رضا اردکانیان وزیر نیرو درباره سیاست های وزارتخانه متبوعش به منظور بررسی و ساماندهی تنش آبی در کشور اظهار کرد: امشب نیامدم که بگویم همه چیز مرتب است و خیال مردم راحت باشد و ما مسئله را حل میکنیم. قصد دارم صریح تر باهم صحبت کنیم، چراکه معتقدم سخت تر از این مسائل، با همکاری مردم قابل حل است.
وی با بیان اینکه برای رفع مشکلات آب و برق در کشور، برنامهریزی دقیقی داریم، افزود: اکنون وارد دوره مدیریت توامان تولید و مصرف شدهایم، لذا نیازمند مفاهمه، گفت و گوی صمیمی و جدی و پرداختن به واقعیت ها هستیم، در عین حال مطمئنیم که این مسائل پشت سر گذاشته می شود و اختلالی در توسعه کشور پیش نخواهد آمد.
اردکانیان ادامه داد: در هیئت دولت با همکاران به این نتیجه رسیدیم که از عبارت «مقابله با خشکسالی» استفاده نکنیم، زیرا کاربرد این عبارت، مثل زمانی است که زلزله ای رخ میدهد، زمین زیرپای ما میلرزد و میپذیریم شرایط سخت اما موقتی را تحمل کنیم.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه باید با کم آبی سازگار شویم گفت: وزارت نیرو برنامه خود را تحت عنوان «سازگاری با کم آبی» به جای «مقابله با خشکسالی» نامگذاری کرده است، این یعنی متناسب با کم آبی ، تولید و توسعه خواهیم داشت و چشممان را به روی این مسئله نمیبندیم.
وی با اشاره به آماری که از 49 سال گذشته توسط وزارت نیرو و سازمان هواشناسی جمع آوری شده است، تصریح کرد: این آمار نشان می دهد در هر 10 سال بارش های ما رو به کاهش رفته است، به طوری که می توان گفت در 50 سال گذشته به سمت کم بارشی حرکت کرده ایم.
اردکانیان اظهار کرد: حدود 50 سال گذشته متوسط بارش ها در کشور، 250 میلی لیتر بوده در حالی که اکنون در 10 سال اخیر به 217 میلی لیتر رسیده است.
وزیر نیرو با اشاره به وضعیت افزایش دما در 50 سال اخیر، بیان کرد: این آمار نشان میدهد در طول این سال ها نه تنها کم بارش شدیم، بلکه کشورمان هم همراه با بحث های تغییر اقلیم، هر 10 سال، 4 دهم درجه سانتی گراد و در 50 سال، 2 درجه سانتی گراد گرم تر شده است.
وی با بیان اینکه سال آبی از اول مهر تا آخر شهریور سال بعد شروع میشود، گفت: پرباران ترین سال زراعی در 50 سال گذشته، مربوط به سال 71 و 72 و کم باران ترین سال آبی هم سال 86 و 87 گزارش شده است.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه امسال در مقایسه با 49 سال گذشته کم بارش ترین سال است، خاطرنشان کرد: سال گذشته تا این زمان 213 میلی لیتر بارش در سطح کشور داشتیم، اما امسال تا این زمان حتی با در نظر گرفتن نذورات آسمانی اخیر، 130 میلی لیتر بارش در کشورمان گزارش شده است.
اردکانیان متذکر شد: پیش بینی سازمان هواشناسی این است که در سال آبی جاری در بهترین حالت نسبت به سال گذشته و نسبت به متوسط دراز مدت حدود 35 تا 40 درصد بارش کمتری خواهیم داشت.
وی با اشاره به تنش آبی موجود در استان های کشور، اضافه کرد: اولویت وزارت نیرو، تامین آب شرب با کیفیت برای شهرها و روستاهاست.
وزیر نیرو ادامه داد: از حیث شاخص جمعیت تحت پوشش آب سالم در محیط های شهری، بهترین شاخص های دنیا را در اختیار داریم. اکنون 99 و بیش از 4 دهم درصد از جمعیت شهری ما تحت این پوشش قرار دارد، البته جمعیت روستایی هم دارای آمار دلگرم کننده ای است.
اردکانیان با بیان اینکه اکنون بیش از 82 درصد جمعیت روستایی تحت پوشش آب سالم هستند، اظهار کرد: اتکا وزارت نیرو برای تامین آب شرب در برخی مناطق، به منابع آب سطحی و در برخی مناطق به منابع آب زیرزمینی است.
وی افزود: در مناطقی که برای تامین آب شرب، اتکا ما به منابع آب سطحی است، به دلیل کم بارشی ها با مشکلات بیشتری مواجه هستیم.
وزیر نیرو تاکید کرد: تا تاریخ 8 اردیبهشت امسال، استان هرمزگان نسبت به سال گذشته 80 درصد، سیستان و بلوچستان 75 درصد، فارس 70 درصد، کرمان 71 درصد، بوشهر 62 درصد کاهش بارش داشته است.
اردکانیان اضافه کرد: چند استان کشور از جمله آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان نسبت به سال گذشته و نسبت به میزان متوسط بارش خوبی داشتند.
وی با بیان اینکه برای شهرهای تحت تنش کم آبی، برنامه ریزی کرده ایم، ادامه داد: به نسبت سال گذشته، 25 درصد از ذخایر سدهای کشورمان کاهش یافته است، البته این مسئله را مدیریت کردیم و با وجود کمبود ورودی ، سعی کردیم خروجی سدها را کاهش دهیم.
وزیر نیرو متذکر شد: درتلاش هستیم کاهش ذخایر سدها بر تامین آب شرب اثر تعیین کننده ای نداشته باشد، اما قطعا این موضوع بر تولید برق، تاثیرگذار خواهد بود.
اردکانیان متذکر شد: سال گذشته 9 هزار و 300 مگاوات از سدها برق تولید کردیم، اما امسال در بهترین حالت این عدد بیشتر از 5 هزار مگاوات نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: دوشنبه هفته پیش که جلسه شورایعالی آب با حضور معاون اول رئیس جمهور برگزار شد، طرحها و برنامه هایمان را برای رسیدگی به تنش آبی در کشور ارائه دادیم، البته روز گذشته هم این موضوع در دستور کار هیئت وزیران قرار گرفت.
اردکانیان تصریح کرد: در شهر بندر عباس که تقریبا برداشت آب از منابع سطحی و زیرزمینی 50 ، 50 بوده، تامین آب شرب متکی به استفاده از سد استقلال و شمیل و نیان است، لذا به دلیل اینکه این سدها وضعیت خوبی ندارند، سرمایه گذاری ما بر استفاده از آب شیرین کن ها، حفر و تجهیز چاه ها در مناطق پاسخگوست.
وی ادامه داد: دولت برای سازگاری با کم آبی در اسفند ماه سال گذشته کارگروه ملی تشکیل داد. این کارگروه به طور هفتگی جلسه برگزار میکند و چهار وزیر و دو معاون رئیس جمهور هم از اعضای آن هستند.
اردکانیان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا سهیمه بندی آب جز سیاست های مدیریت آب است، گفت: سهمیه بندی بین بخش های مصرف کننده، جز برنامه های وزارت نیرو است.
وزیر نیرو با بیان اینکه در بخش شرب، اعتقادی به جیره بندی نداریم، خاطرنشان کرد: وقتی بحث جیره بندی مطرح می شود، شهروندان میکوشند در زمانی که آب برقرار است، آن را ذخیره کنند در حالی که جنبه های روانی موضوع، کمکی به کاهش مصرف آب نمی کند.
وزیر نیرو اظهار کرد: هر قدر در مصرف درست آب و کم مصرفی مراقبت کنیم، آب بیشتری در سدها باقی می ماند و راحت تر می توانیم تابستان گرم تری را پشت سر بگذاریم.
اردکانیان در ادامه برنامه با اشاره به اینکه امسال در مقایسه با ۵۰ سال گذشته کم بارش ترین سال در کشور خواهد بود گفت: وزارت نیرو برای آب آشامیدنی رویکرد جیرهبندی را در سیاستهای خود مدنظر ندارد.
وی با اشاره به اینکه ذخایر آب سدهای کشور امسال به طور متوسط ۲۵ درصد نسبت به سال گذشته کمتر شده است، افزود: آب به حساب نیامده حدود ۲۵ درصد محاسبه شده است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه برای هر استان با مشارکت مسئولین خود آن استان طرحهای آمایش آب محور را باید تهیه کنیم، اظهار کرد: متوسط مصرف آب در بخش کشاورزی در دنیا حدود70 تا 75 درصد است و این نسبت در کشور ما نزدیک به 90 درصد است، خشکسالی و کم آبی علیرغم همه مشکلاتش یک فرصت کم نظیر به حساب می آید که نباید آن را از دست بدهیم باید به شیوه مصرف توجه جدی کنیم.
اردکانیان با اشاره به اینکه هر استان باید از وضعیت منابع و مصارف خود مطلع باشد افزود: هفت و نیم میلیارد مترمکعب در بخش شرب و بهداشت آب تامین میکنیم و حدود ۲ میلیارد مترمکعب در بخش صنعت و مابقی در بخش کشاورزی است.
وی بیان کرد: قطعاً در آینده نزدیک برای هر یک از استان ها به عددهای دقیق خواهیم رسید تا بر مبنای مشخص برنامهریزیها صورت گیرد.
وزیر نیرو با بیان اینکه مسئله واحدی میان وزارت خانه های صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی ، سازمان محیط زیست و مصرفکننده وجود دارد به طوری که ما در یک طرف میز و در طرف دیگر مسئله آب قرار دارد عنوان کرد: ۴/۳ ميلیارد متر مکعب پساب تولید میشود، به طوری که ۱/۲ میلیارد مترمکعب پساب را توانسته ایم به سیستم تسویه آب منتقل کنیم.
اردکانیان تصریح کرد : با کمک مردم و کمک به کشاورزان برای انتخاب صحیح ترین نوع کشت و آبیاری باید بتوانیم ۱۰% بهرهوری از آب را در بخش کشاورزی افزایش دهیم تا قادر باشیم بیش از آنچه که در شرب ، بهداشت و صنعت کشور مصرف می کنیم و ذخیره آب داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه آب یک مسئله واحد است باید همه دستگاه ها به این مهم توجه کنند، افزود: اساس کار را بر تکیه بر مدیریت مصرف و تقاضا قرار داده ایم.
وزیر نیرو گفت: با همکاری نزدیک ستاد کل نیروهای مسلح و موافقت مقام معظم رهبری موفق شده ایم تعداد سهمیه ۳۰ نفر در سال ( به اصطلاح استفاده از امریه ) را برای مشمولین به ۹۰۰ نفر در۳ سال آینده تبدیل کنیم، لذا فرصت برابر برای همه فارغ التحصیلان واجد شرایط به وجود آمده است.
وی با اشاره به اینکه پساب، مطمئن ترین منبع آب است گفت: برای صنعت راهکار نهایی و مطمئن استفاده از پساب تصفیه شده است، لذا پساب ، آلوده کننده منابع آب شیرین است .
اردکانیان با اشاره به اینکه طرحهای تامین را از یاد نمیبریم، افزود: ما به دنبال شیرین کردن آب شور دریاچه ها بعد از مطالعه دقیق خواهیم بود و یا اینکه باروری ابر ها را رها نخواهیم کرد.
وزیر نیرو با بیان اینکه شاخه های جدیدی از علم را وارد مجموعه کارهایمان کرده ایم، گفت: علوم اجتماعی یکی از عرصه هایی است که دست تقاضا بر آن درازمیکنیم، ظرفیت سازی نیروی انسانی در حال انجام است و از سوی دیگر، کار بی مطالعه انجام نخواهیم داد و هیچ کار پنهانی را انجام نمی دهیم لذا، اساس کار شفافیت است.
اردکانیان با اشاره به اینکه حفظ حیاط مسکون برای ما از اولویت برخوردار است، عنوان کرد: ما از بررسی اینکه آب های موجود چگونه مصرف می شود غافل نخواهیم ماند.
وی ادامه داد: احیای دریاچه ارومیه به ستادی محول شده است و ما عضو آن ستاد هستیم به طوری که ، برنامه ها را دنبال میکنیم و اگر برنامه ای نهایی شود در دستور کار قرار می دهیم، انتقال آب از دریاچه وان به دریاچه ارومیه در دستور کار نیست.
اردکانیان با اشاره به اینکه ما طرح ها را در دست مطالعه قرار می دهیم گفت: انتقال بین حوزه ای یکی از راهکارها است، انتقال بین حوزه ای فقط در وضعیت ضرورت برای شرب معنادار است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه انتقال آب، بحث منتفی در کشور نیست گفت: تکیه ما بر روی اصلاح شیوه مصرف است، در آینده نزدیک از برچسب جامعه بد مصرف باید دور شویم.
اردکانیان با اشاره به کاهش تغذیه سفره ها ی زیرزمینی بر اثر کمبود بارش و افزایش مصرف ادامه داد: مشکل کم آبی را با قوی کردن پمپ ها نمی توان حل کرد.
وی با اشاره به اینکه هدف گذاری ما بر این اصل است که باید مصرف آب را در کشور مدیریت کنیم افزود: از سال ۵۷ تا پایان سال ۹۶ ظرفیت تولید برق ۱۱ برابر شده است، لذا نرخ فروش برق کمتر از نصف شده است و این باید اصلاح شود و گرنه قادر به ادامه راه نخواهیم بود.
اردکانیان افزود: در سبد هزینه یک خانوار شهری آب و برق فقط از هزینه مصرف دخانیات بیشتر است و در سایر موارد کمتر است ، برای امسال فقط ۷ درصد به قیمت برق و آب اضافه خواهد شد، با توجه به اینکه در بخش برق ۵۰ درصد مشترکین کمتر از ۱۴۸ کیلو وات ساعت در ماه مصرف می کنند.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه80 درصد جمعیت در حد الگوی مصرف هستند، گفت: هر شهروند ایرانی در ماه در هزینه زندگی اش ۱۲۴۷ تومان به هزینه برقش اضافه میشود، لذا اگر مردم همراهی کنند قطعی برق تابستان خواهیم داشت، افزایش مصرف به دلیل افزایش جمعیت است.
وی ادامه داد: برای اولین بار مجموعه دستورالعمل کاهش مصرف را برای همه شرکتها و مردم تدوین کرده ایم ، بنابراین با همراهی مردم سعی خواهیم کرد تا شرایط سخت نداشته باشیم.
انتهای پیام/