برنامه گفتوگوی ویژه خبری امشب با موضوع انتخابات پارلمانی عراق، نتایج و پیامدها برگزار شد.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ انتخابات پارلمانی عراق، نتایج و پیامدها موضوع گفتوگوی ویژه خبری امشب 29 اردیبهشت ماه بود که با حضور سید رضا صدرالحسینی و حسین اکبری کارشناسان مسائل غرب آسیا برگزار شد.
حسین اکبری کارشناس مسائل غرب آسیا در ابتدای برنامه اظهار کرد: انتخابات عراق در شرایطی انجام شد که مردم عراق موفق شدند داعش را از کشور خود بیرون کنند که این این امر برای مردم عراق موفقیت بزرگی تلقی می شود.
وی افزود: کشورهایی مانند آمریکا تلاش کردند تا زمان انتخابات را عقب بیاندازند و اصل هدف آنها این بود که فضای جهاد و مبارزه با پیروزی بر داعش سپری شود و این حس و حال در مردم از بین برود تا آنها بتوانند اهداف خود را عملی کنند.
اکبری تصریح کرد: نظام انتخاباتی عراق پارلمانی است، به این معنا که مردم نمایندگان پارلمان را انتخاب میکنند و بعد از آن ۵۰+۱ و کسانی که بیشترین ائتلاف را تشکیل میدهند مجلس موقت را شکل خواهند داد و ۵۰+۱ می تواند نخست وزیر را انتخاب کند و اتفاق دو سوم آرا شخص رئیس جمهور انتخاب می شود.
وی ادامه داد:در حال حاضر نیز مجلس موقت تشکیل می شود و پس از انتخاب رئیس جمهور، وی دستور تشکیل مجلس را خواهد داد.
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: نظام انتخاباتی عراق مبتتی بر لیست باز است، به این معنا که افراد نمی توانند به لیست یا اعضا رای بدهند، سیستم انتخاباتی عراق طائفهای بوده و رئیس جمهور باید مسیحی، نخست وزیر اهل تسنن و رئیس مجلس شیعه باشد.
اکبری ادامه داد: بیش از ۶۵ درصد جمعیت عراق را شیعهها تشکیل می دهند و سعی شده که در عراق دولتی توافقی شکل بگیرد و در نظام دموکراسی عراق افراد معارض نیز در مشارکت حضور دارند.
در ادامه سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار کرد: امروز کسانی در پارلمان عراق حضور خواهند یافت که در یک جبهه مقابل آمریکا ایستادند و اشخاصی نظر مردم را جلب کردند که توانستند تروریستها و تکفیریها را از کشور بیرون کنند.
وی افزود: تفکر امروز عراق فراطایفهای است و مجلسی که در عراق تشکیل شده در مسائل راهبردی با جمهوری اسلامی ایران همسو است.
کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: این افراد از آمریکا ضربه خورده اند و در طی ۲۰ سال گذشته اقدامات شفافی انجام داده اند، لذا هیچ گاه سابقه ضد آمریکایی خود را از دست نمی دهند.
اکبری در ادامه گفت: در انتخابات اخیر عراق، مردم به بلوغ فکری بالایی دست یافتند و دموکراسی را تمرین کرده اند. امروز عراق ۳۲۹ کرسی دارد که طوائف مختلف مانند کردها کرسیهای خود را دارند، البته سهم کردها کمی کاهش یافته است، البته اقدامات بسیاری از بیرون و توسط آمریکا صورت می گیرد که بتواند در انتخابات سهمی داشته باشد.
کارشناس مسائل غرب آسیا بیان کرد: جریان صدر که امروز بیشترین آراء را در اختیار دارد تنها گروهی بود که در نجف و کربلا جنگید و از مرجعیت شیعه عراق اطاعت می کرد، البته سعد در دوران قبل ۳۴ کرسی داشت که در این دوره با کاهش روبه رو بوده اما به واسطه ائتلاف توانسته ۵۴ کرسی را به دست آورد.
وی ادامه داد: انتخابات اخیر عراق هویت این کشور را بازتعریف کرد که حادثه نادر و جدیدی بود و جریانهای مقاومت و آنهایی که آمریکا و عربستان سعودی تلاش کردند حذف شوند بیشترین رای را داشتند.
در ادامه حاسب الموسوی تحلیگر مسائل سیاسی و استاد دانشگاه طی ارتباطی زنده اظهار کرد: ما پیروز شدیم و همگان می دانند که به فتوای مرجعیت شیعه آزادی شهرها صورت گرفت.
وی افزود: نباید فراموش کنیم که جمهوری اسلامی ایران چه کمکهایی به عراق و حتی اقلیم کردستان انجام داد و امروز پیروزی عراق صدر صد سیاسی بوده و دموکراسی شفافی برقرار است و چهرههای جدیدی وارد میدان شده اند.
الموسوی گفت: بسیاری از چهرههای کلیشهای کنار رفته اند و چهرههای مقاومتی پیروز شدند که مردم به آنها اعتماد دارند.
اکبری کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه مردم عراق میخواهند با هویت ملی خود در کشورشان زندگی کنند گفت: کردها علیرغم وجود مشکلات اساسی و جدی در طی سالیان طولانی با بعثیها در انتخابات شرکت کردند، لذا به این نتیجه رسیدند که نباید به آمریکا ییها اعتماد کنند.
وی با بیان اینکه پارلمان عراق متفاوت از گذشته، ۴۷ کرسی خالص مقاومتی دارد، خاطرنشان کرد: جریان مقاومت در عراق میتواند نقش آمریکا و سعودیها را کاهش دهد.
اکبری تصریح کرد: گروههای حشدالشعبی مناطق زیادی از عراق را آزاد کردند، ۱۴۰-۱۵۰ هزار نیرو با فتوای مرجعیت وارد صحنه شدند.
وی با اشاره به اینکه آمریکا در جنگ داعش حتی نتوانست یک روستا را نجات دهد ادامه داد: جنگ روانی آمریکا علیه الفتح تاثیری بر افکار عمومی مردم عراق نداشت.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه جریان جوانی سر کار آمده و انرژی جدیدی در عراق تزریق شده است، گفت: دیگر عراق مشکل هدایت شده از بیرون برای ناکارآمد نشان دادن دولت نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه مردم عراق به آینده کشورشان فکر میکنند، اظهار کرد: عراق ۴-۵ میلیون بشکه نفت صادرات دارد و به نظر میرسد عراق روند رو به جلویی دارد.
صدرالحسینی کارشناس مسائل غرب آسیا در ادامه برنامه با اشاره به اینکه انتخابات عراق یکی از امنترین انتخابات این کشور بوده است، افزود: آمریکا و سعودیها برای انتخابات عراق آخرین تیرهای ترکش خود را پرتاب کردنداما به نتیجه نرسیدند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه توان تفکر مقاومت در منطقه مضاعف شده، ادامه داد: دیگر کسی در سیستم سیاسی عراق نمیتواند بگوید که چرا دولت به کمک مردم فلسطین آمده و یا اینکه چرا دولت عراق به کمک محرومان لبنان میرود.
صدرالحسینی با اشاره به اینکه همراهی پارلمان عراق با تفکر مقاومت و ضد آمریکایی تبلور پیدا کرده و این موفقیت بزرگی برای موضوعات و مسائل راهبردی در منطقه است، گفت: پارلمان آینده عراق نیز با توجه به فضای به وجود آمده پس از داعش متعلق به مقاومت است و این فرهنگ بیش از گذشته در منطقه حاکم خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه عراق چهارمین دوره انتخابات خود را پشت سر میگذارد، ادامه داد: مردم باید دقت داشته باشند و با وسواس بیشتر رای دهند، لذا پارلمان عراق منشأ قدرتهای بعدی در پارلمان این کشور خواهد بود.
حسین رویوران کارشناس مسائل غرب آسیا در بخش دیگری از این برنامه با اشاره به اینکه بعد از پیروزی لبنان، پیروزی عراق قطعا محور مقاومت را تقویت خواهد کرد اظهار کرد: ائتلاف در میان گروههای عراقی باید بر اساس فرهنگ محور مقاومت شکل بگیرد.
رویوران با اشاره به اینکه با همت گروههای سیاسی در عراق، این انتخابات در زمان مقرر برای ورود ۳۲۹ نماینده پارلمان عراق برگزار شد گفت: دیگر کسی نمیتواند به تنهایی کار انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه باید میان تمام گروهها ائتلاف به وجود آید افزود: ائتلاف آینده بین الفتح، نصر، مقتدی صدر و کردها خواهد بود.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه آنچه اتفاق افتاده عادلانه است، گفت: در این انتخابات کسی احساس نمیکند که در حاشیه قرار دارد، اما ائتلافسازی، مهم ترین عنصر در این زمینه است و بعید میدانم این مسئله یعنی ائتلافسازی بدون آرامش سیاسی و گفتمان عقلانی و بدون در نظر گرفتن مصالح ملی و جامعه بتواند تحقق پیدا کند.
وی افزود: مردم عراق احساس مشارکت بیشتری خواهند کرد و این مسئله عراق را واکسینه میکند.
رویوران ادامه داد: پس از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی در لبنان، پیروزی اخیر در انتخابات پارلمانی عراق موجب تقویت محور مقاومت شد، لذا مشخص است که تنها با ائتلاف می توان دولت آینده عراق را با اتکا به محور مقاومت شکل داد.
وی تاکید کرد: امکان دخالت عناصر خارجی برای بر هم زدن اوضاع داخلی عراق به علت حضور همه گروه های سیاسی در پارلمان آینده این کشور غیرممکن خواهد بود.
جاسب الموسوی استاد دانشگاه در ادامه برنامه با اشاره به اینکه همه اقوام و قومیت های عراقی در کنار هم با فتوای مرجعیت شیعه بر تروریست های داعش پیروز شدند، گفت: مردم عراق نباید کمک های جمهوری اسلامی ایران به دولت ، مجاهدان عراقی و کردستان عراق را برای مقابله با داعش فراموش کنند.
الموسوی با اشاره به اینکه پیروزی مهمی در انتخابات پارلمان، برای مردم عراق شکل گرفته و چهره های جدید وارد پارلمان شده اند عنوان کرد: معتقدم دولت وحدت ملی عراق با مشارکت همه گروه های سیاسی به زودی در این کشور شکل می گیرد.
اکبری با بیان اینکه برخی تلاش می کنند تا این گونه وانمود کنند که جریان های مورد حمایت آمریکا و عربستان در انتخابات پارلمانی عراق پیروز شده اند که این مسئله به هیچ وجه درست نیست، افزود: حشد الشعبی با فتوای مرجعیت شکل گرفت و بیشترین نقش را در آزادسازی مناطق اهل سنت و کردنشین عراق از دست داعش داشت، همه عراقی ها از هر قوم و طایفه در انتخابات عراق هم منتظر اعلام نظر مرجعیت بودند.
انتهای پیام/
اينها اشتباه است و مربوط به لبنان است نه عراق