وی گفت: این گیاه شفابخش که در کاهش اضطراب و بی خوابی مورد استفاده قرار میگیرد اثر ادرارآوری این گیاه در انسان، باعث کاهش فشار خون، دفع سنگهای کلیه و مثانه، رفع تجمع آب در بافتها میشود. خردمند افزود: شهرستان نهاوند با تولید ۱۰هزارتن بیش از۷۰ درصد گشنیز کشور رتبه نخست تولید این محصول را به خود اختصاص داده که صادرات هر کیلو دانه گشنیز به قیمت بیش از ۵ دلار چندین برابر صادرات نفت ارز آوری برای کشور دارد.
وی بیان کرد:هرسال با صادرات گشنیز بیش از ۱۱۰ میلیون دلار ارز وارد کشور میشود که دو شهرستان نهاوندو کنگاور در استانهای همدان و کرمانشاه به تنهایی نزدیک به ۱۱هزارتن از دانههای گشنیز را به خارج از کشور صادر میکنند.
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند گفت: دانه و سبزی گشنیز در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوانی دارد، ولی متاسفانه به دلیل نبود صنایع تبدیلی به صورت خام از کشور خارج میشود.
وی اظهار داشت: برای مدیریت کردن بحران کم آبی و خشکسالی چند سالی است در برخی مناطق به دنبال کشتهای کم آب برو پرسود مانند گشنیز هستیم، زیرا با برداشت گشنیز در سالهای پر بارندگی میتوان کشت دوم و جایگزین مانند آفتابگردان و ذرت را نیز کاشت.
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند یاد آور شد:متوسط تولید گشنیز در نهاوند ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳هزار کیلوگرم در هر هکتاراست و سطح زیر کشت این محصول نزدیک به ۵هزار هکتار است که بیش از ۱۰ هزار تن گشنیز از آن برداشت و برای ۲هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم شغل ایجاد میشود.
عزیز علی بخشی کا سالانه نزدیک به ۴ هزار تن از گشنیز نهاوند را صادر میکند در این موردگفت: مهمترین دلیلی که سبب شد تا دفتر صادرات و خرید گشنیز من در شهرستان نهاوند باشد ارتباط خوبی است که با کشاورزان برقرار کردم و محصول آنها را بهموقع و با قیمت خوبی خریداری و صادر میکنم.
وی اظهار: خریداران و شرکای خارجی من بهخوبی شهرت و مرِغوبیت محصول گشنیز درجهیک نهاوند را میشناسند و بابت هر کیلو از آن نزدیک به ۵ دلار پول پرداخت میکنند و این در حالی است که اگر کارخانه و وسایل فرآوری آن در داخل کشور باشد هر کیلوی آن بیش از ۱۵ دلار سود آوری دارد.
علی بخشی بیان کرد: فقط در سطح شهرستان نهاوند بیش از ۲ هزار نفر در کار کشت و داشت برداشت گشنیز فعالیت میکنند که بهتنهایی ۴۰۰نفر آنها به صورت مستقیم و غیر مستقیم با ما کار میکنند که هرسال بیش از ۱۱۵ کانتینر از طرف بنگاه و شرکت ما که نزدیک به ۴هزار تن میباشند به کشورهای آسیایی و اروپایی به صورت خام فروشی صادر میشود.
وی افزود: صادرات گشنیز در حال حاضر هم که خام فروشی میشود چند برابر فروش نفت ارز آوری دارد، ولی اگر دستگاههای پیشرفته تولید و بوجاری و کارخانه فرآوری در کشور احداث شود آن وقت هم سطح زیر کشت در مناطق کم آب بیشتر میشود و هم سود آن چندین برابر میشود و کمک خوبی به اشتغال میکند، زیرا هرچه ماتولید کنیم بازارهای جهانی خواستار خرید آن هستند.
علی زمانیان کشاورز و کارشناس جهاد کشاورزی نهاوند میگوید: بیشترین سود حاصل از تولید گشنیز را دلالان میبرند میتوان با توجه به سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر عدم مهاجرت روستاییان به شهر و توانمند سازی آنها با حمایتهای بخش دولتی و سرمایهگذاری بخش خصوصی رونق را بار دیگر به تولید و اشتغال در بخش کشاورزی به خصوص تولید بیشتر گشنیزبرگرداند.
وی بیان کرد: شهرستان نهاوند دارای زمینهای مرغوب و مناسبی میباشد و اگر گشنیز را به قیمت مناسب و بدون حضور واسطه و دلالها از کشاورزان بخرند و در کنار آن صنایع تبدیلی و فرآوری احداث شود مطمئن باشید که تولید و سطح زیر کشت ما چند برابر میشود. زمانیان با بیان این نکته که الان بحث محیط زیست و کم آب کشور ما را آزار میدهد گفت: مسئولان و کارشناسان کشاورزی میتوانند با مشاورههای خوب زمینهای مستعد و کم آب بر را تبدیل به کشت دانههای گشنیز کنند و در سالهای پر باران نیز اقدام به کشت دوم مانند ذرت و آفتابگردان کنند.
وی اظهار داشت: گشنیز نهاوند کم کم در سطح خاورمیانه و کشورهای اروپایی شناخته و به محصولی جهانی تبدیل شده که نیازمند حمایت و ایجاد صنایع تبدیلی باوجود به بیشترین سطح تولید و زیر کشت در کشور است که همچنان از نبود صنایع تبدیلی در این شهر رنج میبرد و تلاش کشاورزان به جیب دلالان سرازیر میشود.
وی افزود:محصول گشنیز که در صنایع داروسازی و ساخت عطر و ادکلن کاربردزیادی دارد در شهرستان نهاوند بهصورت وسیع کشت میشود و این شهرستان دارای رتبه برتر تولید محصول در کشور است. خانم میترا سیف کارشناس تغذیه و مواد غذایی و دارویی در مورد خواص گشنیز میگوید: گشنیز نباتی گیاهی و علفی و یکساله، به رنگ سبز است که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر میرسد که در قدیم اعراب به آن کسیره و کزیره میگفتند این گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا است و به دو شکل سبزیتر و خشک و دانهای تولید و وارد بازار میشود.
وی افزود: در ایران از برگ و ساقه گشنیز بهعنوان سبزیها خوردنی و از تخم آنکه به شکل دانههای گرد است ادویهای همراه با عطر قوی تهیه و از آن در آشپزی ایرانی و طب سنتی استفاده میشوکه از تخم گشنیز برای تصفیه خون و استفاده در شیرینیها خانگی بسیار سودمند است.
سیف بیان کرد: به دلیل کاربردهای دارویی این گیاه در کاهش اضطراب و بیخوابی که اثر ادرارآوری این گیاه در انسان، سبب کاهش فشارخون، دفع سنگهای کلیه و مثانه، رفع تجمع آب در بافتها میگردد به آن گیاه معجزهآسا لقب دادهاند.
کارشناس تغذیه شبکه بهداشت نهاوند گفت: ارزش غذایی گشنیز شامل هیدروکربنت، انواع قندها، فیبر، چربی، پروتئین، آب، انواع ویتامین اسید، منیزیوم، منگنز، فسفر، پتاسیم، سدیم میباشدکه اگر مقداری تخم گشنیز را پودر کرده و به نسبت مساوی با شکر یا عسل مخلوطکنیم برای تقویت بدن بسیار مفید است خوردن تخم گشنیز معده را تقویت و به همراه غذا به هضم آن کمک میکند.
وی اظهار داشت: عصاره و دانه بوداده گشنیز به دلیل داشتن روغن بسیار مفید و سودمند معده و روده را ضدعفونی و اسهال خونی و بیماریهای عفونی روده مثل تب تیفوئید را بهبود میبخشد، چون شدیداً میکروبکش است.
محمد ابوالفتحی تولیدکننده انواع شیرینی آب نبات و نقلهای سنتی در مورد گشنیزی که در آنها به کار میبرد میگوید: از زمانهای بسیار قدیم نقل گشنیزی نهاوند که یکی از مهمترین سوغاتیهای این شهرستان است معروف بوده که باکمی برنامهریزی میتوان آن را صادر کرد البته چند سالی است که گردشگران خارجی به دنبال خرید آن هستند.
وی افزود: در حال حاضر به دلیل موانع صادراتی نقل گشنیزی نهاوند در چندین کارگاه قدیمی و باکیفیت و طعم و عطر بالایی همراه با گلاب اصیل ایرانی و نهاوند تولید میشود و بهعنوان یکی از سوغاتیهای نهاوند مشتریان خواص خود را دارد که میتوان آن را نیز صادر کرد.
ابوالفتحی اظهار داشت: تولید انواع نقل و نباتهای گشنیزی سنتی نهاوند حوصله مخصوص خود را میخواهد که باظرافت بسیار بالایی تولید میشود و در مراسمهای عروسی و عزا مردم زیاد از آن استفاده میکنند و عمده خریداران نهاوند استانهای بزرگ کشور و شهرستانهای همجوار هستند.
این تولیدکننده قدیمی نهاوند افزود: بهطور متوسط در هر کارگاه بین ۲ تا ۵ نفر مشغول به تولید این محصول هستند و مهمترین دلیل آن تولید فراوان این محصول در نهاوند است که دولت میتواند با برنامهریزی مناسب نهاوند را درزمینهٔ تولید و فرآوری به یک برند جهانی تبدیل کند.
انتهای پیام/ز
انسانی فروتن و مردم دار و کار گشای مردم بود
خدا رحمتش کند
باعث اندوه شد فوت بزرگ مردی که همیشه نهاوند را با یاد ایشان یاد می کردم به مردم و خانواده محترم ایشان تسلیت می گویم
جویباری از ساری
ما چند بردار هستیم که گوشه ایی از اقتصاد نهاوند را دردست داریم همه الگو و روش زندگی ما بر گرفته از راهنمایی و دور اندیشی حاج عزیز بود حتی از دور هم از ایشان درس چگونه زندگی کردن آموختیم خداوند بیامرزد روحش شاد
خداوند به بازماندگان حاج عزیز علی بخشی صبر عنایت بفرماید
مردی خیر اندیش و خیر را شهر نهاوند از دست داد خدا رحمتش کند . فاتحه
خوشا به حال آن که به بندگان خدا نیکی کند و برای آخرت خود زاد و توشه برگیرد
حاج سید عزیز علی بخشی یکی از مردان بزرگ و قابل تقدیر بود. گره گشای درد دردمندان بود
خدا بیامرزد مرد بزرگ نهاوندی را
مولوی بروجرد
تسلیت ما را پذیرا باشید
مرگ را گریزی نیست. لاجرم هست، از آن رو که زندگی را از همان آغاز به شرطِ میرندگی به ما هِبه کردند. اما هنگامی که انسان بزرگ در آغوش خاک میآرامد، اثرنیکو کاری جایگزینی را به جای صاحب ایشان میکند؛ همواره زنده است و جاودانگی خود را برای همیشه به تصویر میکشد و این چنین است که سعدی شیراز میگوید:
سعدیا مرد نکو نام نمیرد هرگز/ مرده آن است که نامش به نکویی
نبرند
حاج عزیز مهربان آرامش ابدی برایت مهیا باشد
تسلیت به خانواده محترم
من دست بوس این مرد بزرگ بودم و قدر دان تمام بزرگی و راهنمایی های ایشان
متدین و دستگیر ضعیفان بود بدون چهره نمایی و همیشه معامله با خدا متعال داشت نه برای خشنودی خلق. روح بزرگش قرین خواست الهی باد
و چرخه معکوس می شود و دولت باید سرمایه گذاری در اقتصاد کند اگر مردم را به حال خودشان و مالیات کم کنه چرخه اشتغال پیشرفت بیشتری خواهد داشت .
به خاندان بزرگ و محترم علی بخشی تسلیت می گویم
حاج عزیز علی بخشی مردی نمونه و اقتصاد دان بزرگی بود روحش شاد
نهاوند مرد بزرگ خیری از دست داد که کمتر کسی با روحیه این مرد بزرگ حاج عزیز علی بخشی آشنا بود
خاطره ای مانده که خدمت شما نقل کنم یک شب سرد زمستان همراه چند تن از دوستان برای سرکشی از به افراد کم در آمد گلشن رفته بودیم که دیدم حاج عزیز علی بخشی خارج تبلیغات و سر صدا به آنجا می رفته و روغن و برنج میداد و این اتفاقی بود وقتی سوال کردم گفتن بیشتر مواقع برای سرکشی خودش میاد و همراهش همه چیز می آورد
خدا رحمت کنه این پدر دلسوز و بزرگ را
روحت شاد
خدایت رحمت کند بزرگ مرد
واقعا به تمام معنا انسانی شایسته بزرگ مردی که کمتر می شود پیدا کرد
همیشه پیش قدم در کار خیر
کار راه انداز. بزرگی که همه قبولش داشتن و به گفته هایش احترام می گذاشتن
من بارها شاهد بودم کمک می کرد و حتی کسی اطلاع پیدا نمی کرد
خیلی از خانواده ها را سرپرستی می کرد و خرجی می داد
روحش در آرامش ابدی
جا دارد در پی درگذشت پدر گشنیز ایران (نهاوند) اولین صادر کننده این محصول. حاج عزیز علی بخشی فاتحه ایی نثار روح این بزرگوار. کنیم تا قدر دان زحمات ایشان برای این رتبه گشنیز در ایران باشیم
زمینه آماده است و همت مسئولین را می طلبد
ای کاش یک روز در نهاوند به نام روز گشنیز نامگذاری شود و یاد بزرگان این حرفه را گرامی بداریم
روحش شاد
کسی میتونه در ارتباط با خرید دستگاه های بوجاری و سرمایه گذاری راهنمایی کنه یا به افرادی که در زمینه فرآوری گیشنیز کار میکنند معرفی شوم . ممنونم
الان تنها ناراحتی ام اینه کاش بیشتر در خدمتش بودم
روحش شاد باد
حاج عزیز علی بخشی علاوه بر اینکه انسانی کامل بود هیچ گاه جز فروتنی کاری نمی کرد و حتی خیر بودن نیز با هیاهو همراه نمی کرد در سکوت انجام می داد
خدمت ایشان به کشاورزان منطقه غرب کشور همان که محصول تولیدی را به قیمت تمام شده جهانی بفروش می رساند و این ارز آوری نشانه نبوغ حاج عزیز علی بخشی بود که سر سفره کشاورزان نهاوند و استان های هم جوار شد یادش گرامی
تخم گشنیز ابتدا توسط ایشان صادر شد و تلاشش بیشتر برای کشاورزان نهاوند بود که محصول خود را با قیمت جهانی بفروشند روحش شاد
مردی سختکوش مهربان بخشنده خیر وتاجروصادرکننده درزمینه خشکباربودوطراح واولین صادرکننده گشنیز ازکشور
روحش شادویادش گرامی
روحش شاد
باید مرد بزرگی باشد که توانسته صادراتی به این عظمت در شهر کوچکی راه اندازی کند