان ساحلی گمیشان در شمال غرب گلستان واقع بوده و با گرگان حدود ۵۰ کیلومتر فاصله دارد.
 
انتهای پیام/م
 

ارتقای ایمنی زیستی در مزارع پرورش میگو ضرورت دارد

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.