سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شهری که خدا آن را آزاد کرد/

قصه پرغصه خرمشهر از کجا شروع شد؟

هر چند خرمشهر در آبان ۵۹ سقوط کرد و دشمن بعثی به طور کلی شهر را تخریب نمود، اما مقاومت مردم و رزمندگان تا ۲۰ ماه بعد ادامه یافت.

به گزارش خبرنگار  حوزه دفاعی  امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ انقلاب اسلامی ایران دستاوردی بود که مردم بزرگترین نقش را در پیروزی آن داشتند. پس از پیروزی؛ انقلاب اسلامی ایران شاهد روز‌های سختی نظیر غائله‌های ضد انقلاب و حمله رژیم بعثی عراق بود، روز‌هایی که هم ناکامی و هم موفقیت‌ به همراه داشته، در حالی که موفقیت‌های آن بسیار بیشتر از ناکامی‌ها بوده، اما این موفقیت‌ها در برخی مواقع غم‌هایی نیز  به همراه خود داشت.

قصه پر غصه خرمشهر از کجا شروع شد

در روز ۴ آبان ۱۳۵۹ شهرستان خرمشهر در استان خوزستان پس از بیش از یک ماه مقاومت رزمندگان ایرانی و نیروهای محلی، به اشغال کامل ارتش بعثی عراق درآمد. نیمه شب سوم آبان بود که نیروهای ارتش بعثی با سازماندهی و تجهیز لشکرهای مستقر در جبهه خرمشهر و همچنین فراخوان نیروهای تازه‏‌نفس به این جبهه، هجومی وسیع و گسترده را به شهر آغاز کردند و پس از جنگی نابرابر، وارد خیابان‏‌های خرمشهر شدند. رزمندگان و مردم شهر در اطراف پل خرمشهر که حالا به نام خونین‌شهر شناخته می‌شد، تلاش بسیاری کردند تا از پیشروی نیروهای صدام جلوگیری کنند، اما سرانجام در غروب چهارم آبان، غرب خرمشهر به دست دشمن افتاد و تراژدی تلخ خونین‌شهر رقم خورد.

روزنامه کیهان فردای آن روز در گزارشی از منطقه نوشت: «آخرین گزارش‌های رسیده از جبهه جنوب حاکیست که اوضاع جنگ در خونین‌شهر بحرانی است و رزمندگان دلیر در این شهر در برابر تجاوز دشمن سرسختانه پایداری می‌کنند.

هر چند خرمشهر در چهارم آبان ۵۹ سقوط کرد و دشمن بعثی، در ادامه تجاوزات خود، علاوه بر غارت کامل شهر، حتی به منازل خرمشهر رحم نکرد و برخی از آن‌ها را با ۳۰۰ تن تی.‌ان.‌تی به طور کلی تخریب کرد اما مقاومت مردم و رزمندگان تا ۲۰ ماه بعد ادامه یافت.

خبرهای خوبی که همه منتظر شنیدن آن بودند

روز سوم خرداد سال ۶۱ یکی از روز‌های سخت، اما شاد برای مردم ایران است، روزی که خرمشهر اشغال شده توسط عراق با رشادت نیرو‌های سپاه  پاسداران، ارتش و بسیج به آغوش میهن بازگشت و یکی از وعده‌های خداوند توسط رزمندگان اسلام محقق شد که علاوه بر مردم خرمشهر در سراسر کشور موجب خوشحالی شد.

ایرانی‌ها که در طول جنگ 8 ساله با عراق همیشه خبرها را دنبال می‌کردند، این بار منتظر شنیدن خبر‌های خوب بودند تا پایان عملیات بیت‌المقدس با موفقیت اعلام شود و در پایان هم انتظارها به سر آمد و خبر آزادسازی خرمشهر از رسانه ملی پخش شد که موجب برپایی شور و حالی وصف‌ناشدنی در کشور گشت؛ به نحوی که غم و اندوه‌ تا مدتی جای خود را به شادی و نشاط داد.

ید واحده، دست خدا برای آزادسازی خرمشهر

آزادسازی خرمشهر مرهون فداکاری، پاسداران سپاه انقلاب اسلامی و نیرو‌های ارتش جمهوری اسلامی ایران است، سپاه و ارتشی که با همت نیرو‌های انقلابی جوان همچون شهید علی صیاد شیرازی و محسن رضایی رهبری می‌شدند، البته پیش از آزادسازی خرمشهر فرمانده‌ای نظیر محمد جهان‌آرا نیز نقش بسیار عمده‌ای در آزادسازی این شهر داشت، اما شهادت اجازه دیدن آزادی شهرش را به او نداد. وی جایگاه ویژه ای در سازماندهی نیروها و انجام عملیات های مختلف داشت. با شروع جنگ دوشادوش مردم از شهر دفاع کرد. بعد از سقوط خرمشهر و عزل بنی صدر از فرماندهی کل قوا تمامی نیروها یک دل به دشمن یورش بردند. اولین گام آنها شکستن محاصره‌ آبادان بود. این پیروزی در مهر ۱۳۶۰ روی داد. به دنبال این پیروزی در روز هفتم مهر محمد جهان آرا و تعداد دیگری از فرماندهان راهی تهران شدند تا گزارش عملکرد شجاعانه نیروها را به رهبر انقلاب بدهند که به جای دیدار با امام امت به دیدار معبود شتافتند.

بیت‌المقدس نام عملیاتی است که منجر به آزادسازی خرمشهر از چنگال رژیم بعث شد، عملیاتی که هر زمان که نگاهی به مطالب یا خاطرات آن می‌اندازیم نام بسیاری از بزرگان جنگ را در زمره آن می‌بینیم. بزرگانی که تنها شهادت را، راه سعادت خود می‌دانستند. بزرگانی که از روز اول حمله رژیم بعث عراق با دست خالی مقابل دشمن ایستادند، دشمنی که با تمام ادوات نظامی خود و هم‌پیمان‌هایی که با گذشت زمان باعث نابودی این رژیم شدند به میدان آمده بود تا در یک هفته تهران را فتح کند، اما رویای ماندن در خرمشهر و اشغال کامل ایران به کابوسی بزرگ برای آنها تبدیل شد.

طی عملیات آزادسازی خرمشهر که در چهار مرحله اجرا شد، نیروهای مسلح ایران که شامل، ۱۳۵گردان متشکل از ۴۵ گردان ارتش، ۹۰گردان از سپاه و بسیج به علاوه نیروهای ژاندارمری، کمیته انقلاب اسلامی، شهربانی و جهاد سازندگی بودند، در برابر هفت لشکر دشمن به علاوه نیمی از ادوات، توپخانه، امکانات مهندسی و زرهی ارتش عراق قرار گرفتند، ضمن اینکه ارتش عراق با کمک عوارض طبیعی موجود در منطقه (رودخانه کارون، اروند، کرخه، هورالهویزه) به دفاع از موقعیت خود در این عملیات پرداخت.


رزمندگان اسلام در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی، نیمه شب دهم اردیبهشت ماه سال ۶۱ با رمز "یا علی‌بن ابی‌طالب" عملیات آزاد سازی خرمشهر را شروع کرده و پس از گذر تمام سختی‌ها برای رسیدن به شهر خرمشهر؛ سرانجام ساعت ۲۲:۳۰ دقیقه یکم خرداد ماه ۶۱ عملیات آزادسازی را در نزدیکی شهر شروع کردند و دو روز طول کشید که در این مدت هر روز موفقیت‌هایی بدست می‌آمد.

نیروهای عمل‌کننده، سوم خردادماه از غرب، شرق، شمال و جنوب وارد خرمشهر شدند و نیرو‌های بعثی که ۲۴ ساعت در محاصره کامل قرار داشتند، چاره‌ای جز و فرار و تسلیم نداشتند. ساعت ۲ بعد از ظهر همان روز خرمشهر پس از ۵۷۸ روز که به اشغال رژیم بعث درآمده بود آزاد شد.

در عملیات آزادسازی خرمشهر تیپ‌ها و گردان‌های بسیاری حضور داشتند که هر کدام طبق برنامه‌های طراحی شده وظیفه حیاتی را بر عهده داشتند، تیپ‌های ارتش یک وظیفه و گردان‌های سپاه نیز وظیفه‌های خاص دیگری را بر عهده داشتند.

فرماندهی جوان که به کابوس صدام تبدیل شد

فرماندهان شهیدی همچون مسعود منفرد نیاکی از ارتش جمهوری اسلامی، حاج احمد متوسلیان و حسن باقری از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقش عمده‌ای را در آزادسازی خرمشهر داشتند. حاج احمد متوسلیان با تیپ ۲۷ محمود رسول‌الله برای آزاد سازی خرمشهر از جبهه‌هایی آمده بود که به دلیل استراتژیک بودن، جنگ در آنها چندین برابر سخت‌تر بود، آن هم با گروهی که کمر به نابودی نظام بسته بودند. حاج احمد که موفق شده بود با همرزمان شهیدش همچون حاج ابراهیم همت غرب کشور را از وجود ضد انقلاب‌ پاکسازی کند، آمده بود تا خونین‌شهر را دوباره خرم کند.


علاوه بر فرماندهان با تجربه عملیات آزادسازی خرمشهر، جنگ تحمیلی فرماندهی جوان که تنها ۲۷ ساله بود را به خود دید که محوریت نیرو‌های سپاه پاسداران را بر عهده داشت؛ این شخص حسن باقری بود که با وجود جوانی تجربه بسیاری داشت.

شهید حسن باقری طراح عملیات آزادسازی خرمشهر (بیت‌المقدس) بود. در این عملیات قرار شد ۴۰ تا ۵۰ هزار نیرو از رودخانه کارون عبور کرده تا مواضع دشمن را به دست بگیرد، طرح این عملیات، ۲۰ شبانه‌روز با حضور فعال حسن باقری، علی صیاد شیرازی، غلامعلی رشید، محسن رضایی و یحیی رحیم‌صفوی بررسی شد، اما در نهایت طرح دیگری برای حمله به تصویب رسید.

نیرو‌های ایرانی بر خلاف پیش‌بینی‌های تحلیلگران نظامی و خود نیرو‌های بعثی و در کمال ناباوری؛ به جای عبور از رود کارون، دشوارترین مسیر را که از غرب و جاده شلمچه به شهر وارد می‌شد را انتخاب کردند و همین موضوع باعث شد نیرو‌های عراقی غافلگیر شوند و با وجود مقاومت ۳۵ روزه و تجهیزات و قوای کاملاً مسلح و جنگنده، به زانو درآمده و خونین‌شهر پس از ۵۷۵ روز اشغال و تلفات سنگین دشمن بعثی به آغوش ایران اسلامی بازگردد.

پس از بازپس‌گیری خرمشهر، نتایج این عملیات به نفع ایران رقم خورد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به بازگشت دشمن به مرز‌های بین‌المللی و تقویت روحیه نیرو‌های ایرانی و ترس در دشمن در کنار تلفات سنگین در ابعاد نیروی رزمی و اداوت اشاره کرد.

سوم خرداد هر سال برای مردم ایران اسلامی تداعی روز با شکوهی است که ۳۶ سال قبل اتفاق افتاد و اقتدار جمهوری اسلامی ایران را به جهانیان نشان داد، این موضوع باید درسی برای متجاوزگران باشد و آن را سرمشق خود قرار دهند که جمهوری اسلامی ایران در گذشته این چنین رژیم بعث را زمین‌گیر کرده است ،پس با گذشت زمان و افزایش قدرت نظامی ایران قطعا اجازه دخالت را به هیچ یک از این دشمن‌ها نخواهد داد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۲:۰۸ ۰۴ خرداد ۱۳۹۷
همه ی ما باید فرزندانمان را از کودکی با قهرمانان کشور آشنا کنیم تا باعث شکل گیری روحیه ی مردانگی و دلاوری در آنها شود.
ناشناس
۲۲:۰۶ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
این روایت ها باید نسل به نسل منتقل شونند .تا درس عبرتی برای ایندگان باشند .فیلم .کتاب باید راجع اش نوشته. شود .اینها رستم .ارش .تختی زمان هستند .اینها اسطوره هستند نباید بگذاریم خاموش شونند .باید ایندگان بدانند .خونها ریخته شده .تا از دست مزدور .جاسوس .فتنه ربع پهلوی خلاص شده ایم .و همه کسانی که کمک اش کردند .
سیاه تیری
۱۸:۳۹ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
گرامی میداریم یادشهدای هشت سال دفاع مقدس شهیدان همچون امیرسرلشکرشهیدمسعودمنفردنیاکی فرمانده دلیرلشکر۹۲زرهی خوزستان،امیرسرلشکرشهیدپرویزحبرانی فرمانده تیپ ۳۷۷لشکر۷۷پیروزخراسان ،امیرسرلشکرشهیدمحمدجعفرنصراصفهانی فرمانده تیپ ۱۷۷لشکر۷۷پیروزخراسان شهیدان امیرسرلشکرخلبان همچون عباس بابایی،ستاری ،یاسینی،دوران ،خوش نیت،فخرایی،یساقی ،آهون ونیروی دریایی قهرمان که باناوچه پیکان وسبلان درخلیج فارس کاری درهمان دوماه اول جنگ بانیروی دریایی صدام کردندکه تاریخ هنوز مبهوت تفکروغیرت آن دریادلان است ارتش، بارشادت چنان درسی به صدامیان دادندکه بعدازگذشت سالها وقت نام ارتش جمهوری اسلامی ایران می آیدتن دشمنان این مرزوبوم به لرزه می افتد....به عنوان یک ایرانی درودمیفرستیم به غیرت وشجادت دلیرمردان ارتش ...
ناشناس
۱۸:۲۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
سلام بر دل مادران شهید
ناشناس
۱۷:۲۲ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
خرمشهر را خدا آزاد کرد

خرمشهر را ایمان آزاد کرد

خرمشهر را عشق آزاد کرد

خرمشهر را وفای به عهد آزاد کرد


خرمشهر را شجاعت و دلاوی و ایثار آزاد کرد

یاد همه شهدا را زنده کنیم با ذکر صلوات بر محمد و آل محمد
ولی اله
۱۴:۱۶ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
روح امام وشهداشادوراهشان پررهرو
سید
۱۴:۰۴ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
یاد شهدا تا ابد گرامي باد برای شادی روح شهدا ی جنگ تحمیلی بالاخص شهدای فتح خرمشهر الفاتحه مع الصلوات
سید
۱۴:۰۴ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
یاد شهدا تا ابد گرامي باد برای شادی روح شهدا ی جنگ تحمیلی بالاخص شهدای فتح خرمشهر الفاتحه مع الصلوات
ناشناس
۱۳:۳۴ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
روح همه شهدا خصوصا شهدای بیت المقدس شاد.صلوات
ناشناس
۱۱:۳۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
خوش بحال ای امیرسرافرازارتش اسلام امیرسرلشکرشهیدمسعودمنفردنیاکی فرمانده دلیرلشکر۹۲زرهی خوزستان استقلال ،آزادی مدیون رشادتها وازخودگذشتگی دلیرمردانهایی همچون شماهستیم درودمیفرستیم به روح ۴۹هزارشهیدارتش درجنگ تحمیلی متشکریم متشکریم متشکریم
reza
۱۱:۰۶ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
خدا لعنت کنه کسیو که جتگ و شروع کرد و خاتمش هم نمیداد واقعا این جنگ تحمیل شد به ملت ایران
ناشناس
۱۰:۵۹ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
یاد و خاطر شهدا گرامی باد روحشون شاد
ناشناس
۱۰:۲۲ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
سلام و رضوان خدا بر دلیر مردان راه خدا
ناشناس
۰۹:۴۹ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
روح شهدای دفاع مقدس شاد یادشون گرامی باد
ناشناس
۰۹:۴۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
به دنبال این پیروزی در روز هفتم مهر محمد جهان آرا و تعداد دیگری از فرماندهان راهی تهران شدند تا گزارش عملکرد شجاعانه نیروها را به رهبر انقلاب بدهند که به جای دیدار با امام امت به دیدار معبود شتافتند.
شکوری اسنق مهربان
۰۹:۳۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
خرم شهرراخداآزادکرد،امام خمینی(رض)
ممدنبودی ببینی شهرآزادگشته،خون یارانت پرثمرگشته،علی
روحشان شادویادشان گرامی وراهشان پررهرووبه لطف خداراهشان راادامه خواهیم داد.
شکوری اسنق مهربان
۰۹:۳۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
خرم شهرراخداآزادکرد،امام خمینی(رض)
ممدنبودی ببینی شهرآزادگشته،خون یارانت پرثمرگشته،علی
روحشان شادویادشان گرامی وراهشان پررهرووبه لطف خداراهشان راادامه خواهیم داد.
جبار
۰۸:۴۷ ۰۳ خرداد ۱۳۹۷
گرامي باد ياد و خاطره شهيدان هشت سال دفاع مقدس
بخصوص شهيدان آزادسازي خرمشهر
شادي روحشان صلوات
اللهم صل علي محمد و آل محمد