شما هم میتوانید با مراجعه به کلینیک باشگاه خبرنگاران و طرح سوالات خود، پاسخ را از پزشکان مربوطه دریافت کنید.
پاسخ سوالات شما در زمینه اختلالات خواب را سمیرا درویشی روانشناس بالینی پاسخ داد.
سوال: بهترین ساعت خواب کی است؟
جواب: بهترین زمان خواب ساعت 11 شب تا 4 صبح است؛ بین حدود ساعت 11 شب تا 4 صبح برخی هورمون هایی که برای سلامت بدن بسیار ضروری هستند در خواب ترشح می شوند، اگر فرد در این ساعت بیدار باشد هورمون های مذکور به طور مناسب در بدن ترشح نمی شود؛ خواب افراد در این ساعت شب موجب بهبود عملکرد مغز برای انجام فعالیت روزانه می شود، برای داشتن یک خواب و استراحت کامل 7 تا 9 ساعت زمان مناسبی است.
سوال: من بیشتر وقت ها شبها دچار بی خوابی و تازه صبح دچار خواب آلودگی می شوم و سر کلاس چرت میزنم؛ چکار باید کنم؟
جواب: رعایت نکردن بهداشت خواب و سبک زندگی افراد منجر به آشفتگی در خواب می شود؛ تمرینات بهداشت خواب مانند محدود کردن میزان مصرف مایعات، پرهیز از خوردن دیر هنگام غذاهای ادویه دار یا مصرف غذاهای سنگین هنگام شب بایدمورد توجه قرار گیرد، از مصرف کافئین، الکل، تنباکو و مصرف مواد محرک اجتناب شود، سعی کنند به طور مرتب (نه 3 الی 4 ساعت قبل از خواب) ورزش داشته باشند.
سوال: علت سردرد های شدید در ساعات پایانی شب چیست ؟
جواب: سر درد ممکن است از وارد آوردن فشار بیش از حد به خود یا استرس باشد؛ از علت های دیگر سر درد می توان داشتن یک زندگی پر استرس، پرتنش، افسردگی و اضطراب را نام برد؛ سردردهای میگرنی در طول شب شروع می شود و این نوع سر درد می تواند علت ژنتیکی داشته باشد و خواب فرد را مختل کند، این درد تنها پس از مصرف دارو کاهش می یابد.
سوال: مشکل صبح بیدار شدن دارم، مادرم هم این مشکل را دارد و حالا پسرم نیز از من ارث برده است, علت چیست؟
جواب: خواب آلودگی تاثیرات زیان آوری در توجه، تمرکز و حافظه می گذارد؛ ممکن است باعث افت تحصیلی، از دست دادن شغل و تصادفات شود، برخی افراد به طور طبیعی پر خواب هستند و در محدود بهنجاری قرار می گیرند، این بازده خواب بسیار طبیعی است، خواب طولانی زمینه خانوادگی دارد و متوجه نگرانی شما در مورد آینده فرزندتان هستیم.
برای اصلاح این الگو خواب استفاده از یک برنامه منظم خواب و بیداری توصیه می شود، در منظم بودن زمان خواب باید حدود 30 دقیقه قبل از خواب اقدام کرد.
سوال: من هميشه قبل خواب می ترسم از اينكه در حين خوابيدن بميرم و این موضوع باعث ناراحتی من است، دلیل چیست؟
جواب: اغلب اوقات ترس و نگرانی بر اثر منفی گرایی است که اثربخشی مخربی به همراه دارد؛ فقط خود شما می توانید که کنترل صد در صد روی افکار و اعمالتان داشته باشید، زمانی که شما در معرض وحشت، استرس و ترس قرار می گیرید، یک واکنش طبیعی مثل فرار و عکس العملی سریع از خودتان نشان می دهید.
برای کنترل ترس از خواب راه هایی مانند تکنیک توقف فکر، آرام کردن خود قبل از خواب، کنترل خواب (امشب دوست ندارم در این زمینه ها فکر کنم)، ندیدن فیلم و مطالب وحشتناک توصیه می شود همچنین کمک گرفتن از یک متخصص برای ریشه یابی علت فکر کردن موثر است.
سوال: من مشکلم در تداوم خواب است. و متاسفانه این موضوع ۴ سالی هست که با آن در گیر هستم به پزشکان مختلفی مراجعه و داروهای مختلفی را مصرف کردم ولی آن کارآیی لازم را برای من نداشته و آخرین باری هم که به پزشک مراجعه کردم کپسول ملاتونین ۳ رو برام تجویز کرد که هیچ تاثیری نداشت، الان باید چیکار کنم؟
جواب: علت مشکل در تدوام خواب می تواند در دوره های استرس، اختلال های اضطرابی، مصرف و محرومیت داروهای خواب آور بروز کند؛ ویژگی های آن شامل نگرانی مفرط در مورد ناتوانی در به خواب رفتن، تقلا برای تدوام خواب، نشخوار فکری، افزایش تنیدگی عضلات هنگام خواب و اثرات جسمی بر بدن است.
سوال: کنکوری هستم و به شدت نگران که شب کنکور از استرس نخوابم، آیا باید قرص بخورم؟
جواب: متوجه هستم و نگرانی شما طبیعی است، شب قبل کنکور سعی کنید حرکات آرام بخش انجام دهید، بهداشت خواب رعایت شود در ساعت معینی بخوابید، یک ساعت قبل از خواب تمرینات آرام بخش انجام دهید، اگر زمان خواب نگرانی دارید ساعت خود را تنظیم کنید تا سطح نگرانی کاهش دهید.
سوال: مشکل من خواب شبانه نیست امادر طول روز با وجود خستگی ناشی از کار زیاد آنچنان باید وشاید به خواب عمیق فرو نرفته و در واقع خواب از سرم سریع می پرد؛ صدای عجیبی در گوش هایم احساس می کنم. دلیل و راه های درمانش را لطفا بیان کنید؟
جواب: معمولا نداشتن خواب عمیق می تواند ناشی از اضطراب یا هر تغییری در زندگی باشد؛ در این حالت معمولا تجویز داروهای خواب آور با مشورت پزشک وجود دارد، اغلب ممکن است اضطراب، افکار تکرار شونده و احساس ترس مانع از به خواب رفتن باشد.
سوال: چند هفته ای است هنگام خواب, احساس تنگی نفس به من دست می دهد که شروع این حالت با احساس تپش قلب همراه است به طوری که خواب را از چشمانم برده است، چه پیشنهادی دارید؟
جواب: دلیل تنگی نفس هنگام خواب می تواند از ترس، خروپف کردن، عفونت تنفسی و بیماری انسداد ریه باشد؛ خوابیدن بلافاصله پس از غذا خوردن هم باعث تنگی نفس می شود، درمان تنگی نفس به عوامل مختلفی بستگی دارد، اگر عفونت تنفسی باشد به پزشک مراجعه کنید، اگر به دلیل نگرانی در زندگی است به شما تکنیک آرام کردن خود را توصیه می کنیم همچنین خود گویی هایی مثبت و رعایت اصول بهداشت خواب، انجام فعالیت ورزش، توقف فکر و نوشتن نگرانی را کاهش می دهد.
سوال: درمان بی خوابی چیست؟
جواب: به 3 دسته تقسیم می شود؛ بی خوابی در ابتدای آن، بی خوابی تداوم خواب و سحر خیزی، از لحاظ مدت زمان به گذرا، کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شود، این بی خوابی ممکن است همراه با اضطراب، تغییر سبک زندگی و استرس در زندگی فرد باشد، فرد باید بهداشت خواب را درمان کند، آرام سازی و استفاده از داروهای خواب آور سودمند مفید است.
انتهاى پيام/