استفان دیمیستورا، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه که از طریق ویدئوکنفرانس در حال گزارشدهی است اعلام کرد سازمان ملل متحد در موضعی نیست که گزارشها درباره حملات شیمیایی را تایید کند اما نمیتواند این گزارشها را نادیده هم بگیرد.
دی میستورا افزود: هیچکس تاکنون مسئولیت حمله به تی ۴ را برعهده نگرفته است، اما ایران و روسیه میگویند این حمله را اسرائیل انجام داده است. سازمان ملل نمیتواند مستقلاً در خصوص مسئولیت این حمله نظری بدهد، ولی از طرفین میخواهد که کمال خویشتنداری را به کار ببندند و از تنشآفرینی یا رویارویی پرهیز کنند.
او افزود: تنشها در عرصه بین المللی به دلیل اوضاع سوریه تشدید شده است. منطقه دوما در هفتههای گذشته با حملات و ویرانیهای زیادی روبرو بوده است. باید در موضوع استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه تحقیقات دقیق و مستقلی صورت گیرد. اثبات استفاده از سلاح شیمیایی، موضوع وحشتناکی است.
دی میستورا افزود: هرگونه استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه نقض قوانین بین المللی است. نظام سوریه حمله شیمیایی را به دوما در حد یک ادعا میداند. باید از یک سازوکار تحقیقاتی برای بررسی ادعای وقوع حملات شیمیایی در سوریه استفاده شود.
فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه گفت: «تنشها در سوریه افزایش یافته است و تنشهای بین المللی ممکن است پیامدهای خطرناکی برای سوریه به همراه داشته باشد.»
معاون دفتر امور خلع سلاح سازمان ملل: «شورای امنیت باید به وظیفه خود عمل کند، استفاده از تسلیحات شیمیایی نباید به این صورت ادامه یابد.»
واسیلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل نیز در این نشست گفت: «رهبری آمریکا، انگلیس و فرانسه بدون هچ توجیهی و بدون در نظر گرفتن پیامدها، سیاست رویارویی را علیه روسیه و سوریه در پیش گرفتهاند. انگلیس و فرانسه به صورت کورکورانه از آمریکا پیروی میکنند. این سه کشور تلاشهایی برای باج خواهی از روسیه دارند. انگلیس و فرانسه به همراه آمریکا علیه منافع روسیه فعالیت میکنند.»
نبنزیا افزود: «برخی از طرفها به صورت عمدی میخواهند جامعه بین الملل را تضعیف کنند. غربیها باعث هرج و مرج در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) شده اند و جهان را در لبه پرتگاه قرار داده اند.»
او خاطرنشان کرد: «واشنگتن، لندن و پاریس نظام سوریه را به حمله شیمیایی متهم میکنند و از خود نمیپرسند سوریه چه نیازی به این حملات دارد. گروه جیش الاسلام بر اساس دستور حامیان مالی خود مناطق مسکونی را در دمشق هدف قرار داده است. حرف و حدیثها درباره استفاده از سلاح شیمیایی در منطقه دوما در حد یک شایعه است. در نزدیکی منطقه دوما مرکز ساخت مواد شیمیایی وابسته به گروه جیشالاسلام پیدا شده است.»
نبنزیا افزود: «اتهامات علیه روسیه درباره اسکریپال برای تشکیل ائتلاف علیه روسیه بود. این مسئله با مطرح شدن مسئله حمله شیمیایی در سوریه نیز ارتباط دارد. آمریکا فقط دوست کسانی است که به آن "نه" نتوانند بگویند. هیچ کس حق ندارد نقش ژاندارم و پلیس را در جهان بازی کند.»
نماینده روسیه ادامه داد: «غربیها برای سرنگون کردن دولت قانونی سوریه از گروههای تروریستی حمایت میکنند. کشورهای غربی به شیوههای مختلف متوسل شده اند تا تروریستها را در سوریه حفظ کنند. هزاران نفر از سوریها توانستند به مناطق آزاد شده بازگردند.»
واسیلی نبنزیا تاکید کرد: «آمریکاییها به معارضان آموزش دادند تا با استفاده از سلاحهای شیمیایی، بهانهای برای حمله هوایی به سوریه ایجاد کنند. آمریکا حمله به سوریه را مدتها پیش از حملات خانشیخون طراحی کرده بود. با این حال، اما کارشناسهای روسی هیچ مدرکی از استفاده از سلاح شیمیایی در حمله به دوما پیدا نکردهاند.کشورهای غربی میخواهند تنشها را در نزدیکی دمشق حفظ کنند تا شهروندان آن، در وحشت باقی بمانند.»
نماینده هلند در سازمان ملل متحد: «ما باید به فاجعه غوطه شرقی و دوما خاتمه دهیم. هرگونه حملات شیمیایی باید به شدت محکوم شود، اما فقط محکومیت کافی نیست. تضمین دهندگان نشست آستانه باید از وقوع این حملات جلوگیری کنند.»
نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل: «بار دیگر از حملات شیمیایی علیه زنان، مردان و کودکان سوری استفاده شد!»
وی ادعا کرد: «سلاحهای شیمیایی مجددا در سوریه استفاده شد. دستان دولت روسیه به خون مردم سوریه آغشته است. نمیتوان نقش ایران و روسیه را در مسلحکردن دولت سوریه نادیده گرفت. ایران و روسیه در سوریه مستشار نظامی دارند.»
نماینده آمریکا افزود: «ما حملات شیمیایی را در شورای امنیت محکوم میکنیم، اما روسیه از هر گونه اقدامی جلوگیری میکند.»
نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل از کودکان و مردمی میگوید که بر اساس حملات شیمیایی آسیب دیده اند. اشک تمساح هیلی در حالی است که هم سخنگوی سازمان ملل و هم فرستاده ویژه سازمان ملل دی میستورا میگویند اصلا گزارشها مبنی بر حمله شیمیایی تایید نشده است. سفیر سوریه در سازمان ملل هم میگوید حتی از بیمارستانها و منابع محلی هم گزارشی درباره حمله شیمیایی نداشته ایم.
نماینده فرانسه در سازمان ملل: «ما میدانیم دو حمله شیمیایی جدید در هفتم آوریل در دوما روی داده است و حدود ۵۰ نفر کشته شدند!»
نماینده فرانسه مدعی شد: «شکی نیست که دولت سوریه و متحدانش یعنی ایران و روسیه در پس حملات شیمیایی هستند. نباید اجازه داد ایران و روسیه به حمایت از دولت اسد و این کشتارها ادامه دهند.»
وی افزود: «مسکو باید فعالیت نظامی در سوریه را متوقف کرده، آتشبس را مجددا برقرار کند و مکانیزمهای جدیدی برای تحقیقات درباره دوما باید برقرار شود.»
نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد: «سفیر روسیه به بازگشت جنگ سرد اشاره کرده است، اما این جنگ سرد نیست. روسیه و ایران بیثباتی را در منطقه گسترش میدهند. دولت سوریه مسئول حمله شیمیایی به دوما است. با پیشنهاد روسیه برای حضور محققان سازمان منع سلاحهای شیمیایی در دوما موافق هستیم. ما، غرب، چیزی برای پنهان کردن نداریم، اما روسیه و ایران چیزهای زیادی برای مخفی کردن دارند. ما نمیخواهیم روسیه را منزوی کنیم، روسیه خودش این کار میکند.»
نماینده انگلیس افزود: «همکار روسی ما درباره وقوع حمله شیمیایی ما را به چالش کشیده است، اما گزارشها نشان میدهد این حمله روی داده است. فقط تحقیقات میتواند تعیین کند که چه کسی این حمله را انجام داده است و باید به کمیته حقیقت یاب اجازه تحقیق را داد.»
نماینده چین در سازمان ملل: «چین از تحقیقات کامل درباره ادعای حملات شیمیایی در سوریه حمایت میکند. استفاده از سلاح شیمیایی در دوما مشخص است، اما باید تحقیقاتی انجام شود که چه کسی عامل آن بوده است. راهکار سیاسی تنها راه حل بحران سوریه است. تمام طرفها باید به تعهدات خود در راستای منع گسترش سلاحهای شیمیایی عمل کنند.»
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سخنرانی مجدد به نماینده آمریکا هشدار داد: «از همکار خودم «نیکی هیلی» میخواهم که دیگر هرگز دولت هیچ کشوری را «رژیم» خطاب نکند. اگر این کار حتی برای یک بار دیگر در جلسهای از شورای امنیت تکرار شود، من جلسه را متوقف و لغو خواهم کرد.»
با آغاز سخنرانی بشار جعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل، هیأت آمریکایی این جلسه را ترک کرد.
بشار الجعفری نماینده دائم سوریه در سازمان ملل گفت: «هیج ساکن محلی تایید نمیکند که حملات شیمیایی (در دوما) اتفاق افتاده است. بیمارستان محلی هیچ گزارشی درباره علائم سم ارائه نکرده است.»
بشار جعفری گفت: «نماینده آمریکا گفت، روسیه منابعش را برای حمایت از دولت سوریه خرج میکند. بگذارید بپرسم، رژیم آمریکا منابعش را برای چه چیزی خرج میکند؟ شیر برای کودکان سوری؟! یا حمایت از تروریستها، جنگندهها و بالگردها برای حمله به کشور ما؟»
نماینده سوریه در سازمان ملل گفت: «نماینده آمریکا بصورت مکرر تهدید میکند که سوریه قوانین بینالمللی را نقض کرده است. آمریکا باید نتایج تحقیقات درباره سلاحهای کشتار جمعی در عراق (سال ۲۰۰۳) را منتشر کند. آیا آنها چیزی یافتند؟ در عوض شورای امنیت دستور سکوت خبری در این باره را صادر کرد.»
جعفری ادامه داد: «اظهارات منفی نماینده آمریکا در شورای امنیت در ضدیت با اظهارات وزیر دفاع این کشور درباره سوریه است. دو روز قبل جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا به نیوزویک گفت: هیچ مدرکی درباره استفاده دولت سوریه از سلاح شیمیایی نیست. پس از هیلی میپرسم، دولت شما چقدر در مواضعش انسجام دارد؟!»
وی اضافه کرد:» ما پیش از این به شورای امنیت اطلاع دادیم که آمریکا، فرانسه و انگلیس به دنبال مطرح کردن ادعاهایی علیه سوریه درباره حمله شیمیایی هستند. آمریکا، انگلیس و فرانسه دروغهای بزرگی مطرح کرده اند و نشانه دروغ این کشورها نیز خارج شدن سالم غیرنظامیان از غوطه شرقی است. آیا هدف شورای امنیت از برگزاری این نشست برای قانونی نشان دادن تجاوز اسرائیل به سوریه است.»
نماینده سوریه در سازمان ملل اظهار داشت: «گروه کلاه سفیدها دروغ حمله شیمیایی را مطرح کردند تا این نشست برگزار شود. چرا سلاح شیمیایی در این منطقه فقط به زنان و کودکان اصابت کرده و به عناصر مسلح اصابت نکرده است. ارتش سوریه سلاح شیمیایی نداشته و نیازی به این سلاح ندارد چرا که در نبرد علیه تروریسم پیروز است. دولت سوریه آمادگی خود را برای کمک به هیئت اعزامی سازمان منع گسترش سلاح شیمیایی به دوما اعلام میکند.»
وی افزود: «از سال ۲۰۱۳ تا کنون درباره حادثه حمله شیمیایی به منطقه خان العسل هیچ تحقیقاتی صورت نگرفته است. دروغی که برخی از اعضای دائم شورای امنیت استفاده میکنند به مثابه یکی از ابزارهای سلاح کشتار جمعی است. به عربستان سعودی میگوییم که داعش ابزار این کشور را در سوریه نابود کردیم و به قطر و ترکیه نیز میگوییم که گروه جبهه النصره را در غوطه نابود کردیم.»
نماینده دائم سوریه در ادامه سخنان خود گفت: «چگونه است که هیچکسی درباره حمله امروز اسرائیل به سوریه چیزی نمیگوید؟ سوریه به شدیدترین عبارات تجاوز وحشیانه اسرائیل را به فرودگاه تیفور محکوم میکند.»
وی افزود: «در صورتی که حمایتهای آمریکا از اسرائیل نبود این تجاوز صورت نمیگرفت. سوریه تاکید دارد تجاوزگریهای مکرر اسرائیل هرگز در حمایت از مزدوران این رژیم در سوریه نتیجهای ندارد.»
وی در پایان خاطر نشان کرد: «ما هیچگونه قطعنامه ضد سوری را نمیپذیریم.»
نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد بدون نتیجه خاصی پایان یافت.
رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل میگوید احتمال دارد در نشست روز سه شنبه به قطعنامهای درباره سوریه دست یافت.
انتهای پیام/