رادپور گفت: بانک مرکزی قصد دارد برای سکههای پیشفروش شده اوراق گواهی سکه طلا منتشر کند که با طراحی آن در بورس کالا، قابلیت نقدشوندگی پیش از سررسید به اوراق پیشفروش، داده میشود.
وی ادامه داد: نکتهای که در طرح پیشفروش سکه وجود دارد، این است که گواهیها تا زمانی که سررسید آنها فرا نرسیده باشد، قابلیت فروش ندارند و دارنده سکهها باید از چند ماه تا دو سال برای فروش صبر کند که این امر به معنای حبس نقدینگی آنهاست؛ اما هفته گذشته بانک مرکزی خبر از طرح جدیدی داد که به نقدشوندگی سکههای پیشفروش شده کمک خواهد کرد و شب گذشته نیز در این زمینه تفاهمنامهای سه جانبه میان بانک مرکزی، بورس کالای ایران و کارگزاری بانک ملی امضا شد. در این طرح، بانک مرکزی قصد دارد برای سکههای پیشفروش شده اوراق گواهی سکه طلا منتشر کند که با طراحی این بازار در بورس کالا، قابلیت نقدشوندگی پیش از سررسید به اوراق پیشفروش، داده میشود.
این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: در این روش، خریداران سکههای پیش فروش، میتوانند با مراجعه به شعب منتخب بانک ملی، در قبال ارایه رسیدهای دریافتی خود، اوراق گواهی سکه طلا دریافت کرده و آنها را پیش از سررسید در بورس و با قیمتی متناسب با زمان باقیمانده تا سررسید، به فروش برسانند. اوراق گواهی سکه طلا قبل و بعد از سررسید در بورس کالا قابل خرید و فروش است؛ با این تفاوت که قبل از سررسید قابلیت تبدیل به سکه را ندارد و پس از آن و در صورت درخواست دارنده اوراق، امکان تبدیل آن به سکه طلا وجود دارد.
رادپور افزود: بانک مرکزی با این طرح میتواند فاصله زمانی بین سررسیدهای مختلف طرح پیشفروش سکه را از بین ببرد و با کمک ابزارهای مختلف بورس کالا، عرضه سکه به شکل مستمر انجام و سمت عرضه در برابر تقاضا تقویت شود. همچنین، بانک مرکزی امیدوار است با سازوکار جدید، ثبات بازار را به نحو مطلوبتری تأمین کند. با این اقدام، باقی سکههای پیش فروش شده پیش از سررسید وارد بازار میشود که میزان عرضه را متعادل میکند و موجب تعمیق بازار میشود.
وی گفت: افزایش درجه شفافیت در فضای اقتصادی از دیگر اهدافی است که سیاستگذار قصد دارد در طرح جدید با سازوکارهای بورس کالا پیگیری کند. این فرصت، یعنی اینکه دارندگان گواهی پیشفروش سکه میتوانند پیش از موعد سررسید گواهیها را نقد کنند و سرمایه گذارانی که از قافله پیشفروش جا مانده بودند، با ابزار جدید به بازار بازگردند. به این ترتیب، افرادی که با هدف سرمایهگذاری به سراغ بازارهای موازی مثل سکه و طلا میرفتند و در طرح پیشفروش نیز با همین هدف شرکت کرده بودند، با فرصتهای بورس کالا برای سرمایهگذاری آشنا خواهند شد و میتوان پیشبینی کرد که تعدادی زیادی از بازیگران خارج از بورس، به این بازار شفاف وارد شوند.
طرح جدید به شکستن حباب سکه کمک میکند
این تحلیلگر بازار سرمایه، تصریح کرد: انتشار اوراق گواهی سکه طلا، پیشهاد خوبی است که از سوی بانک مرکزی مطرح شد. اکنون نزدیک به ۷ میلیون سکه پیشفروش شده و این در حالیست که سررسید بسیاری از آنها فرا نرسیده و سکههای بسیاری تحویل داده نشده است. به نظر میرسد که بانک مرکزی با این اقدام در پی ایجاد بازاری ثانویه است تا مردم بتوانند سکههایی را که پیشخرید کردهاند، قبل از سررسید به فروش برسانند و به پول نقد تبدیل کنند.
رادپور با اشاره به قابلیت نقدشوندگی پیش از سررسید سکهها در این طرح میافزاید: یکی از اهداف طرح بانک مرکزی، این است که افراد بتوانند یک جنس غیر نقد را به نقد تبدیل کنند؛ چون افرادی که گواهی پیشفروش را در اختیار دارند نمیتوانند قبل از سررسید سکه خود را بفروشند، مگر اینکه این عمل در بازار به واسطه آشنایی و غیره انجام شود. اما با این اوراق، مردم میتوانند با انتقال مالکیت به طرف خریدار، اوراق سکه طلای خود را به فروش برسانند. بنابراین، با این طرح امکان فروش و معامله قبل از سررسید وجود دارد و انتظار میرود این نقدینگی در بازاری شفاف جابهجا شود.
دسترسی عموم مردم به معاملات سکه
وی به اهداف دولت از اجرای این طرح اشاره کرد و گفت: دولت قصد دارد با ایجاد بازار نقدی و با انتشار اوراق گواهی سکه طلا، دسترسی عموم مردم را به سکه بیشتر کند تا فشار موجود در بازار سکه کمتر شود.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص تأثیر این طرح در قیمتهای کنونی سکه طلا گفت: پیشبینی میشود قیمت اوراق گواهی سکه طلا بر اساس تاریخ سررسید، تعیین شود و بنابراین، هر چه سررسید دورتر باشد، قیمتها کاهش داشته باشد. به این ترتیب، طرح فروش سکههای پیشفروش شده در قالب اوراق گواهی سکه طلا میتواند با ایجاد فرصت نقدشوندگی قیمتهای کنونی بازار را تحت فشار قرار دهد و حباب ایجاد شده در این قسمت از بازار را بشکند.
رادپور ادامه میدهد: بانک مرکزی در هر صورت باید پشتوانه سکههای پیش فروش شده خود را داشته باشد، اما ممکن است مردم تصمیم بگیرند که پیش از سررسید، اوراق خود را بفروشند که در این صورت نیاز به ضرب سکه وجود ندارد؛ بنابراین، فقط وقتی به ضرب سکه خواهد پرداخت که مردم خواهان تحویل فیزیکی سکه باشند و به این ترتیب، استرس دولت تا حدودی کاهش یابد.
وی بیان کرد: بر خلاف بازار آتی که بسیار کوچک است وفعالان آن افراد حرفهای بوده و غالبا با بازار سرمایه آشنایی بسیار خوبی دارند، با اطلاع رسانی بیشتر و آگاهی مردم از انتشار گواهی سکه طلا، میتوان انتظار داشت که عمق بازار اوراق گواهی سپرده سکه طلا چندین برابر بزرگتر از بازار آتی شود که این موضوع، برای صندوقهای طلا فرصت بسیار خوبی ایجاد میکند.
انتهای پیام/