سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گفت‌وگوی خواندنی با حافظ خردسال قرآن کریم

مادر حافظ خردسال می‌گوید: زمانی که داشتیم آیه‌ای از سوره حضرت یوسف(ع) را مرور می‌کردیم، دیدم ضحی اشک‌هایش جاری شد و پرسیدم چرا گریه می‌کنی که گفت: دلم برای حضرت یعقوب (ع) می‌سوزد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ قرآن کریم، برترین و بالاترین هدیه‌ی حضرت احدیّت به بشر است و حفظ آن، یکی از توفیقات بزرگ الهی به حساب می‌آید که شامل حال هر کسی نمی‎شود. استعداد، آمادگی، لیاقت، توفیق، سعادت، عنایت و افاضت باعث می‌شود خداوند متعال، این نعمت بزرگ را به فرد عطا فرماید و سعادتمندترین افراد کسانی هستند که پس از حفظ قرآن کریم، آن را از دست ندهند و درون خود را از گنج‎های بیکران قرآن کریم بهره‌مند سازند.

مداومت در حفظ قرآن عامل بسیاری از توفیقات و برکات الهی است و کسی که انس به حفظ و تدبّر در مفاهیم و معانی قرآنی داشته باشد، از برکات زیادی در زندگی اجتماعی خود بهره‌مند می‌شود حال اینکه اگر این موانست در زمان خردسالی و کودکی در زندگی آدمی گره بخورد، این توفیقات دو چندان خواهد شد و شاکله زندگی بر مبنای دستورات قرآن کریم شکل می‌گیرد.

سرکار خانم «ضحی میوند» حافظ کل قرآن کریم از جمله کسانی است که توانسته با کمک والدینش در هفتمین بهار زندگی‌ خود و در شب 23 ماه مبارک رمضان به درجه حفظ کل قرآن کریم نایل شود و موجب افتخار خانواده و جامعه اسلامی ایران قرار گیرد.

آنچه پیش روی مخاطبان قرار دارد، گفت و گوی تفصیلی با «ضحی میوند» حافظ خردسال و «مریم نعمت‌الهی» مادر گرامی این حافظ قرآن است که در باشگاه خبرنگاران پویا صورت گرفته است. مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

*ضحی از چند سالگی حفظ قرآن را شروع کرد؟

نعمت‌الهی: ضحی حفظ را از دو سالگی شروع کرد. خاطرم هست، داشتم با برادر ضحی، آیةالکرسی را تمرین می‌کردم و این تمرین چند شبانه‌روز ادامه داشت تا اینکه یکی از این شبها در حال تثبیت آیات بودیم که ضحی تازه زبان باز کرده بود و در هفت ماهگی کلمات را به زبان می‌آورد و از من خواست که آیة‌الکرسی را بخواند من می‌دانستم که هوش بسیار خلّاقی دارد؛ بسم‌اللّه را همانند برادرش شروع کرد و آیات را بدون غلط خواند و همانجا برایم حجت شد که این بچه، هوش بالایی دارد. من در دوران بارداری به صورت مستمر قرآن می‌خواندم و گوش می‌کردم. پیش از آن به اعجاز قرآن باور داشتم امّا همان لحظه به یقین رسیدم که قرآن تا چه اندازه می‌تواند در روح و جسم کودک تاثیر بگذارد.


بیشتر بخوانید: دختری که مجوز انتشار صدایش را از رهبر انقلاب گرفت + فیلم


* شما خودتان حافظ قرآن هستید؟

نعمت‌الهی: خیر؛ من دبیر فیزیک هستم و ضحی جزو اولین نفراتی است که در بین اقوام، حفظ قرآن را شروع کرد.

* ضحی، حفظ را به چه صورت فرا گرفت؟

نعمت‌الهی: هر شب یک آیه از قرآن را حفظ می‌کردیم. دو یا سه بار آیات را برایش می‌خواندم و فردای آن روز، دوباره ازش سوال می‌کردم تا اینکه 8 شب این رویه ادامه داشت. آنجا بود که فهمیدم ضحی ذهن خلاّقی دارد.

حافظ شدم تا بدانم خداوند از بنده‌‌هایش چه انتظاراتی دارد

* چه چیزی باعث شد به حفظ قرآن علاقه‌مند شوی؟

ضحی:دوست داشتم قرآن را با معنی حفظ کنم تا متوجه شوم خدا چه می‌گوید و چه خواسته‌ای از من دارد که من انجام دهم.

* پس از اینکه حافظ کل قرآن شدی، فهمیدی خداوند خداوند چه خواسته‌ای از بندگانش دارد؟

ضحی: بله. من آیات را با معنی حفظ می‌کردم تا در لحظه لحظه زندگی‌ام از آن استفاده کنم.

* حفظ قرآن چه تاثیری در زندگی تو داشته است؟

ضحی: اولین حُسن حفظ این بود که در رفتار و حجابم تاثیر گذاشته است.

*سرکار خانم نعمت‌الهی، چگونه ضحی را برای حفظ قرآن ترغیب و تشویق می‌کردید؟

نعمت‌الهی: هر شبی که ضحی آیات را حفظ می‌کرد، فرشته‌ها صبح همان روز برایش جایزه می‌گرفتند! هیچ اصرار و اجباری برای حفظ در میان نبود و با اشتیاق به حفظ قران می‌پرداخت.

* آیا پیش خودتان نمی‌گفتید چونکه در میان اقوام و نزدیکان، حافظ قرآن ندارید شاید این امکان وجود نداشته باشد که فرزندمان حافظ شود؟

نعمت‌الهی: خیر. ما به نیّت حافظ کل شدن ضحی، پیش نرفتیم بلکه دوست داشتیم او معانی آیات را یاد بگیرد و زمانی که پیشرفت ایشان را مشاهده کردیم بیشتر ترغیب شدیم تا به سوی جلو حرکت کنیم.

* ضحی اولین آموزش خود را از موسسه جامعة‌القرآن آغاز کرد. چند سالگی به موسسه تخصصی حفظ رفت؟

نعمت‌الهی: ضحی دو سال و نیمه بود که با دفتر جامعه‌القرآن تماس گرفتم تا او را برای آموزش بپذیرند. آن زمان ضحی الفای فارسی را با پازل می‌چید و به الفای فارسی مسلّط بود. ابتدا مسولان موسسه، باورشان نمی‌شد که این کودک 2 و نیم ساله بتواند در روخوانی و روانخوانی مهارت لازم را بدست آورد امّا به اصرار پذیرفتند که مصاحبه حضوری با او داشته باشند. برای تست رفتیم و پس از گذراندن فرآیند گزینش، پذیرفته شد و مدیرش خواست تا سه سالگی در منزل تمرین کند و پس از سه سالگی در جامعه‌القرآن حضور یابد.

در جلسات نخست، اساتید خیلی آن را جدی نمی‌گرفتند تا اینکه من از آنها خواستم، همانند دیگر شاگردان از او پرسش کنند و پس از مدتی نظر اساتید را به خود جلب کرد. ضحی دوره روخوانی و روانخوانی را گذراند و مدرک تخصصی آن را در سن 3 سالگی اخذ کرد. آن زمان بود که دیدم فرزندم، شرایط حفظ قرآن را دارد و شرایط منطقه علی‌گودرز طوری نبود که به صورت تخصصی بتواند در آنجا حفظ را دنبال کند؛ به همین دلیل به شهر ری منتقل شدیم. می‌دانستم مرکز قرآنی حرم سید‌الکریم(ع) اساتید زیادی دارد که می‌توانند در مسیر حفظ ضحی به ما کمک کنند.

* چه سالی به تهران آمدید و ضحی در چه سالی وارد مرکز امور قرآنی آستان سید‌الکریم(ع) شد؟

نعمت‌الهی: ضحی پیش از اینکه به مرکز آموزش حرم سید الکریم(ع) برود، بهمن 95 به مرکز حفظ امام حسین(ع) رفت. در آن مرکز همراه با دیگر حافظان که در سنین بالایی قرار داشتند، به حفظ روزانه دو صفحه از قرآن پرداخت و در المپیاد "عروج" نفر اول جامعة‌القرآن شد. فاصله محل سکونتمان با مرکز تخصصی امام حسین(ع) بسیار زیاد بود و مجبور شدم به نزدیک‌ترین موسسه که مرکز آموزش حرم سید‌الکریم(ع) بود مراجعه کنم. ضحی از آبان 95 با جدیّت حفظ را در مرکز قرآنی حرم پیش گرفت و شبی 4 و 5 صفحه هم حفظ می‌کرد. حجم محفوظات که زیاد شد به این نتیجه رسیدم برای اینکه محفوظات را به خاطر بسپارد به تثبیت و مرور آیات متمرکز شود و در کنار مرور، شبی یک صفحه از قرآن را حفظ می‌کردیم.

*حفظ روزانه 4 صفحه از قرآن برایت سخت نبود؟ وقتی حفظ را آغاز کردی امید داشتی روزی حافظ کل قرآن شوی؟

ضحی: برایم خیلی راحت بود. امید داشتم که حافظ کل قرآن شوم.

*روزی چند جزء قرآن را مرور می‌کنی؟

ضحی: روزانه سه جزء از قرآن را برای تثبیت مرور می‌کنم

* حفظ قرآن مشکلی برای درس و مدرسه ضحی بوجود نیاورده است؟

نعمت‌الهی: ضحی امسال کلاس اوّل است. به سبب استعدادی که دارد به صلاحدید اساتید و مدیر مدرسه، هفته‌ای سه جلسه به مدرسه می‌رود و روزهای دیگر را به حفظ می‌پردازد.

* ضحی برای حضور در مسابقات قرآن آمادگی دارد؟

نعمت‌الهی: برای سنین ضحی، مسابقات آنچنانی وجود ندارد. از سوم و چهارم ابتدایی به بالا می‌تواند در مسابقات شرکت کند البته می‌خواهد امسال در مسابقات امام علی(ع) شرکت کند.

* رفتارش با هم و سال‌های خودش چگونه است؟

نعمت‌الهی: با هم سن و سال‌های خودش به خوبی رفتار می‌کند. از زمانی که حافظ کل قرآن شده است از سَرِ مهربانی به همه توصیه می‌کند تا حافظ قرآن شوند. به حجاب اهمیت می‌دهد و چون قرآن را با معنی حفظ کرده است به خوبی او را درک می‌کند و رفتارش کاملاً قرآنی شده است.

* ضحی؛ همه آیات قرآن زیبایی و شگفتی دارند و به نوعی همه آنها نور واحد هستند امّا کدام آیه بیشتر برایت جذّابیت دارد و چرا؟

ضحی: سوره توبه آیه 128، «لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِكُمْ عَزِیزٌ عَلَیْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِیصٌ عَلَیْكُمْ بِالْمُؤْمِنِینَ رَءُوفٌ رَحِیمٌ»

* چرا این آیه برایت ویژگی داشته است؟

ضحی: این آیه راجع به حضرت محمد(ص) است و من خیلی این آیه را دوست دارم.

ار فراق یوسف(ع) گریه کردم

* خاطره‌ای از زمانی که قرآن را حفظ می‌کردی، برایمان تعریف کن؟

ضحی: داشتمسوره یوسف (ع) را حفظ می‌کردم؛ زمانی که به آیه «وَتَوَلَّىٰ عَنْهُمْ وَقَالَ یَا أَسَفَىٰ عَلَىٰ یُوسُفَ وَابْیَضَّتْ عَیْنَاهُ مِنَ الْحُزْنِ فَهُوَ كَظِیمٌ» آن گاه یعقوب (از شدت حزن) روی از آنها بگردانید و گفت: وا اسفا بر فراق یوسف! و از گریه غم چشمانش سفید شد و سوز هجران و داغ دل بنهفت. می‌رسیدم، گریه می‌کردم و محزون می‌شدم.

نعمت‌الهی: زمانی که داشتیم این آیه را مرور می‌کردیم وقتی به آیه مربوط به حضرت یعقوب (ع) رسیدیم، دیدم ضحی اشک‌هایش جاری شد و پرسیدم چرا گریه می‌کنی که می‌گفت: دلم برای حضرت یعقوب (ع) می‌سوزد که از فرزندش جدا شده است.

خدا زمان را انتخاب می‌کند

*خانم نعمت‌الهی، شما نیز خاطره‌ای از دوران حفظ ضحی در خاطرتان دارید؟

نعمت‌الهی: یکی از شب‌ها ضحی تب داشت و اصرار داشتم آن شب استراحت کند امّا اصرار داشت ادامه دهد، خاطرم هست باید صفحه‌ای از سوره اعراف را حفظ می‌کردیم. ضحی به اتاقش رفت و برخلاف شب‌های گذشته که یک ساعت طول می‌کشید تا صفحه را حفظ کند، 15 دقیقه‌ای از اتاق بیرون آمد و گفت که صفحه را حفظ کرده است. زمانی که صفحه را می‌خواند، بهم می‌گفت: مادر، خدا زمان‌ها را تعیین می‌کند و امشب صفحه راحت را برای اینکه مریض هستم، انتخاب کرده است.

*حفظ یک ساله قرآن به نظرتان سخت نیست؟

نعمت‌الهی: اگر بچه‌ها علاقه داشته باشند، غیر‌ممکن نیست به شرطی که حفظ را رها نکنند و برای تثبیت زمان بگذارند.

* در استعداد و توانایی ضحی که شکی نیست امّا ممارست و پیگیری‌های شما در رسیدن به این جایگاه بسیار تاثیرگذار بوده است. پیشنهاد شما برای مادرانی که علاقه دارند فرزندانشان حافظ قرآن شوند، چیست؟

نعمت‌الهی:میزان توانایی هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است و برای حفظ قرآن نباید به صورت یکسان برخورد کرد. قرآن در این باره می‌فرماید: «فَاقْرَءُوا مَا تَیسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ»؛ پس هر آنچه برای شما امکان دارد قرآن بخوانید.حتی در بخش دیگری از این آیه خداوند می‌فرماید: اگر مریض هستید و در سفر و جنگ هستید، خداوند برای شما پوشیده می‌کند.

من درباره ضحی امتحان کردم و دیدم او توانایی حفظ روزانه 4 صفحه از قرآن را دارد امّا راحت‌ترین شرایط را انتخاب کردم و گفتم شبی یک صفحه قرآن را حفظ کند تا آسانی که خداوند فرموده محقق شود و به او استرس وارد نشود. مادری که می‌بیند فرزندش، می‌تواند شبی سه آیه حفظ کند، باید یک صفحه را توصیه کند تا فرزندش به عسر و هرج نیفتد.

ما قرآن را حفظ می‌کنیم و با قرآن مانوس می‌شویم تا اگر فرزندانمان به جامعه ورود پیدا می‌کنند، بتوانند با استفاده از آیات قرآن، راه حقیقت را طی کنند. من پیشنهاد نمی‌کنم والدین، شبی یک صفحه را اجبار کنند. حفظ قرآن نیازمند برنامه‌ریزی دقیقی است که والدین می‌توانند این زمان را به درستی کنترل کنند.

والدین برای حفظ فرزندانشان وقت بگذارند

*سوالی که شاید برای والدین پیش بیاید این است که فرزندان در دوران کودکی خود احتیاج به تفریح و بازی دارند و حفظ قرآن زمان زیادی از کودک می‌گیرد و شاید در روحیه او تاثیر منفی بگذارد. نظر شما در این باره چیست؟

نعمت‌الهی: ضحی به وقتش بازی می‌کند و به تماشای تلویزیون می‌نشیند و توپ‌بازی و پازل‌چینی را خیلی دوست دارد. در کنار آن، حفظ را هم با جان و دل انجام می‌دهد. به نظرم، زمان‌بندی و برنامه‌ریزی برای حفظ کودکان بسیار ضروری و مهم است. مادری که می‌خواهد، فرزندش حافظ قرآن شود باید تایم و زمان مشخصی برای بازی و حفظ قرار دهد. من در زمان حفظ ضحی از اوقاف فراغت خود می‌زدم و زمان زیادی را به آن اختصاص داده بودم.

* دوست داری در آینده چکاره شوی؟

ضحی: مهندس. به کارهای آزمایشی علاقه زیادی دارم.

* دوست نداری چون حافظ قرآن هستی، شغل‌های مرتبط با امور قرآنی را انتخاب کنی؟

ضحی: حافظ شدم تا ببینم خداوند چه دستوری بهم داده است. حفظ قرآن زمینه تدبّر در آیات قرآن است و همه مردم جامعه چه مهندس و غیره باید در آیات قرآن تدبّر کنند.

* در پایان اگر پیشنهاد و مطلبی دارید، بفرمایید.

نعمت‌الهی: به عنوان مطلب آخر عرض می‌کنم، ما نباید فقط برچسب اسلام را یدک بکشیم. ما اگر برخی اوقاف با مشکلاتی مواجه می‌شویم برای این است که از مرجع خوبی مثل قرآن دوری جسته‌ایم و آن را درک نکردیم. خداوند آیات خوبی دارد که می‌تواند ما را برای رسیدن به مسیر حقیقت هستی راهنمایی کند.

ضحی: من دوست دارم 100 نفر را حافظ کل قرآن کنم تا تعداد بیشتری از مردم به این توفیق دست پیدا کنند.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

حافظ خردسال قرآن کریم: می‌خواهم ۱۰۰ نفر را حافظ قرآن کنم/ اشک‌هایی که در فراغ یوسف(ع) جاری شد

برچسب ها: قرآن ، خواندنی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.