جانباز مدیرکل دامپزشکی هرمزگان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بندرعباس، ازابتدای سال تا کنون بیش از ۲۳ هزار دام سبک و سنگین در برابر تب برفکی واکسینه شدند.
وی افزود:از ۲۲ هزار راس گاوو گوساله تا کنون ۱۵ هزار و ۱۵۲ راس علیه تب برفکی واکسینه شدند.
مدیرکل دامپزشکی هرمزگان گفت: همچنین پیش بینی میشود بیش از ۲۰۰ هزار راس گوسفند و بز استان در برابر تب برفکی واکسینه شوند.
جانباز افزود: از این تعداد بز و گوسفند تا کنون بیش از ۸ هزار راس واکسینه شدند.
تب برفکی یا «بیماری دهان و پا» بیماری عفونی و گاهی کشنده ویروسی است که موجب بیمار شدن حیوانات زوج سم از جمله گاو اهلی و اعضای خانواده گاوسانان میشود.
این ویروس عامل بیماری در ابتدا به مدت دو تا سه روز تب شدید ایجاد نموده وبه دنبال آن تاولهایی در داخل دهان و روی پا ظاهر میشود که ممکن است پاره شده و موجب لنگش حیوان شود.
این بیماری سبب کاهش شدید تولید دام شده و نقش اساسی در تجارت دام و فراوردههای خام دارد.
تقریباً تمامی دامهای زوج سم از جمله گونههای نشخوارکنندگان اهلی نظیر گاو، گاومیش، گوسفند و بز مورد هدف ویروس عامل بیماری قرار میگیرند.
تب بالا، کاهش شدید تولید شیر بی اشتهایی و افسردگی شدید تشکیل وزیکولهای حاوی مایع سروزی و شفاف در مخاط دهان زبان و بالشتک دندانی و همچنین ناحیه تاج سم و فضای بین انگشتی است ازعلایم مشخصه این بیماری در گاو و گوساله است.
این بیماری منجر به لنگش شدید و اگر در ناحیه دهان باشد منجر به ریزش شدید بزاق و اشکال در تغذیه در نتیجه کاهش شدید وزن حیوان و کاهش شدید تولید شیر میشودو این زخمها در مدت یک هفته رو به بهبودی میروند.
در گوسفند و بز نیز علایم مشابه گاو است، ولی شدت علایم خفیفتر بوده و فقط ضایعات شدید در ناحیه پا منجر به لنگش حیوان میشود.
اگرچه میزان شیوع بیماری به ۱۰۰ درصد نیز میرسد، ولی میزان تلفات آن در دامهای بالغ تا ۲ درصد و در دامهای جوان تا ۲۰درصد است.
علت عمده تلفات در گوسالهها و بر هها التهاب عضله قلب و بروز آریتمیهای قلبی است.
انتهای پیام/ر