عربستان سعودی کشوری است که 33 میلیون نفر جمعیت دارد. این کشور از بزرگترین تولیدکنندگان نفت خام در جهان است. ریاض در نظر دارد برای تامین نیروی برق مورد نیاز خود به سراغ متنوع ساختن منابع انرژی برود. در سال گذشته، دولت عربستان سعودی پروژه ای را آغاز کرد و اعلام نمود که در نظر دارد انرژی هسته ای را نیز به عنوان یکی از منابع تامین انرژی مورد نیاز خود به کار برد. ریاض از پیمانکاران مختلف درخواست کرد پیشنهادهای خود را در زمینه ایجاد دو راکتور هسته ای دولت عربستان سعودی ارائه دهند.
بیشتر بخوانید: بازرسان آژانس به عربستان رفتند
در گزارش مربوط به ‹‹بررسی جامع زیرساخت هسته ای عربستان سعودی›› وضع زیرساخت های این کشور در زمینه توسعه انرژی هسته ای مورد بررسی قرار گرفته است. در این گزارش از معیار موسوم به ‹‹فاز 2›› در رویکردهای آژانس بین المللی انرژی اتمی استفاده شده است. بر اساس مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی، کشورها موظفند در انتهای ‹‹فاز 2›› آمادگی خود را برای انجام مناقصه و مذاکره برای انعقاد قرارداد ساخت اولین راکتور هسته ای خود اعلام کنند.
تیمی از آژانس بین المللی انرژی اتمی که مسئولیت انجام ‹‹بررسی جامع زیرساخت هسته ای عربستان سعودی›› را بر عهده داشت میهمان ‹‹مرکز انرژی اتمی و انرژی های تجدید پذیر ملک عبدالله›› بود. این مرکز مرجع ذیصلاح در زمینه اجرای برنامههای انرژی هستهای عربستان سعودی می باشد.
خوزه باستوس، رئیس تیم کارشناسی آژانس بین المللی انرژی اتمی، میگوید: ‹‹ماموریت تهیه گزارش بررسی جامع زیرساخت هسته ای عربستان سعودی در فضایی مملو از همکاری و صراحت انجام شد. عربستان سعودی در موقعیتی قرار دارد که می تواند برنامه های خود برای ساخت اولین راکتور هستهایاش را نهایی کند.›› تیمی که مامور تهیه این گزارش بود تصریح می کند که عربستان سعودی پیشرفت های چشمگیری در زمینه توسعه زیرساخت هسته ای به دست آورده است. عربستان سعودی به مشارکت با کشورهایی روی آورده است که در استفاده از انرژی هسته ای تجربه دارند و به شکلی گسترده تلاش می کند از حمایت فنی آنها برخوردار شود.
کارشناسانی از برزیل، اسپانیا و انگلیس و نیز کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در این تیم حضور داشتند. عربستان سعودی گزارشی را که خود در خصوص زیرساخت های هستهایاش تهیه کرده بود در اختیار کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار داد. این تیم توصیه های لازم را به عربستان سعودی ارائه کرده است. از جمله این توصیه ها می توان به هماهنگی و توسعه سیاست ها و راهبردهای مرتبط با انرژی هستهای؛ نهایی کردن فهرست سازمان های کلیدی دست اندر کار؛ و تکمیل مطالعات آماده سازی مراحل بعدی برنامه انرژی هسته ای اشاره کرد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی 90 روز بعد از آن که این گزارش را به کشور عضو ارائه داد، به انتشار متن آن گزارش در پایگاه اینترنتی خود مبادرت خواهد ورزید، مگر آن که آن کشور عضو به صورت مکتوب از آژانس بخواهد که از انجام چنین کاری خودداری کند.
انتهای پیام/