سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

درد دل‌های مستأجران در گرمای طاقت فرسای بازار اجاره مسکن

وضعیت نابسامان بازار اجاره و رشد ۵۰ درصدی قیمت‌ها، بسیاری از مستأجران را نگران کرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی  مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اجاره نشینی که زمانی به خوش نشینی معروف بود این روزها به قول مستأجران دیگر خوش‌نشینی نیست و همه آنها به اتفاق معتقدند با این افزایش قیمت اجاره‌بها جایی برای یک لبخند هم نمی‌ماند چه برسد به خوش نشینی!

وضعیت نابسامان این روزهای بازار اجاره نقل همه محافل شده و حتی با ورود سازمان تعز‌یرات به میدان برای بررسی اجاره‌ها، اما وضعیت آنچنان بی‌ثبات است که مأموران تعزیراتی‌ کاری از دستشان‌ بر نمی‌آید.

مالکان‌ هیچ انصافی ندارند

یکی از مستأجران در گفت‌وگو با خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت:چند ماه به دنبال یک واحد مسکونی 60 متری می‌گشتم و با مراجعه به هر بنگاه املاکی از من درخواست اجاره بالای یک میلیون تومان می‌کردند.

وی ادامه داد: مالکان هیچ انصافی ندارند و در این بین مشاوران املاک نیز بیشتر از مالکان حمایت می‌کنند.

یکی دیگر از مستأجرانی‌ که در محدوده غرب تهران ساکن است در این باره گفت: در دو ماهی که به دنبال یک خانه با اجاره بهای مناسب  بودم  آنقدر اجاره بها نسبت به آن خانه بالا بود که در نهایت مجبور شدم هر چه مالک قبلی می‌گوید آن را قبول کنم.

نقشه اکثر واحدهای مسکونی مناسب نیست

یکی دیگر از مستأجر‌انی که در محدوده منیریه‌ ساکن بود، گفت: نقشه اکثر واحدهای‌ مسکونی بد است و در این منطقه نسبت به سایر محله‌ها نقشه‌های واحد مسکونی بدتر است.

وی افزود: متأسفانه خانه‌های متراژ بالا در این محله بسیار کم است و از سوی دیگر هیچ مالکی امسال راضی نمی‌شود که واحد خود را رهن کامل بدهد، بنابراین بسیاری از مستأجران‌ مجبورند اجاره‌های بالای یک میلیون و 500 هزار تومان حتی برای متراژ‌ پایین پرداخت کنند.

این مستأجر‌ تأکید کرد: کاهش سود بانکی ظلم بسیاری در حق مستأجران‌ کرده به طوریکه از سال گذشته تا به امروز 50 درصد نرخ‌های اجاره افزایش پیدا کرده است.

یکی دیگر از مستأجران‌ که در محله مختاری‌ ساکن بود با اشاره به اینکه در چهار سال گذشته قیمت رهن یک ملک‌ 70 متری از 28 میلیون تومان به 92 میلیون تومان رسیده است، گفت: خدا هیچ مستأجری‌ را با مالک‌ بی‌انصاف روبه‌رو نکند. این روزها‌ طمع، چشم برخی مالکان‌ را کور کرده و  حاضر نیستند واحد خود را به قیمت واقعی اجاره دهند.

یکی از مستأجرانی که در محدوده نواب به دنبال خانه بود معتقد است: شرایط بازار اجاره در سال جاری نسبت به سال گذشته بسیار متفاوت بود، قیمت‌های اجاره نسبت به سال گذشته جهشی افزایش داشته است.

وی افزود: اگر ملک کلنگی در حد اولیه بازسازی شده باشد به طور مثال اگر مالک کابیت فلزی را عوض کرده، آن ملک را به قیمت یک واحد نوساز اجاره می‌دهند.

مستأجر دیگری که در محدوده خیابان هاشمی به دنبال ملک بود، گفت: صاحبخانه‌ها از طریق اجاره دادن ملک خود تجارت می‌کنند و سعی دارند با مبلغ اجاره پول شهریه دانشگاه، قسط‌های عقب افتاده و  پول مسافرت خود را تأمین کنند.

وی ادامه داد: در محدوده هاشمی قیمت‌های اجاره بالای یک میلیون و 500 هزار تومان است و این در حالیست که سال گذشته  این منطقه ارزان‌ترین واحدها را برای اجاره داشت.

این مستأجر تأکید کرد:  دولت هیچ نظارتی بر بازار اجاره ندارد مالکان، خانه‌های فرسوده خود را با بی‌کیفیت‌ترین وضعیت به مبلغ یک میلیون و200 هزار تومان اجاره می‌دهند.

یکی دیگر از مستأجران که به شدت از دست مشاوران املاک ناراضی بود، گفت: مشاوران املاک نقش اصلی در افزایش قیمت‌های اجاره ایفا می‌کنند به طور مثال املاکی‌ها مالکان را ترغیب می‌کنند که مستأجر خود را بیرون کند و به آنها وعده یافتن مستأجر با اجاره یک میلیون و500 هزار تومان را می‌دهند.

وی ادامه داد: مشاوران املاک هیچ انصافی ندارند و سعی می‌کنند با جو سازی دروغین قیمت‌ اجاره را افزایش دهند.

این مستأجر با بیان اینکه اکثر ساکنان جنوب شهر قشر کارگر هستند، گفت: مسئولان دولتی باید نظارت خود را در این منطقه افزایش دهند زیرا مالکان برای پرداخت اقساط خانه‌های دوم وسوم خود سعی می‌کنند مبالغ اجاره را افزایش دهند.

یکی دیگر از مستأجرانی که در محدوده پیروزی ساکن بود، گفت: برخی صاحبخانه‌ها برای تمدید ملک خود اجاره‌ها را افزایش می‌دهند و اگر اعتراضی هم کنیم می‌گویند نمی‌خواهید خوش آمدی، مستأجر زیاد است.

در همین راستا مشاوران املاک نیز از وضعیت نامناسب بازار اجاره گله‌مند بودند و شُکی که نوسانات بازار ارز و سکه به بخش مسکن وارد کرده را دلیل اصلی این نابسامانی‌ها می‌دانند.

 مشاوران املاک برای خود شیرینی مالکان  قیمت‌ها را افزایش می‌دهند

یکی از مشاوران املاک در محدوده قصر دشت، در گفت‌وگو با خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: نوسانات بازار ارز و سکه خسارت‌های جبران ناپذیری به بخش مسکن وارد کرده بطوریکه‌ دیگر امکان کنترل این بازار وجود ندارد.

وی افزود: قیمت‌های اجاره بسیار بالا است و هم اکنون‌ نرخ‌های اجاره در بسیاری از مناطق بیش از 50 درصد افزایش یافته است.

این مشاور املاک تصریح کرد: سال گذشته یک واحد 50 متری با قیمت 20 میلیون تومان ودیعه و ماهانه 50 هزار تومان برای اجاره‌ گذاشته شده بود، اما همین ملک امسال به قیمت 25 میلیون تومان ودیعه‌ و ماهیانه یک میلیون تومان اجاره گذاشته شده است.

وی اظهار کرد: متأسفانه مستأجران‌ 100 درصد از این وضعیت ناراضی‌ هستند و ما هر چقدر به مالکان می‌گوییم کمی منصف‌تر باشند در جواب می‌گویند وقتی قیمت تمامی اقلام بالا رفته باید بتوانیم هزینه‌هایمان‌ را تأمین کنیم.

یکی دیگر از مشاوران املاکی‌ که در محدوده خیابان جُلفا‌ فعالیت می‌کرد، گفت: هیچ مالکی‌ حاضر نیست ملک خود را با قرارداد 2 یا 3 ساله منعقد کند، وقتی نظارت و یا بازرسی‌ بر بازار اجاره نباشد هیچ عرفی‌ برای قیمت‌ها وجود ندارد.

این مشاور املاک تصریح کرد: خود مالکان و بی‌انصافی آنها دلیل اصلی گران شدن قیمت واحدهای مسکونی است. وقتی یک مالک واحد مسکونی‌ای را خریداری می‌کند و مبلغی‌ کم می‌آورد سعی می‌کند این هزینه را از مستأجران‌ به دست آورد.

وی اظهار کرد: بسیاری از مشاوران املاک نیز برای خودشیرینی‌ و نگه داشتن فایل‌های خود سعی می‌کنند مالک را بیشتر راضی نگه‌ دارند و این خود در نابسامانی‌های اخیر بازار اجاره بی تأثیر نیست.

کنترل بازار اجاره این روزها از دست مسئولان وزارت راه و شهرسازی‌ خارج شده و به گفته بسیاری از مسئولان دولتی امکان پیش‌بینی قیمت در این بازار وجود ندارد و ما باید منتظر باشیم و ببینیم که در نیمه دوم سال نوسانات اقتصادی به چه سمت و سویی حرکت می‌کند.

انعقاد قراردادهای سه ساله اجاره الزامی نیست

در همین خصوص مهدی روانشاد‌نیا‌ یک کارشناس مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه هر ساله قیمت‌های اجاره مطابق با نرخ تورم افزایش می‌یابد، گفت: در سال‌های اخیر قیمت خرید و فروش ملک‌ افزایش یافته و این رشد قیمتی‌ ناشی از خروج رکود 5 ساله این بازار است.

وی ادامه داد: ایجاد شفافیت در بازار و راه‌اندازی سامانه‌های اطلاعات محلی می‌تواند نقش مؤثری در بهبود وضعیت بازار اجاره داشته باشد.

این کارشناس مسکن تأکید کرد: راه‌اندازی سامانه‌های قیمتی می‌تواند در انتخاب یک واحد مسکونی با قیمت معقول و منطقی‌ به مستأجران‌ کمک کند.

روانشاد‌نیا اظهار کرد: متأسفانه به دلیل نبود شفافیت قیمتی در این بازار بسیاری از مالکان قیمت‌های پَرت و خارج از عُر‌ف به مستأ‌جران پیشنهاد می‌کنند که این خود در متلاطم شدن و متضرر شدن مستأجران‌ بسیار تأثیرگذار است.

وی توضیح داد: انعقاد قراردادهای‌ 2 ساله یا 3 ساله از لحاظ حقوق مدنی‌ نمی‌تواند برای مالک و مستأجر‌ الزامی‌ شود، بنابراین باید مکانیزم‌های تشویقی‌ای برای اجرایی شدن این طرح ایجاد شود.

در همین رابطه، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در نامه‌ای به معاون اول رئیس جمهور چهار پیشنهاد را در قالب افزودن لایحه‌ای جدید به قانون روابط موجر و مستأجر سال ۱۳۷۶ ارایه کرد که یکی از راهکار‌ها این است که اجاره‌بها در زمان تمدید قرارداد حداکثر۱۰ درصد افزایش یابد.

بر اساس این گزارش وضعیت بازار اجاره امسال نسبت به سال گذشته بسیار آشفته‌تر شده و در این بین مستأجران‌ بیشترین ضرر را می‌بینند؛ اجرایی شدن طرح قراردادهای 2 یا 3 ساله برای مستأجران‌ و شناسایی واحدهای‌ خالی از سکنه می‌تواند تنها بخش کوچکی از مشکلات موجود در این بازار را برطرف کند، امیدواریم دولت در این بین بتواند هر چه سریع‌تر با راه‌اندازی سامانه املاک کنترل این بازار را به دست گیرد.

گزارش از محبوبه کباری

انتهای پیام/

 

برچسب ها: اخبار اقتصادی ، مسکن
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۰
سید
۲۳:۳۹ ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۲
مسئولین محترم برید بشینید خونه هاتون
کاری نکنید بهتره
کارنکردنتون‌ بهتر کارکردنتون هست
محمد
۱۵:۰۱ ۲۰ خرداد ۱۴۰۰
باسلام خدمت دوستان عزیز متاسفانه بازار مسکن و اجاره بهاء به طور وحشتناکی درسال ۱۴۰۰رفته بالا متاسفانه خود املاکی ها و آژانس‌های املاک با درج قیمتهای بالا و کذایی درسایت دیوار وشیپور باعث افزایش قیمتها شده اند قیمتها شده دلبخواهی دیگه فرقی نداره نوساز هست یا چند سال ساخت همه یه قیمت هستند لطفا و خواهشمندیم پیگیری جدی در این زمینه داشته باشید تا بازار مسکن از دست سوداگران بیاد بیرون اصلا نظارتی نیست ممنونم
علی
۱۷:۱۸ ۲۲ مرداد ۱۳۹۷
با سلام تقاضا دارم بحث افزایش اجاره خانه ها را در اخبار آورده و پیگیر وضعیت باشید .
ناشناس
۱۷:۰۵ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
گزارش قشنگی بود واقعا آشفتگی بازار مسکن همون قدر که به ضرر مستاجرهاست همونقدر هم به نفع و سود دلالان و سوداگران این بازار هستش و از همه اینها بدتر بی برنامه گی مسئولان هستش هیچ آینده روشنی برای وضعیت مسکن مشخص نیست
محمد
۱۶:۳۳ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
بهترین زمان برای خرید مسکن الان هست
ناشناس
۱۴:۵۱ ۰۴ مرداد ۱۳۹۷
یکساله این جمله رو هزاران بار از همین "شما جوّساز" شنیده ام!
کو ارزونی ؟!!!!!!!!!!!!
ناشناس
۱۵:۰۳ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
مجلس، خانه ی ملت است
ناشناس
۱۰:۱۹ ۰۵ مرداد ۱۳۹۷
من هم با شما موافقم
ناشناس
۱۵:۰۲ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
ممنون که از درد مردم نوشتید.آنقدر باید بنویسیم و بگوییم تا مسئولین فکر چاره باشند
ز
۱۴:۵۸ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
نمایندگان محترم کجاید ؟
رضا
۱۰:۴۶ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
سلام، با مسکن که از نیازهای اولیه بشر است نبایستی یه گروه بنگاه دار و دلال و مالکان پولدار شوخی خطرناک بکنند. قیمت مسکن و میزان اجاره خانه ها که در بعضی نقاط از ابتدای سال 97 تا حدود 100 درصد افزایش یافته باید کاهش یابد. یک اجاره نشین فقیر قشر کارگر و کارمند کل درآمد ماهیانه خود را باید دو دستی سر برج به صاحبخانه بدهد و دیگر تا انتهای ماه هیچ گونه خرید دیگری ندارن و شرمنده فرزند وعیال خود هستند. همین اواخر شنیدیم که خرید میوه توسط مردم کم شده است. حال که مقام معظم رهبری با دستور و فرمایش خود درخواست ساماندهی، شفاف سازی و ارائه گزارش از بازار ارز و سکه را فرموده اند جای تقاضا دارد که در مورد گرانی مسکن و اجاره خانه نیز دستور رسیدگی و کاهش قیمت ها را در مسیر کمک حال مردم فقیر عنایت فرمایند. دولت و تعزیرات حکومتی یکبار برای همیشه قاطعانه برخورد نمایند وگرنه در آینده خیلی نزدیک شاهد بروز تشنجات و ناهنجاری های گسترده آجتماعی خواهیم بود. تشکر
ناشناس
۱۴:۵۹ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
احسنت! کاملا موافقم. لطفا دولت و مسئولین همت کنند قبل از اینکه خود ملت همت کند!
ع- ذ
۱۰:۰۵ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
همه ی گرونی ها حتی افزایش بی رویه قیمت اجاره مسکن به علت بی انصافی دلالان ارز و سکه طلا هست
ناشناس
۱۰:۰۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
بیایید از همین امروز از خودمون شروع کنیم و نسبت به هم انصاف داشته باشیم. یا علی
رضا
۰۸:۴۷ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
چطور هر چیزی میخوای بخری ،دو سه برابر تا ده برابر شده اشکالی نداره اونوقت 10 درصد رو قیمت اجاره میره داد همه در میاد.با اینهمه دارایی که بند افتاده.
ناشناس
۱۰:۰۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
آدم میتونه از خوراک و رفاهش بزنه اما وقتی صحبت مسئولیت خانواده است، نمیتونه زن و بچه رو بی سرپناه قرار بده. پس باید صاحبخانه ها انصاف داشته باشند. هر کسی باید از خودش شروع کنه و ربطی به صنف خاصی نداره. همه باید از خودمون شروع کنیم و به هم رحم کنیم.
ناشناس
۰۱:۱۹ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
این افزایش قیمت ها خیلی بیشتر از ۱۰درصد خونه ای که پارسال ۳۵ تومن رهنش بوده امسال با ناز با ۷۰ تومن قبول کرده این به نظرت چند درصده؟
علی
۰۸:۴۲ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
هرکی به پایین دستیش رحم نکنه خدا بهش رحم نمیکنه
ناشناس
۰۸:۲۱ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
خیلی بالا رفته
ناشناس
۰۸:۱۸ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
مشکل ما عدم شفافیت قراردادهای خرید و اجاره مسکن است. انعقاد و تمدید قراردادها باید "بصورت اجباری" هر ساله در داخل بنگاه املاک و توسط کارشناس آن صورت گیرد و اجبارا باید "کُد رهگیری" داشته باشد (حق الزحمه هم نوش جونشون!). در عوض باعث میشه امکان رصد و پیگیری معاملات خارج از عرف شناسایی بشوند و امکان اخذ مالیات از فروشنده یا مالک فراهم شود. این راه پیشنهادی من است!
ناشناس
۰۸:۱۱ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
باید یک نهاد ناظر بر قراردادهای خرید و تمدید مسکن باشد و همه آنها را رصد کند؛ نهادی بالاتر از مشاورین املاک.
همچنین لازم است طرح تشویقی (اجاره تضمینی) و تنبیهی (مالیاتی) هم بخوبی طراحی شده و به طور جدّی اعمال شود.
ناشناس
۰۸:۰۶ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
بنظرم راه حل اینه که اولا همه تمدید قراردادها داخل املاکیها و با کد رهگیری انجام بشه و تمدید دستی بین طرفین غیرقابل قبول شود تا اینطوری بشه معاملات را رصد کرد؛ ثانیا باید افزایش قیمتها متناسب با همان نرخ تورم اعلامی دولت باشد حالا هر معامله ای در املاک صورت گرفت و افزایش قیمت آن بیش از نرخ تورم رسمی کشور بود باید مالک متناسب با افزایش غیرعرف خود مالیات بدهد؛ هرچه افزایش قیمت بیشتر از عرف بود مالیات نیز بصورت نمایی بیشتر شود. تا مالیات هم اخذ نشود مشاور املاک حق انعقاد و تمدید قرارداد را نداشته باشد.
ناشناس
۰۸:۰۲ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
اگر به مالکان مانند صنوف دیگر تسهیلات دولتی و یارانه تعلق بگیره خیلی از مشکلات رفع میشه چرا همیشه به مالکان خورده میگیرید
ناشناس
۰۸:۰۲ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
مردم ما به خودمون هم رحم نمیکنند! چرا ما اینطوری شدیم؟! چرا اینقدر پولکی شدیم؟!
ناشناس
۰۷:۵۹ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
خواهشا از بازار مسکن (خرید و اجاره) بیشتر خبر بگذارید و پیگیر جدّی باشید، خیلی شرایط سخت شده. توی این گرما، دست خالی برمیگیردیم شرمنده خانواده مون میشیم!
ناشناس
۰۷:۵۸ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
برای من همچنان سوال هست که دولت اعلام میکند نرخ تورم زیر 10 درصد است و آقای کارشناس مسکن هم میگوید عرف این است که افزایش قیمت اجاره متناسب با نرخ تورم باشد اما در واقعیت این طور نیست! یا دولت تورم را اشتباه محاسبه میکند یا عرف بازار مسکن بهم ریخته!
كوروش
۰۷:۳۹ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
در حال حاضر مسكن تنها ضربهگير افزايش موج نقدينگي بالا اقازاده هاست كه از بازار ارز و سكه خارج شوند
ناشناس
۰۲:۳۶ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
فاجعست متاسفانه وضع به جایی رسیده که ما مردم هم بهمدیگر رحم نداریم چ خبره اخه یه زره انصاف داشته باشیم تا خدا بهمون رحم کنه
ناشناس
۰۱:۱۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
نمیشه گفت همه مالکان ظالم و مستاجران مظلوم هستند کم نیستند صاحبخانه هایی که ملاحظه مستاجرانشان را میکنند و درصد سالانه اجاره بها را افزایش نمیدهند
ناشناس
۰۱:۱۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
متاسفانه هر روز شاهد موج گرونی همه ی کالاها هستیم ولی نباید فقط یک قشر خاصی مورد انتقاد قرار بگیرند فکر میکنید با توجه به گرونی های اخیر افزایش اجاره بها زیاد هست مشکل جای دیگری است درامدها ناچیزه...
ناشناس
۰۱:۱۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
چرا باید در این بازار هرج و مرج و نرخ ناعادلانه وجود داشه باشد و مالکان به‌ دلخواه اجاره بها را تعی کند و اگر وزیر پیشنهاد و طرحی ارائه میدهد چرا در تصویب و یا اجرا مداوه پیگیری نمیشود؟! و نباید این بی ضابطگی و بی عدالتی و بی انصافی وجود داشته باشد و مقامات مسؤول بی توجه باشند، سرو سامان دادن و ضابطه و قانونمند کردن این بازار از ضروریات است چرا که بسیاری از مستأجران با این وضع گرانی و درآمد با مشکلات زیادی مواجهند
ناشناس
۰۰:۵۶ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
از طرفی این گرانی ها باعث میشه افرادی که از شهرستانها به تهران اومده بودند بر گردند به شهر خودشون هم اونها تو شهر خودشون راحت تر هستن هم تهران خلوت میشه ماها راحت نفسی میکشیم.چه خبره تهران نزدیک بیست میلیون جمعیت داره آخه.
محمد احمدی
۰۰:۴۲ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
مسلمان مسلمان مسلمانی زسر گیرید که کفر از شرم یار من مسلمان وار می اید چه جوری شب سر بر بالین میگذاری و یکی دیگه را در رنج و عذاب قرار دادی و وجدان نداری
ناشناس
۰۰:۴۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
چندسال پیش مستأجر یه آپارتمان 3طبقه بودم که طبقه همکف آماده نبود، مالک به من گفت 15تومن پول پیش بده تا یه ماهه آماده کنم برات اما چون زمان نداشتم خودم دست بکار شدم و یه ماه کارگری و امتیاز گاز رو گرفتم اما من نمیدونستم امتیاز آب که قبلا گرفته بود تجاری بود یعنی من هر وقت میخواستم حتی آب هم بخورم لیترش برام درمیومد که دارم دلستر میخورم و خیلی ماجراهای دیگه که نصیب هیچ مستأجری نشه
ناشناس
۰۰:۱۹ ۰۳ مرداد ۱۳۹۷
خدا نجاتتون بده از دست ستمکاران ....