سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

درآمد ماهانه 40 میلیون تومانی با خشک کردن باغ های فرحزاد

این روزها ساکنان قدیمی منطقه فرحزاد به امید کسب درآمد ماهانه 40 تا 60 میلیون تومانی دست به خشک کردن باغات خود می زنند.

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تا همین دو دهه پیش فروردین، اردیبهشت و خرداد برای پایتخت‌نشین‌ها طعم سرسبزی و طراوت باغ هایی را داشت که دیگر جایشان را برج ها، هتل ها و رستوران ها داده اند.

در روزگاری نه چندان دور، کوچه‌باغ‌های قدیمی شهر، توتستان‌های طرشت، کن و فرحزاد، در فصل بهار حال و هوای دیگری را به تهران می داد.

درختان قدیمی که از آب و هوای خوشِ گذشته‌های این پایتخت 200 ساله حکایت می‌کنند، زمانی که تهران، این شهر پرهیاهو و شلوغ امروزی، باغی بزرگ بود و خانه‌هایش هم به پیروی از الگوی شهر، خانه‌باغ بودند. روزهایی که سراسر شهر کوه‌پایه‌نشین البرز، توتستان بود و مردمانش به نیت نذر، درخت توت می‌کاشتند.

قدیمی‌ترهای تهران هنوز اردیبهشت‌ها و خردادهایی را به یاد دارند که روزهای تعطیل دسته‌جمعی به توتستان‌های این مناطق می‌رفتند، چادر زیر درختان بزرگ توت پهن می‌کردند و درختان را می‌تکاندند تا لذت باغ های کم نظیر پاییتخت را ببرند.

ساختمان هایی که جای درختان نشسته اَند

اما بخش زیادی از این باغ ها در فرآیند توسعه ناموزون شهری در دهه‌های گذشته، ناگهان جای خود را به خیابان‌ها، بزرگراه‌ها و ساختمان‌های کوچک و بزرگ دادند! بناهایی که شاید شکل شهری را به تهران داده باشند اما باغ ها و درختان آن را گرفته اند و این اتفاق را هر ساله با رونق روزافزون بافت شهری و ساختمان های تجاری بیشتر می توان مشاهده کرد.

یکی از مناطقی که از قدیم الایّام در مسیر زائران امام زاده داوود قرار داشت و به باغ های سرسبزش معروف شده بود ، محله فَرَحزاد است.

فرحزاد، محله‌ای واقع در شمال تهران است که از بزرگراه یادگار امام، به دو قسمت فرحزاد بالا و پایین و بخش امام زاده داوود تقسیم می شود. فرحزاد از محلات قدیمی و ییلاقی تهران است که بخشی از منطقه ۲ شهرداری تهران به حساب می‌آید. باغ های توت و چنارستان های آن به اندازه ای آن را متمایز میکرد که هر ساله در فصل گرم سال، توجه شهروندان تهرانی را به خودش جلب می کرد تا از طبیعت بِکر آن بهره ببرند.

ف مثل فرحزاد

این روزها اسم فرحزاد که به گوش می خورد، تنها رستوران ها و سفره خانه هایی که عرضه قلیان نیز می کنند در ذهن تداعی می شود، منطقه ای که حالا دیگر جولانگاه اقشار خاصی شده است و معمولا شب ها انواع و اقسام خودروهای لوکس در رستوران های آن به چشم می خورند که هر از چندگاهی خبرهای ناخوشایندی از باغات و منابع طبیعی آن به گوش میرسد.

به گفته ی اهالی این محله کم توجهی مسئولین شهری و تغییر کاربری های بی اندازه بلای جان باغات و توتستان های آن شده است. بسیاری از ساکنان و بومی های این منطقه معتقدند رستوران ها و قهوه خانه های فرحزاد تبدیل به ماشینی شده اند که برای سود بیشتر در حال بلعیدن باغ ها و درختان چندین ساله آن هستند.

محمد از بومی های مو سفید این منطقه می گوید: اجاره ی این سفره خانه ها به ۵۰ الی ۶۰ میلیون تومان در ماه میرسد که این ارقام بسیاری از باغداران این منطقه را نیز ترغیب کرده است تا باغ هایشان را در اختیار این سودجویان قرار دهند.

همین موضوع سبب شده تا بسیاری از بومی ها به خشک کردن باغات و تغییر کار بری آن روی بیاورند. کرایه های ماهانه 40 میلیون تومانی آنقدر وسوسه کننده هستند تا آنهایی که کودکی خود را در باغها و لابلای درختان سپری کرده اند نیز به راحتی چشم بر خاطرات کودکی خود بسته و تیشه به ریشه درختان بزنند.

این در حالی است که دادستان تهران در مهرماه سال گذشته خبر از ممنوعیت عرضه قلیان در اماکن عمومی و سفره خانه ها داده است.

عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران، سال گذشته و در جمع معاونین خود این خبر را داد و گفت: قلیان سراهایی که امروزه به نام رستوران و قهوه خانه در سطح شهر پراکنده شده اند هیچ خدمتی جز ارائه قلیان و وقت گذرانی جوانان نمی کنند و باید سامان داده شوند.

هجوم بسیاری از مهاجران و معتادین سطح شهر به دره های فرحزاد

کوچه پس کوچه های فرحزاد را که بالا و پایین می کنی، مهاجران افغانستانی بیشتر از ساکنان محلی به چشم میخورند و به دلیل بازار کار غیرقانونی که برای آنها در آنجا وجود دارد. دیگر در همان منطقه سکونت پیدا کرده اند. موضوع سیل مهاجرت به مناطق حاشیه تهران توسط مهاجرین افغانستانی هم در تهران رو به افزایش است که می تواند از طرف مسئولین شهری مورد پیگیری قرار بگیرد.

در بعضی از ساعات روز که به دره های فرحزاد میروی بسیاری از معتادان سطح شهر را در آنجا میبینی که با ضایعات برای خود اتاقک هایی دست‌و‌‌پا کرده‌اند و در طول روز مشغول پرسه زدن در شهر و شب ها همانجا را محلی برای بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی قرار داده اند.

با ساکنین و مردم محله های فرحزاد که هم صحبت می شوی از نبود امنیت برای فرزندانشان می گویند و از وضعیت نامناسب کوچه خیابان های این منطقه ی قدیمی گلایه مند هستند. اگر قصد رفتن به کنار رودخانه در فرحزاد را داشته باشید با منظره ی بدی از نخاله های ساختمانی و زباله مواجه می شوید که چهره ی زشتی را به وجود آورده است. نبود رسیدگی و رهایی در بخش هایی از این منطقه به چشم می خورد که تصویر زشتی را به آن بخشیده است.

قرار گرفتن دره فرحزاد در مسیر بزرگراه یادگار امام و حجم بالای رفت و آمدها به این مکان تفریحی باعث شده تا در بسیاری از ساعات پر رفت‌و‌آمد روز در این بزرگراه گره ترافیکی ایجاد شود و با توجه به رشد روزافزون سفره‌خانه‌ها و قهوه‌خانه‌ها در این منطقه بر حجم ترافیکی این بزرگراه افزوده می‌شود.

علی اِعطا سخنگوی شورای شهر تهران در مصاحبه با خبرنگارحوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در مورد آخرین تصمیمات مربوط به باغات تهران، اظهار کرد: به طور کلی در مورد باغات تهران باید به سمتی رفت که مالکان به سودشان باشد تا باغ خود را حفظ کنند، اما در حال حاضر شرایط باغداری در پایتخت به گونه‌ای است که حفظ و نگهداری آن به ضرر باغدار تمام می‌شود.

وی تصریح کرد: در شورای قبلی به دلیل مصوبه برج باغ، مالکان می‌توانستند در باغ خود اقدام به ساخت‌و‌ساز کنند و سود تجاری عایدشان شود، اما با توجه به ابطال این مصوبه در شورای شهر پنجم، از شهرداری خواسته شد تا پیشنهاد جایگزین را به شورا ارائه دهد که با این پیشنهاد مالک از حفظ باغ منتفع شود.

وی همچنین گفت: ما باید پیشنهاد‌ات تشویقی در زمینه‌های گردشگری و عوارض سالیانه به باغداران بدهیم تا آن‌ها بتوانند بدون تغییر کاربری و ساخت‌وساز از قِبَل آن به حفظ درختان و باغات خود تمایل پیدا کنند.

لزوم توجه به بافت‌های قدیمی پاییتخت

در تهران لزوم توجه به باغات و منابع طبیعی در اولویت برنامه‌های شهری قرار دارد و مجاری تنفسی پایتخت همانند فرحزاد و امثال آن باید مورد توجه بیشتر شهروندان و مدیران قرار گیرد تا پایتخت در طول سال بیش از این، نیاز به هوای پاک نداشته باشد.

انتهای پیام /

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۴:۰۳ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
علت جمع نکردن رستورانهای بدون مجوز دره فرحزاد چیه ؟؟؟
ناشناس
۱۱:۴۸ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
عمرمون تموم شد حسرت به دل موندیم یه خبر خوش بشنویم هر روز یه بدبختی داریم
ناشناس
۱۰:۲۶ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
خدایا فقط به دادمون برس
ناشناس
۰۹:۵۹ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
باید مورد بررسی قرار بگیرد حتما
ناشناس
۰۸:۰۵ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
اینقدر مشکلات داریم نمیدونیم دردمونو به کی بگیم
ناشناس
۰۷:۵۴ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
با سلام، خیلی ازاین رستورانها بدون مجوز هستند
ناشناس
۰۷:۳۲ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
شورای شهر تهران به کار مردم برسید
ناشناس
۱۹:۲۴ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
اعضاء محترم شورای شهر چکار کنند باغ های خودشان هم جزء همین طرح است
ناشناس
۰۷:۳۲ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
شورای شهر تهران به کار مردم برسید
ناشناس
۰۶:۵۲ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
خدایا به دادمون برس
ناشناس
۰۵:۴۰ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
کوچه ۱۲ متری و مجتمع های ۲۰۰ال ۴۵۰ واحدی اونهم نه یکی نه دوتا ده پانزده تا ، واقع مردمی هستیم که فقر فرهنگی زیادی داریم
ناشناس
۰۰:۴۳ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
آخ دلم کباب شد
ناشناس
۰۰:۴۰ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
فقير ها. ، معتادان ، بالاي شهر.