سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چهل سال مقاومتی که در برابر تحریم و تهدید جواب داد؛

اقتدار دفاعی و تهاجمی، حق مسلم کشور در برابر زیاده‌خواهی غرب

پیشرفت‌های امروز در حوزه صنعت دفاعی و نظامی، نشأت گرفته از روح خودباوری، اعتمادبه نفس، شجاعت و مدیریت جهادی است.

به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  تأسیس وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح در ۳۱ مرداد ماه به عنوان روز صنعت دفاعی، فرصت مناسبی را برای معرفی قابلیت‌ها و توانمندی‌های دانشمندان و صنعتگران جوان ایرانی در تولید پیشرفته‌ترین محصولات صنعتی و دفاعی ایجاد کرده و ثابت می‌کند که اگر مسئولان و مدیران کشور با تلاش مضاعف بر تولید محصولات مورد نیاز دفاعی تمرکز کنند، ظرفیت‌های علمی و صنعتی کشور این قابلیت را دارد که به رغم تحریم‌های فلج‌کننده، در طول ۴۰ سال گذشته به خودکفایی رسیده و توان صدور محصولات خود به سایر کشور‌ها را نیز دارد.

تنها بخش بسیار ناچیزی از تسلیحات دفاعی کشور در دوران قبل از انقلاب تولید داخلی بود و بخش اعظم درآمد‌های نفتی کشور خرج خرید های تسلیحاتی می شد که کشور را به یکی از بزرگ‌ترین وارد‌کنندگان اسلحه در منطقه تبدیل کرده بود، دلیل آن هم حفظ و تأمین منافع فرامرزی آمریکایی‌ها در منطقه غرب آسیا و حتی آفریقا هزینه می‌شد، در واقع در آن دوران ایران ژاندارم آمریکا در منطقه بود،درست نقشی که امروز آل‌سعود در منطقه بر عهده دارد.

ژاندارمی که به قدرتی منطقه‌ای تبدیل شد

بیشترین جنگ‌افزار‌های ایران قبل از انقلاب اسلامی، از آمریکا و اروپا وارد می‌شد، به طوری که بین سال‌های ۱۳۵۲ و ۱۳۵۶، محمد رضا پهلوی سفارش ده‌ها میلیارد دلار جنگ‌افزار به آمریکا و انگلیس داد و حتی در سال ۱۳۵۶، سازمان صنایع دفاعی ایران پروژه مشترکی را با رژیم صهیونیستی برای تولید انواع موشک آغاز کرد که البته این پروژه به کلاهبرداری اسرائیل از ایران ختم شد.

فن آوری تولید تسلیحات دفاعی در آن زمان همواره نزد خود غربی‌ها باقی می‌ماند، به طوری که در تولید مشترک برخی از این تسلیحات حساس نظیر «موشک تاو» که در صنایع الکترونیک شیراز تولید می‌شد، در سالن‌های مونتاژ و بخش‌های حساس این موشک، هیچ فرد ایرانی اجازه ورود نداشت، چرا که آمریکایی‌ها به رغم سرسپردگی‌ها و خیانت‌های رژیم پهلوی، حاضر نبودند که ایرانی‌ها به تکنولوژی‌های حساس دست یابند و می‌خواستند ایران به عنوان مصرف‌کنندگان کالا‌های تولیدی آن‌ها باقی بماند و به همین دلیل بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و خروج مستشاران صنعتی و نظامی بیگانه از ایران، بسیاری از صنایع حساس ما تعطیل شد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تحریم‌های گسترده نظامی از سوی کشور‌های مختلف بلوک شرق و غرب علیه ایران وضع شد، به طوری که حتی از فروش سیم خاردار به ایران نیز جلوگیری می‌کردند و یا کالا‌های غیرنظامی که ممکن بود مصارف نظامی داشته باشند را نیز به ایران نمی‌فروختند و در همان زمان بسیاری از تجهیزات نظامی خریداری شده از آمریکا که وجه آن نیز پرداخت شده بود به ایران تحویل نشد و به همین دلیل است که بخشی از طلب ایران از آمریکایی‌ها که هنوز هم پرداخت نشده و یکی از دلایلی که صدام رئیس رژیم بعثی حاکم بر عراق را به حمله به ایران وسوسه کرد همین تحریم‌ها و برآورد ناتوانی ایران در برابر تهاجم گسترده ارتش تا به دندان مسلح عراق بود.

تحریم‌هایی که به فرصت تبدیل شد

 آغاز تهاجم عراق و تشدید تحریم‌های اقتصادی و نظامی، شروع پیشرفت‌های کشور در زمینه صتعت دفاعی بود و ایران چاره‌ای جز تکیه به صنایع نظامی خودی برای تعمیر و ساخت جنگ‌افزار نداشت. در سال ۱۳۵۸ اولین گام‌ها در زمینه ساخت و مهندسی معکوس جنگ‌افزار‌ها از جمله آر پی جی ـ. ۷، بی ام ـ. ۲۱ کاتیوشا و موشک دوش پرتاب  سام ـ. ۷ آغاز و در دوران جنگ نیز این تلاش‌ها برای تولید دیگر جنگ افزار‌های مورد نیاز شدت گرفت. در طول سال‌های پس از آن با اهتمام نیرو‌های مسلح و وزارت دفاع دستاورد‌های ارزشمندی در این عرصه به دست آمد و روحیه بسیجی و تلاش‌های شبانه‌روزی مهندسان و کارشناسان، یکی از عوامل اصلی موفقیت‌ها در عرصه تولید تجهیزات دفاعی بود.

در طول جنگ تحمیلی صنایع دفاعی کشور شاهکارهای بسیاری را رقم زد که می توان از میان آنها به پل خیبر اشاره کرد. پل خیبر پلی شناور به طول 14 کیلومتر بود که روی هور احداث شد. منطقه عملیاتی خیبر در شرق رود دجله و داخل هور الهویزه واقع بود. مهندسان برای شناور نگه‌داشتن پل از مواد پلیمری استفاده کردند و در طول مسیر قطعات یدکی به پل اصلی متصل شد تا چنانچه پل مورد بمباران هواپیماهای دشمن قرار گرفت، روند تعمیر و بازسازی آن در کوتاه‌ترین زمان، ممکن باشد.

یکی از مشکلاتی که رزمندگان هنگام قایقرانی در آب‌های خوزستان با آن مواجه می‌شدند، گیر کردن نی و گیاهان آبزی مرداب‌ها در لابه‌لای پره‌های موتور قایق‌‍‌ها بود. اینجا بود که رزمندگان خلاق دست به کار شدند و قایق‌هایی طراحی کردند که با ملخ چوبی و از طریق جابه‌جایی هوا کار می‌کرد. این روش باعث شد قایق‌هایی در اختیار داشته باشند که هم روی نی و هم روی آب با سرعت پیش می‌رفتند.

یکی از ویژگی‌های موشک‌های رادارگریزی که دولت عراق هنگام جنگ از فرانسه خریده بود این‌که این موشک‌ها پس از شلیک در ارتفاع 4 متری از سطح آب پرواز و امواجی رو به جلو ارسال می‌کردند. این امواج پس از بازتاب، موقعیت شیئی ناشناس را که به احتمال زیاد کشتی دشمن بود نشان می‌داد و رادار موشک، هدف شناسایی شده را منهدم می‌کرد. مهندسان جهاد سازندگی برای مقابله و منحرف کردن این موشک‌ها دست به ابتکار جالبی زدند. آنها صفحات فلزی عمود بر همی را طراحی کردند. این صفحه‌ها امواج فرستاده شده از طرف موشک را به سمت خود موشک بازتاب می‌داد، موشک در شناسایی هدف به اشتباه می‌افتاد و به جای کشتی، این صفحات فلزی را مورد اصابت قرار می‎داد.

ارتش ایران در دوران قبل از انقلاب وابسته و تحت نفوذ آمریکایی‌ها بود. قدرت دفاعی – نظامی کشور در راستای تأمین منافع غرب تعریف شده بود. عمده تجهیزات نظامی ارتش از کشور‌های غربی وارد می‌شد و هزاران مستشار نظامی در ارتش ایران حضور داشتند. با وقوع انقلاب اسلامی، سیستم دفاعی – نظامی و امنیتی کشور به طور کلی متحول شده و در کنار ارتش جمهوری اسلامی، نهاد‌های دیگر، چون سپاه پاسداران، بسیج و کمیته‌های انقلاب اسلامی شکل گرفتند. تجارب دوران دفاع مقدس و مجاهدت‌های پس از آن، موجب شده تا امروزه، جمهوری اسلامی از نظر قدرت دفاعی، در سطح بازدارندگی قرار گیرد. پیشرفت‌های نظامی در کشور به‌ویژه در صنایع دفاعی، به گونه‌ای است که علاوه بر تأمین تمامی نیازمندی‌های نیرو‌های مسلح در حوزه‌های گوناگون، ایران به یکی از صادرگنندگان تجیهزات نظامی تبدیل شده است.

ساخت انواع سلاح‌های سبک و نیمه‌سنگین، انواع توپ‌های میان‌برد و بلندبرد زمین به زمین و زمین به هوا، موشک‌های کوتاه‌برد، میان‌برد و بلندبرد و بالستیک در کلاس‌های مختلف، انواع دوش پرتاب‌های ضدهوایی، انواع خودرو‌های زرهی، نفربرها، تانک‌ها و انواع سلاح‌های ضد تانک،  کشتی‌های نظامی، ناوچه‌ها، قایق‌های تندرو پرنده، انواع موشک‌ها و اژدر‌های ساحل به دریا و دریا به دریا،  انواع هواپیما‌های نظامی با سرنشین و بدون سرنشین و انواع بالگردها، پیش‌رفت‌های چشمگیر در جنگ‌های الکترونیک و نبرد‌های سایبری، انواع سامانه‌های ثابت، متحرک و زیرزمینی برای پرتاب موشک‌ها و به‌ویژه موشک‌های بالستیک، سامانه‌های بسیار فوق مدرن ضدهوایی مانند S۲۰۰ و انواع رادار‌های پیشرفته همگی نمونه‌هایی از دستاورد‌های نظامی پس از انقلاب است که با وجود آن‌ها  امروز قدرت دفاعی – نظامی جمهوری اسلامی، تهدیدات نظامی علیه ایران را از اعتبار ساقط کرده و همگان می‌دانند که هیچ کشوری توان و جرأت تجاوز نظامی به ایران ندارد و گزینه های روی میز را قطعا روی میز نگه می دارد.

پیشرفت ایران در زمینه ساخت و تولید انواع سلاح ­ها و تجهیزات نظامی بقدری شگفت انگیز بوده که موسسه " گلوبال فایرپاور " در آماری که اخیرا منتشر کرد؛ اعلام کرده که ارتش ایران در رتبه 21 جهان قرار گرفته است و این در حالی می‌باشد که قدرت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این آمار محاسبه نشده است. این آمار پیشرفت ایران را در زمینه نظامی ثابت می‌کند. نمونه های زير تنها بخشی کوچک از پيشرفت های خيره کننده ايران در صنعت نظامی و دفاعی کشور پس از انقلاب اسلامی است و اين پيشرفت ها در حالی  بدست آمده که تا پيش از انقلاب اسلامی نيروهاي مسلح ايران در بعد تجهيزات و آموزش کاملا وابسته به غرب بودند.

ساخت انواع سلاح ها و تجهیزات نظامی از جمله: ساخت انواع هواپیما و جت های جنگنده مافوق صوت رادارگریز (مانند؛ صاعقه و آذرخش)، آموزشی (مانند؛ پرستو، درنا، سیمرغ، شفق، تندر)

خودکفایی در تولید و ساخت انواع هواپیماهای بدون سرنشین مدرن

ساخت انواع بالگرد(مانند، بالگردهای شاهد، شباویز ۲۰۷۵ و۲۰۶۱ و بالگرد ضد تانک ۲۰۹۱) و تعمیر انواع هواپیما و بالگرد با کسب رتبه پنجم جهانی بخشی از دستاوردهای صنعت هوایی است.

پیشرفت ایران در زمینه ساخت و تولید انواع موشکهای بالستیک، دور برد زمین به زمین، زمین به هوا و انواع موشک های دریایی (مانند: موشک ماهواره بر سفیر، شهاب، سجیل، موشک کروز) بقدری شگفت انگیز بوده، ایران را در ردیف معدود کشورهای دارنده تکنولوژی ساخت موشک های فوق دقیق سطح به سطح قرار داده است.

ساخت انواع رادار با بُرد بیش از یک هزار کیلومتر و پرتاب چندین ماهواره با سرنشین و بدون سرنشین به فضا از جمله مواردی هستند که کسب رتبه هفتم جهان در سامانه کامل پرتاب ماهواره و رتبه دوازدهم جهان در طراحی و ساخت ماهواره را برای یازدهمین عضو باشگاه فضایی جهان یعنی ایران به ارمغان آورده است.

ساخت زیر دریایی، ساخت و تعمیر انواع ناو و ناوچه ساخت هاور گرافت (قایقهای دوزیست) ساخت انواع قایقهای تندرو و قایق پرنده

ساخت و تعمیر انواع زره پوش و تانک

خودکفایی در ساخت انواع تجهیزات و سلاحهای سبک، نیمه سنگین و سنگین مانند: انواع خمپاره انداز و توپهای مدرن، انواع سامانه‌ها و سلاحهای پدافند ضد هوایی و مهمات سبک و سنگین

توسعه صنایع مخابراتی و ساخت انواع بی سیم و تقویت و توسعه صنایع اپتیک و ساخت انواع دوربین های معمولی و دید در شب و صدور برخی از این محصولات به ۳۲ کشور جهان

اين موارد از دستاوردهای صنایع نظامی محسوب می شوند که قبل از انقلاب اسلامی، تولید آنها در کشور سابقه‌ نداشته و مهمتر اینکه بخش قابل توجهی از آنها، صرفاً در انحصار تعداد معدودی از کشورها پیشرفته جهان قرار داشته است

قدرت دفاعی که دست دشمنان را کوتاه نگه می‌دارد

همزمان با پیشرفت‌های صنایع دفاعی در کشور به نظر می‌رسد که باید این توانمندی در حوزه‌های صنعتی دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از ظرفیت‌های حوزه دفاعی مثل نیروی انسانی و امکانات و تجهیزات در صنایع دیگر باعت تسریع در پیشرفت کشور خواهد بود و برای رسیدن به چنین هدفی، هماهنگی و تعامل دولت و سازمان‌های مختلف برای استفاده از این تجربه زمینه‌ساز پیشرفت صنایع دیگر خواهد شد و البته باید توجه داشته باشیم که نقشه دشمن محدودسازی قدرت دفاعی کشور است و نمونه چنین برنامه و طرحی را در ماجرای محدودسازی صنعت هسته‌ای شاهد بودیم و این رفتاری هوشمندانه‌تر از جانب ما در برابر نقشه‌های دشمن را نیاز دارد و در عین حال صنایع دفاعی هم نباید محدود شود و کشور باید نیاز‌های خود در حوزه قدرت بازدارندگی را حفظ و پیگیری کند که یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های بازدارندگی، قدرت موشکی است.

صنایع دفاعی در ایران همواره به عنوان یک نظام دینی و ارزشی براساس آموزه‌های قرآنی از ارزش ذاتی و قداست برخوردار است و توجه به آیات و روایات مربوط به جهاد، ارزش دفاع را مشخص می‌کند و امروز در عرصه هوافضا، قدرت موشکی، قدرت دریایی، عرصه زمینی، بالگرد‌ها و جنگنده‌های پیشرفته جزو کشور‌هایی محسوب می‌شویم که دنیا روی ما حساب می‌کند و همین تولیدات بوده که جمهوری اسلامی را از قدرت بازدارندگی برخوردار کرده و مانع دست‌اندازی دشمنان به ملت ایران شده است. صنایع دفاعی ما امروز به خوبی نیاز‌های نیرو‌های مسلح را برطرف می‌کند و در عین حال پاسخگوی نیاز‌های محور مقاومت است و امروز کشور‌های مختلفی هستند که نیاز‌های خود را در حوزه دفاعی از ایران تامین می‌کنند و این پیش‌رفت‌ها همگی نشأت گرفته از روح خودباوری، اعتمادبه نفس، شجاعت و مدیریت جهادی است.

انتهای پیام/

برچسب ها: صنعت دفاعی ، ایران
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۹:۳۹ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
درود بر ایرانی و وطنم
ناشناس
۰۹:۳۹ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
انشالله نابودی دولت مردان امریکا و دشمنان اسلام
ناشناس
۰۸:۱۴ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
وای خدای من. خدا شاهده اگه بذارن این مخی که اینا رو درست کرده ی خودروی داخلی تولید کنه صنایع خودروسازی ایران جهانی میشه
حسین
۱۰:۵۲ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
واقعاً اگه بشه چی میشه
ناشناس
۰۷:۳۵ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
من یه رزمنده بسیجی هستم این ساخت سازها واقعآ قابل تحسین است خدواند حفظ کند انقلاب ودانشمندان ورزمندگان اسلام
احمد
۰۱:۲۱ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
سلام بر شما افتخار آفرینان، ما طبقات ضعیف جامعه حاضریم گرسنگی بکشیم ولی شما مسئولین، امراء و سرداران قدرت دفاعی کشور را به اوج برسانید. ما تشنه و گرسنه عزت انقلابی هستیم زنده و پاینده باشید.
4040
۲۱:۰۹ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
مرگ بر امریکا مرگ بر امریکا مرگ بر امریکا شیطان بزرگ.
ناشناس
۲۰:۳۵ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
دشمن وقتی که در سال 59 فهمید و تصور کرد ما ابزار دفاعی و توان فعلی را نداریم بلافاصله به ما حمله کرد و مدت هشت سال جنگ و تهاجم بی وقفه با تمام ابزارهایش علیه ما انجام داد
ناشناس
۱۹:۱۷ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
سایت گوگل باز نمیشه چرا؟
حسام
۰۲:۱۴ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
چرا اینجا میپرسی!!
ناشناس
۰۴:۰۵ ۰۲ شهريور ۱۳۹۷
برای اینکه تحریم شدیم
علی
۱۸:۵۵ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
تانک رو دیدم دلم باز شد!ولی حیف که من نمیتونم پشتش بشینم.
هِییییییی
ناشناس
۱۶:۵۰ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
رتبه بندی های بین المللی و جهانی از توانمندیهای نظامی، منعکس کننده توان واقعی کشورها نیست و ظاهراً با تکیه بر مؤلفه های خاص و غفلت از سایر ظرفیت ها اعلام میشود. مجموع توانمندیهای ایران بسیار بالاتر از رتبه اعلام شده است
ناشناس
۲۰:۰۶ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
استراتژیست های نظامی کشور، فکری بحال دپو وانباشت صدهامیلیارد دلارتسلیحات سعودی بکنند که قراره در اینده برعلیه ایران بکارگرفته بشه، یکی از صدها راه مقابله توسعه جهشی در تولید موشک های بالستیک هست، انشاا... اینقدر افزایش تولید موشک داشته باشیم که اگه روزی ال سعود باپشتیبانی امریکا حماقتی کردند، همه شونو باهم از کره زمین محو کنیم.
Saeed
۱۵:۰۲ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
به ایرانی بودنم افتخارمیکنم❤
علی
۱۴:۴۵ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
با سلام و خدا قوت لطفا در مورد قاهر 313 و شرایط حال حاضرش گزارشی تهیه کنید
ناشناس
۱۴:۴۴ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
چشم دشمنان کور
ناشناس
۱۳:۵۲ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
این همان وعده خداست که اگر اورا یاری کنیم مارا یاری کرده و گامهایمان را استوار میگرداند
ناشناس
۱۳:۴۹ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
حالا که به اقتدار در مقابل تهدید خرجی رسیدیم چه فکری برا مقابله با تهدید داخلی همون مسئولین دزد و اولاد سیر نشو اونها میکنید چه فکری برا دزدی سازمان یافته سایپا و ایران خودرو که اول و آخر پولش به جیب خودتون میره کردید؟؟؟؟چه فکر برا شکم گرسنه 90درصد مردم کردید ؟؟؟؟
Saeed
۱۳:۴۸ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
به ایرانی بودم افتخارمیکنم.❤
ناشناس
۱۳:۱۳ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
احسنت درود بر دلاور مردان بزرگ ایران اسلامی
4040
۱۲:۲۶ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
امریک: مرگ بر هویت سامری و شومتان مرگ بر امریکا مرگبر امریکا
ناشناس
۱۲:۲۱ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
پس بی پولی چی میشه ؟ بیکاری ؟....
ناشناس
۱۸:۵۶ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
بی پولی ربطی به این ماجرا نداره سراغش رو باید از آدم های بازداشتی توسط قوه قضاییه بگیری ، بی پولی حاصل یک سیاست اقتصادی غربی است که در خود غرب هم نخ نما شده. الهم عجل لولیک الفرج
ناشناس
۲۰:۱۱ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
دادابرو بی پولیتو بیکاری تو از کسی طلب کن که تو انتخاباتش خودکشی میکردی
ناشناس
۱۰:۴۵ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
حیف که یه دفعه به طور عجیبی درجا زدیم وگر نه با اون سرعت که چند سال پیش داشتیم میرفتیم جلو مطمانا حال هم موشکهای خیلی خیلی پیشرفته تر چه برای دفاعی یا امور فضایی داشتیم وفناوری هسته ای هم سرامد تمام اینها بود البته در تمام امور با سرعت رو به جلو بودیم که یه دفعه یه کوه جلو پیشرفت ملت سبز شد.کوه غربزدگی .کوه پول پرستی .کوه خودبینی واز همه بدتر کوه خود کوچیک بینی
ناشناس
۱۸:۵۱ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
تا چشمان دشمنان دراد
امید
۰۶:۰۳ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
بی پولی رو بهتره به انتخابات ربطش ندیم. شما از کجا میدونید
به امید روزهای خوب و تلاش برای آبادی و سربلندی ایران اسلامی.
یا علی مدد.
ناشناس
۰۹:۳۱ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
خیلی چیزا حق مسلم این ملت مظلوم و بی پناه بوده .... آسایش....رفاه.....معیشت معقول....حق حیات....انرژی هسته ای.....
محمد
۱۰:۴۰ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
اگر نوکران غرب و خود کوچک بینهای دارای مقام در ایران از نوکری و
گوش بفرمان بودن دست بر دارند و بدانند ما ملت بزرگی هستیم نه انها که گوش بفرمان دستور غرب هستند نادانان ترسو چون تمام سرمایه و فرزندانشان در غربند در زیر سایه موساد و سیا
ناشناس
۱۲:۴۳ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
دوست عزیزم نمیشه گفت چون معشتمون خوب نیست نباید تجهیزات نظامی داشته باشیم دشمن قبل از معیشت لوازم نظامی را تحریم کرده حدود ۴۰سال هست بس دمشون گرم اگه الان نیرهای نظامیمون قوی نبودن وای به حالمون بود دمشون گرم درود بر شهدا
نوا
۱۸:۵۳ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
درود بر ایران و ایرانی