اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان هم برای سه گونه سمندر آتشین، خرس قهوه ای و غاز پیشانی سفید کوچک برنامه عمل حفاظت و مدیریت را تدوین کرده اما به گفته سرپرست معاونت فنی حفاظت محیط زیست این استان اجرای آن منتظر تخصیص اعتبارات است.
رسول حاجی اسماعیلی با اشاره به جزییات این برنامه عمل اظهار داشت: برنامه بیشتر جنبه حفاظتی از این گونه ها دارد و کارهایی از قبیل آموزش مردم در نحوه تعامل و برخورد با گونه ها، جلب کمک ادارات و دستگاه ها و حفظ زیستگاه های این گونه ها در آن دیده شده است.
وی افزود: در این راستا از پایان نامه هایی که در دانشگاه ها در زمینه پراکنش و زیستگاه های این گونه ها تهیه شده باشد، حفاظت محیط زیست حمایت می کند.
حاجی اسماعیلی با اشاره به اینکه قول هایی برای تامین اعتبار این برنامه داده شده است، تاکید کرد: شرایط اعتباری کشور مناسب نیست البته هر چه اعتبار بیشتری به این برنامه داده شود بهتر می توان در حفاظت از گونه ها اقدام کرد.
وی یادآور شد: اعتبارات در این برنامه همیشه مستقیم به حفاظت محیط زیست داده نمی شود به عنوان مثال اگر فاضلاب وارد زیستگاه سمندر آتشین می شود اعتباراتی به شرکت های آب و فاضلاب تعلق می گیرد تا فاضلاب را از زیستگاه این گونه دور کند.
مسئول کمیسیون پرنده نگری انجمن سبز چیا مریوان هم به خبرنگار ایرنا گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان تاکنون ارتباطی با این انجمن برای حفاظت از گونه ها نگرفته است.
ناصح حسینی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست 2 سال پیش در تنکابن برنامه ای برای حفاظت از غاز پیشانی سفید ترتیب داده بود اما تاکنون هیچ پیگیری برای جلب همکاری انجمن گرفته نشده است.
وی اضافه کرد: تعدادی از غازهای پیشانی سفید پس از عبور از رودخانه ارس به سمت دریاچه زریوار در مریوان می آیند و باید زیستگاه را برای آنها امن نگه داریم.
حسینی تهدید عمده این گونه از پرندگان را شکار دانست و اظهار داشت: ما عکسبرداری و شناسایی دقیق زیستگاه های این گونه را انجام داده ایم و می توانیم در حفاظت از آن با محیط زیست همکاری مطلوبی داشته باشیم.
این عضو انجمن سبز چیا با اشاره به یکی از فعالیت های این سازمان مردم نهاد در مورد یکی دیگر از گونه های در معرض خطر گفت: در شرایطی که استان با خشکسالی مواجه است فعالیت هایی برای حفاظت از سمندر کوهستانی کردستان انجام دادیم که با وجود قول اداره کل حفاظت محیط زیست برای جبران هزینه های انجام شده، این هزینه ها به انجمن پرداخت نشد.
به نظر می رسد حفاظت محیط زیست کردستان هنوز نتوانسته براساس این قانون که روح آن بهره گیری از مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد است، از توان این سمن ها استفاده کند.
یکی از دلایل بهره گیری از این بخش ها در این قانون کاهش هزینه ها و وابستگی ها به اعتبارات دولتی است چرا که قانون گذاران می دانند سازمان های مردم نهاد قابلیت های خوبی در این حوزه دارند و با جان و دل در این حوزه تلاش کرده و می توانند موفقیت های خوبی کسب کنند.
اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان هنوز منتظر اعتبارات دولتی برای حفاظت از این سه گونه در معرض خطر است این در حالی است که نباید فرصت هایی را که همچون برق می گذرد و هر زمان ممکن است شاهد نابودی این گونه ها باشیم را به همین سادگی از دست داد.
انتهای پیام/ز