در ادامه این گزارش آمده است: ۲۰ سال قبل، اسرائیل مقام نخست را در خاورمیانه (غرب آسیا) در زمینه تحقیقات علمی داشت و از لحاظ حجم تحقیقات علمی نیز (به ادعای هاآرتص) یکی از رهبران جهان محسوب میشد. از آن زمان، اسرائیل پس از ایران، ترکیه، و عربستان سعودی به مقام چهارم سقوط کرده است. ایران اکنون در زمینه مقالات علمی در بسیاری از رشتهها، از جمله فیزیک، زیستشناسی، شیمی، و مدیریت بازرگانی مقام نخست را در میان کشورهای خاورمیانه دارد. در تحقیقات اقتصادی، اسرائیل از ایران و عربستان سعودی عقب افتاده است.
ترکیه در سال ۲۰۰۳ از لحاظ حجم مقالات علمی به اسرائیل رسید و از آن جلو زد و ایران در سال ۲۰۰۸، و عربستان سعودی در سال ۲۰۱۵ از اسرائیل پیش افتادند.
هاآرتص در ادامه نوشت: ظهور ایران، ترکیه و عربستان سعودی در این رتبهبندیها نتیجه بودجه هنگفتی است که دولتهای این کشورها در حوزه تحقیقات صرف میکنند. اختصاص بودجههای هنگفت نه فقط برای توسعه تحقیقات در این کشورها، بلکه برای تربیت نیروی کار آموزش دیدهتر و ماهرتر است. مثلا عربستان سعودی و قطر دهها میلیارد دلار در احداث دانشگاهها برای جذب دانشمندان و اساتید برجسته دانشگاهی سرمایهگذاری کردهاند، در حالی که ایران به علت تحریمهای غرب برای برقراری چنین روابط و مناسباتی با مشکل مواجه بوده است.
انتهای پیام/