سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

ایست بازرسی آژانس بین المللی انرژی اتمی در دانشگاه‌ها/ وزارت علوم توان مقابله با جاسوسی علمی را دارد؟

بازدید بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از دانشگاه علم و صنعت انکار می‌شود، اما گویی این بازرسان سایر دانشگاه‌ها را هم بازرسی خواهند کرد.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ «ما براساس برجام محدودیت‌های بسیار گسترده‌ای را پذیرفته‌ایم به صورتی که دانشگاه‌ها هم بازرسی می‌شوند.» این پیش بینی فواد ایزدی استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران است که در همان روز‌های امضای برجام گفته بود.

این کارشناس روابط بین الملل چند روز قبل، همان صحبت گذشته خود را توییت کرده و نوشته است: « از اینکه پیش بینی‌اش درست از آب در آمده متاسف است». اما آیا واقعا بازرسان سازمان انرژی اتمی از فعالیت‌های دانشگاه علم و صنعت بازدید داشته‌اند؟

در سپهر سیاسی کشور ما و درمیان فراز و فرود‌های این مرز و بوم، حوادثی وجود دارند که همیشه در تاریخ و ذهن ایرانیان باقی می‌مانند؛ بی شک برجام یکی از این حوادث است که طی چهار سال گذشته نتایج و آثار زیادی را به همراه داشته است.

به دنبال امضای برجام، یکی از تعهداتی که کشور ما پذیرفت، بازرسی بازرسان سازمان انرژی اتمی از مراکز هسته‌ای بود؛  اگر چه پیش از امضای برجام هم آژانس به بسیاری از تاسیسات هسته‌ای دسترسی داشت اما با امضای برجام این بازرسی‌ها گسترده‌تر می‌شد.

رهبر معظم انقلاب هم در تیرماه سال ۹۴ با هشدار نسبت به انجام بازرسی‌ها خارج از محدوده مراکز هسته‌ای فرمودند: «با بازرسی‌های غیر متعارف هم بنده موافق نیستم؛ پرس‌وجوی از شخصیتها را هم به‌هیچ‌وجه قبول ندارم و موافق نیستم».

در همان زمان عده‌ای با هشدار نسبت به تعهداتی که طرف ایرانی داده است معتقد بودند سطح بازرسی‌ها از مراکز هسته‌ای فراتر خواهد رفت و ممکن است طرف غربی خواستار بازرسی از مراکز نظامی یا علمی کشور شود.

بازرسان سازمان انرژی اتمی به دانشگاه علم و صنعت می‌روند 

ابتدای تیرماه خبری در رسانه‌ها  مبنی بر بازرسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از دانشگاه علم و صنعت و آزمایشگاه‌های آن به صورت سرزده و بدون هماهنگی با اساتید دانشگاه منشتر شد؛  به دنبال انتشار این خبر، بسیج اساتید و بسیج هشت دانشگاه کشور در بیانیه‌هایی با تایید اصل خبر، این بازرسی‌ها را نوعی جاسوسی خواندند و خواستار توضیح مسئولان در خصوص این موضوع شدند که این بازرسان به چه دلیلی اجازه بازرسی از مراکز علمی کشور را گرفته اند و بدون اجازه چه کسی به دفتر استادان راه پیدا کرده اند؟

مسئولان وزارت علوم ترجیح دادند در خصوص خبر بازرسی از دانشگاه علم و صنعت سکوت کنند؛ در همین حال؛ جبارعلی ذاکری رئیس دانشگاه علم و صنعت  در گفت و گو با  خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در حالی که مایل نبود حرف زیادی در این خصوص بزند، گفت: هیچ یک از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی بازدیدی از دانشگاه نداشته اند و این خبر صحت ندارد؛ این خبر مربوط به ماه‌های اخیر نیست و یک خبرگزاری از آرشیو خبری خود استفاده کرده است.

به دنبال تکذیب رئیس دانشگاه علم و صنعت، برای اطلاع از صحت این بازرسی‌ها با مسئول بسیج این دانشگاه گفت‌و گو کردیم؛ صادق مشایخی مسئول بسیج دانشگاه علم وصنعت در گفت و گو با  خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص این بازرسی گفت: اصل این بازرسی‌ها صحت دارد و قطعا اتفاق افتاده است، استادان دانشکده برق نظیر استاد چلداوی این موضوع را تایید می‌کنند، اینکه آقای ذاکری خبر را تایید نکرده است ممکن است به این خاطر باشد که ایشان به تازگی حکم ریاست دانشگاه را گرفته‌اند اما این موضوع در حالی است که بازرسی‌ها در خرداد ماه ۹۷ انجام شده و رئیس دانشگاه سعی داشته محافظه کارانه جواب دهد که چرایی این موضوع هنوز مشخص نیست.

واکنش‌ها به بازرسی‌ها از دانشگاه

پس از قطعی شدن خبر بازرسی از دانشگاه علم و صنعت، استادان دانشگاه، مقامات و شخصیت‌های سیاسی در قبال آن موضع گرفتند و  علیرضا زاکانی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی بازرسی از دانشگاه علم و صنعت را شکستن مرزهای استقلال کشور دانست و افزود: ورود به عرصه علم و فن‌آوری، آغاز تجاوز به حریم استاد و دانشجوست.

فواد ایزدی استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران هم در توئیتی اساس برجام را پذیرفتن محدودیت‌های بسیار می‌داند که این بازرسی‌ها یکی از آنهاست.

دانشگاه‌ها ناموس کشور هستند

حسین اخگرپور دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان هم دانشگاه‌ها را ناموس کشور خواند گفت: دشمنان این نظام نباید پنهانی سرشان را پائین بیاندازند و وارد دانشگاه‌های ما شوند در صورتی که جلوی این اقدامات گرفته نشود دانشجویان انقلابی آتش به اختیار عمل خواهند کرد و در مقابل بازرسان خواهند ایستاد.

پس از گذشت چند روز و با توجه به اینکه هیچ یک از مسئولان وزرات علوم در خصوص بازرسی از دانشگاه علم و صنعت واکنش نشان نداده بودند؛ تشکل‌های دانشجویی این دانشگاه مجددا در نامه ای با بیان اینکه از این دانشگاه بازرسی به عمل آمده است خواستار توضیح شفاف مسئولان در این خصوص شدند  و پیگیری این موضوع را حق خود دانستند.

آیا بازرسی از دانشگاه صنعتی شریف صحت دارد؟

در همین حال، این هفته خبری در رسانه‌ها  مبنی بر اینکه از دانشگاه شریف هم بازرسی به عمل آمده است، بار دیگر منشتر شد

محمد میرزایی رئیس بسیج اساتید دانشگاه صنعتی شریف با تایید ضمنی این خبر گفت: بنده از جزئیات این بازدید خبری ندارم ولی قبلا از مسئولان دانشکده انرژی دانشگاه شنیده بودم که فعالیت‌های این دانشکده و آزمایشگاه‌ها تحت نظارت آژانس است.

یک عضو هیئت علمی دانشگاه هم بازدید از دانشگاه صنعتی شریف را تایید کرده و گفته است: بازرسان مدتی قبل از دانشگاه صنعتی شریف بازرسی پنهانی داشتند اما این موضوع رسانه‌ای نشده است.

حسین اخگرپور دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان با بیان اینکه باید سریعا جلوی جاسوسان آژانس گرفته شود، گفت: طبق شنیده‌های ما مقصد بعدی بازرسان آژانس دانشگاه شهیدبهشتی و امیرکبیر است، شورایعالی امنیت باید حواس خود را جمع کند و اجازه ندهند بیش از این به ناموس این کشور دست‌درازی شود.

دانشگاه شهید بهشتی؛ مقصد بعدی بازرسان آژانس ؟

در حالی که مقامات دولتی و مسئولان وزارت علوم کماکان پاسخی در خصوص بازرسی از مراکز علمی کشور نمی‌دادند و آنرا تایید یا تکذیب نمی‌کردند، کارشناسان و استادان دانشگاهی احتمال می‌دهند دانشگاه شهید بهشتی مقصد بعدی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) باشد، زیرا از یک سو دانشگاه شهید بهشتی از مهمترین دانشگاههای کشور است و از سوی دیگر این دانشکده هسته‌ای این دانشگاه، یکی از مراکز علمی تحقیقاتی در مسائل هسته‌ای کشور است.

یک عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به برجام گفت: برجام این قابلیت را ایجاد کرده است تا این بازرسی‌ها صورت گیرد، آژانس در گام‌های بعدی قصد دارد به دانشگاه شهیدبهشتی هم برود ولی بنا بر حساسیت‌ها فعلا در مقابل آنها ایستادگی شده است.

اگر بازرسی ها قانونی است چرا مخفیانه انجام می شود؟

مجید کریمی دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی در گفت‌وگو با خبرنگار  حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص بازرسی از دانشگاه‌ها گفت: جای سوال است که اگر واقعا این بازرسی‌ها قانونی است چرا مخفیانه انجام می‌شود؛ اگر هم قضیه صحت ندارد چرا کسی تکذیب نمی‌کند؟

دانشگاه شهید بهشتی هم دانشگاه بزرگی است که فعالیت‌های تحقیقاتی هسته‌ای در آن انجام می‌شود. ممکن است قضیه بازرسی آژانس در این دانشگاه هم اتفاق بیفتد.

کریمی در پاسخ به این سوال که تا چه میزان احتمال می‌دهید از دانشگاه بهشتی هم این بازرسی‌ها انجام شود، گفت: واقعا معلوم نیست آیا این اتفاق خواهد افتاد یا خیر، مگر کسی احتمال می‌داد که از دانشگاه علم و صنعت بازرسی صورت گیرد؟ مگر کسی فکر می‌کرد که به این سرعت خبر بازرسی از دانشگاه صنعتی شریف هم منتشر شود این در حالی است که دانشگاه شهید بهشتی از نظر تحقیقات هسته‌ای هم از دانشگاه علم و صنعت و هم از دانشگاه شریف اهمیت بیشتری دارد.

موضوع بازرسی‌ها صرفا سیاسی نیست

دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی در خصوص اقدامات دانشجویان در اعتراض به این بازرسی‌ها گفت: یک طوماری در اعتراض به این بازرسی‌ها تهیه شده است که به دلیل اینکه دانشگاه‌ها در این مدت نیمه تعطیل هستند و بسیاری از دانشجویان در شهرستان به سر می‌برند، بخشی از امضاهای این طومار الکترونیکی است همچنین قرار است بیانیه‌ای مشترک با انجمن علمی هسته‌ای دانشگاه شهید بهشتی هم داشته باشیم تا نشان دهیم موضوع بازرسی از دانشگاه‌ها یک اقدام صرفا سیاسی نیست.

مسئولان دانشگاه‌ها نمی‌توانند مانع از بازرسی‌ها شوند

وی با اشاره به سکوت مسئولان در خصوص بازرسی از مراکز علمی کشور گفت: مسئولان هنوز موضع گیری خاصی نداشته اند؛ مسئولین دانشگاه‌ها هم حتی اگر مخالف بازرسی‌ها باشند نمی توانند مانع این کار شوند. متاسفانه بسیاری از این بازرسی ها مخفیانه هم صورت می‌گیرد.

حامد عبیری دبیر سابق جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی هم در گفت‌وگو با خبرنگار   حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص احتمال بازرسی از دانشگاه شهید بهشتی گفت: اظهارات در خصوص بازدید از دانشگاه شریف و احتمال بازدید از دانشگاه شهید بهشتی ضد و نقیض است اما به هر حال همان طور که بازرسی از دانشگاه علم و صنعت مخفیانه پیش رفت، بازرسی از دانشگاه شهید بهشتی هم ممکن است مخفیانه انجام ‌شود.

وی با بیان اینکه دانشکده هسته‌ای دانشگاه شهید بهشتی اهمیت بالایی از نظر تحقیقات هسته‌ای دارد، گفت: متاسفانه مسئولان دانشگاه اگر دستوری دریافت کنند، نمی‌توانند جلوی این بازرسی‌ها را بگیرند.

وزیر تمام بازرسی‌ها را تکذیب می‌کند 

اگر چه هر روز ابعاد جدیدتری از موضوع بازرسی از مراکز علمی کشور رسانه‌ای می شود، مقامات دولت و مسئولین وزارت علوم همچنان در این زمینه سکوت کرده‌اند؛ شاید بتوان گفت که تنها موضع گیری مسئولان نظام آموزشی، پاسخ وزیر علوم به خبرنگاران بوده است که گفته است آژانس بین المللی انرژی اتمی بازدیدی از دانشگاه های کشور نداشته است. 

منصور غلامی وزیر علوم درباره بازدید بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از سه دانشگاه علم و صنعت، صنعتی شریف و شهید بهشتی که در روزهای اخیر مطرح است، تنها به این جمله اکتفا کرد که « آژانس بین المللی انرژی اتمی بازدیدی از دانشگاه های کشور نداشته و این بحث مربوط به شورای عالی امنیت ملی است.»

غلامی با تاکیر بر اینکه در ماه های اخیر چنین اتفاقی نیفتاده است، گفت: از زمانی که من مسئولیت وزارت را بر عهده گرفته ام چنین اتفاقی رخ نداده است.

اگر واقعا چنین بازرسی‌هایی صورت نگرفته است؛ چرا مدتی طولانی وزارت علوم در این خصوص سکوت کرده بود؟ اگر این قضیه صحت ندارد، چگونه اساتید دانشگاه علم و صنعت این موضوع را تصدیق کرده اند و استادان دانشگاه صنعتی شریف بر آن صحه گذاشته اند؟ آیا وزیر علوم سندی دال بر عدم بازرسی بازرسان دارد؟ 

آیا این سخن که بحث بازرسی‌ از دانشگاه‌ها مربوط به  شورای عالی امنیت ملی است، می تواند به این معنی باشد که این شورا در گذشته چنین اجازه ای به بازرسان داده است و امروز وزارت علوم در تلاش است تا این موضوع را به جای دیگری ارجاع دهد؟ 

از سوی دیگر سخنان غلامی می‌تواند این گونه تعبیر شود  که ممکن است بازرسی از دانشگاه‌ها پیش از تصدی غلامی در وزارت علوم رخ داده باشد. آیا مسئولان وزارت علوم در این زمینه شفاف سازی  خواهند کرد؟

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۸
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۱:۲۳ ۱۹ مرداد ۱۳۹۷
سلام ،من یک ایرانی از قشر همین مردمم،هشدار من به همه فرزندان انقلاب ایران اینه که اگه جلوی کار گرفته نشه ترورهای بدتر از این را خواهیم دید ،و ممکنه صددرصد صنعت هسته و به ویژه موشکی کشورمون فلج بشه،تا دیر نشده به داد دانشگاهها برسید،فقط سپاه میتونه جلوشونو بگیره.یکی از مشکلات بعدی هم استفاده از دوربین های عکاسی فوق پیشرفته با زاویه ی دید 360 درجه هست که آمار و اطلاعات رو قشنگ به دستگاه های nsa میده که تحلیل کنند،نمونه اش هم اگه دوست داشتید از مستند روزهای صفر نگاه کنید که چطور عکسها رو تحلیل کردند،حدود 60درصد رو از عکسها کمک گرفتند و 40 درصد رو از ماهواره و انسان کمک گرفتند.
ناشناس
۰۶:۲۹ ۲۸ تير ۱۳۹۷
ما باید خلی مراقب این اروپایی ها باشیم مورد اعتماد نیستند
ناشناس
۰۴:۵۲ ۲۸ تير ۱۳۹۷
دیگه کارشون به جایی رسیده که دانشگاه های ما را هم بازرسی میکنند
ناشناس
۰۴:۰۶ ۲۸ تير ۱۳۹۷
خدایا خودت به فریادمون برس
ناشناس
۰۲:۲۰ ۲۸ تير ۱۳۹۷
ما باید از امنیت نخبگان دانشگاهی مون محافظت کنیم
ناشناس
۰۱:۰۰ ۲۸ تير ۱۳۹۷
تا کی باید ما شاهد این اتفاقات باشیم که خیلی راحت مراکز علمی ما را بازرسی کنند؟
ناشناس
۰۰:۰۷ ۲۸ تير ۱۳۹۷
هر روز که میگذره بیشتر از برجام متنفر میشم‌.به کی بگیم که برجام نمی خواهیم
ناشناس
۲۱:۳۰ ۲۷ تير ۱۳۹۷
یک مشت خیانت کار وطن فروش چوب حراج به منافع ملی وعزت این کشور زده اند خدا ریشه خیانت کار را بکند
Asad
۲۱:۲۷ ۲۷ تير ۱۳۹۷
اینکه راهکارش دم دست هستش...
هر بازرس خارجی وارد دانشگاه شد با 4 تا سیلی آبدار خودشو بیرون می کنن... تمام... دیگه اینکه لقمه دور سر نیست...
ناشناس
۱۹:۳۶ ۲۷ تير ۱۳۹۷
از خواندن این گزارش شوکه شدم
ناشناس
۱۹:۳۳ ۲۷ تير ۱۳۹۷
دانشجویان بسیجی دانشگاه شهید بهشتی باید بشدت با این بر باد دهندگان انقلاب برخورد کنند.این موضوعات باید با تمام جزئیات به رهبر انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای گزارش شود.
ناشناس
۱۹:۲۹ ۲۷ تير ۱۳۹۷
خدا ریشه جاسوس و خائنین رو بکنه
ناشناس
۱۴:۵۵ ۲۷ تير ۱۳۹۷
غنی سازی هسته ای و بالا بردن توان موشکی حق مسلم ماست
ناشناس
۰۲:۵۹ ۲۸ تير ۱۳۹۷
درود بر شما این پیام از طرف همه ی ما هست
ناشناس
۱۳:۵۰ ۲۷ تير ۱۳۹۷
ای خدای مهربان به خون شهدا قسمت میدهم به دولت مردان ما عزت و غیرت بده
ناشناس
۱۲:۲۶ ۲۷ تير ۱۳۹۷
علی برکت ا.....
محمد
۱۲:۱۴ ۲۷ تير ۱۳۹۷
ازدولت که کاری ساخته نیست دانشجویان ومردم باید جلو آنهارا بگیرند
ناشناس
۱۲:۱۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
چرا باید اجازه بازرسی از دانشگاهها را بدهند؟!
ناشناس
۱۱:۴۸ ۲۷ تير ۱۳۹۷
خدا قوت و درود بر وزارت علوم و تدابیری که در این خصوص داشته اند
ناشناس
۱۱:۱۵ ۲۷ تير ۱۳۹۷
مسئولین لطفا هر چه زودتر یک فکری برای این اوضاع بکنند الان ما از زمان جنگ که بدتر نیست
ناشناس
۱۰:۴۶ ۲۷ تير ۱۳۹۷
چرا باید ما شاهد این وقایع تلخ باشیم
ناشناس
۱۰:۲۸ ۲۷ تير ۱۳۹۷
این غربیان فقط به دنبال تضعیف ما در عرصه های مختلف هستند
ناشناس
۱۰:۲۸ ۲۷ تير ۱۳۹۷
ما باید مراقب امنیت دانشگاه ها اساتید دانشمندان و نخبگان باشیم
ناشناس
۰۹:۲۲ ۲۷ تير ۱۳۹۷
فقط دانشگاهها مونده بود که اونم بازرسی شد
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
خدا خودش به فریادمون برسه
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
آژانس بین المللی انرژی اتمی چرا باید از دانشگاه های ما بازرسی کنه ؟!
ناشناس
۰۱:۲۶ ۱۹ مرداد ۱۳۹۷
بخاطر اینکه نابغه ها رو پیدا کنه و طرح ترور یا جذب این عزیزان رو بکشه،حتی یک بازدید کوتاه از مراکز علمی خطری جبران ناپذیر رو فراهم میکنه .
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
واقعا متاسفم چی میشه گفت
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
هر دم از این باغ بری میرسد
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
چرا باید اجازه دهیم که از دانشگاه های ما بازرسی کنند ؟!
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
هیچ کشوری نمیاد دانشگاه هایش را در معرض بازرسی بیگانگان قرار دهد
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
دم وزارت علوم گرم خداقوت
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
دانشجوها و اساتید خودشون باید کاری انجام بدن
ناشناس
۰۹:۲۰ ۲۷ تير ۱۳۹۷
یعنی الان دارند دانشگاه ها را بازرسی میکنند؟
ناشناس
۰۹:۰۶ ۲۷ تير ۱۳۹۷
سلام , اقتدار و بزرگی ملت ایران با اهداء خون شهدا بدست آمده است , مسئولین محترم , استادان و فرهیختگان عزیز و گرامی , لطفا مراقب دشمنان باشید
ناشناس
۰۸:۵۱ ۲۷ تير ۱۳۹۷
درود بر وزارت علوم
ناشناس
۰۸:۰۷ ۲۷ تير ۱۳۹۷
باید خیلی مراقب اروپایییان باشیم تا به ما آسیب نرسانند
ناشناس
۰۷:۵۸ ۲۷ تير ۱۳۹۷
واقعا جای بسی تاسف داره که شاهد این اتفاقات هستیم