سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

روحانی پیش‌از ترک تهران برای شرکت دراجلاس سران کشور‌های ساحلی دریای خزر:

مسایل حقوقی دریای خزر تنها با اتفاق نظر 5 کشور عملی و اجرایی خواهد شد

رئیس جمهور گفت: همه مسایل حقوقی دریای خزر تنها با اتفاق نظر 5 کشور عملی و اجرایی است که این نکته بسیار مهم و اساسی است.

به گزارش حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان, رئیس جمهور به منظور شرکت در اجلاس سران کشور‌های ساحلی دریای خزر، دقایقی پیش و با بدرقه معاون اول رئیس جمهور و مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل، تهران را به مقصد آکتائو قزاقستان ترک کرد.

حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی صبح یکشنبه و در جمع خبرنگاران در فرودگاه مهرآباد، ضمن تسلیت شهادت حضرت جواد الائمه (ع) اظهار امیدواری کرد تا همگی بتوانیم، از سیره و روش خاندان رسالت و ائمه هدی (ع) استفاده و بهره‌برداری کنیم.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه این سفر به دعوت رسمی نور سلطان نظربایف رئیس جمهور قزاقستان و برای شرکت در پنجمین اجلاس سران کشور‌های ساحلی انجام می‌شود، اظهارداشت: در این اجلاس راجع به مسایل مربوط به دریای خزر گفتگو خواهیم کرد.

روحانی افزود: دریای خزر اهمیت خاصی داشته و پهنه آبی منحصر به فردی است که محصور به خشکی است و برای همه کشور‌های ساحلی، روشن شدن ویژگی استفاده از این دریا حائز اهمیت است.

رئیس جمهور با بیان اینکه بعد از فروپاشی شوروی، اولین اجلاسی که درباره استفاده از دریای خزر تشکیل شد در تهران بود، گفت: در آن اجلاس، مسأله محیط زیست مورد بررسی و تصویب قرار گرفت و یک اعلامیه سیاسی ۲۵ ماده‌ای هم منتشر شد و بعد از آن در کشور‌های مختلف جلسات دیگری هم تشکیل و راجع به ابعاد مختلف دریای خزر بحث و بررسی شد.

 روحانی اجلاس قزاقستان را یکی از اجلاس‌های بسیار مهم درباره خزر دانست و خاطرنشان کرد: دلیل آن اصول مادری است که در رابطه با رژیم حقوقی دریای خزر بحث و بررسی می‌شود و در این کنوانسیون نکات بسیار مهمی وجود دارد.

رئیس جمهور ادامه داد: در این کنوانسیون تصریح می‌شود که همه مسایل حقوقی دریای خزر تنها با اتفاق نظر ۵ کشور عملی و اجرایی است که این نکته بسیار مهم و اساسی است و کاملاً رژیم حقوقی این دریا را از کنوانسیون دریا‌ها جدا می‌کند.

روحانی اظهار داشت: همچنین این کنوانسیون رفت و آمد کشتی‌های نظامی خارجی را در این دریا کاملاً ممنوع می‌کند و این اهمیت بسیاری از لحاظ امنیت ملی کشور‌های حاشیه خزر دارد.

رئیس جمهور افزود: در این کنوانسیون روشن می‌شود که خطوط مبدأ برای رژیم حقوقی با اتفاق نظر ۵ کشور بعداً تعیین خواهد شد؛ البته راجع به خطوط مبدأ نکاتی در این کنوانسیون آمده و مخصوصاً در یک بند آمده که شرایط ساحل بعضی از کشور‌ها به گونه‌ای است که نیازمند مقرراتی ویژه است و این به ساحل دریای خزر اشاره می‌کند که این ماده برای ما بسیار اهمیت دارد، اما در عین حال خط مبدأ هنوز در این کنوانسیون روشن نیست و در موافقتنامه‌های بعدی باید روشن شود.

روحانی با اشاره به اینکه حدود بستر و زیر بستر هم در این موافقتنامه روشن نمی‌شود و تعیین آن به واگذار می‌شود و این یکی از مسایلی بوده که حدود ۲۲ سال است راجع به دریای خزر بین این ۵ کشور مذاکره می‌شود، تصریح کرد: برخی مسایل حل و فصل شده و برخی از مسایل باقی مانده است و این دو مسأله یکی خطوط مبدأ و دیگری حدود بستر و زیربستر همچنان برای موافقتنامه‌های بعدی باقی می‌ماند.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه در این کنوانسیون دریای سرزمینی مشخص می‌شود، گفت: مناطق انحصاری ماهیگیری و رفت و آمد کشتی‌ها مشخص می‌شود و در مجموع کنوانسیون با اهمیتی است که یک قدم ما را پیش می‌برد، گرچه هنوز مسایل بسیار مهمی برای آینده باقی می‌ماند.

روحانی اظهار داشت: علاوه بر این سند مهم و مادر، چندین سند دیگر هم در این سفر امضاء می‌شود که مربوط به تجارت و اقتصاد، حمل و نقل و مبارزه با تروریسم و جرایم سازمان‌یافته، همکاری‌های نهاد‌های مرزبانی بین کشور‌های ساحلی است.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: کشور‌های ساحلی دریای خزر ظرفیت‌ها و فرصت‌های بسیار خوبی مخصوصاً از لحاظ اقتصادی، حمل و نقل، حمل و نقل کالا و مسافر، مسأله توریسم دارند که در ضمن مباحثی که در این جلسات مطرح می‌شود این ظرفیت‌ها نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.

روحانی با بیان اینکه دریای خزر، دارای نفت و گاز است و این‌ها می‌تواند به عنوان پیشران توسعه باشد، ادامه داد: همکاری‌های بین کشور‌ها در زمینه استخراج، بهره‌برداری از نفت و همچنین سوآپ نفتی و گازی از جمله مواردی است که همواره بین ما و کشور‌های ساحلی دیگر مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد و در این اجلاس هم این مباحث ادامه می‌یابد.

رئیس جمهور مسأله ترانزیت را یکی از مسایل بسیار مهم برای دریای خزر، کشور‌های ساحلی و منطقه دانست و افزود: شرق خزر، یعنی ترکمنستان و قزاقستان به ایران و از آن طریق به آب‌های جنوب و خلیج فارس و دریای عمان متصل شده است؛ برای اتصال غرب دریای خزر هم قدم‌های اولیه برداشته شده و پروژه آستارا – آستارا اجرا شده است و ما به فکر اجرای خط آهن رشت به آستارا هستیم که با همکاری دو کشور ایران و آذربایجان این کار انجام می‌گیرد.

روحانی اظهار داشت: ایران و بسیاری از کشور‌های آسیایی از این دو کریدور بزرگ در شرق و غرب دریای خزر و از طریق این راه مهم ترانزیتی به آسیای میانه، قفقاز، روسیه و به اروپا متصل می‌شوند و مسأله ترانزیت برای ما بسیار حائز اهمیت است.

رئیس جمهور افزود: در این سفر همچنین در راستای توسعه روابط دوجانبه با کشور‌هایی که در این اجلاس حضور دارند مذاکره خواهیم کرد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۴:۲۹ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
دریای خزر جایگاه مهمی در حوزه های مختلف صنعت و گردشگری داره
ناشناس
۱۴:۱۶ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
درود بر ایران اسلامی
ناشناس
۱۴:۱۰ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
سهم ما از دریای خزر چقدر است ؟
ناشناس
۱۳:۱۷ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
پنج کشور درباره دریای خزر تصمیم میگیرند ؟
ناشناس
۱۳:۱۶ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
درود بر دکتر روحانی
ناشناس
۱۳:۱۴ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
خیلی عالی هست
ناشناس
۱۳:۰۱ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
قراره چه اقداماتی صورت بگیره ؟
ناشناس
۱۲:۵۹ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
من خیلی دریای خزر را دوست داریم
ن
۱۲:۵۶ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
اگر آقای روحانی به استانها سفر می کرد خوب بود
ناشناس
۱۲:۵۰ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
باید دریای خزر فقط برای کشورهای دخیل باشه
ناشناس
۱۲:۳۶ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
درود بر ایران اسلامی
ناشناس
۱۲:۳۱ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
خدا خودش کمک کنه
ناشناس
۱۲:۳۰ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
باید از منابع ملی در دریای خزر محافظت بشه
ناشناس
۱۲:۲۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
5 کشور درباره دریای خزر تصمیم میگیرند
ناشناس
۱۲:۲۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
دریای خزر در صنعت گردشگری کمک بزرگی برای ماست
ناشناس
۱۱:۴۲ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
نتیجه کی اعلام میشه ؟
ناشناس
۱۱:۳۲ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
دریای خزر جایگاه مهمی میان مردم داره
ناشناس
۱۳:۳۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
من هم با شما موافقم
ناشناس
۱۱:۳۰ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
وضعیت اقتصادی در شرایط خوبی قرار نداره باید به فکر چاره بود
ناشناس
۱۱:۲۷ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
اجلاس ها؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۱:۱۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
آقای روحانی چرا مثل آقای احمدی نژاد به استانها سفرنمیکنی تاببینی مردم چه مشکلاتی دارن ؟
ناشناس
۱۲:۰۲ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
مگه زمان آقای احمدی نژاد مشکلاتی که مشاهده شد حل شد ؟
ناشناس
۱۱:۱۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
ما باید مراقب منایع ملی خودمون باشیم
ناشناس
۱۱:۱۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
دریای خزر جایگاه مهمی در اقتصاد ما داره
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
خدا خودش کمک کنه