وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این توئیت نوشته است: «برای ناشران، نویسندگان و اصحاب مطبوعات خبر خوشایندی است که دولت نیاز فرهنگی را چونان غذا و دارو برای کشور مهم و اساسی میداند».
اما باید دید این خبر خوش برای اهالی قلم در عمل چگونه خواهد بود. در این خصوص با ناشران کشورمان گفتگو کردیم و نظر آنها را در این باره جویا شدیم.
کامران شرفشاهی، نویسنده و مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر در گفتگو با خبرنگار ادبیات باشگاه خبرنگاران در خصوص قرار گرفتن کاغذ در لیست کالاهای ضروری کشور گفت: این اقدام باید مدتها پیش از این اتفاق میافتاد. باید پیشتر مکانیزمهای منطقی و اصولی برای کنترل قیمت کاغذ در نظر گرفته میشد تا شاهد افزایش بی رویه قیمت کاغذ و یکه تازی دلالان در بازار فرهنگ این دیار نبودیم.
وی افزود: متاسفانه مدت هاست که حتی طرحهای خوب هم در اجرا پاسخ مناسبی نمیدهد و غالبا کسانی که از رانت برخوردار هستند، با دور زدن قوانین و ایجاد جو ملتهب در بازار به سودهای هنگفتی رسیده اند در حالی که در سالهای اخیر بسیاری از ناشران ما ورشکست شده اند. یا در سایه بی تدبیریهای موجود انگیزه خود را برای کار و تلاش بیشتر از دست داده اند. بداید شرایطی ایجاد شود تا ناشران در کورس افزایش قیمتها عقب نمانند. کسانی که وارد کننده یا فروشنده کاغذ یا دیگر ملزومات صنعت چاپ هستند، به دلخواه یا با نوسانات ارز و بحرانهای اقتصادی به سادگی قیمتها را افزایش میدهند. در حالی که ناشرانی که کتابی را به چاپ میرسانند و پشت جلد کتاب قیمت آن را درج میکنند، نمیتوانند با افزایش قیمت ها، قیمت کتاب خود را نیز افزایش دهند. فلذا باید تمهیداتی اندیشیده شود تا لااقل سرمایه چاپ یک کتاب به ناشر برگردد تا بتواند همچنان در عرصه چاپ و نشر حضوری فعال داشته باشند و قطعا چنین موضوعی باید با دور اندیشی و اتخاذ تدابیر هوشمندانه از سوی مسئولان ذیربط بی ارتباط نیست.
مدیر مسئول انتشارات تجلی مهر اظهار کرد: آنچه طی یکی دو دهه اخیر شاهد بوده ایم، رها شدن بازار کاغذ و ملزومات صنعت نشر بوده که موجب شده، ناشران و دوستداران کتاب همواره از چنین شرایطی ضربه پذیر باشند. امیدوارم در سایه قوانین جدی و هوشمندانهتر فضایی فراهم شود تا لااقل اندکی از نارضایتی موجود در این زمینه کاسته شود. بعید میدانم با قرار گرفتن کاغذ در لیست کالاهای ضروری کشور اوضاع نشر بهتر شود؛ اما با توجه به اوضاع و احوال فعلی حتی اگر به تثبیت قیمتها هم کمک کند، باز جای شکر دارد و لازم است به لحاظ تبعات فرهنگی ناگواری که افزایش قیمت کاغذ تا به امروز به دنبال داشته است، حتما اقدامی در جهت تثبیت قیمت کاغذ و ارائه تسهیلات به ناشران صورت گیرد.
درباره قرار گرفتن کاغذ در لیست کالاهای ضروری با عباس جبلی، مدیر مسئول انتشارات کتاب ابرار صحبت کردیم. وی در این باره معتقد است تاثیرات اینگونه موارد که با کاغذ مرتبط است، برای ناشرانی ملموستر است که به میزان انبوه کتاب منتشر میکنند. خیلی از ناشران جزء به طور عینی نمیتوانند تاثیرات افزایش یا کاهش قیمت کاغذ را در کار خود ببینند.
وی افزود: مطمئنا الان که میخواهند کاغذ را با ارز کالاهای ضروری خریداری کنند، بر روی بازار نشر بی تاثیر نیست. یکی از مراحل آخر کار چاپ کتاب است. قیمت کاغذ در هزینههای تولید کتاب نقش مهمی را دارد، اگر میزان قیمت کتاب کاهش پیدا کند در هزینههای تمام شده انتشار کتاب بی تاثیر نیست.
در پایان باید گفت؛ فارغ از اینکه قرار گرفتن کاغذ در لیست کالاهای ضروری تا چه حد میتواند بازار نشر را تغییر دهد و تاثیرات مثبت یا منفی برای این صنعت داشته باشد؛ آنچه در این بین اهمیت دارد، نحوه اجرای این طرح است. اینکه به چه صورت و در چه بازه زمانی انجام شود؛ این حمایتها از کاغذ ادامه داشته باشد یا اینکه پس از چندی از لیست کالاهای ضروری مردم خارج شود. باید منتظر بود و دید در این باره چگونه عمل میشود و دولتمردان ما چگونه تدبیر میکنند.
انتهای پیام/