سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خداپرست در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح کرد؛

گونه مهاجم ماهی هرز کاراس از دریاچه نئور حذف شد/ افزایش امید‌ها برای احیای دریاچه

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل گفت: اجرای طرح پایلوت احیای دریاچه نئور با حذف فیزیکی گونه ماهی هرز کاراس با مشارکت جوامع محلی و با استفاده از تور دام صورت گرفت.

محمد خداپرست مدیر کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در رابطه با وضعیت تالاب‌های استان اردبیل از جمله تالاب شورابیل اظهار کرد: در استان اردبیل 64 عرصه آبی و تالابی شناسایی و در این میان 51 تالاب از نظر وضعیت اکولوژیک بررسی شده‌اند و دارای ارزش زیستگاهی هستند و مورد پایش قرار می‌گیرند.

وی با بیان اینکه حجم بارش در محدوده استان اردبیل ۳۱۶ میلی‌متر است، افزود: این استان از پتانسیل آبی بالایی برخوردار است، همچنین با توجه به کوهستانی بودن منطقه، قسمت عمده بارش‌های سالانه به صورت آبراهه‌ها و رودخانه‌های سطحی بر روی زمین جاری شده که در نهایت منجر به تشکیل تالاب‌ها می‌شوند.

خداپرست گفت: ارس چای، قره سو، بالیقلوچای، قوری‌چای، قزل اوزن چای، بالهارود و اهرچای عمده‌ترین جریانات رودخانه‌ای در استان اردبیل هستند.

وی افزود: از تالاب‌های با منشا طبیعی در استان می‌توان به تالاب‌های نئور، تپراق کندی، تالاب رودخانه‌ای ارس، شورابیل، ملا احمد و تالاب‌های کوهستان سبلان از جمله آت گلی، طاووس گلی و قره گل اشاره کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل تصریح کرد: طی سال‌های گذشته حدود ۴۵ تالاب و سد خاکی در استان اردبیل ایجاد شده است که از بزرگترین آن‌ها می‌توان به سد یامچی، سبلان و کوثر اشاره کرد.

وی با اشاره به اهمیت اکولوژیکی تالاب‌ها‌ی استان اردبیل گفت: ذخیره سازی آب، حفاظت در مقابل طوفان و کاهش تخریب سیل، تغذیه سفره آب‌های زیرزمینی، پالایش آب از طریق تثبیت عناصر محلول، رسوبات و دیگر آلودگی‌ها و تعدیل آب و هوای محلی و حفظ تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری از جمله عوامل اهمیت اکولوژیکی تالاب‌ها هستند.

خداپرست با بیان اینکه تالاب نئور به عنوان بخشی از منطقه حفاظت شده لیسار در محدوده جغرافیایی استان اردبیل و تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان است، تصریح کرد: با تلاش و پیگیری‌های انجام شده در سال‌های گذشته، تالاب‌های رودخانه ارس، تپراق کندی و میل مغان در محدوده شهرستان پارس آباد، تالاب گیلارلو در محدوده شهرستان گرمی، تالاب شورابیل در محدوده شهرستان اردبیل به عنوان تالاب‌های شکار ممنوع در استان ثبت شده‌اند.

وی از ارزش‌های اکولوژیکی تالاب میل مغان خبر داد و گفت: 5 گونه پرنده نادر و در معرض خطر انقراض در این تالاب وجود دارد و بیش از ۲۰ هزار گونه پرنده مهاجر نیز در فصل زمستان به این تالاب مهاجرت می‌کنند و همچنین این تالاب محل تکثیر ماهیان بومی رودخانه ارس است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل با اشاره به کاهش میگو گاماروس در تالاب حفاظت شده نئور تصریح کرد: در سال 86 با مشاهده ماهی هرز کاراس در دریاچه نئور، جمعیت میگوی گاماروس به شدت کاهش یافت و در همین راستا پژوهشی تحت عنوان مطالعات مدیریت جامع دریاچه نئور به منظور احیا و حفاظت پایدار تالاب توسط اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل و پژوهشکده آبزی پروری آب‌های داخلی کشور در سال 93 آغاز شد و در سال 94 مورد تایید قرار گرفت و تصویب شد.

وی افزود: بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده برای حذف گونه مهاجم کاراس و احیای گونه میگوی گاماروس در تالاب، ارائه راهکار ترکیبی از صید و حذف فیزیکی با تور دامی و مبارزه بیولوژیکی با استفاده از رهاسازی گونه اردک ماهی از جمله موارد پیشنهادی مهمی بود که تصمیم بر اجرای آن گرفته شد.

خداپرست با بیان اینکه طرح پایلوت احیای تالاب حفاظت شده نئور در سال‌های ۹۵ و ۹۶ اجرا شد، گفت: اجرای طرح پایلوت احیای تالاب حفاظت شده نئور با حذف فیزیکی گونه ماهی هرز و مهاجم کاراس از تالاب، با مشارکت و همکاری جوامع بومی و محلی و با استفاده از تور دام صورت گرفت.

وی افزود: پیش‌بینی می‌شود در اجرای طرح احیای دریاچه حفاظت شده نئور با کاهش و یا حذف فیزیکی و بیولوژیکی ماهی هرز کاراس از این تالاب، جمعیت میگوی گاماروس در حد مطلوب افزایش یابد و همچنین با کاهش نرخ انتقال مواد مغذی در تالاب، شفافیت آب نیز افزایش پیدا کند و با کاهش یوتریفیکاسیون، کیفیت آب دریاچه بهبود خواهد یافت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل با اشاره به اولویت برنامه‌های احیای تالاب نئور تصریح کرد: تدوین برنامه ساماندهی دام‌های موجود در حوزه آبریز دریاچه، ممنوعیت ورود دام‌ها به حریم کیفی تالاب، اعمال مدیریت زمانی و مکانی چرای دام‌ها در حوضه آبریز و جلوگیری و کنترل ورود مواد مغذی (فسفر و ازت) به دریاچه از اولویت‌های برنامه احیای دریاچه است.

انتهای پیام/

حذف گونه مهاجم ماهی هرز کاراس از دریاچه نئور با استفاده از تور دام

برچسب ها: تالاب ها ، محیط زیست
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.