سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در انتظار شنیدن صدای پای آب

اولین کلمه‌ای که گفتن و نوشتنش را بهمان یاد می‌دهند، کلمه‌ای دو حرفی که نشانه سرچشمه زندگی است. آب را می‌گویم که این روز‌ها با کمبودش، نبودنش و یا بدبودنش، زندگی همه‌مان را دشوار کرده است.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ؛ مردم استان بوشهر روز‌های بی آب کم نداشته‌اند و ذهنشان پر است از روز‌ها و شب‌های پر اضطراب نبودن آب و انتظار ورود چکه‌هایی که بشود مخزن خانگی‌شان را کمی پرکنند ، مخزنی که برای مصرف قطره قطره آب آن باید به اهالی خانه پاسخ داد، این قطره‌ها برایشان حکم طلا را  دارد.

بعد از آن که خط آبرسانی کوثر خطی که آب را از استان کهگیلویه و بویراحمد به چند استان از جمله استان بوشهر منتقل می‌کرد ، راه اندازی شد ، شرایط بهتر شد و داشت از ارزش مخازنی که سال‌ها انیس و مونس مردم بودند کاسته می‌شد که آسمان سال به سال خشکی خودش را بیشتر به رُخ کشید تا خاطره روز‌های پراضطراب گذشته دوباره زنده شود.

کیمیای آب

از اردیبهشت تا حالا، آب یک روز نیست و روز دیگر هم که هست اگر خوش اقبال باشی پنج یا شش ساعتی هست و بعد قطع می‌شود. اگر هم روزگار روی دیگرش را نشان دهد که همان پنج یا شش ساعت هم در کار نیست و برای دیدن روی ماه آب باید سه روز انتظار کشید.

شرایط در برخی نقاط به ویژه روستا‌ها بدتر است و روستاییان گاه ۱۰ روز باید منتظر رسیدن آب به خانه‌هایشان باشد که آن هم تلخ است یا شور و برای آشامیدن مناسب نیست.

مردم به یاد سالیان گذشته لباس‌ها و حتی ظرف‌ها را می‌برند و در آب رودخانه‌ای اگر هنوز جاری باشد یا در دریا می‌شویند.

زنی اهل یکی از روستا‌های دشتستان می‎گوید، هر ۱۰ روز یک بار آب وصل می‌شود که آن هم کم فشاراست زود قطع می‌شود و اصلا برای آشامیدن خوب نیست.

مردی اهل یکی از روستا‌های بخش ساحلی تنگستان هم می‌گوید: مشکلات خودشان یک طرف، نمی‌داند گوسفندان زبان‌بسته‌اش را چطورآب بدهد؟

او اضافه می‌کند: فعلا با آب کولر گازی به حیوان‎‌ها آب می‌دهد که آن هم مگر چقدر می‌شود؟

زنی که ساکن یکی از محله‌های جنوبی شهر بوشهر است و با بیماری دست و پنجه نرم می‌کند، می‌گوید: اضطراب ذخیره آب به دردهایش اضافه شده و اجازه نمی‌دهد شب سر راحت بر بالین بگذارد.

او می‌گوید تا نیمه شب بیدار است تا مگر آب وصل شود و بتواند مخزن خانه را پر کند.

منابع آب استان بوشهر خارج از استان هستند

استان بوشهر بیش از ۹۰ درصد منابع آبش در خارج از مرزهایش قرار دارد. در استان‌های همسایه یعنی فارس و کهگیلویه و بویراحمد. این وابستگی عامل خیلی از مشکلات شده است.

فصل بارش که می‌شود مردم استان بوشهرعلاوه بر این که به قبله دعا می‌روند و برای بارش رحمت الهی در استان خودشان دعا می‌کنند، از خداوند می‌خواهند آسمان این دو استان را هم بارانی کند وگرنه تابستان تشنه خواهند ماند.

خشکسالی امسال بیش از سال‌های دیگر خود را نشان داده

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر  خشکسالی مساله باعث شده آب ورودی از کازرون در استان فارس به دشتستان که روزانه ۸۰ هزار مترمکعب بوده اکنون به کمتر از ۴۰ هزار مترمکعب برسد.

کیقباد یاکیده می‌گوید: همین مساله باعث شده که در آبرسانی به مناطقی که از این خط آب می‌گیرند، مشکل داشته باشیم.

او حفر و بهسازی ۱۰ حلقه چاه در اطراف برازجان و اختصاص آب از خط کوثر را راه‌حل موقت برای گذر از این مشکل عنوان کرده که در دست اجراست.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر در ادامه می‌گوید: تغییری در میزان ورودی آب خط کوثر به استان بوشهر ایجاد نشده و روزانه ۲۰۰ هزار مترمکعب آب از این خط وارد استان می‌شود.

شبکه‌های فرسوده و انشعاب‌های غیرمجاز

در حالی که کمبود آب مساله اساسی این روز‌های مردم استان گرمسیری بوشهر است، بخشی از آبی که کیلومتر‌ها راه را طی می‌کند تا به این استان برسد، در لوله‌های فرسوده هدر می‌رود تا مردم نتوانند طعمش را بچشند.

یاکیده میزان هدررفت آب را در شبکه‌های فرسوده شهری ۱۵ درصد عنوان کرده است،البته این میزان در شبکه آب روستایی ۳۵ درصد است.

رضا عوض پور رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان بوشهر در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر گفت: برای نوسازی خطوط آبرسانی استان باید ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه شود.

مسئولان آب استان بوشهر، انشعاب‌های غیرمجاز را هم چالش دیگرمدیریت توزیع آب عنوان می‌کنند، انشعاب‌هایی که به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر، بیشترشان در بوشهر و برازجان قرار دارند.

چاره کار کجاست ...

کم آبی استان بوشهر داستان امروز و دیروز نیست، همیشگی بوده و باید راهکاری اساسی برای حل آن داشت، مسئولان آب استان بوشهر معتقدند که باید به دنبال منابع درون استانی برای تامین آب بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بوشهردر گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر ، ایجاد آب‌شیرین‌کن برای شیرین کردن آب دریا و رودخانه دالکی و شاپور را یکی از این راه‌ها می‌داند و می‌گوید مجوز ایجاد ۱۷۲ هزار مترمکعب آب‌شیرین‌کن گرفته شده که تا کنون ۲۰ هزار مترمکعب آن به بهره‌برداری رسیده و ۷۰ هزار و ۵۰۰ مترمکعب هم در دست ساخت است.

شاهپور رجایی می‌افزاید: در حالی که اکنون سهم آب‌شیرین‌کن‌ها در تامین آب استان بوشهر ۵ درصد است این میزان در سال ۱۴۰۴ به ۴۵ درصد خواهد رسید.

به گفته او سالانه یک میلیارد و ۲۰ میلیون مترمکعب آب در استان بوشهر مصرف می‌شود که سهم بخش آشامیدنی ۱۲ درصد از این میزان است.

در کنار تکیه بر منابع داخلی، آنچه که باید بیش از گذشته به آن توجه کرد، محافظت بیشتر ازمنابع محدود مایه حیات با استفاده بهینه از آن است، چه در حوزه آشامیدن و چه در حوزه کشاورزی و صنعت.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر می‌گوید: اگر هر مشترک ۲۰ تا ۲۵ درصد از مصرف خود را بکاهد مشکلی در تامین آب استان نخواهیم داشت.

مانند بسیاری از مشکلات، راه‌حل مساله کم‌آبی در گرو مشارکت مردم و مدیران است.

از یک سو مدیران باید زیرساخت‌ها را فراهم کنند و دوراندیش باشند و از سوی دیگر مردم نیز با دقت در مصرف به حفظ منابع محدود آب که روز به روز محدودتر هم می‌شود، کمک کنند.

انتهای پیام/ف

گزارش از امیر برکت

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.