به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛ یکی از هنرهای اصیل و قدیمی در لرستان و شهرستان بروجرد هنر نمدمالی است. نمد نوعی بافته سنتی است که از پشم گوسفند تولید میشود.
برای تهیه نمد عمل بافتن انجام نمیشود بلکه با ایجاد فشار و رطوبت و حرارت، موجب درهمرفتن الیاف پشمی میشوند.
چوپانی کارشناس صنایع دستی شهرستان بروجرد گفت: هنر نمدمالی را از قدیمیترین و کهنترین شیوههای نساجی و بافت میشناسند. هنری که قدمت آن در لرستان به چند هزار سال میرسد.
وی افزود: در ایران استانهای شمالی کشور، استان چهارمحال بختیاری و استان لرستان دارای کارگاههای نمدمالی هستند که انواع محصولاتی که ازا نمد ساخته میشوند را تولید میکنند.
یکی از نمدمالها در مورد مراحل کارشان میگوید: ابتدا پشم گوسفند را از هم جدا میکنیم و حلاجی میکنیم، سپس طرح مورد نظرمان را ایجاد میکنیم سپس بر روی آن آب و صابون میریزیم تا کیفیت پشم بالا رود.
وی افزود: سپس نمد را در قالب قرار میدهیم و به صورت لوله شده در میآوریم بعد با دست یا با پا نمد را میمالیم تا نقش طراحی شده محکم شود بعد از محکم شدن قالب را باز میکنیم و یک بار دیگر با آب گرم و صابون آن را میشوریم. بعد از خشک شدن میتوان از نمد ساخته شده استفاده کرد.
وی در ادامه در مورد فروش نمد گفت: از استانهای همجوار هم برای خرید نمد به شهرستا بروجرد میآیند و از نمدهای ما خرید میکنند.
از یکی از نمدمالها در مورد چگونگی آمدن به سمت حرفه نمدمالی پرسیدم و گفت: از ۶ سالگی به این کار مشغولم. پدرم در بازار بروجرد حجره نمدمالی داشت من هم از بچگی در ساخت نمد به پدرم کمک میکردم.
زعیم کارشناس صنایع دستی شهرستان بروجرد گفت:با استفاده از نمد انواع زیرانداز، کلاه نمدی، چغا، عروسک، گردله برای زین اسب تولید میشود.
یکی از عشایر نزد فروشنده نمدمال آمد و گفت:همیشه برای خرید کلاه و گردله برای زین اسب به این کارگاه میآیم و از محصولات آنها خرید میکنم. از زمانهای خیلی قدیم ما از نمد استفاده میکردیم، ما عشایر لرستان کلاهی که استفاده میکنیم از جنس نمد است.
زعیم کارشناس صنایع دستی شهرستان بروجرد در مورد مزایای استفاده از زیراندازهای نمد گفت: از نظر پزشکی ثابت شده است که نوع موادی که در زیراندازها ترکیب شده برای درمان دردهای عضلانی و مفصلی مانند کمر درد بسیار مفید است.
اما در این چند سال تعداد کارگاه های نمدمالی در شهرستان بروجرد روز به روز کمتر شده است.
یکی از نمدمال ها در مورد دلیل کم شدن تعداد کارگاه ها در چند سال اخیر گفت: حرفه نمدمالی سختی زیادی دارد و به همین دلیل جوان ها کمتر به سمت این حرفه روی می آورند.
یکی دیگر از نمدمال ها دراین باره گفت:علاوه بر زحمت زیاد، درآمد آنچنانی ندارد، قدیم 60 حجره نمدمالی در بازار بروجرد فعالیت داشت ولی حالا فقط 10 تا از آنها باقی مانده است. فقط افراد قدیمی این حرفه باقی مانده اند دیگر جوانان وارد این حرفه نمی شوند. اگر به همین منوال پیش برود و نسل بعدی برای این کار وجود نداشته باشد کم کم این حرفه از بین می رود.
یکی از هنرمندان درباره مشکلاتشان گفت: اگر مسئولین تسهیلات مناسبی در اختیار ما نمدمال ها قرار بدهند و از ما حمایت کنند، قطعا افراد به سمت این حرفه خواهند آمد.
وی افزود: ما برای فروش مشکل داریم، اگر مسئولین برای صنایع دستی بازار فروش و نمایشگاه ایجاد کنند درآمد ما هم بالاتر خواهد رفت و دیگر این هنر فراموش نخواهد شد.
برای اینکه بتوانیم چراغ هنر نمدمالی را روشن نگه داریم، باید حمایت مناسب تری از این هنرمندان داشته باشیم.
انتهای پیام/د