به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ترکمنهای خراسان شمالی هرساله عید قربان را با در جشنی سهروزه پاس داشته و با قربانی دام و پختن غذاهای مخصوص این ایام٬ به دید و بازدید یکدیگر میروند. بخش زیادی از جمعیت ترکمنهای این منطقه در راز و جرگلان ساکن هستند و در روزهای منتهی به عید سعید قربان این شهرستان حال و هوای دیگری دارد.
ترکمنها که عید سعید قربان را عید اصلی خود میدانند و در این موعد به جشن و شادمانی میپردازند در روزهای قبل از عید بازارها را مملوء از حضور خود میکنند تا با خرید لباس، کفش، شیرینی، آجیل و شکلات خود را برای این عید بزرگ آماده کنند.
سه روز مانده به عید تدارک عید قربان در میان ترکمنها آغاز میشود. روز اول را کرگون یا روز خانه تکانی میگویند و به نظافت میپردازند. روز دوم را قوقن مینامند در این روز به پختن شیرینیهای روغنی میپردازند و آنها را بین همسایهها تقسیم میکنند.
بیشتر بخوانید:آداب و رسوم ترکمن های گلستان در عید قربان
شب قبل از عید حمام مخصوصی میگیرند که به آن قربان شورا میگویند و هنگام استحمام این اشعار را میخوانند: «قربان شورا، من شورا - گیدّا قربان آقادان سورا - کلام سوسر نورا.»
روز عید در نماز جماعت شرکت میکنند و آخوند محل آنان را به امر معروف و نهی از منکر دعوت میکند. بعد همه با هم میگویند: «آیدینگ قوتلی بولسن» در جواب گفته میشود: «بارچانگ بیلان قوتلی بولسن، گلن یله حدای یترسن» یعنی عیدت مبارک باشد- عید همگی مبارک باشد به امید خدا همه عید دیگر را هم ببینیم.
بعد هر کدام از فرد ترکمن که ازدواج کرده باشد٬ چه زن و چه مرد به فراخور حال خود قربانی در راه خدا میدهند که ممکن است هر نفر یک گوسفند قربانی کند و یا بهطور اشتراکی گاوی را قربانی میکنند و آن را به هفت قسمت مساوی تقسیم میکنند که در زبان ترکمنی به این عمل «اوله» میگویند. دید و بازدید عید هم یکی از رسمهای ترکمنهای این منطقه در عید سعید قربان است.
منبع:تسنیم
انتهای پیام/