درسال ۱۳۸۵ خبر دستیابی ایران به فناوری غنی سازی اورانیوم و راه اندازی یک زنجیره کامل غنی سازی در نطنز اعلام شد که در پی این خبر با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، به پاس قدردانی از تلاشهای افتخار آمیز دانشمندان جوان ایران اسلامی، بیستم فروردین ماه، مقارن با تکمیل چرخه سوخت هستهای در تقویم رسمی ایرانیان روز ملی فناوری هستهای نام گرفت.
این فناوری در برگیرنده بسیاری از علوم مهندسی و پایه است و در حال حاضر منحصراً در اختیار تعداد کمی از کشورهای جهان است. اهمیت کسب این فناوری موجب جهش علمی در همه زمینههای علمی و صنعتی در کشور شده است.
در همین راستا در صدد آمدیم تا گفتگویی با دکتر حسین آفریده، استاد فیزیک و علوم هستهای دانشگاه امیرکبیر، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رشته فیزیک و علوم هستهای و مجری طرح کلان ملی «سیکلوترون» (شتابگر هسته ای) داشته باشیم. وی دارای درجه استاد تمامی است.
دکتر حسین آفریده در خصوص وضعیت این تکنولوژی در ایران اظهار کرد: ایران یکی از کشورهایی است که در منطقه حداکثر استفاده از دانش هستهای را انجام داده است. اما اکنون زمان آن رسیده که دانش هستهای را در صنعت بیش از پیش به کار بگیریم.
ضرورت ورود بخش خصوصی در فناوری هستهای برای صنعتی شدن
استاد تمام دانشگاه صنعتی امیرکبیر عنوان کرد: صنعت هستهای نباید در بخشهای دولتی خلاصه شود بلکه باید بخشهای خصوصی به میان آیند تا بتوان شاهد پیشرفتهای این حوزه در کشور بود.
استاد فیزیک و علوم هستهای دانشگاه امیرکبیر با بیان اینکه ضروری است در گسترش کاربردهای مختلف فناوری هستهای و سایر فناوریها پای بخش خصوصی به میان آید، گفت: ایجاد شرکتهای دانش بنیان میتواند در این زمینه تاثیر گذار باشد تا در نهایت شاهد صنعتی شدن فناوری هستهای باشیم.
وی در خصوص سطح علمی فناوری هستهای افزود: ما از نظر علمی در سطح علمی بالایی در منطقه قرار داریم، همچنین از نیروهای انسانی ماهری برخوردار هستیم که میتواند دانش افزایی را در سطوح مختلف به کار بگیرند، اما به شرطی که به آن توجه شود.
آفریده با اشاره به تحقق شعار سال که حمایت از کالای ایرانی است خاطر نشان کرد: ما طرحی را چندین سال گذشته مبنی بر دستگاه سیکلوترون ۱۰ مگا الکترون ولت (۱۰ میلیون الکترون ولت) یا دستگاه تشخیص سرطان آغاز کردیم.
وی با بیان اینکه اکنون این دستگاه نیاز کشور است، افزود: در هر حال یک نمونه خارجی از این دستگاه وجود دارد، ولی با ساخت آن و مجهز کردن بیمارستانهای تهران و شهرهای بزرگ کشور، بیماران در نوبت نمیمانند و از سوی دیگر هزینههای ساخت و استفاده از آن کاهش مییابد.
آفریده با بیان اینکه قطعات اصلی این طرح ساخته شده است، گفت: قیمت این دستگاه ۴۰ درصد از نمونه خارجی پایینتر است. مجری طرح کلان طراحی و ساخت سیکلوترن اظهار داشت: اگر با توجه به شعار امسال که مبنی بر حمایت از کالای ایرانی است، حمایتهای مالی از سوی وزارت بهداشت به این طرح محقق شود میتوانیم طرح را به نتیجه برسانیم و دستگاه نهایی را استفاده کنیم.
منبع:مهر
انتهای پیام/