سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چگونه امام زمان خود را بشناسیم؟

دین پیامبر(صلی الله و علیه وآله) بدون شناخت جایگاه و مقام امام زمان(عج) کارآیی لازم را ندارد که انسان را از مرگ جاهلیت نجات دهد و به سوی توحید راهنمایی کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ رسول خدا(صلی الله و علیه وآله) می‌فرمایند: «مَنْ مَاتَ وَ لَمْ یَعْرِفْ إِمَامَ زَمَانِهِ مَاتَ مِیتَةً جَاهِلِیَّة» چنانچه کسی بمیرد و امام زمان خود را نشناسد به مرگ جاهلیت مرده است.

پیام روایت این است که دین پیامبر(صلی الله و علیه وآله) بدون شناخت جایگاه و مقام امام زمان(عج) کارآیی لازم را ندارد که انسان را از مرگ جاهلیت نجات دهد و به سوی توحید راهنمایی کند.

آنچه موجب می‌شود تا بتوانیم از قرآن و سنت پیامبر(صلی الله و علیه وآله) بهره‌ی لازم را ببریم شناخت امام زمان و سیره و سخن ایشان است و روایت فوق خبر از آن دارد که با وجود امام زمانِ زنده است که می‌توان از برکات قرآن و پیامبر(صلی الله و علیه وآله) و ائمه(علیهم السلام) استفاده کرد و مطابق زمانه از اسلامی که در زندگی نقشی فعّال دارد بهره‌مند گشت و در همه‌ی حوادث روزگارِ خود حاضر و مؤثر بود و از سرمایه‌ی توحیدی اسلام استفاده‌ی لازم را نمود.


بیشتر بخوانید: مهمترين اعمال دوران غيبت/ شرط ظهور امام زمان(عج ) چيست؟


دقت در این روایت روشن می‌کند که به هیچ پیغمبر و امامی نمی‌توان متوسل شد مگر از طریق دریچه‌ی وجود مقدس امامِ حیِّ حاضر. زیرا اگر مقام او مقام واسطه‌ی فیض الهی است و از طریق وجود آن حضرت است که می‌توان از رحمت الهی بهره‌مند شد، برای بهره‌مندی از پیامبر(صلی الله و علیه وآله) و سایر ائمه(علیهم السلام) نیز باید از واسطه‌ی فیض الهی بهره‌مند گشت و از دریچه‌ی وجود مقدس حضرت صاحب‌الأمر(عج) از انوار سایر معصومین(علیهم السلام) استفاده کرد.

بدون شناخت امام، زندگی مسلمانان توحیدی نیست
آن‌قدر شناخت امام زمان(عج) - چه از نظر مقام و چه از نظر مصداق- مهم است که پیامبر خدا(صلی الله و علیه وآله) می‌فرمایند: بدون شناخت امام زندگی مسلمانان توحیدی نیست تا مرگ آن‌ها توحیدی باشد و معلوم است که کسی نمی‌تواند عذر آورد که شرایط تاریخی امکان شناخت امام را به او نداده است. زیرا مسئله مهم‌تر از آن است که شرایط تاریخی آن را به حاشیه براند. به همین جهت حضرت امام باقر(علیهم السلام) می‌فرمایند: «مَنْ مَاتَ وَ لَیْسَ لَهُ إِمَامٌ فَمَوْتُهُ مِیتَةٌ جَاهِلِیَّةٌ وَ لَا یُعْذَرُ النَّاسُ حَتَّی یَعْرِفُوا إِمَامَهُم‏»

هرکس بدون امام بمیرد مرگ او چون مردنِ مردم جاهلیت است و هرگز عذر مردم در نشناختن امام ‏پذیرفته نیست. حضرت روشن می‌کنند که هیچ عذری در نشناختن امام قبول نمی‌باشد؛ بی‌سوادبودن یا کارهای مهم و حساسی ‌داشتن، روستایی‌بودن یا شهری‌بودن هیچ‌کدام نمی‌تواند توجیهی باشد تا انسان امام زمانش را نشناسد و از نمونه‌ی عینی دینداری غافل باشد.

آنقدر شناخت امام مهم است که حضرت در ادامه‌ی روایت می‌فرمایند اگر انسان در شرایطی که امام خود را شناخته از این دنیا برود دیگر ظهور حضرت جلو بیفتد یا به تأخیر بیفتد ضرری برای آن فرد ندارد، مثل آن است که در کنار حضرت قائم در خیمه‌ی حضرت زندگی می‌کند.

چون با شناخت امام توانسته جهت‌گیری خود را در همه‌ی تاریخ تصحیح کند و در آن صورت گویا با همه‌ی اولیاء و انبیاء زندگی کرده. ابوبصیر از حضرت صادق(علیه السلام) از آیه‌ی «یُؤتِی الْحِکْمَةَ مَن یَشَاء وَمَن یُؤْتَ الْحِکْمَةَ فَقَدْ أُوتِیَ خَیْرًا کَثِیرًا»[۳] می‌پرسد که خداوند می‌فرماید: به هر کس حکمت داده شد، حقیقتاً خیر کثیر داده شده. حضرت مصداق حکمت و خیر کثیر را «مَعْرِفَةَ الْإِمَامِ وَ اجْتِنَابَ الْکَبَائِرِ»[۴] شناخت امام و دوری از گناهان، معرفی می‌کنند و از این طریق متذکر برکات شناخت امام می‌شوند.

شناخت امام زمان از نوع تصحیح اعتقاد است
یک وقت انسان در شرایطی است که نمی‌تواند اول وقت نماز بخواند، نماز ظهر را به تأخیر می‌اندازد و باز از او قبول می‌شود ولی یک وقت می‌گوید چون کار داشتم نتوانستم اعتقاد توحیدی خود را درست کنم، این را از او قبول نمی‌کنند چون جهت‌گیری کلی او به چنین اعتقادی بستگی دارد. شناخت امام زمان از نوع تصحیح اعتقاد است و به همین جهت امام باقر(علیه السلام) می‌فرمایند معذور نیستی که کوتاه بیایی یعنی نمی‌توانی برای نشناختن امام چیزی را مهم‌تر بدانی و آن را جلو بیندازی زیرا تا امام زمانت را نشناسی وارد جرگه‌ی دین‌داری نشده‌ای.

اگر امروز عباداتمان برکت لازم را ندارد به جهت در حاشیه‌بودن وجود مقدس امام زمان(عج) از امور است و محروم بودن از آن معرفتی که باید نسبت به آن حضرت داشت. معرفتی که بالاتر از معرفت به یک فرد و تاریخ تولد او است، معرفت به یک حقیقت آسمانی است که با حضور او در زندگی انسان‌ها، زمین به آسمان متصل می‌شود و ارتباط حضوری با حقایق جای ارتباط حصولی و حسی را می‌گیرد.

معرفت به امام، با طهارت قلب ممکن است
حضرت صادق(علیه السلام) در جواب به ابابصیر می‌فرمایند: «وَ مَنْ ماتَ وَ هُوَ عارِفٌ بِإِمامِهِ، لایَضُرُّهُ تَقَدَّمَ هذَا الْاَمْرُ أَوْ تَأَخَّرَ» اگر کسی امام زمان خود را شناخت و مرگش فرا رسید، دیگر جلو و عقب افتادن ظهور امام زمان(عج) به او ضرر نمی‌زند. با این‌که این قدر ظهور امام زمان(عج) برکت دارد که نمی‌توان تصور کرد و بشر در دوران غیبت حضرت به یک هزارم برکات ظهور هم دسترسی ندارد، با این‌همه، امام می‌فرمایند: اگر امام زمانت را شناختی و قبل از ظهور، در زمان غیبتِ حضرت رحلت کردی، به درجه‌ای از کمال رسیده‌ای که آن غیبت برای تو محرومیت نیست زیرا آن شناخت بهره‌هایی برای انسان دارد که آن محرومیت را جبران می‌کند.

اما نکته‌ی اصلی اینجاست که می‌فرمایند: «مَنْ ماتَ عارِفاً لِإمامِهِ» اگر کسی در حالی رحلت کرد که امامش را شناخته است «کانَ کَمَنْ هُوَ مَعَ الْقائِمِ فی فُسطاطِهِ»[۵] مثل کسی است که در خیمه‌ی امام زمان(عج) در کنار حضرت قائم است. ملاحظه می‌فرمائید تأکید بر روی معرفت داشتن به امام است و مقام و حقوقی که امام در این عالم دارند. چون معرفت به امام، معرفت به یک حقیقت آسمانی است و با طهارت قلب ممکن است.

منبع: تبیان

انتهای پیام/

کسی که در خیمه‌ امام زمان(ع) زندگی می‌کند

برچسب ها: قرآن ، ائمه اطهار
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۸:۵۰ ۲۰ آبان ۱۴۰۱
سلام..سوالتون این بود که چگونه امام زمان خود را بشناسیم.. خودتونم پاسخ ندادید. فقط نوشتید باید شناخت . راستی چگونه باید شناخت. چه کسانی وظیفه دارند بدرستی معرف امام باشند در حالیکه ایشان در غیبتند. چرا کاری نمی کنند فقط همه جا حرف و حدیث میارند باید شناخت.
Mahboobeh
۲۳:۴۹ ۰۹ فروردين ۱۴۰۰
مطالب مفید بود اما شما نگفتید چطور میتونیم درمورد امام زمان شناخت پیدا کنیم..
ناشناس
۱۰:۱۵ ۲۳ دی ۱۳۹۹
سلام امام زمان مراقب خودت باش
سید
۲۳:۲۹ ۲۶ مهر ۱۳۹۹
سلام ممنون از سایت و مطالب خوبتون
لطفا چند کتاب خوب در زمینه شناخت امام زمان معرفی کنید
امیر عماد
۱۹:۱۲ ۱۲ خرداد ۱۳۹۹
سلام.یه چیزی...تمام اطلاعاتی که شما درباره ی امام زمان نوشته بودید خوب بود،الا یه چیز!.اونم چگونه امام زمان خود رو بشناسیم..شما فقط کلیییی صحبت راجب شناخت امام زمان که خیلی مهم است نوشته بودید اما مطرح نکرده بودید که چگونه وچطوری و به چه شیوه ای امام زمان خود را بشناسیم!.
ممنون.
مهدی
۱۱:۲۰ ۲۷ فروردين ۱۳۹۹
من خیلی میخوام اقا رو بشناسم ولی نمیدونم چجور همش دارم اینور و انور میگردم . دعای عهد میخونم . ولی نمیفهمم هنوز . کاش میشد ببینم اقا رو .
Sanaz
۰۰:۲۸ ۲۱ فروردين ۱۳۹۹
سلام ضمن تبریک میلاد با سعادت اقای عصر امام زمان
باید بگم که این مقاله ای که اینجا گذاشتین فقط گفته اگه امامو نشناسیم چه میشه چه ......
پس راه بیشتر شناختنش چی هست ......؟
حداقل واسه کسی که دنبال شناخت بیشتر امام هست فایده داشته باشین .....
خبر
۱۹:۰۸ ۲۳ آذر ۱۳۹۸
سلام.حضرت.همچون.خورشید.بالای.سر.کره.زمین.تمام.عالم.را.میبیند.لباس.پوشیده.اماده.اراده.خدا.برای
ظهور.است.ان.شاءالاه.دراین.زمستان.که.بهار.مومن
است.بیاید.صلوات.عج.
ناشناس
۱۹:۳۱ ۱۷ آذر ۱۳۹۸
ممنونم که سعی می کنید مردم روبهتر با امام زمان آشنا کنید
مهدی موعود یارتون
ناشناس
۱۴:۴۰ ۱۲ تير ۱۳۹۷
امام زمان سلامی
خوبی عزیزم هرجا هستی مواظب خودت باش به حق علی