هیپناگوژیک به معنای درک حسی اشتباه (توهم) در لحظات به خواب رفتن است. این اختلال جزو نشانههای اختلال خواب موسوم به "نارکولپسی" است. هیپناگوژیک تجربه حالت گذار از بیداری به خواب است؛ حالت خواب آور هوشیاری، طی شروع خواب. در مقابل، بی خواب کننده نشاندهنده شروع بیداری. این مرحله در لحظهای بین خواب و بیداری اتفاق میافتد و این لحظهای است که افراد دوست دارند رؤیاهای خود را به یاد آورند.
دانشمندان امیدوارند که کنترل رؤیای مرحله نیمه واضح از خواب، افراد را قادر کند تا افکار خلاقانه در ذهن آنها ایجاد شود. این دستگاه توسط آدام هوروویتز و همکارانش در آزمایشگاه ام آی تی ساخته شده است.
این دستگاه دو بخش دارد: یک دستکش که کاربر آن را میپوشد و یک ربات سخنگو تا به افکار افراد نفوذ کند. این دستکش رؤیای شفاف را با اندازه گیری ضربان قلب و تونوس ماهیچهای کاربر، دنبال میکند.
حسگرهای تعبیه شده درکف دستکش و اسکالپ، تا زمانی که فرد به خواب عمیق فرو رود، او را نظاره میکنند. اسکالپ فضای آناتومیکالی است که از جلو به صورت و از اطراف به گردن محدود میشود.
کاربر باید همانطور که به خواب میرود، دست خود را مشت کرده و بر حسگر فشار وارد کند. هنگامیکه که حسگرها تشخیص دادند که فرد آرام شده و الگوهای مغزی فرد در حال تغییر است، این ربات صدایی را منتشر میکند.
به گفته محققان اگر آن ربات کلمهای همانند سگ یا چکش را بگوید، تصاویر این کلمات در رؤیای فرد ایجاد میشوند. محققان هشت فرد را در حالت هیپناگوژیک قرار دادند.
نتایج نشان داد: همه افراد کلماتی را که در هنگام رؤیا شنیده بودند، به یاد میآورند. هوروویتز گفت: اکنون ما یک نوع سیستم کارآمد برای کنترل رؤیاهایمان داریم. این دستگاه خلاقیت افراد را افزایش میدهد.
نتایج نشان داد به طور متوسط ۱۵۸ ثانیه پس از قرار گرفتن در حالت هیپناگوژیک افراد کارهای خلاقانه انجام دادند. محققان گفتند: ایده این طرح در گذشته نیز توسط سالوادور دالی نقاش فراواقعگرای اسپانیایی و توماس ادیسون مطرح شده بود، اکنون ما این طرح را به واقعیت تبدیل کردهایم. دستگاه Dormio با فناوری پیشرفته و بسیار دقیق ساخته شده است.
منبع: میزان
انتهای پیام/