سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هوش‌های چندگانه چیست و چطور می‌توان آن‌ها را تقویت کرد؟

هوش، تیزهوشی، هوش‌های چندگانه و ... از آن دسته مواردی است که اکثر افراد از کودکی تا بزرگسالی درگیر آن هستند.

به گزارش خبرنگار حوزه اخبار داغ گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ هوش، تیزهوشی، هوش های چندگانه و ... از آن دسته مواردی است که اکثر افراد از کودکی تا بزرگسالی درگیر آن هستند و هر کس به نوعی می تواند در این میدان حضور داشته باشد.

هوش یک توانایی ذهنی محسوب می شود که فردی از این توانایی بهره زیادی برده و یا آی کیو بالای داشته باشد لقب تیزهوش را می گیرد و در مقابل مبحثی به نام هوش های چندگانه مطرح می شود که تقریبا هر فردی از آن بهره‌مند است اما باز هم به میزانی که خودش از آن استفاده می کند بدین معنا که می توانید هوش های چندگانه خود را تقویت کنید و در آن برتری بدست آورید.

صحبت پیرامون هوش های چندگانه کمی پیچیده و زیباست که باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا در این مطلب به این موضوع بپردازد ، پس اگر قصد دارید هوش های چندگانه خود را بشناسید و آن ها را تقویت کنید این مطلب را از دست ندهید.

هوش

هوش توانایی ذهنی است و قابلیت‌های متنوعی همچون استدلال، برنامه‌ریزی، حل مسئله، تفکر انتزاعی، استفاده از زبان، و یادگیری را در بر می‌گیرد. نظریه‌های هوش در طول تاریخ تغییر کرده‌اند.


بیشتر بدانید: با انواع هوش آشنا شوید 


پژوهشگران می‌گویند با نوشیدن شیر، خوردن جگر، تخم مرغ و بادام زمینی، کولین بیشتری به مغز می‌رسد و هوش و حافظه تقویت می‌شود.

پژوهشگران با سنجیدن سطح کولین مغز به میزان هوش افراد پی می‌برند.

محققان موفق به شناسایی دو خوشه ژنی شده‌اند که عامل هوش و توانایی شناختی مغز است؛ از طرفی در صورت جهش می‌تواند منجر به بیماری صرع شود. مطالعات محققان کالج سلطنتی لندن نشان می‌دهد که دو خوشه ژنی به نام‌های M1 و M3، در هوش و توانایی‌های ذهنی از جمله حافظه، تمرکز، سرعت پردازش، استدلال و عملکرد اجرایی مؤثر هستند. این دو خوشه ژنی متشکل از صدها ژن هستند و تصور می‌شود که توسط به اصطلاح یک سوییچ مرکزی کنترل می‌شوند.

تیزهوش یا نخبه چه کسی است؟

برای تعریف واژه تیزهوش یا نخبه اتفاق نظر اندکی وجود دارد. تیزهوشی به صورت هوش عمومی بالا، استعداد در حوزه تحصیلی خاص و تعامل بین توانایی و خلاقیت بالا تعریف شده است. کودکان تیزهوش در بسیاری موارد شناخته نمی شوند.

اولین شرط تیزهوشی داشتن بهره هوشی (IQ) بالای ۱۳۰ است و در کنار بهره هوشی، قدرت خلاقانه، توانایی در استدلال و توانایی و ابتکار را نیز باید لحاظ کرد.


بیشتر بدانید: شگفتی‌هایی از هوش که از آنها بی‌خبرید +اینفوگرافیک 


در سنین پیش از مدرسه کارشناسان معمولا استفاده از خزانه لغات وسیع، مهارت کلامی و به کار بردن جملات کامل، علاقه در مشاهده دقیق و کنجکاوانه، علاقه مندی به کتاب، توجه به ساعت ها و تقویم ها در سنین کم، تمرکز روی موضوعاتی خاص، مهارت فوق العاده در نقاشی، توجه و کشف رابطه علت و معلولی، رشد توانایی خواندن در سنین کودکی، توانایی رهبری جمع همسن و سال، مهارت های حرکتی و... را از صفات بارز تیزهوشی می دانند که البته شدت این معیارها با توجه به محل زندگی افراد متفاوت است.

۱) نسبت به یادگیری حریص اند و مفاهیم پیچیده و جزییات را بسرعت جذب می کنند.

۲) اعتماد به نفس بالایی دارند.

۳) دارای روحیه تعاون و همکاری بوده و مسوولیت پذیرند.

۴) انضباط فردی دارند و به ارزش های اخلاقی و معنوی پایبندند.


بیشتر بدانید: 6 نشانه که می‌گوید هوش شما بالاتر از متوسط جامعه است


۵) قدرت استدلال دارند و دستورهای آمرانه را بدون بازنگری نمی پذیرند و...

متاسفانه هرچند تعداد این کودکان که تیزهوش خوانده می شوند زیاد نیست، اما عد ه ای که می توانند با عنوان تیزهوش خوانده شوند به خاطر وجوه تربیتی و آموزشی نادرست، به صورت تک بعدی پرورش می یابند.

هوش های چندگانه گاردنر

در سال ۱۹۸۳ یک روانشناس آمریکایی به نام هاوارد گاردنر نظریه ای را مطرح کرد که در آن توضیح می داد که اگر کسی برای مثال در ریاضی قوی نیست این بدان معنی نیست که هوش او پایین است بلکه شاید او در جنبه های دیگری از زندگی هوش به مراتب بالاتری دارد.

او اعتقاد داشت که هوش انسان به دسته های متفاوتی تقسیم می شود که به آن هوش های چندگانه می گویند. چیزی را که بقیه روانشناسان به مهارت می شناختند مانند توانایی های موسیقیایی، گاردنر آن را یک نوع هوش معرفی می کرد. این قضیه کاملا درست است. زیرا شخصی که هوش ریاضی بالایی دارد به اندازه فردی که هوش اجتماعی بالا دارد جهان را درک می کند و تنها نوع نگاه آن ها متفاوت است.


بیشتر بدانید: نشانه‌های هوش هیجانی بالا چیست؟ 


اینکه آن فرد با هوش اجتماعی ریاضیدان خوبی نباشد درست است که شاید نتواند نرخ گسترش جهان را محاسبه کند، اما می تواند کسی را پیدا کند که این توانایی را دارد! در ادامه با الی گشت به معرفی هوش های چندگانه می پردازیم.

هوش های چندگانه گاردنر در ابتدا به ۶ دسته و با تحقیقات بیشتر به ۹ دسته تقسیم شد. این تقسیم بندی به این معنی نیست که شما یکی از آن ها را دارید و بقیه را ندارید بلکه این معنی را می دهد که برخی از این هوش ها در شما بر دیگر هوش‌هایتان برتری دارند.

در ادامه این ۹ دسته به شما به طور کلی معرفی می شود که با توجه به توضیحات به راحتی متوجه خواهید شد که کدام هوش در شما غالب است و می توانید کدام یک را در وجودتان بیشتر پرورش دهید.

۱- هوش طبیعی

هوش طبیعی توانایی انسان را در تبیین موجودات زنده (گیاهان، حیوانات) و حساسیت و داشتن احساسات یبشتر به ویژگی های دیگر دنیای طبیعی (ابرها، سازه های سنگی) مشخص می کند. این توانایی در گذشته تکاملی ما به عنوان شکارچی، جمع آوری کنندگان و کشاورزان به وضوح ارزش داشت و همچنان این هوش در زمینه هایی مانند گیاه شناسی، جانورشناسی، طبیعت گردی و حتی رشته هایی مانند آشپزی بسیار به درد می خورد.

اگر این هوش در شما غالب باشد به احتمال زیاد با دیدن هر گل، حیوان و هر اثر حتی معمولی طبیعی شگفت زده می شوید و از آن خوشتان می آید.

۲- هوش موسیقیایی

این هوش برای شما با توانایی درک ریتم، تون، لحن و دیگر جنبه های موسیقی است. این هوش ما را قادر می سازد تا به عنوان سازنده، رهبر ارکستر، نوازنده، خواننده و حتی یک شنونده خوب به ایجاد، تکثیر و تفکر بر روی موسیقی، روی بیاوریم.

جالب توجه است، اغلب بین موسیقی و احساسات ارتباطات عاطفی وجود دارد؛ و بین موسیقی و ریاضی تفکری مشترک به اشتراک گذاشته می شود.


بیشتر بدانید: چگونه باهوش، دقیق و متمرکز باشیم؟ 


اگر این نوع از هوش های چندگانه در شما زیاد است، توانایی درک موسیقی بسیار بالایی دارد به گونه ای که ملودی ها به راحتی در ذهنتان می ماند و یا حتی مواردی که می خواهید حفظ کنید را با ریتمی خواص در ذهن خود نگه می دارید.

۳- هوش مربوط به هستی

یکی از هوش هایی که جزو آخرین دسته بندی هوش های چندگانه قرار گرفت هوش مربوط به هستی بود. این هوش باعث می شود که شما به مراتب بیشتر از اطرافیانتان به تفکرات عمیق راجع به جهان هستی مانند مسائل فیلسوفانه معنی زندگی، اینکه چرا به دنیا می آییم و چرا می میریم، روی بیاورید.

۴- هوش منطقی-ریاضی

هوش منطقی-ریاضی در شما توانایی محاسبه، اندازه گیری، درک فرضیه ها و … به وجود می آورد. افرادی که این هوش در آن ها غالب است به راحتی می توانند ارتباط منطقی بین موارد مختلف را درک کنند و مسائل پیچیده ریاضی را فهمیده و حل کنند. این شما را قادر میسازد روابط و ارتباطات را درک کنید و از تفکرات انتزاعی، نمادین و همچنین مهارت های استدلال متوالی و الگوهای خاص بهره ببریم.

هوش منطقی معمولا در ریاضیدانان، دانشمندان و کارآگاهان توسعه یافته است. اگر این هوش در شما غالب باشد به احتمال زیاد به تعداد زیادی از اطلاعات منطقی، الگوها، دسته ها و روابط علاقه مند هستید. همچنین بازی های استراتژیک و تجربه های ریاضی شما را به سمت خود می کشاند.

۵- هوش برون فردی

هوش برون فردی توانایی درک و تعامل با مردم دیگر است. این هوش شما را قادر می سازد تا تفاوت های افراد را درک کنید، احساسات آن ها را متوجه شوید و زمانی که شخصی ناراحت و یا عصبانی است حتی بدون آنکه چیزی از خود بروز دهد آن را به راحتی زودتر از بقیه بفهمید.

این هوش در شغل هایی مانند معلمان، مددکاران اجتماعی، بازیگران و هر شغلی که در ارتباط با مردم باشد بسیار مفید است. معمولا اگر این هوش در شما غالب باشد، رهبری دوستانتان را به دنبال دارید، آن ها بیشتر به شما اعتماد می کنند و احساسات بقیه را بهتر متوجه می شوید.

۶- هوش اندامی-جنبشی

هوش هیجانی اندامی به شما توانایی استفاده از انواع مهارت های فیزیکی را می دهد. ورزشکاران، رقصنده ها، جراحان و از این قبیل شغل ها، افرادی با هوش اندامی-جنبشی قابل را به خود جذب می کنند. شما اگر این هوش را به طور زیادی دارید به راحتی می توانید حرکات ورزشی را انجام دهید و ارتباط بسیار خوبی با بدنتان دارید.

۷- هوش زبانی

هوش زبانی یکی دیگر از هوش های چندگانه است که در به کارگیری واژه ها و توانایی برقراری ارتباط بسیار خوب از طریق گفتار را در شما فعال می کند. هوش زبانی به شما کمک می کند تا ترتیب و معنی واژه ها و سطوح عمیق زبان را متوجه شوید و از آن به راحتی استفاده کنید.

معمولا شاعران، سخنرانان، رمان نویسان و افرادی از این قبیل دارای هوش زبانی غالب هستند.


تست کنید: تست هوش ساده برای تشخیص زودهنگام آلزایمر 


اگر این هوش در شما غالب باشد معمولا در یادگیری زبان دوم بهتر از بقیه عمل می کنید و به نوشتن، خواندن، گفتن داستان و حل کردن جدول علاقه دارید.

۸- هوش درون فردی

هوش درون فردی در درک خودتان و احساسات‌تان بسیار موثر است و از چنین دانشی در برنامه ریزی و هدایت زندگی خود می توانید استفاده کنید. افراد با هوش درون فردی معمولا آگاهی بسیار خوبی از احساسات و توانایی های خود دارند و علاوه بر آن بر شرایط انسانی حاکم هستند بنابراین روانشناسان، رهبران معنی و فیلسوف ها این هوش را به خوبی درونشان پرروش داده اند.

۹- هوش تصویری-فضایی

هوش فضایی توانایی تفکر چند بعدی است.


ببینید: لمس هوش طوطی کاکاتو!


اصلی ترین ویژگی آن شامل درک تصاویر ذهنی، استدلال فضایی، مهارت های گرافیکی و هنری و تخیل فعال است. دریانوردان، خلبانان، مجسمه سازان، نقاشان و معماران همه معمولا دارای هوش تصویری-فضایی هستند. اگر این هوش در شما غالب باشد به هنرهایی مثل نقاشی علاقه دارید و معمولا در طول روز مواقع زیادی در رویاهایتان غرق می شوید و تصویرسازی ذهنی می کنید.

انتهای پیام/

برچسب ها: هوش های چندگانه ، هوش
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
آزاده سوفسطایی
۱۹:۰۹ ۲۵ آذر ۱۴۰۱
سلام باتشکر بنظرم اگربعدازمعرفی هریک ازانواع هوش یک پرسش یاتست هوش میگذاشتید،خالی ازلطف نبود.
سلطان
۲۰:۱۹ ۱۹ آبان ۱۳۹۸
متالب جالبی داشت
ناشناس
۱۰:۲۸ ۲۷ مرداد ۱۳۹۷
خیلی عالی و مفید بود. ممنونم از این خبر. کاش در روزهای بعد در خصوص نحوه ارزیابی هر یک از این هوشها صحبت کنید و اینکه پدر و مادر چگونه سطح انواع این هوشها را در فرزندان خود تعیین کنند و روی آن سرمایه گذاری کنند.
سپاس