سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

راهکارهایی برای پیشگیری و درمان مشکلات رایج روزه‌داران

‌سردرد، یبوست، سوء هاضمه، تعریق زیاد، افت قند خون، گرفتگی عضلات و ورم معده از مشکلات رایج روزه داران است که با برخی ملاحظات تغذیه ای و رفتاری قابل پیشگیری و درمان است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ علی‌اکبر حق ویسی رئیس گروه تغذیه معاونت درمانی استان قم، در خصوص وجود سردردهای میگرنی و معمولی برای روزه‌داران در ماه مبارک رمضان، عنوان کرد: سردرد می تواند علت‌های بسیاری داشته باشد، اما دلیل اساسی سردردهای مرتبط با روزه داری، ناشی از گرسنگی و افت قند خون، از دست دادن آب بدن، خواب ناکافی و قطع مصرف موادی مانند کافئین و نیکوتین است که ایجاد وابستگی می‌کند.

‌ سردرد یکی از عوارض احتمالی روزه‌داری
وی افزود: سردردهای میگرنی نیز در این دوران تشدید می‌شوند، زیرا در ماه رمضان علایمی مانند سردردهای عصبی، کاهش قند خون وکم آبی باعث افزایش اسیدهای چرب آزاد خون شده و به طور مستقیم اثر شدیدی بر روی آزادسازی کاته کولامین ها در میگرن دارد، اما حتی این افراد نیز با راهنمایی و کمک پزشک معالج و ایجاد تغییرات مختصر در مصرف دارو‌ می‌توانند روزه بگیرند.

این کارشناس تغذیه بیان کرد: برای کاهش بروز سردرد توصیه می‌شود که آب و مایعات کافی نوشیده شود و مصرف سبزیجات در وعده ی سحری به این موضوع کمک می‌کند؛ عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید و در صورت اجبار استفاده از عینک و کلاه، عدم انجام فعالیت های شدید بدنی و ورزش در معرض نور خورشید، ترک سیگار قبل از ماه مبارک و یا به حداقل رساندن مصرف آن، کم کردن مصرف قهوه و چای پررنگ قبل از ماه مبارک و گاهی مصرف یک قرص مسکن در وعده‌ی سحری، می‌تواند برای کاهش بروز سردرد کمک کننده باشد.


بیشتر بخوانید: نکات کاربردی تغذیه ای برای افطار تا سحر که باید بدانید


مصرف زیاد غذاهای تصفیه شده، عامل ایجاد یبوست
وی ادامه داد: یکی از مشکلات دیگری که ممکن است در اثر روزه داری ایجاد شود، یبوست است، مصرف زیاد غذاهای تصفیه شده مثل نان های تهیه شده از آرد سفید مانند نان لواش و فانتزی وکاهش مصرف آب و غذاهای حاوی فیبر مانند میوه و سبزی باعث ایجاد این مشکل می‌شود.

رئیس گروه تغذیه معاونت درمانی استان قم تصریح کرد: افزایش مصرف نان‌های سبوس دار و تیره، استفاده از میوه و سبزی و میوه های خشک مانند آلو خیس شده، و افزایش مصرف آب، برای درمان این مشکل بسیار مفید است.

‌استفاده از شربت‌های سنتی برای پیشگیری از سوءهاضمه
وی سوءهاضمه و نفخ را یکی از مشکلات رایج در برخی روزه‌داران عنوان کرد و گفت: مصرف زیاد غذاهای چرب، سرخ کردنی و ادویه دار، غذاهایی مثل تخم مرغ، کلم، حبوبات ونوشابه‌های گازدار باعث ایجاد این مشکل می‌شود و برای درمان این موضوع، استفاده از غذاهای آب پز و بخارپز، نوشیدنی های سالم مانند آب، شربت‌های سنتی مانند عرق نعنا، بهار نارنج و بیدمشک توصیه می‌شود.

‌تعریق زیاد، از علائم افت فشار خون در زمان روزه‌داری
حق ویسی اظهار کرد: افت فشارخون از دیگر مشکلات ایجاد شده برای روزه داران است و تعریق زیاد، ضعف، کاهش انرژی، سرگیجه، رنگ پریدگی و حالت غش که ممکن است هنگام بعدازظهر در ماه مبارک رمضان اتفاق بیفتد، از علایم افت فشارخون است؛ مصرف کم مایعات و نمک کافی، علل ایجاد این مشکل است و برای درمان آن، خنک نگه داشتن فرد و افزایش مصرف مایعات و نمک کافی در هنگام افطار و سحر، موثر است.

‌جلوگیری از ایجاد افت قند خون
وی عنوان کرد: یکی دیگر از مشکلات ایجاد شده برای روزه داران، افت قند خون است و ضعف، سرگیجه، خستگی، عدم تمرکز، تعریق، لرزش، کاهش فعالیت و قدرت جسمانی، سردرد و تپش قلب از علایم افت قند خون است؛ دلایل ایجاد افت قندخون در افراد غیردیابتی، مصرف زیاد قندهای ساده در وعده ی سحری است، زیرا این امر باعث ترشح زیاد انسولین و افت قند در طول روز می‌شود.

این کارشناس تغذیه بیان کرد: برای پیشگیری و درمان افت قند خون، پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی قندهای ساده و شیرینی‌ها در وعده‌ سحر توصیه می‌شود؛ بیماران دیابتی نوع یک و دو برای روزه داری باید با پزشک معالج خود متخصص تغذیه مشورت کنند.

‌روش پیشگیری از گرفتگی عضلات در افراد روزه‌دار

وی گفت: مصرف ناکافی غذاهای حاوی کلسیم، منیزیم و پتاسیم باعث گرفتگی عضلات می‌شود و برای درمان این مشکل، مصرف غذاهایی که منبع غنی از موادی مانند سبزی‌ها، میوه‌ها، لبنیات، گوشت و خرما هستند، مفید است.

‌عدم مصرف غذاهای ادویه دار برای جلوگیری از ایجاد ورم معده
حق ویسی تصریح کرد: سوزش سردل و ورم معده نیز از مشکلات دیگری است که بر اثر روزه‌داری ممکن است ایجاد شود که افزایش اسید در معده‌ی خالی باعث این عوارض می‌شود؛ سوزش سردل ابتدا در قسمت فوقانی معده در انتهای جناغ سینه شروع شده، تا ناحیه ی گلو گسترش پیدا می‌کند؛ غذاها ادویه دار، نوشابه های گازدار و نیز قهوه این حالت‌ها را بدتر می‌کنند، گاهی مصرف غذاهای پرچرب نیز می‌تواند سبب بروز این مشکلات شود.

وی افزود: درمان هایی برای کاهش سطح اسید معده موجود است که طبق نظر پزشک تجویز می‌شود؛ همچنین افرادی که دچار زخم معده یا ناراحتی‌های گوارشی هستند، باید برای روزه داری با پزشک معالج خود مشورت کنند.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

پیشگیری و درمان مشکلات رایج در روزه‌داری

برچسب ها: رمضان 97 ، اخبار سلامت
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.